caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Stiati ca...?



 

OPEL – General Motors in Germania

de (18-4-2010)

OPEL
-GENERAL MOTORS IN GERMANIA-
Ii rog pe cititori sa priveasca logo-ul Opel. Oare el reprezinta un fulger culcat, poate chiar adormit ? Asta ar insemna ca extragem seva din trupul metaforei, sau ar echivala cu vopsirea unui gard in spatele caruia nu se afla nici un leopard, nici macar un tablou in stilul lui Rousseau Vamesul. Imi amintesc ca in Romania adolescentei mele, Opel si Peugeot erau simboluri prestigioase, insemne ale unor performante tehnologice. Pentru cineva care se deplasa pietonal sau cu o bicicleta « Carpati » aceste marci de automobile erau parca decupate dintr-o carte de legende . Nu se prea gandea nimeni atunci, in anii 60, la ceea ce sociologii au numit « status symbols », adica expresii ale statutului social. Era epoca in care micul Renault Gordini emana o mireasma exotica, perceputa si de cei care, pasind spre noi orizonturi, « nu-si plecau capul decat dimineata, in fata robinetului ». Dupa acest citat aproximativ dintr-o poezie a lui Labis si pentru a va scuti de alte derapaje sentimentale, voi reveni la Opel.
De la grafie la geometrie- Este uluitor cat trecut, prezent si viitor – adica mai mult decat istorie in sensul obisnuit- incape intre cele cateva linii ale unui logo. Inima companiei si cea a clientului continuǎ sa fie asociate in T-ul siglei Toyota, asa cum leul Peugeot –ale carui gheare si dinti reprezentau taria dintilor de fierastrau Peugeot – ornamenteaza in prezent capotele unor automobile performante. O interesanta evolutie de la caligrafie la geometrie a avut loc in cazul logo-ului Renault. Initialele fratilor fondatori – prima editie a siglei – au condus prin abstractizari si stilizari repetate la rombul diamantin cunoscut in intreaga lume. Tot initialele fondatorului – Adam Opel – se aflau pe prima emblema aplicata pe produsele firmei, in 1862. Urmatoarea etapa s-ar putea numi conceptuala, in masura in care pe emblema, alaturi de ADAM OPEL, si-a facut aparitia, in 1886, si inscriptia Victoria Blitz ( adica “ Fulgerul Victoria”), numele unei biciclete Opel. Oare ipoteza cu fulgerul se verifica ? Vom vedea indata. Fapt este ca au urmat ani in care sigla consta pur si simplu din diverse grafii deosebit de ingrijite ale numelui Opel. In 1910 s-a remarcat o emblema denumita « ochiul albastru », din pricina formei si a culorii fundalului. O « revolutie » va incepe abia in al treilea deceniu al secolului XX, cand se prezinta publicului prima varianta pur geometrica a siglei.
« Zeppelin a murit, traiasca Zeppelin ! »- In 1935, pe capota automobilului Opel-Olympia, deasupra grilei radiatorului, a fost instalata o figurina care reprezenta un zeppelin. In acest an incepe o dinamizare a siglei si o comprimare a unui numar de simboluri in cateva linii esentiale, elegante, alcatuind o structura care se va stabiliza in anul fatidic 1937. Se va vedea imediat, dupa o scurta prezentare a zeppelin-ului, de ce am folosit mai sus cuvantul « fatidic ». Inspirandu-se din experienta in constructia de baloane a americanilor unionisti ( acumulata in timpul razboiului civil ) si a francezilor ( dovedita in cei doi ani ai razboiului franco- prusac- 1870-1871), contele Ferdinand von Zeppelin a proiectat in 1874 un balon Zeppelin, de fapt o aeronava rigida, dirijabila. Planurile lui au fost patentate in 1899, iar DELAG ( Deutsche Luftschifffahrts- AG) , adica Societatea Germana de Aviatie a folosit zeppelinuri pentru primele zboruri comerciale dinaintea razboiului mondial din 1914-1918. Ele au fost utilizate si in operatiuni militare, insa perioada lor de glorie a fost cea de dupa razboi, ca mijloace de transport civile. O mica flota de zeppelinuri asigura legaturile transatlantice intre Europa si cele doua Americi. De remarcat ca nivelul superior stil Art Deco al Empire State Building din New York urma sa fie folosit ca terminal pentru zeppelinuri, dar incendiul catastrofal care a izbucnit pe LZ ( Luftschiff Zeppelin ) Hindenburg in mai 1937, in SUA, a pus capat utilizarii acestor nave pe scarǎ largǎ si in scopuri comerciale. Iata insa ca procesul de geneza a siglei Opel, initiat in 1935 si in care zeppelinul juca un rol deloc neglijabil a continuat in pofida dezastrului de la Lakehurst, New Jersey.
