Delimitarea strict negativa a termenului fast food a creat o identificare a gastronomiei americane cu genul adus in discutie.
Nu se contesta dispersarea in lume a unei traditii rau famate prin Mc Donalds, Burger King, KFC si alte concerne americane.
Fast food s-ar traduce pur si simplu prin “hrana (mancare) grabita”.
Ritmul trepidant al secolului XX si al revolutiei industriale a impus omenirii o noua formula de alimentatie in functie de timpul disponibil pauzei de lucru, pranzului, plus adaptarea luarii mesei in orice imprejurare.
Industria alimentara destinata armatei a inventat conserve, tip plic, dintr-un aluminiu special in care mancarea poate fi incalzita in buzunar, la caldura corpului uman. Industria aviatiei are un sector unic de alimente pentru pasageri.
Pe de alta parte fast food-ul ordinar a aparut ca o mancare a saracilor. Trebuie sa adaugam preturile fixe, scazute ale meniurilor procesate rapid si la scara industriala.
Americanii au inceput sa vorbeasca de caracterul daunator al junk food-ului, care e cu totul altceva decat fast food-ul ori quick food-ul.
Intrarea a tot ce este ieftin, de proasta calitate in Romania ca si in alte tari limitrofe nu suprinde.
Ideea taxarii fast food-ului in ideea stoparii agravarii starii de sanatate a poporului roman nu va face decat sa complice si mai mult sistemului fiscal de resort, dar si al multor firme.
Intalnim doua tipuri de alimentatie: sanatoasa si nesanatoasa.
Criteriile aplicabile ar fi in functie de ingredientele folosite, de procesarea culinara, si binenteles de conditiile de pastrare, conservare ale produselor.
Construind un scenariu cu o dugheana curata intr-un colt mioritic, care ar fi rigorile de taxare? Un vanzator ambulant cu acte in regula, aprobari si aviz din partea celor de la Mediu, de la Directia Sanitara isi vinde produsele:
mici (preparati din carne proaspata), paine de casa (brutarie, fara amelioratori), salata, carnati de casa, placinte si clatite praparate in aceeasi zi etc. Sa nu uitam ca se vinde si ceai, sirop de casa cu apa minerala sau sifon, iaurt, braga sa.
Este vorba de fast food, deci de o mancare servita langa stadion, parcare, plaja.
Daca toate acestea se incadreaza in normele unei alimentatii rationale, sanatoase de ce ar fi nevoie de taxare ?