Rezultatele alegerilor din Ungaria şi politica organizaţiilor maghiare din România.

Uncategorized

Rezultatele alegerilor din Ungaria şi politica organizaţiilor maghiare din România.

Victoria zdrobitoare a partidului civic FIDESZ (peste 52% din sufragii), în primul tur de scrutin al alegerilor din Ungaria, nu poate fi modificată substanţial de alegerile în circumscripţiile individuale, care vor avea loc peste două săptămâni.

Noua configuraţie politică din Ungaria se reflectă şi în poziţia organizaţiilor politice maghiare din România.

Béla Markó, preşedintele UDMR, a apreciat – în cadrul unei conferinţe de presă – că în urma primului tur de scrutin partidul civic FIDESZ a obţinut un mandat puternic şi prezenţa ambelor formaţiuni în familia politică europeană a partidelor populare, creează posibilitatea unei colaborări la nivel european. Preşedintele UDMR a declarat că organizaţia sa doreşte să creeze un parteneriat cât mai strâns cu viitorul guvern ungar în scopul colaborării maghiaro-maghiare concretizată prin sprijinirea obiectivelor organizaţiilor politice maghiare, a instituţiilor culturale şi de învăţământ din afara Ungariei.

Prezenţa UDMR în coaliţia de guvernare oferă posibilitatea intensificării cooperării între guvernele român şi ungar, a mai declarat Béla Markó, preşedintele UDMR.

Pe de altă parte, între partidul civic FIDESZ şi Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania, condus de László Tőkés, s-a încheiat un parteneriat strategic în scopul realizării unei „schimbării de regim” în politica naţională.

László Tőkés a declarat că esenţa noii strategii constă în integrarea naţională şi realizarea unităţii naţiunii maghiare trăitoare în Bazinul Carpaţilor, fără modificarea frontierelor. Potrivit declaraţiei publicate de Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania, procesul de integrare are drept obiectiv: obţinerea dublei cetăţenii, participarea reprezentanţilor partidelor şi organizaţiilor maghiare din afara Ungariei la consultările în chestiunile de politică naţională şi reprezentarea comună, pe plan internaţional, a cauzei maghiarilor din Bazinul Carpaţilor. Se mai are în vedere armonizarea şi integrarea instituţiilor de învăţământ, ştiinţă şi cultură, precum şi a mijloacelor de informare în masă publice din Ungaria, cu cele din afara Ungariei.

Staţiile principale ale vieţii mele: Clasa cu profil special de fizică, Liceul Emil Racoviţă Cluj (1971), Facultatea de Fizică UBB, secţia Fizica Corpului Solid (1976); Centrul Teritorial de Calcul Cluj (1976 - 1980) Catedra de fizică a Universităţii Tehnice Cluj; (1980 - 1992) doctorantură în fizică (1991 - 1993) şi....masterat în Jurnalistică la UBB. (1994) De 19 ani sunt redactor la TVR Cluj. Realizez emisiunea săptămânală SHALOM, difuzată pe televiziunea naţională (TVR3), prezentând istoria, tradiţia şi prezentul minorităţii evreieşti şi dezbătând subiecte precum antisemitismul, Holocaustul şi convieţuirea. Tot despre convieţuire vorbeşte şi Transilvania Policromă, o emisiune magazin transmisă în direct la TVR Cluj, care are în obiectiv minorităţile transilvane. De-a lungul anilor am obţinut premii la festivalurile de film de la Ebensee, APTR, 7 Arte , emisiunea Shalom a stârnit ecouri în presa românească şi cea din Israel. Public articole în presa din România şi din Israel şi mă străduiesc să fiu prezentă cât mai des în revista Acum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top