Patru linii si o suma de intelesuri- Intre 1937 si 1947, aeronava lui Zeppelin este prezenta sub formǎ de desen stilizat in inima emblemei Opel. Ulterior, intre 1954 si 1964, are loc un proces de simplificare si schematizare progresiva a desenului.Abia in 1970 apare acel fulger care nu este altceva decat litera « z » cu linii prelungite, menite sa sugereze atat initiala numelui aeronavei, desenul ei stilizat, dar si continuitatea, mersul inainte. Inelul pe care orizontalele « z »-ului il strapung, aminteste desigur acea forma geometrica perfecta – cercul – prezentǎ si in logo-urile altor masini germane (Audi, BMW. Mercedes). La aceasta semnificatie se mai adauga urmatoarele :1- roata unei masini de cusut, 2- o roata de bicicleta si 3- o roata de automobil. In acest mod ne apropiem si de istoria propriu-zisa a firmei si, dupa atatea linii si liniute cu comentarii, de un decor mai umanizat
Rüsselsheim- In aceasta localitate se afla statul major al firmei Opel, ea fiind astfel echivalentul lui Ingolstadt, Sindelfingen si Wolfsburg, unde sunt localizate sediile Audi, Mercedes si, respectiv, Volkswagen. Adam Opel s-a nascut in acest oras, in 1837. In tinerete el a cutreierat Europa, fiind in cele din urma impresionat de eficienta masinilor de cusut franceze. A deprins secretele acestor aparate la Paris si a hotarat sa deschida o fabrica in orasul natal. Decis ca-si croiasca si un destin familial, s-a casatorit cu Sophie Marie Scheller. Cei cinci fii au colaborat cu tatal, iar mai tarziu au dus mai departe afacerile firmei. In 1870, el lansase masina de cusut pe care o numise « Sophia » in onoarea nevestei sale. In ultimul deceniu al secolului 19, Opel devenise cel mai mare producator de masini de cusut din Europa. Cel care fusese amenintat de croitori ba chiar lovit cu pietre de meseriasii care se temeau de masini, a trecut in nefiinta in 1895, noua ani dupa ce inclusese si bicicletele in gama de produse ale firmei. In 1899, dand ascultare si mamei lor, fii lui Adam au abordat si productia de automobile. In 1937, anul a carui importanta a fost deja subliniata, Opel este cel mai mare producator de automobile din Europa, asta dupa ce in anii 20 batuse recordul mondial in productia de biciclete. Aceasta firma atat de eficienta trezise interesul industriasilor americani si General Motors a achizitionat-o in 1929.. A fost, folosind o expresie de la sfarsitul unui celebru film, inceputul unei “frumoase prietenii”. Partenariatul care s-a nascut intr-o perioada de criza a fost inghitit de o alta criza,dupa 80 de ani, in 2008-2009, Opel fiind in prezent proprietatea concernului canadian Magna.(Imi cer scuze pentru o prezentare prea grabita a faptelor: In ziua de 3 noiembrie 2009,GM a renuntat in mod oficial la “proiectul Magna). Oricum, pentru calitatea automobilelor Opel ramane valabila publicitatea facuta in 1962 noului Kadett: “ Opel Kadett-kurz gesagt OK!”( “Opel Kadett-adica pe scurt OK!” )

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
ȘAPTE CĂRȚI POȘTALE PENTRU ȘAPTE ZILE

Carte poștală din Belek Bărbatul ," balaur"..scuipând foc şi aprinzând rugul...Este debutul unui spectacol de neuitat oferit pe plaja din...

Închide
3.145.69.65