caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Economic



 

Datorie publică versus evaziune fiscală

de (10-1-2010)

Scurt si la obiect: datoria publica totala este de 29,9% din PIB (127 miliarde lei), iar economia neobservata este estimata oficial la 24% din PIB pentru anul 2009.

Datoria publica a crescut atat pe fondul acumularii de datorii pentru acoperirea deficitului bugetar din anii 2008 si 2009, cat si pe fondul aprecierii datoriei publice in valuta, dar se situeaza mult sub plafonul stabilit prin Tratatul de la Maastricht de 60% din PIB, respectiv mult sub media tarilor europene.

– Datoria publica guvernamentala se ridica in Romania la 27,7% din PIB. Din acest total, datoria publica guvernamentala directa reprezinta circa 92,5%, iar cea garantata 7,5%.
– Datoria publica locala este de 2,2% din PIB.
– Cea mai mare pondere a imprumuturilor contractate, 60%, sunt pe termen mediu si lung, iar restul de 40% pe termen scurt.
– Serviciul datoriei publice guvernamentale estimate pentru anul 2009 se ridica la

Economia neobservata acopera mare parte din datoria publica totala.

– Cea mai mare pondere o deţine munca la negru: 48% din valoarea totală a economiei neobservate.
– Frauda fiscală pentru TVA este estimata la 23,8% din valoarea economiei ascunse şi 5,8% din PIB în primele 9 luni din 2009.

Actiuni ferme, rapide si decisive se impun cel putin in aceste ultime doua directii, daca dorim un buget public pro-competitivitate, pro-invetitii, pro-crestere economica, pro-transparenta si pro-integritate.

Problema evaziunii fiscale a fost evitata si amanata vreme de 20 de ani. Nu mai e timp de zabava.

Problema datoriei publice este ca ea comporta si costuri cu dobanzile si rambursarea (riscul valutar). Asadar, costurile cu datoriile se ridica de la 1,3% din PIB in anul 2009 (aproape cat pentru subventiile acordate in Romania), la 1,7% din PIB in proiectul de buget pentru 2010.

2010 aduce o criza a datoriilor în întreaga Zona Euro. Pericolele sunt generate de cresterea semnificativa a deficitelor bugetare ale statelor din zona euro si de efectele sprijinului financiar masiv acordat bancilor, in conditiile in care sunt prognozate niveluri reduse de crestere economică si cresteri ale somajului in UE in acest an. Toate guvernele din zona euro s-au îndatorat cu mult peste limitele stabilite de prevederile Pactului de Stabilitatea si Crestere (PSC), astfel încât datoria publică medie în zona euro va ajunge în 2010 la 84% din PIB.Limita maximă prevăzută de PSC este de 60%.

http://www.andreeavass.ro/blog/2010/01/datorie-publica-versus-evaziune-fiscala/

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Taxa pe fast food si dulciuri

"Intenţionăm introducerea unei taxe pe fast-food, dulciuri, băuturi carbogazoase, exceptând băuturile naturale, pentru susţinerea programelor de sănătate şi a celor...

Închide
3.145.170.164