caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Gastronomie si Stil



 

In vino veritas !

de (14-2-2010)

Cultivarea vitei-de-vie de sorginte europeana depaseste granitele Europei si in ultimele decenii podgorii noi se impun pe piata.
Astfel punctele de desfacere ofera noi sortimente din Africa de Sud, Noua Zeelanda, regiuni din America Latina si chiar din provincia Quebec.
Aceste productii considerate noi fata de vinurile franceze, italiene ori grecesti sunt adesea calitativ superioare si mai ieftine.
Va propun sa dedicam si vinurilor ceva atentie, si incerc sa stabilesc un dialog cu cititorii saptamanalului nostru, un schimb de opinii, sugestii legate de subiectul conotat in titlul de mai sus.
Nu mai e un secret interesul si pasiunea Baronului Rothschild pentru vinurile alese si investitiile Domniei Sale in diferite centre viticole de pe mapamond.
Un vin ce mi-a retinut atentia in mod deosebit este un Cabernet Sauvignon produs in 2007 in Chile, in regiunea Valea Colchagua, domeniu viticol achizitionat in 1988 de catre Baronul Rotschild(Lafite).
Alegerea zonei a avut in vedere in primul rand absenta Phyloxerei, un dusman al vitei-de-vie.
S-a avut in vedere si posibilitatea de aclimatizare a soiului adus din Bordeaux, alt pas in asigurarea unui primat de excelenta.
Anul 2007 s-a caracterizat prin conditii favorabile dezvoltarii boabelor de struguri datorita ploilor abundente in corelatie cu o clima relativ calda (in ianuarie si februarie).
Recoltarea s-a putut face in cea de a treia saptamana a lunii martie.
Concentarea taninului mai redusa decat vinurile din tara mama (Franta) da o nota distincta gustului de fruct, de boaba, putina aciditate si o culoare placuta, alcool ridicat pana la 13,5%.
Strugurii sunt storsi imediat dupa cules si pastrati la macerat in recipiente din metal inoxidabil timp de 15-20 de zile.
Tot in butoaie din inox se pastreaza apoi timp de 14- 16 luni.
Acest vin se identifica printr-o culoare de rubin. Gustul se apropie de ciresele rosii, zmeura si prune. In acelasi timp se simte o tenta de dulceata de fructe de padure, ciocolata alba, nucsoara si cuisoare.
Datorita aciditatii contracarate de notele mentionate, vinul in sine ramane un deliciu, il gasesc redutabil alaturi de fripturile gen italian (in rozmarin, busuioc), de somonul la gratar, dar si de o tocana de pui in sos alb, paste in sos Alfredo ori Torta Mascarpone.
Cat despre branza ar putea fi asociat unui Camembert, Brie, unui cascaval mai dulceag.
Vinul propus se gaseste sub eticheta Los Vascos si surprinzator, pretul unei sticle de 750 ml nu depaseste 9 dolari US, versus unui Cabernet Sauvignon european ori californian.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Proiectul noii legi a pensiilor a fost trimis în Parlament

La şedinţa din 10 februarie, executivul a aprobat proiectul Legii pensiilor şi l-a trimis în Parlament, pentru dezbaterea în regim...

Închide
18.191.189.164