caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Alegeri



 

Bursucul, beizadeaua şi abandonarea Bucureştiului

de (24-1-2010)

Între cele două variante neatrăgătoare din titlu au avut de optat bucureştenii din Colegiul 1 «Kiseleff» la scrutinul parţial de alaltăieri pentru Camera Deputaţilor.

Previzibil, lumea s-a prezentat la vot în proporţie mai mică decât în oricare alegeri din ultimii doi ani; cred că ce li s-a pus în faţă a avut mult de-a face cu dezinteresul lor marcat.

De fapt, această prezenţă la urne catastrofală într-un weekend în care n-au fost nici vacanţe, nici sărbători oficiale diversioniste este un blam pentru toate cele trei partide importante ale României. Doar că nu văd cui din aceste partide o să-i pese de mesajul alegătorilor.

Cum spuneam în această coloană acum două săptămâni, tânăra beizadea a familei Prigoană n-a avut nicio şansă. Votul inerţial, dat pe aliniere de partid şi decis în primul rând de maşinăria administrativă a Primăriei Sectorului 1, a fost câştigat zdrobitor de un candidat tip Leonid Brejnev, charismatic ca o nicovală.

El putea fi bătut de orice persoană onorabilă şi cu o prezenţă publică decentă din PDL sau PSD. Iar astfel de persoane există, slavă Domnului, ca dovadă că dl Sârbu a ratat intrarea în parlament în 2008 şi ar fi ratat-o în continuare, oricând, confruntat cu un contracandidat credibil.

În loc de asta, PSD a făcut un noncombat oficial, iar PDL un fel noncombat aranjat pe sub masă, mai păgubos decât celălalt pe termen lung. Practic, aceste alegeri au oficializat abandonarea Bucureştiului de către principalele forţe politice ale României, abandonare începută în 2008, când atât PSD, cât şi PDL au refuzat să-şi nominalizeze în cursa pentru Primăria Generală pe cei mai bine plasaţi politicieni: Liviu Negoiţă şi Sorin Oprescu.

Unul a ales să rămână păstor de sector, unde afacerile sunt mai directe şi mai mănoase, iar celălalt să candideze independent. Iar asta, pentru că organizaţiile de capitală ale celor două partide au pus pe primul plan jocurile lor interne, nu bătălia cu adversarii.

Şi uite aşa, s-a ajuns ca deciziile politice pe Bucureşti să fie luate de nişte personaje bizare şi uşor toxice: Marian Vanghelie într-o parte; şi fostul securist Silvian Ionescu, asistat de mai noul său prieten Silviu Prigoană, de partea cealaltă. Împreună, aceste două găşti bizare au ajuns o catastrofă pentru viaţa politică şi administrativă din Capitală, dacă este să ne gândim doar la genul de selecţie de cadre pe care o fac în toate instituţiile deconcentrate care intră în raza lor de control (de fapt, o contra-selecţie).

unând alături şi organizaţia PNL condusă multă vreme de Ludovic Orban, avem întreaga dimensiune a manelizării politice care s-a abătut asupra Capitalei.

Acum, sunt curios dacă la congresele ce vor veni îşi va asuma cineva răspunderea şi va da socoteală: la PSD, pentru că s-au pus la remorca unui partid pe jumătate cât ei; la PDL, pentru că s-au complăcut să dea curs capriciilor unui milionar cu idei trăsnite (cum e cea cu transformarea Casei Poporului în mall), refuzând să investească în această campanie electorală altceva decât banii de buzunar ai lui Prigoană.

Singurul lucru lăudabil în aceste săptămâni este că laşitatea sau dezinteresul la vârf au stârnit murmure în partidul lui Băsescu, iar eurodeputatul Preda a îndrăznit să fluiere în biserică. Deşi vorbesc toată ziua de dictatura din PDL, văd că tinerii social-democraţi n-au curaj nici să contrazică aberaţiile spiritiste ale nevestei şefului, necum să ia poziţie pe lucruri mai importante.

Rămâne să vedem cum vor decurge lucrurile când s-o repeta povestea, dacă deputata Daniela Popa s-a săturat într-adevăr de deputăţie şi va fi numită la Comisia pentru Supravegherea Asigurărilor.

Probabil că acum este rândul PNL să facă blat, evitând să nominalizeze un candidat şi aliniindu-se în spatele vreunui individ dubios, rămas pe-afară din parlament în 2008 trimis în cursă de PSD (ştiu vreo doi, foarte dornici). Şi în partea cealaltă, vom avea oare episodul Honorius II – întoarcerea lui Mărgelatu? În fond, Sectorul 4 e chiar mai plauzibil ca teren de vânătoare pentru familia Prigoană decât zona Kiseleff.

Articolul a apărut inițial în Evenimentul Zilei evz.ro

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Stare de urgenţă în Arizona

O furtună puternică a lovit joi, 21 ianuarie, statul Arizona. Pasageri rămaşi blocaţi în aeroporturi, autostrăzi acoperite de apă şi...

Închide
3.135.212.80