Vântul de înnoire care bate la Chișinău nu a ocolit nici Teleradio Moldova, unde au fost schimbată conducerea companiei publice.
Am să comentez doar numirea lui Alexandru Dorogan, pe care l-am cunoscut personal foarte bine, în funcția de director al Radio Moldova.
De fapt, Sandu, așa cum îl știe toată lumea, revine în fruntea radioului național după un interval de peste 15 ani. Atunci l-am cunoscut, când în calitate de director a făcut o vizită la Londra, trecând și pe la sediul serviciului în limba română al BBC.
“Postul de Radio Național va putea fi independent editorial doar atunci când jurnaliștii vor respecta codul deontologic și vor avea, în mod obligatoriu, a doua sursă când e vorba de situații de conflict”, a declarat noul director imediat după învestirea în funcție.
Recunosc aici influența BBC, pe care Sandu l-a luat ca model încă de la începutul anilor ’90. Nereușind, în mare măsură din cauza influenței politicului, să reformeze din temelii Radio Moldova, el a înființat postul municipal de radio Antena C, cu sprijinul primarului Chișinăului de la sfârșitul mileniului trecut, Serafim Urecheanu.
Colaborarea noastră a continuat și s-a fructificat prin preluarea de către Antena C a emisiunilor în lima română a BBC, prima astfel de retransmisie pe FM de către o stație locală din Republica Moldova.
Treptat, Sandu s-a implicat în politică, devenind consilier al lui Serafim Urecheanu, care și el a căpătat ambiții politice mai mari. După 2005, coaliția dintre Partidul Comuniștilor și Partidul Popular Creștin Democrat a impus în parlament privatizarea posturilor municipale Euro TV și Antena C, percepute ca ostile din punct de vedere politic.
Antena C era, la standardele Republicii Moldova, probabil cel mai bun post de radio, net superior radioului național, care nu era (și încă este) altceva decât o slugă credincioasă a puterii zilei.
Eu îi urez succes lui Sandu în noua sa misiune, dar am anumite îndoieli că va reuși. I-aș recomanda o terapie de șoc: să concedieze întreg personalul și să angajeze din nou prin concurs, doar oameni competenți.
Trebuie să curețe, precum Hercule grajdurile lui Augias, această instituție de sorginte sovietică, împănată de foști politruci, sinecuriști și oameni care fac jurnalism în limba română fără să o cunoască bine. Răul în această instituție este profund, rău care se transmite în întreaga societate moldovenească, datorită penetrației sale în toate mediile, mai ales la sate, unde alte posturi au un acces mai limitat.
Sandu trebuie să rupă ciclul vicios de până acum, petrecut la fiecare schimbare de putere din Republica Moldova și să scoată radioul național de sub influența politicului. Misiune imposibilă? Poate, dar eu îi urez mult succes lui Sandu.
Misiune imposibila, asa cum ati mentionat, pentru ca, din pacate, Sandu Dorogan este la fel de servil ca si conducerea anterioara si asa a fost si pe timpul comunistilor, cand lucra la sectia propaganda, dar si a agrarienilor. Ulterior stapanul sau ideologic a devenit Serafim Urecheanu.La Atenea C, unde am lucrat impreuna, pluralismul de idei (fie ca era politic, social, cultural sau muzical) se pedepsea de catre actualul director. Noroc de Ion Bunduchi, datorita caruia aparentele mai erau salvate. Asa se va intampla si acum, cu siguranta si la Radio Moldova. Numirea lui Dorogan in functia de director la Radio Moldova demonstreaza o data in plus impartirea putereii in stat. Lui Urechean i-a revenit televiziunea si radioul public.