caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Economic



 

Portugalia – următoarea victimă a crizei economice mondiale

de (14-2-2010)
Consecinţă directă a crizei: cozile la Centrele de Plasare a Forţelor de Muncă portugheze sunt din ce în ce mai mariConsecinţă directă a crizei: cozile la Centrele de Plasare a Forţelor de Muncă portugheze sunt din ce în ce mai mari

Portughezii stau cu sufletul la gură, fără să ştie dacă economia naţională îşi va reveni sau se va afunda definitiv. Cert este că Portugalia a devenit brusc un subiect de discuţie pe pieţele financiare după ce trei Agenţii importante de Rating (Fitch, Moody’s şi Standard & Poor’s) au hotărât să lanseze alerta în ceea ce priveşte insolvenţa iminentă a economiei lusitane.

Bursa de la Lisabona a reacţionat negativ, mai ales după ce Joaquín Almunia, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare a afirmat că probleme structurale ale Greciei se aseamănă cu cele ale Spaniei şi Portugaliei, ţări care şi-au pierdut competitivitatea de când s-au alăturat uniunii economice şi monetare europene.

Principala problemă a Portugaliei este deficitul bugetar care depăşeşte cu mult cei 8% prevăzuţi de Comisia Europeană. Guvernul portughez a anunţat pentru anul 2009 un deficit de 9,3% din PIB, iar Comisia a impus termenul de 2013 pentru ca ţara să-şi reducă deficitul sub 3%. Şi datoria externă a Portugaliei este în continuă creştere, atingând acum 85% din PIB.

În aceste condiţii, guvernul socialist condus de José Sócrates, reales la sfârşitul anului trecut, se pare că va opta pentru congelarea salariilor funcţionarilor publici până în anul 2013, cel puţin aşa constă din Programul de Stabilitate şi Dezvoltare prezentat Comisiei Europene.

Oricum, premierul Sócrates a exclus categoric posibilitatea de a solicita ajutor financiar: “Nu avem nevoie de nimic de la Bruxelles”.

Portughezul de rând, oarecum derutat de semnalele contradictorii, nu resimte, încă, apropierea adevăratei crize, mais ales că mesajele din interior erau, până de curând, destul de optimiste: ministrul de Finanţe decretase, deatlfel, la sfârşitul anului trecut, ieşirea din criză.

Spiritul consumist din perioada Crăciunului a umplut magazinele de clienţi, ceea ce a motivat o intervenţie chiar din partea preşedintelui Aníbal Cavaco Silva, care i-a invitat pe portughezi să economisească, să nu se îndatoreze peste posibilităţi şi să se gândeasca la ziua financiară de mâine.

Mulţi portughezi se simt chiar avantajaţi în contextual actual de criză economică şi financiară: deşi preţul locuinţelor nu a suferit reduceri drastice, ratele celor care şi-au cumpărat deja proprietate prin împrumut bancar indexat la coeficientul Euribor au scăzut simţitor.

Şi preţurile la consum au suferit o uşoară scadere, hipermaket-urile întrecându-se în noi şi noi campanii de produse la preţ redus.

Există, însă, şi o categorie afectată în mod real: cea a şomerilor cărora le e din ce în ce mai greu să-şi găsească un nou loc de muncă.

Ecouri

  • Puiu Wolf: (14-2-2010 la 00:00)

    Dle Popa, mai acuta decat Potrtugalia,e situatia Greciei care, lipsita de sprijinul UE,
    risca o alunecare vertiginoasa spre faliment, daca nu, mai putin sigur, chiar o retragere „strategica” din Uniune.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Proiectul noii legi a pensiilor a fost trimis în Parlament

La şedinţa din 10 februarie, executivul a aprobat proiectul Legii pensiilor şi l-a trimis în Parlament, pentru dezbaterea în regim...

Închide
18.222.164.252