caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Diaspora



 

Votanții din străinătate îi oferă președinția lui Traian Băsescu

de (9-12-2009)

Traian Băsescu a obținut victoria în alegerile prezidențiale, potrivit datelor complete provizorii la o diferență de 70000 de voturi, dar în secțiile de votare din afara țării a avut un avans asupra contracandidatului său Mircea Geoană de vreo 85000 (115831 la 31045).

Deci votanții din străinătate, care reprezintă circa 1% din totalul celor care s-au prezentat la urne, au decis rezultatul prezidențialelor.

Cei mai mulți votanți au fost în Italia – peste 42000, Spania, aproape 36000 și Republica Moldova – peste 12000. Numărul mare de votanți din Italia și Spania este firesc, dat fiind că în aceste țări se află în fiecare peste jumătate de milion de cetățeni români. Dar numărul votanților din Republica Moldova este de-a dreptul impresionant, dat fiind faptul că numărul persoanelor din această țară care au redobândit cetățenia română este de maximum 100000, iar o mare parte a acestora sunt plecați.

Republica Moldova deține și recordul procentajului în favoarea lui Traian Băsescu – aproape 95%. Scorul plebiscitar e firesc, dat fiind faptul că actualul președinte a militat constant și energic în favoarea atribuirii cetățeniei române unui număr cât mai mare de persoane din Republica Moldova.

În rest, votul a fost mai mult unul sentimental: referendumul privind demiterea lui Traian Băsescu din 2007 a generat mult interes și mult sprijin în afara țării. În plus, Traian Băsescu este vărut de mulți din Diasporă ca un candidat de “dreapta”, mai ales în comparație cu Mircea Geoană, candidat al PSD, care este în continuare privit de mulți români din afara țării ca urmaș direct al fostului PCR.

Electoratul românesc din afara țării este tradițional anti-comunist și mai mult, președintele Băsescu, prin raportul Comisiei Tismăneanu este văzut ca fiind un anti-comunist convins.

Fostul premier și lider al PSD, Adrian Năstase, spunea că electoratul din Europa Centrală, Occidentală și Americi are un avantaj incorect prin faptul că votează și după închiderea urnelor în România la ora 21. Este adevărat, dar cred că exemplul Statelor Unite, unde se votează pe patru mari fuse orare, iar la închiderea urnelor pe coasta de est – când se află rezultatele exit-poll-urilor – se mai votează încă timp de trei ore pe coasta de vest, de milioane de americani, nu de câteva mii, ca în alegerile din România, arată că dimensiunea problemei nu este așa de mare.

Faptul că rezultatul a fost strâns și că votul cetățenilor din Diasporă a fost determinant este o întâmplare și dacă tot se acordă cetățenilor din afara României drepturi egale, opțiunile lor trebuie respectate. Și vă spun asta ca unul care nu a votat și dacă ar fi votat și-ar fi anulat votul, deci nu am avut nici cel mai mic parti-pris în aceste alegeri, după cum au arătat-o toate articolele publicate în revista ACUM.

Ecouri

  • Cristian Georgescu: (9-12-2009 la 00:00)

    Stimate Dle. Clej,

    RE: „și dacă tot se acordă cetățenilor din afara României drepturi egale…”

    In discutie este „dreptul de vot” si m-a frapat folosirea de catre Dv. a verbului „se acorda”, cu implicatia ca este la latitudinea vreunei autoritati sa dispuna…

    Nu este un drept care decurge automat din faptul de a fi cetatean roman, indiferent de locul de domiciliu, durata absentei din tara, etc (lucru valabil, de altfel, in cazul general al cetatenilor oricarei tari democratice)?

  • Petru CLEJ: (9-12-2009 la 00:00)

    Domnule Cristian Georgescu,

    Eu nu sunt deloc frapat că practicați sportul național românesc, vorbitul după ureche:

    „Nu este un drept care decurge automat din faptul de a fi cetatean roman, indiferent de locul de domiciliu, durata absentei din tara, etc (lucru valabil, de altfel, in cazul general al cetatenilor oricarei tari democratice)?”

    Nu știu cum e în „orice țară democratică” (expresie tipic românească, pentru că românii sunt atot-știutori), știu ce spune legea în țara în care trăiesc de 18 ani și a cărei cetățenie am dobândit-o, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord:

    „Every British citizen who has been registered to vote in the UK within the last 15 years is eligible to vote in UK Parliamentary (general) elections and European Parliamentary elections in the UK.”

    Dacă nu cunoașteți limba engleză, vă pot traduce.

  • vasile gogea: (9-12-2009 la 00:00)

    Va raspund, d-le Clej: „cetateni” din Panticeu traiesc si pot sa voteze si la Madrid, dar „cetateni” din Madrid nu pot sa voteze la Panticeu! (Ar fi trebuit sa stiti ce „e” Panticeul!)

  • Petru CLEJ: (9-12-2009 la 00:00)

    Domnule Gogea,

    Nu știu ce e Panticeul și la drept vorbind nici nu mă interesează, dar eu, care locuiesc cea mai mare parte din timp la Londra, am carte de identitate și de votant românească, deci aș putea, dacă aș dori (dar am explicat în mai multe rânduri de ce nu doresc) să votez în orașul meu natal, București (unde petrec o parte a timpului meu).

    Dar tot nu văd ce doriți să spuneți și ce legătură are cu articolul meu.

