caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Dialog Intercultural



 

Portugalia catolică legalizează mariajul gay

de (10-1-2010)
Comunitatea gay a sărbătorit aprobarea noii legi pe treptele Parlamentului portughezComunitatea gay a sărbătorit aprobarea noii legi pe treptele Parlamentului portughez

Portugalia a adoptat cu larga majoritate a deputaţilor de stânga legea privind legalizarea mariajului gay, care făcea parte, dealtfel, din programul electoral al Partidului Socialist, câştigător, cu majoritate relativă, al ultimelor alegeri parlamentare din Portugalia.

Oportunitatea legii, dincolo de nevoia de a elimina o dicriminare injustă, se justifică, în opinia primului-ministru portughez, José Sócrates, tocmai prin faptul că alegătorii au votat în favoarea programului său. Acelaşi argument serveşte şi pentru a respinge organizarea unui referendum pe această temă solicitat de cei peste 90 de mii de semnatari ai unei petiţii civice.

În prezent cetăţenii portughezi de acelaşi sex îşi pot înscrie parteneriatul la Registrul Stării Civile şi beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi un parteneriat heterosexual. Dar spre deosebire de o căsătorie, partenerii nu au dreptul la moştenire şi nici la vizitarea soţului sau soţiei la spital sau la închisoare.

Stânga mai radicală reprezentată de Blocul de Stânga, un partid cu mare aderenţă la tineri, dorea ca noua legea să mearga şi mai departe şi să aprobe şi adopţiile. Partidul Socialist, s-a opus, însă, motivând că singurul mandat pe care îl are de la alegătorii săi se referea la legalizarea căsătoriilor.

PSD-ul portughez, principalul partid de opoziţie, de centru-dreapta, a acordat libertate de vot deputaţilor săi dar a prezentat un proiect de lege propriu care propunea legalizarea uniunii dintre persoane de acelaşi sex dar fără a o numi căsătorie.

Biserica Catolică, deşi este împotriva căsătoriilor gay, s-a abţinut de la manifestări publice. Presa portugheză a comentat că ar exista un acord între Patriarhul Lisabonei şi primul-ministru Sócrates potrivit căruia, în schimbul tăcerii oficiale a clericilor, legea ar fi aprobată cât mai curând, ca să nu coincidă cu vizita în Portugalia a Papei Benedict al XVI-lea din luna mai.

Oricum, după aprobarea în Parlament legea va fi trimisă preşedintelui conservator Aníbal Cavaco Silva. Potrivit analiştilor politice acesta ar putea respinge legea doar pentru a-şi puncta poziţia. Dar conform legislaţiei portugheze, preşedintele nu poate respinge decât de două ori aceeaşi lege, a treia aprobare de către Parlament devenind efectivă.

După Olanda, Belgia, Spania, Suedia şi Norvegia, Portugalia a devenit a cincea ţară din Uniunea Europenă, a şasea din Europa şi a opta din lume care aprobă căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Ìntr-o ţară profund catolică, unde homosexualitatea era interzisă până acum treizecei de ani, se poate spune că există o mare toleranţă faţă de minorităţile sexuale. Barurile şi restaurantele gay din centrul Lisabonei îşi îmbie clienţii cu uşile deschise iar mai toate librăriile au o secţie specială dedicată literaturii GLBT (Gay, Lesbian, Bisexual, Transgender).

În fiecare an, Marşul comunităţii gay organizat la Lisabona atrage o mulţime de participanţi şi, de câtva timp încoace, se bucură de sprijinul oficial al Primăriei capitalei portugheze. Evenimentul este un prilej de întâlnire şi distracţie la care participă nu numai comunitatea GLBT dar şi prietenii şi cunoscuţii lor, fără nicio manifestare adversă sau contrademonstraţii.

Despre multe personalităţi portugheze se zvoneşte sau se ştie “din surse sigure” că ar fi gay sau lesbiene, dar cert este că puţini au simţit nevoia să-şi asume această orientare. În afară de câţiva reprezentanţi iluştri ai artelor sau din lumea televiziunii, de-abia de curând au apărut culorile curcubeului şi în parlament, prin alegerea, la ultimul scrutin parlamentar, a unui deputat socialist care nu şi-a ascuns opţiunile încă din campania electorală.

Se aşteaptă ca noua lege, care ar trebui să intre în vigoare în aprilie, să înlăture definitiv din comportamentul social al portughezilor orice umbră de discriminare sau prejudecată în ceea ce priveşte comunitatea gay.

Iar prima consecinţă a aprobării noii legi s-a înregistrat la Expo Mariaj, deschis în aceste zile la Lisabona, care şi-a adecvat oferta la noua realitate: tradiţionalele miniaturi din vârful tortului pot reprezenta acum şi perechile neconvenţionale el + el sau ea + ea.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Taxa pe fast food si dulciuri

"Intenţionăm introducerea unei taxe pe fast-food, dulciuri, băuturi carbogazoase, exceptând băuturile naturale, pentru susţinerea programelor de sănătate şi a celor...

Închide
18.224.66.28