caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ei vor face o diferenta



 

Noii paşoptişti

de (10-1-2010)

Aşa le place să se numească. Sunt 50000 în întreaga lume, sunt norocoşi, puternici şi au nevoie să simtă că aparțin unui loc numit țară. Se bucură de un model istoric creat acum 160 de ani, ceea ce la standardele româneşti de tradiție şi continuitate înseamnă foarte mult.

Sunt tineri, inteligenți, poartă în ei energia proprie, combinată cu cea a generațiilor româneşti izolate timp de patru decenii ale secolului XX, fac cariere strălucite la Harvard, Princeton, Cambridge, Oxford sau MIT, iar după absolvire se duc în toate colțurile lumii, de la Seoul şi Tokio la Vancouver şi Seattle, de la New York la Paris, de la Sydney la Bruxelles.

Sunt studenții români de astăzi care studiază în străinătate şi care, precum paşoptiştii, oscilează între afecțiunea față de identitar şi nevoia culturală de igienă occidentală. Ei înțeleg nevoia României de ei, dar trăiesc, zi de zi, evidența faptului că desăvârşirea carierei lor nu poate avea loc la Dorohoi.
Sunt curtați de politicienii momentului, pentru că miros a putere. O putere pe care ei înşişi încearcă să o înțeleagă şi să o transforme în bucăți de Românie consolidată. Ei cred, ca orice tânăr al lumii, din orice perioadă istorică, în şansa lor şi a țării lor.
Sunt, cu toții, fără să vrea sau să o facă în mod special, una dintre cele mai eficiente pledoarii pentru România în lume. Fiindcă ei sunt purtători de profesionalism, competență, excelență şi tradiție românească în lume. În mod natural, fără să facă vreun efort, ei repară, într-o anume măsură, ceea ce instituțiile publice fac strâmb, din incompetență, lipsă de tradiție, ignoranță, aversiune față de continuitate, egoism şi iresponsabilitate.

Principesa Moştenitoare Margareta şi cu mine am fost invitați de Liga Studenților Români din Străinătate să luăm parte, la hotelul Marriott din Bucureşti, la prima gală a Ligii aseară, miercuri 6 ianuarie 2010. Am avut bucuria să vedem cum instituții fundamentale româneşti, precum Academia Română sau Senatul României, au dorit să-şi manifeste susținerea față de noii paşoptişti. Tototdată, Principesa şi cu mine am remarcat prezența în sală a unor eminente personalități din viața civică şi ştiințifică, doritori să îşi arate încrederea în tinerii intelectuali români şi cosmopoliți.
Am încheiat, în numele Regelui şi al Casei Regale, alocuțiunile galei, remarcând momentele fericite şi nefericite ale celor 160 de ani care despart pe vechii paşoptişti de cei noi. Un secol şi jumătate în care românii au creat o Constituție fundamentală în 1866, au adus Independența în 1877, Suveranitatea în 1881 şi Unirea în 1918. Un secol şi jumătate în care au fost posibile vreo patru dictaturi consecutive, precum şi o jenantă bâjbâire instituțională, întinsă pe (deocamdată) două decenii. O lungă perioadă la finele căreia am experimentat şi binefacerile întoarcerii la democrație, consolidarea libertăților, intrarea în NATO şi UE şi alinierea la familia demnă a națiunilor prospere şi demne.

Valorile importante pe care tinerii intelectuali români le au la dispoziție pentru a modela România lor sunt mereu aceleaşi: altruismul, iubirea, simțul datoriei, puterea exemplului personal, loialitatea față de ai lor şi binefăcătorul rol al modelului. Adică exact virtuțile pe care se bazează cârmuirea Casei Regale, de 143 de ani încoace, slujind Statul şi națiunea, veghind la onorabilitatea şi soliditatea instituțiilor publice.
Pesemne de aceea studenții eminenți de astăzi sunt ataşați de virtuțile regalității.
Trei dintre cei mai buni au primit aseară, la Gala Ligii Studenților Români din Străinătate, premiile anuale. Matematiciana Corina Tarniță, de la Harvard, a primit distincția “Studentul Anului în America de Nord”, medicul Andrei Ilie, de la Oxford, a primit distincția “Studentul Anului în Europa”, iar fizicianul Theodor Braşoveanu, de la Princeton, a primit “Marele Premiu – Studentul Anului în străinătate”.

