caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Stiati ca...?



 

Din anul 2010 devine obligatoriu certificare energetică a locuinţelor tranzacţionate

de (29-11-2009)

Începând cu luna ianuarie 2010, se impune obligativitatea certificarii energetice a cladirilor in sensul anularii oricarei tranzactii imobiliare care nu dispune de un astfel de document.

In Romania acest lucru nu este posibil pentru locuintele vechi, pentru ca fiecare apartament dintr-un bloc vechi are alt consum de energie.

Legea este in vigoare din 2007, insa numai pentru locuintele noi, iar de la anul ea va afecta si locuintele vechi. În România nu sunt suficienti auditori energetici atestati pe piata locala. Numarul acestora este in prezent de 700, iar multi dintre acestia inca nu au experienta.

În cazul certificarilor blocurilor vechi, nu se stipuleaza cum se va proceda, avand in vedere ca in acest caz eficienta energetica este diferita in functie de modernizarile aduse de fiecare proprietar locuintei, spre deosebire de blocurile noi, unde certificarea energetica a cladirii este valabila pentru fiecare apartament în parte.

Fondul locativ din Romania se situeaza pe locul 2 in Romania, dupa industrie, ca cel mai mare consumator de energie. Circa 40% din consumul termoenergetic al tarii vine din zona cladirilor.

Similar cu clasificarea energetica facuta in cazul electrocasnicelor, cladirile vor fi impartite in sapte categorii de la A la G, in care A reprezinta un consum de circa 160 de kwh/mp/an, iar G un consum de circa 5.000 kwh/mp/an.

În acest moment majoritatea blocurilor vechi din România se clasifica intre C si D si sunt aduse prin reabilitare termica in zona B sau A. Certificarea energetica nu schimba valoarea imobilului, ci informeaza proprietarul sau cumparatorul despre performanta energetica a locuintei.

La nivel european se intenţionează realizarea unei economii de energeie de 9% in urmatorii 9 ani. În opinia dezvoltatorilor imobiliari, aplicarea acestei norme legislative va duce,la o declafisificare a locuintelor vechi, la o scadere a preturilor .

Costul unui certificat, similar cu cel al cadastrului

Dacă auditorul are la dispozitie cartea tehnica a imobilului, realizarea unui certificat energetic dureaza circa 3 zile. La realizare, se ia in calcul o cladire de referinta care indeplineste standardele energetice si la final se da o nota.

Pentru un apartament vechi tarifele pentru auditarea se vor situa intre 1 si 4 euro, in functie de complexitate, dar si de cererea care exista pe piata.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Universitatile mele Trans-nistrene… (II)

( Continuare din editia trecuta, a interviului cu Liviu Beris - partea a doua, finala) - Execuţiile acelea ar fi...

Închide
18.222.98.91