caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Alegeri



 

Opțiunile de guvern ale lui Traian Băsescu

de (7-12-2009)

E un clișeu să spui că Traian Băsescu a obținut o victorie a la Pirus, atunci când a fost reales președinte al României pentru un nou mandat de cinci ani, dar nu cred că o asemenea aserțiune e departe de realitate.

Victoria a fost obținută la mai puțin de un procent avans față de contracandidatul său Mircea Geoană în urma celei mai vitriolice și lipsite de fond campanii electorale de după 1990.

Electoratul este complet scindat, majoritatea parlamentară este în continuare aceeași și până la proba contrarie ostilă lui Traian Băsescu, care, până la proba contrarie va continua politica de confruntare a președintelui jucător, tătuc-salvator-al-națiunii.

În aceste condiții, președintele Băsescu, președintele legitim ales al României, indiferent de majoritate, trebuie să desemneze de urgență un candidat la funcția de prim ministru. El are aici trei opțiuni.

1. Să insiste cu desemnarea lui Liviu Negoiță, primar PD-L al sectorului 3 al Capitalei, care după toate probabilitățile va fi respins împreună cu lista cabinetului și programul de guvernare de către parlament. După această respingere, Traian Băsescu poate în sfârșit să dizolve parlamentul așa cum își dorește de câtva timp, dar alegerile anticipate desfășurându-se tot pe principiul reprezentării proporționale au toate șansele să genereze tot în parlament în care PD-L să fie minoritar.

2. Să accepte actuala majoritate parlamentară PSD – PNL – UDMR și să-l desemneze pe Mircea Geoană, lider al partidului celui mai numeros al majorității de conjunctură candidat la funcția de prim ministru. Dar înarmat cu o legitimitate proaspătă chiar printr-o majoritate șubredă e puțin probabil ca Traian Băsescu să fie atât de conciliant și să inițieze o coabitare cu principalul său adversar politic.

3. Dacă tot a declarat după primul tur de scrutin că “electoratul de dreapta e majoritar” curtând indecent de rapid, dar cu succes, o parte a electoratului PNL, atunci să încerce ceea ce revista ACUM sugerase în decembrie 2008: un guvern PD-L – PNL – UDMR. Problema este că liderul nominal al PD-L Emil Boc a dovedit că nu are practic niciun fel de autoritate, iar Crin Antonescu și-a cam ars toate punțile cu Traian Băsescu, aruncându-se cu o grabă și mai indecentă și plină de resentiment în brațele lui Mircea Geoană.

Oricum ar fi, aberanta variantă cu premier nealiniat politic Klaus Johannis a căzut și pe bună dreptate. În Uniunea Europeană regula este guvern politic, de aceea au loc alegeri, nu ca să inventezi premieri luați practic de pe stradă.

Care variantă e cea mai bună? Niciuna. Probabil că prima este cel mai la îndemâna lui Traian Băsescu. Vorba unui editorialist de pe malul Dâmboviței: punct și de la capăt.

Ecouri

  • SAM: (7-12-2009 la 00:00)

    Cred ca Johannis este, inca, o solutie viabila. El trebuie insa sa porneasca la drum pe cont propriu, cu o noua formatiune politica. vezi si comentariul meu de pe http://pagini.com

  • Andrea Ghita: (7-12-2009 la 00:00)

    1. Johannis a declarat ca in noua situatie nu mai vrea sa fie premier
    2. E discutabil daca dupa esecul unei noi tentative de a trece Guvernul Negoita, ar urma alegeri anticipate, pentru ca este vorba de un nou mandat de presedinte, adica procedura incepe de la zero. Ieri Tariceanu a dat de inteles ca PNL nu poate ramane la remorca PSD, PSD a dat declarat ca nu se aliaza cu PDL.
    3. Intre Craciun si Sfantul Ioan Romania sarbatoreste, adica nu face nimic altceva. Ma indoiesc ca pana la Craciun sa se gaseasca o alternativa viabila.

  • Petru CLEJ: (7-12-2009 la 00:00)

    Johannis anunța că se va întâlni cu Geoană și Antonescu după „alegerea” în funcția de președinte a liderului PSD. Așa că primarul Sibiului este în aceeași ciorbă cu „câștigătorii” alegerilor de duminică seara.