În discursul de acceptare a premiului, fiecare dintre ei a vorbit cu însuflețire, distincție şi farmec. Dl Braşoveanu, într-un anume fel eroul serii, a încheiat alocuțiunea cu un citat din Majestatea Sa Regele:
“Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință şi fără memorie. Cinismul, interesul îngust şi laşitatea nu trebuie să ne ocupe viața. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre. Ei toți au fost călăuziți de simțul datoriei, de curaj si de altruism. Vom pierde respectul şi încrederea lumii față de România dacă vom continua să ne abatem de la aceste idealuri”.
Intervenția sa a fost îndelung aplaudată. Sala de la Marriott a fost neîncăpătoare. Nu numai numărul mare de participanți a fost remarcabil. Demne de menționat au fost elevația cu care cei prezenți s-au manifestat, politețea, măsura, competența şi responsabilitatea cu care s-a vorbit, respectul şi nevoia de elită ce s-au făcut simțite în fiecare din clipele petrecute împreună.

Principesa Moştenitoare şi cu mine îi aşteptăm la Palatul Elisabeta, pentru a discuta împreună felul în care am putea contribui la efortul ca noii paşoptişti să rămână în istorie.

Ecouri

  • Anton Constantinescu: (10-1-2010 la 00:00)

    Din pacate Florin are dreptate.
    Am participat la diverse sarbatoriri organizate de studentii romani de la universitatea Stanford. Marea majoritate a studentilor nu numai ca nici nu se gandeau sa se intoarca in Romania (un lucru pe care il pot intelege pentru unii), dar nici nu erau dispusi sa cheltuiasca macar un singur minut ca sa contribuie la schimbarea unor mentalitati din Romania, sa scrie un rand pe zi sau sa cheltuiasca timp ca sa educe publicul. Pur si simplu nu le mai pasa deloc de ce se petrece in tara.

    Cat despre laudarea credintei, intrebarea fireasca este: credinta in ce?

  • Florin: (10-1-2010 la 00:00)

    Nimeni dintre cei plecati sau pe cale sa plece nu va face nimic pentru Romania.
    Ei se vor stabili in strainatate, vor avea copii acolo, vor trai, vor munci si vor muri in tarile lor de adoptie, devenite adevaratele lor patrii.
    Frenezia cu care au plecat, incantarea ca acolo pot sa aiba o „cariera”, influenta greu detectabila a politicilor oficiale de naturalizare/deznationalizare ale statelor de resedinta sunt dovezi indubitabile ale acestor lucruri
    Dintre cei vreo 25 de colegi ai imei plecati in strainate cu burse, eu cunosc doar 2 ( ambii doctori in stiinta) care s-au intors sa traiasca in Romania.

    Cati dintre tinerii plecati ocupa actualmente
    functii publice ( presedinte, ministru, secretar de stat, prefect)???

    Sa nu ne amagim cu apa rece!!
    „Ubi bene, ibi patria” este dictonul pe care noi romanii, l-am dus la perfectiune, mai mult decat romanii, stramosii nostri.
    Si un test: incercati sa vedeti, peste 5 sau 10 ani , cati dintre cei prezenti la Marriott se va fi intors in tara sau va fi facut ceva pentru ea!

  • Petru Clej: (10-1-2010 la 00:00)

    Ecoul lui „Florin” este plin de invidie și răutate, începând cu o generalizare aberantă:

    „Nimeni dintre cei plecati sau pe cale sa plece nu va face nimic pentru Romania.”

    Pe lângă faptul că e falsă, ea dă tonul unui ecou care, cu mici retușuri, ar fi putut să fie scris de politrucii perioadei comuniste – numai cuvântul transfug sau trădător mai lipsește.

    Eu unul, plecat din România din 1991, mi-am adus slavă Domnului, contribuția, ca jurnalist la schimbarea mentalității, prin informarea corectă a audienței, lucrând în majoritate în limba română.

    Am plătit și plătesc impozite în România, contribuind, ca și milioanele de alți de români, la bugetul din care se fac cheltuieli în interesul acestui „Florin”.

    Mai mult, în calitate de contribuabil în Marea Britanie, țară net contribuitoare la bugetul Uniunii Europene, îmi aduc contribuția la susținerea financiară a României.