  • Cristian Georgescu: (9-12-2009 la 00:00)

    Domnule Clej,

    Se pare că postarea mea de ieri s-a pierdut in neantul internetului. Reiau:

    Multumesc pentru precizări şi pentru oferta amabilă de a traduce din engleză.

    Într-adevar, folosirea unei generalizari („cetăţenii oricărei ţări democratice”), fără o documentare prealabilă, a fost o greşeală de logică şi exprimare din partea mea. Ar trebui sa definim în primul rînd ce înţelegem prin „ţară democratică”, nu-i aşa?, şi apoi să le exemplificăm pe toate…

    Dacă înţeleg bine (şi aici vă rog să faceţi din nou corecţia necesară), textul de lege citat de Dv. prevede cerinţele de înregistrare pe listele de vot, dar NU impune nici o restricţie cu privire la domiciliu (cu alte cuvinte, nu face nici o deosebire între cetăţenii care locuiesc în UK şi ce care locuiesc în afară).

    Reformulând întrebarea mea iniţială („Se modifică dreptul de vot al unui cetăţean în situaţia în care el se mută în afara ţării?”), deduc că răspunsul Dv. este „În cazul UK, NU” …

    În altă ordine de idei:
    Cred că propoziţiile

    „Votanţii din străinătate îi oferă preşedinţia lui Traian Băsescu”
    şi

    „Faptul că […] votul cetăţenilor din Diasporă a fost determinant este o întâmplare”

    sînt contradictorii, din punct de vedere logic.

    Care este părerea Dv.?

  • nea marin: (9-12-2009 la 00:00)

    Da, domnule Clej, s-a intamplat ceea s-a intamplat, prilej pentru Prof. Univ. Doctor in drept Nastase de-a-si da cu parerea c-ar trebui ca votul „de-afara” sa aiba pondere mai redusa.

    Adicatelea: cand nu ne convine rezultatul, dam cu dreptul in.. stanga. Alde Nastase confunda in mod evident tara cu o feuda personala. Oricum ar fi, iesirea lui Nastase nu face decat sa puna cireasa pe tortul de ridicol de care s-a acoperit PSD-ul in campania asta absolut memorabila.

  • Petru CLEJ: (9-12-2009 la 00:00)

    Domnule Georgescu,

    Nu am timp să caut exemple, pot doar să vă spun că Grecia și Israelul au restricții cu privire la exercitarea dreptului de vot al cetățenilor din străinătate. Eu sunt adversarul de moarte al tuturor celor care folosesc, de cele mai multe ori din ignoranță, formularea „peste tot în lume” sau „În toate țările democratice” și voi combate sever această formulare ori de câte ori va fi folosită fără temei.

    Cât privește contradicția despre care vorbiți, ea nu există. E o pură coincidență și o probabilitate statistică extrem de redusă ca 1% din electorat să decidă soarta unor alegeri. Iar asta din cauza votului extrem de strâns din interiorul României.

  • vasile gogea: (9-12-2009 la 00:00)

    Domnule Clej, recunosc ca nu inteleg care e structura logica a „editorialelor” d-voastra. Dar va rog sa-mi spuneti daca un vot din Panticeu nu e, cumva , mai din „strainatate” decit unul din Madrid?

  • Petru CLEJ: (9-12-2009 la 00:00)

    Domnule Vasile Gogea, recunosc și eu că nu înțeleg care e structura logică a acestui ecou. De exemplu ce este aceea „Panticeu” și ce legătură are cu Madrid.

  • s. dimitriu: (9-12-2009 la 00:00)

    Stimate Domnule Clej,
    Eu zic ca ati gresit, pe Traian Basescu , nu l-au facut presedine voturile diasporei, l-au facut presedinte voturile taranistilor d-lui M. Milut !
    Traian Basescu a facut multe erori, dar are meritul ca a condamnat comunismul, ca recunoaste nulitatea pactului criminal Ribbentrop – Molotov !
    Daca d-l Mircea Geoana declara cominismul si securitatea criminale, votam cu el !
    Aflu cu surprindere ca v-ati nascut la Bucuresti, as fi crezut ca sinteti dintre putinii basarabeni filorusi ! M-am insrelat.
    Ca un cetatean are dreptul sa voteze sau sa nu voteze la alegeri, este dreptul lui la a hotari.Este bine ca sa contribuie la soatra tarii doar cei cu opinii politice consolidate.Si analfabetii au dreptul la vot, cu atit mai mult se cade sa voteze ziaristii.

  • Petru CLEJ: (9-12-2009 la 00:00)

    Domnule Dimitriu,

    Hai să facem puțin matematică:

    diferența totală de voturi dintre Băsescu și Geoană a fost de 70000. În afara țării, diferența a fost de 85000 în favoarea lui Băsescu. Rezultă că în interiorul României diferența a fost de 15000 în favoarea lui Geoană.

    În legătură cu gogomănia că aș fi fost basarabean filorus, n-am prea multe de spus. Decât că nu sunt nici filo și nici pro-rus și că în Republica Moldova sunt foarte mulți filoruși, dar dumneavoastră neavând prea mare habar de ceea ce se petrece dincolo de Prut practicați sportul național românesc: vorbitul după ureche, pe lângă microbismul politic.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Complexul Președintelui

Ceausismul nu a fost o varianta locala a comunismului, asa cum s-ar putea crede la prima vedere. El nu a...

Închide
3.145.176.228