Dorul de Balcic şi de atmosfera sudului se mai alină în anii 1947, 1948 când Medi Wechsler pictează în vechea Mangalie pe care astăzi o mai putem cunoaşte, fragmentar desigur, din fotografiile de epocă şi din uleiurile lui Medi Wechsler. Sunt şi acestea, la rândul lor, lucrări de mare forţă artistică ce valorifică experienţa studiului după natură exersat îndelung la Balcic.
Portret de tataroaica, desen, Muzeul de Arta Constanta
Treptat, Medi Wechsler Dinu îşi găseşte propriul drum în artă. Genul spre care o conduc toate resursele ei interioare este acuarela, tehnica asupra căreia nu se mai poate reveni. Din anii 50 şi până spre sfârşitul deceniului opt, de când datează ultimele ei lucrări, Medi Wechsler Dinu lucrează aproape exclusiv acuarelă. Timp de trei decenii artista călătoreşte în ţară şi chiar peste graniţe, în Italia, Franţa şi Bulgaria. Pictează şi desenează peste tot. Interesul ei faţă de peisaj, chiar şi faţă de cel urban, dar şi pentru portret, rămâne acelaşi. Deceniul opt, ultimul când Medi Wechler Dinu mai călătoreşte, îndeosebi în Dobrogea, şi când mai lucrează, îmbogăţeşte opera ei cu splendide acuarele realizate pe Dunăre, în deltă, la Sulina îndeosebi, dar şi la Constanţa. Sunt şi acestea lucrări în care tehnica acuarelei îşi afirmă desăvârşirea, dar şi mici fragmente de peisaj cotidian îmbogăţit prin aportul unei viziuni clasice, senine, apollinice.
La împlinirea impresionantei vârste de o sută de ani, artista a strălucit pentru prima dată public. Pentru prima dată a acceptat să lase parcurse filele amplului tom ce alcătuieşte viaţa şi opera ei, a primit să-şi devoaleze atât biografia personală, cât şi pe cea artistică. La sfârşitul anului 2008, două ample expoziţii personale au fost deschise la Muzeele de artă din Constanţa şi Tulcea. Tot atunci, artista a donat respectivelor instituţii o parte din lucrările sale. Iar în februarie 2009, cu ocazia centenarului său, Fundaţia Naţională pentru Ştiinţe şi Artă a Academiei Române a găzduit o amplă expoziţie retrospectivă semnată Medi Wechsler Dinu.
Anul acesta va vedea lumina tiparului un amplu album al pictoriţei ce va fi lansat odată cu vernisajul unei noi expoziţii personale alcătuite din lucrările realizate în Grecia, în 1937.
Nu e puţin lucru să poţi astăzi dialoga cu o contemporană a marilor noştri artişti interbelici, cu o reprezentantă a unei generaţii culturale strălucite. Nu e puţin lucru nici să descoperi o operă ascunsă din motive variate, dintre care cel al neîncrederii în sine nu e cel mai puţin important.
Dar cel mai minunat lucru trăit de cei care o cunosc astăzi pe Medi Wechsler Dinu este că au ocazia rară de a împărtăşi amintirile, trăirile, experienţele de viaţă şi de creaţie ale unei doamne care a ştiut să depăşească toate momentele limită ale unei istorii deloc prietenoase cu o demnitate şi un umor demne de personajele marilor opere literare. Medi Wechsler Dinu este, ca să folosesc o sintagmă deja cunoscută în lumea culturală, „un tezaur uman viu”.
ONORATA REDACTIE,
NUMAI INTELEG NIMIC!
pentru a doua oara v-am trimis un ecou,in legatura cu articolele d-nei LUIZA BARCAN,
despre inzestrata desenatoare si pictorita d-na. M E D I W E S C H L E R – D I N U,care fara doar si poate,merita toate elogiile posibile si cele mai alese urari de bine,si spre marea mea perere de rau,n-am primit din partea redactiei”ACUM”confirmarea obisnuita.
nu stiu ce s-a intamplat.ar fi de dorit ca in aceste cazuri, sa putem cel putin avea inapoi cele trimise,nu? CU RESPECT,ITZHAK BAREKET.