    Este rușinoasă, deplorabilă această mentalitate a acestui „Florin”, împrătășită de mulți alții din păcate. Dacă irlandezii gândeau așa acum 150 de ani, Irlanda nu era țara prosperă de acum, iar cei de origine irlandeză – estimați la 50 de milioane în lume – nu ar fi forța de azi.

    Revista ACUM își va face o datorie de onoare în a combate astfel de mentalități.

  • musat.nicolae: (10-1-2010 la 00:00)

    cunosc exemple din generatiile de dupa Angel Saligny si se pot efectua liste lungi de oameni meritosi plecati de la plug sau care au renuntat la averi si au plecat cu picioarele goale la Bucuresti petnru a studia si pentru a efectua cariera si de acolo au ajuns in strainatate au studiat si apoi s-au reintors pentru a constui tara.Acestia au fost pe front.
    Atunci erau alte conditii,- veti spune

  • Florin: (10-1-2010 la 00:00)

    Domnule Petru Clej,
    Sa le luam pe rand:
    0. Va rog sa observati ca ma adresez cu „domnule”, nu cum ati facut-o dvs. cu „acestui” Florin
    1. Recunosc, cuvantul „nimeni” este o exagerare lingvistica, insa statistic, la un prag de incredere de 5%, este adevarat
    2. In ciuda tonului mesajului dvs., nu ati atacat nici una din celelalte afirmatii
    3. Eu insumi, ca sa fie clar am facut un MBA in Canada, dar m-am intors in Romania
    4. Nu am fost niciodata membru al vreunui partid, nu am votat cu neo-comunistii
    5. Lucrez intr-o institutie fundamentala a statului, in care mi-am castigat locul prin concurs, deci efectiv prin activitatea mea contribui la mentinerea sa in istorie
    6. Pentru a sustine o patrie, oricare ar fi ea , mai inainte de toate trebuie sa faci, nu sa zici doar ca lucrurile stau prost.
    7. Si un mic „secret” : daca Mihai Viteazul ar fi trait in strainatate, ce ar fi facut turcii
    la Calugareni???

    Cu deosebita consideratie,
    Florin

  • Petru Clej: (10-1-2010 la 00:00)

    „0. Va rog sa observati ca ma adresez cu „domnule”, nu cum ati facut-o dvs. cu „acestui” Florin”

    Diferența dintre noi este că eu sunt o persoană reală, iar dumneavoastră, până la proba contrarie, o imagine virtuală. Vă rog să semnați cu numele propriu sau, dacă nu puteți, atunci vă rog să vă prezentați într-un e-mail. Îmi puteți scrie pe adresa petru.clej@btinternet.com.

    „1. Recunosc, cuvantul „nimeni” este o exagerare lingvistica, insa statistic, la un prag de incredere de 5%, este adevarat”

    Și unde au fost publicate aceste statistici, vă rog?

    „2. In ciuda tonului mesajului dvs., nu ati atacat nici una din celelalte afirmatii”

    Nici nu era nevoie, căci premisa de la care plecați și mai ales tonul pe care-l folosiți face ecoul dumneavoastră inacceptabil.

    „3. Eu insumi, ca sa fie clar am facut un MBA in Canada, dar m-am intors in Romania”

    Foarte frumos. Ce relevanță are asta?

    „4. Nu am fost niciodata membru al vreunui partid, nu am votat cu neo-comunistii”

    La fel, ce relevanță are asta pentru discuție?

    „5. Lucrez intr-o institutie fundamentala a statului, in care mi-am castigat locul prin concurs, deci efectiv prin activitatea mea contribui la mentinerea sa in istorie”

    Ce ton demagogico-patriotard… Altora, reveniți din străinătate, sau poate mai calificați și competenți decât dumneavoastră, lis s-a refuzat această șansă într-o țară în care corupția e un flagel – vezi doar raportul Transparency International.

    „6. Pentru a sustine o patrie, oricare ar fi ea , mai inainte de toate trebuie sa faci, nu sa zici doar ca lucrurile stau prost.”

    Sunt atâția români peste hotare care fac foarte multe pentru România, inclusiv trimițând bani, iar unii dintre aceștia susțin financiar „instituția fundamentală a statului”, cum sforăitor o numiți.