    Un mandat proaspăt de președinte nu întrerupe cursul constituțional al formării guvernului. El dă o legitimitate politică nouă. Dar după o eventuală respingere a unui cabinet Negoiță s-ar îndeplini condițiile stipulate de art.89 Constituție pentru convocarea unor alegeri anticipate de către președinte.

  • Dan Pohic: (7-12-2009 la 00:00)

    Numai eu si Nostradamus stim sa prezicem. 🙂

    politica e ceva mai murdar ca murdaria. Exista o sansa ca domnul Basescu sa-l faca prim ministru pe Crinisor. Ala care l-a facut betiv si tot felul de „complimenta”. Dar pentru o savarina cu multa frisca Crin cel fin si de bun gust o sa dea mina cu betivul de o sa-i tremure parul care i-a mai ramas. Poate ca inainte o sa i-o si pupe. 🙂

    http://libertatea.ro/stire/antonescu-pnl-ar-putea-intra-la-guvernare-daca-va-avea-premierul-267715.html

    Bre, o chestie e sigura: O sa traiti..nu bine, excelent !!!!

    P.S. Nu pot sa uit, am deschis pe 6 seara televizorul si am dat la PROTV. Ecranul impartit in doua si in stinga, Geoana multumea poporului ca l-a ales presedinte.

    Vorba Tonomatului ( la blogul personal) s-a culcat seara cu un presedinte si s-a sculat a doua zi cu altul. ( spre disperarea lui)..Tonomatul e un cunoscut ziarist in Romania, arogant si auto-declarat genial. Din pacate ( pentru el) domnul presedinte nu-l prea agreaza.

  • viorica iovan: (7-12-2009 la 00:00)

    . PD-L in americana se traduce: partidul democrat – republican
    . si fiti siguri ca intr-o tara cu o autentica traditie democratica un asemene partid nu s-ar fi nascut nicioata pentru ca din start ar fi fost partidul vulpe al Americii
    .

  • Romeo Iulian CIOCANEA: (7-12-2009 la 00:00)

    Aceste alegeri au demonstrat pe de o parte cit de fragila este pozitia presedintelui iar pe de alta parte ne-a demonstrat ca in realitate in politichia romaneasca nu avem o dreapta bine conturata si bine sedimentata. Ori in aceste conditii nu cred ca vom avea prea curind un guvern solid si stabil pe care sa ne bazam macar pina la urmatoarele alegeri parlamentare. Am senzatia ca atmosfera din viata de pina acum din viata politica se ma mentine si in urmatorii doi, trei ani. Cit priveste compromiterea liberarilor, aceasta nu este decit o continuare a celei din ultimii trei ani.

  • viorica iovan: (7-12-2009 la 00:00)

    . cind Basescu baga mina lui Boc in buzunarele romanilor cu tot felul de pretexte, acestia le numesc masuri LIBERALE!
    . adica, impozitul forfetar, trimiterea acasa a oamenilor muncii ca sa nu mai fie platiti, micsorarea pensiilor batrinilor fara putere politica ai tarii, impozite pe locuinte sporite cu 30% anual ….etc.
    . adica stringerea curelei pentru ca e criza, adica stringeti voi curelele ca se le largim noi pentru ca ni se umfla prea tare burtile!
    . cam asta inteleg ei prin liberalism!

  • Mihai Platon: (7-12-2009 la 00:00)

    Imi apare ca o solutie generata de ultimele secvente ar fi un guvern tehnocrat – incluzand ministii competenti de domeniu afiliati sau nu la partide (mai bine nu).
    In paralel, dizolvarea parlamentului si declansarea alegerilor anticipate intr-o perspectiva care include revizuirii Constitutiei (asa cum au cerut electorii la ultimul Referendum) imi apar in minte ca viitoare evenimente posibile din punct de vedere logic.
    Insa nu am nici o vaga idee care este natura logica a cercurilor increngate politic de la Bucuresti, asadar poate ca doar bat campii in acest comentariu.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Armamentul militar rusesc din regiunea transnistreana ramane neclintit

Forul Consiliului Ministerial al OSCE, recent desfasurat, a demonstrat capacitatea politico-diplomatica in continuare minora a delegatiei moldovenesti, dar si un...

Închide
18.118.189.178