    „7. Si un mic „secret” : daca Mihai Viteazul ar fi trait in strainatate, ce ar fi facut turcii la Calugareni???”

    Asta e o replică demnă de un elev de clasa a patra. Păi în ziua de azi poate ar fi plecat și Mișu să facă un BA în Canada, dar pe vremea nu era la îndemână așa ceva. Și oricum, trebuia să stea acasă să-și administreze moșiile pe care lucrau numeroși șerbi.

    Dar trecând la registrul serios, nu mă pot abține să nu remarc invocarea (atât de dragă istoriografiei național comuniste – mă mir că n-ați pomenit de filmul propagandistic făcut de Sergiu Nicolaescu pe vremea lui Ceaușescu) a bătăliei de la Călugăreni. AM să vă întreb, dacă aceasta este așa un moment glorios, de ce a fost nevoit Mihai Viteazul să se retragă imediat după aceea, iar țara a fost ocupată de otomani?

    Vă recomand să citiți cărțile lui Lucian Boia, poate vă mai curățați de miturile național-comuniste care vă întrețin, între altele, ura și invidia împotriva acelora care au plecat din România (poate că și dumneavoastră ați fi vrut să obțineți un job în Canada, dar poate n-ați fost suficient de competent).

  • Florin Dananau: (10-1-2010 la 00:00)

    Domnule Petru Clej,

    Nu veti reusi sa va modificati parerile dvs. despre cine sunt, chiar daca va scriu mesajul acesta. Il scriu totusi, pentru ca sunt o persoana civilizata, virtutile dialogului sunt un crez al meu.

    -7. Constat cu tristete ca de la politruc, rautacios si invidios (nu am raspuns atacurilor la persoana din primul mesaj) am fost retrogradat la stadiul de „imagine virtuala” si cineva cu „ura si invidie”.
    Din cauza ca dvs. alaturati numele de familie langa prenume, iar eu am semnat doar cu acesta, inseamna ca sunt „imagine virtuala”??? Nu va cunosc personal, pot afirma la fel de bine ca sunteti asa ceva.In plus, credeti ca exista softuri care semneaza comentarii elaborate, „nationalist-comuniste” , pe acest site???
    -6.Reiese ca dvs platiti pentru mine impozite, eu fiind un fel de trantor; mai mult ca si contribuabil britanic ajutati o data in plus tara, si implicit si pe mine.
    Pentru linistea dvs.: si eu sunt contribuabil :platesc CAS, FNUASS, impozit pe casa, impozit pe masina, intretinere si alte taxe, amenzi si impozite. Sunt la zi cu ele.
    Iar Romania, membra U.E., plateste la randul ei o contributie anuala la bugetul comunitar, chiar daca e mai mica decat fondurile structurale primite.
    Daca amandoi suntem romani, nu imi puteti reprosa ca platiti impozite din care bugetul
    contribuie la „intretinerea acestui Florin”, altfel ne intoarcem in comuna primitiva.
    -5. Daca ecoul meu a fost neacceptabil, de ce il publicati?
    -4.Nu lucrez la stat, in administratia centrala. Lucrez la Banca Nationala a Romaniei, care nu vad de ce nu ar fi o institutie fundamentala (infiintata la 17 aprilie 1880, niciodata desfiintata). Nu e institutie bugetara, are venituri proprii (deci nici un caz nu platiti impozitele la buget si pentru intretinerea mea)!
    -3. Nu stiu de unde ati scos ideea ca privesc cu ura si invidie pe cei plecati. Dimpotriva , inteligenta nu are patrie, asa ca e mai bine sa plece dintr-o tara unde sunt destui care nu se pot lauda cu asa ceva.
    Insa nu poti afirma ca esti roman, daca urmasii tai nu mai vorbesc limba parintilor si bunicilor si nu mai stiu nimic de tara ta de origine. (Sigur o sa ma taxati de comunist!!)
    Eu stiu un lucru: parintii si bunicii m-au invatat limba romana, religia ortodoxa si istoria tarii (de la bunicul am aflat de Basarabia in anii ’70) si asa voi face si eu cu copiii si nepotii mei.
    -2. Va rog sa va retractati afirmatia referitoare la competenta sau incompetenta mea, nici eu nu m-am referit la competenta dvs.
    -1. Am citit demult cartile lui Lucian Boia, chiar si „Arhipelagul Gulag” ( nu e de Boia, e de Sojenitan asta ca sa nu faceti glume indoielnice pe seama mea!)
    0. In plus eu despre Mihai Viteazu si ce s-a intamplat atunci am citit din „Istoria romanilor supt Mihai Voda Viteazu”. Sa inteleg ca Balcescu a fost comunist patriotard???
    Daca nu va convine totusi Calugareni, puteti sa cititi „Podu Inalt” in loc ( asta a fost o victorie militara, nu???)
    0. De fapt: daca nu erau Mihai si Stefan etc. (sa-si administreze mosiile cu „serbi” – apropo, in Tara Romaneasca se numeau „rumani”), nu v-ati mai fi numit Petru Clej, nu ar mai fi existat Romania, si Eminescu si limba romana.
    Sau bietii voievozi erau si ei comunisti patriotarzi, nationalisti???

    De fapt imi dau seama ca nici nu trebuia sa mai raspund cuiva care il minimalizeaza pe Mihai Viteazu. Si rusii, in anii ’50, scoteau din manuale pe Eminescu si il introduceau pe Neculuta.

    Florin Dananau
    (ca sa nu mai fiu doar „o imagine virtuala”)

  • Petru Clej: (10-1-2010 la 00:00)

    Domnule Florin Dănănău,

    Puteați să scrieți de la început sub numele propriu, mai ales că faceți niște acuzații foarte grave la adresa unui mare număr de persoane.

    Eu sunt redactor șef al acestei reviste și în această calitate nu puteți să puneți la îndoială identitatea mea.

    Eu am adus pe tapet chestiunea cu impozitele pentru că dumneavoastră nu păreți să înțelegeți că românii din afara țării contribuie substanțial la prosperitatea României chiar dacă nu se bat cu cărămida în piept pentru asta și nu-i invocă în mod demagogic pe Mihai Viteazu sau Ștefan cel Mare sau chiar pe Eminescu.

    Nu decideți dumneavoastră cine e și cine nu e român. Este dreptul fiecăruia să-și caute fericirea unde dorește și Slavă Domnului că regimul comunist care-i trata pe cei plecați de transfugi și trădători așa că n-o să faceți afirmații similare în anul 2010 fără să fiți contrat cu duritate. Nu aveți monopolul nici asupra României sau asupra patriotismului, chiar dacă trăiți acolo, sunteți român (pur), ortodox și ați aflat de la bunicu’ prin anii 1970 de Basarabia.

    PS Ce legătură o fi având Lucian Boia cu Soljenițîn!?

  • TitusZ: (10-1-2010 la 00:00)

    Stimatzi cetatzeni!

    Apreciez enorm de mult discutziile in contradictoriu ce au loc aici in forumul acesta virtual. Va multzumesc pentru ocazia oferita cititorilor de a sta putzin pe ganduri si a reflecta la diferentza dintre realitate, imaginatze, si dezinformare.

    Incercand sa fiu cat se poate de obiectiv, parerea mea este ca sunt extraordinar de putzini oamenii care pot declara cu mana-n foc faptul ca stiu sigur 100% adevarul despre personajele istorice (printre care Balcescu, Mihai Bravul, si totzi ceilaltzi…)

    Tot la fel de greu se poate spune in mod sigur, al cui merit este faptul ca exista o tzara, ca exista o limba care se mentzine si se propaga, ca exista un popor care-si asuma o anumita identitate.

    As ruga pe cineva dintre participantzii la discutzii sa incerce sa-mi explice si mie unde si cand s-a infiintzat prima data Tzara Romaneasca si de catre cine si in ce context social-politic, cine a initziat acest proces istoric, si din ce cauze?

    Acestea fiind doar cateva dintre nenumaratele intrebari care se ridica intr-o astfel de conversatzie, doresc inca o data sas va multzumesc pentru subiectele deosebit de interesant si pentru participarea sufleteasca si sufletista de care atzi dat, datzi si am increderea ca vetzi da si pe viitor dovada…

    TitusZ



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Taxa pe fast food si dulciuri

"Intenţionăm introducerea unei taxe pe fast-food, dulciuri, băuturi carbogazoase, exceptând băuturile naturale, pentru susţinerea programelor de sănătate şi a celor...

Închide
3.146.152.119