Imi este, inca o data, evident – pentru a cata oara? – ca politica in Romania nu are nici un fel de tangenta cu doctrinele partidelor si cu programele acestora. Cu atat mai putin, cu principiile etice sau valorile morale. Credeti-ma, nu sunt un naiv. Etica politica, oricum, nu are nici o tagenta cu, sa o numim, etica domestica. In politica, totul se joaca in zona compromisului dezirabil. Si, atat. Indiferent, insa, despre ce fel de etica vorbim, vom constata ca ea reprezinta modul in care ne raportam la un concept al ordinii, asa cum spune Andrei Plesu. Plecand de la acesta constatare, imi este efectiv imposibil sa identific vreo logica a ordinii, vreun concept ordonator, in haosul pe care liberalul Crin Antonescu l-a declansat prin declaratia de sustinere a socialistului Geoana pentru turul II al prezidentialelor! Si, cu atat mai putin as putea sa identific vreo umbra de etica intr-o atare pozitie. Fie ea si etica politica. Vad aici doar compomitere si nu, compromis. Vad aici doar compromiterea liberalismului.
Personal sunt un tip de dreapta. Imi place in acelasi timp sa constat ca sunt un liberal nealiniat. Nealinierea mi-o asum personal cu tot cu ceea ce apropiatii ar putea numi “efecte negative in plan socio-economic”… Nu am putut digera niciodata, nici macar, apropierea – fie ea si efemera – de Stanga. Intr-o tara in care comunismul a ucis si a maltratat, a distrus destine si a demolat biserici, a desfigurat istoria si a maimutarit sentimentul national si, nu in ultimul rand, a trimis Romania post-decembrista in bratele muribundei Uniuni Sovietice si a “elitei comuniste” care a supravietuit rasturnarii lui Ceausescu – cum arata recent portalul german “Deutsche Welle”, apropierea de Stanga moscovitului Ion Iliescu, via Mircea Geoana, o consider o rasunatoare palma data obrazului Bratienilor si liberalismului. Gestul politic al fostului prezidentiabil Crin Antonescu il consider grotesc si periculos. Atat pentru Romania cat si pentru PNL.
Pentru Romania, deoarece gestul iresponsabil al lui Antonescu desfiinteaza ideea liberala. Iar Romania poate iesi din umbra Stangii doar prin liberalismul de dreapta. Insa, dupa concubinajul parlamentar cu PSD, dupa campania electorala fara alta viziune programatica decat demolarea presedintelui Basescu, dupa recenta declaratie de sustinere a candidatului Stangii iliesciene in turul al -II-lea al cursei pentru Cotroceni si dupa semnarea Protocolului de colaborare cu aceeasi Stanga, ce mai putem spera de la national-liberalismul romanesc? In ceea ce ma priveste, absolut nimic! Sau, mai bine spus, la fel de mult pe cat putem astepta de la democrat-liberalismul domului Boc, in aceeasi materie, dupa consumarea mariajului guvernamental cu aceeasi Stanga…
Pentru PNL, deoarece acelasi gest iresponsabil al lui Antonescu are, fara doar si poate, potentialul de a diviza iremediabil partidul. Ca asa stau lucrurile o demonstreaza si faptul ca, la nici o zi dupa dupa declaratia de sprijin pentru Mircea Geoana, facuta de presedintele PNL, insusi seful de campanie al domnului Crin Antonescu se grabea sa sublinieze, la un post de radio, ca… nu va face sub nici o forma campanie alaturi de Viorel Hrebenciuc (!), lasand sa se intrevada deja o posibila polemica interna pe tema sprijinirii lui Mircea Geoana! Polemica plina de semintele unui viitor conflict, fie si numai daca luam in consideratie ca pierderea alegerilor prezidentiale de catre Crin Antonescu il poate pune pe acesta in postura de a pierde sefia PNL. Asadar, pe langa derapajul etic, seful liberalilor pare sa amorseze conflicte in interiorul propriului partid si, previzibil, in randul propriului electorat. Un partid si un electorat care, sa nu uitam, au demonstrat cu prisosinta in ultimii 20 de ani ca nu sunt entitati inregimentabile. Doar infantilismul – si, nicidecum “maturitatea politica”, asa cum s-a grabit sa aplaude un celebru analist “miscarea” lui Antonescu – poate face pe cineva sa creada ca liberalii ar putea vota la sugestia cuiva… Acest soi de iluzorie “politica la ordin” este exact cea care poate transforma orizontul pozitiv de asteptare al urmasului Bratienilor (?) intr-o realitate de cosmar. Logica si etica imi spun sa am profunde indoieli fata de eventualitatea ca liberalii cu state vechi de plata anticomunista si cei care s-au confruntat in primii, cel putin, 10 ani de dupa evenimentele din Decembrie 1989 cu masinaria neocomunista a FSN – PDSR – PSD, sa se incoloneze acum, grabiti si sa ii acorde votul lui Geoana & Co.! Si asta doar pentru ca vremelnicul lor sef a anuntat ca il sustine pe candidatul Stangii.
Fara sa am vocatie de Mafalda – imi repugna pana si ideea – as putea presupune, de dragul analizei, ca cele aproximativ 21 de procente liberale ale lui Crin Antonescu s-ar putea imparti, pana la urma, in trei: o parte, probabil cea mai mare – nu se va prezenta la vot in turul doi, considerand ca nu are pe cine sa voteze, o alta parte, cea mai mica – va vota cu Geoana doar din loialitate fata de lupta anti-Basescu si o a treia parte – il va vota pe Basescu, considerand ca sustinerea lui Geoana este o grava eroare.
Ramane de vazut daca afirmatia Presedintelui, precum ca Dreapta a castigat primul tur al alegerilor prezidentiale din Romania anului 2009 va avea si un corespondent procentual in finala din 6 Decembrie.
Doamnă Bălteanu,
O rugăminte vă rog: nu mai deturnați sensul cuvântului „liverali”. Folosiți vă rog termenul PNL-iști, deoarece imensa majoritate a sprijinitorilor acestui partid habar nu au ce este acela liberalism, după cum nici susținătorii PSD nu sunt social-democrați.
La fel și PD-L care mai ieri era socialist iar acum este „popular”.
Aceste etichete reprezintă butaforie politică în România.
În rest, ecorul dumneavoastră este o altă mostră de microbism politic. Bănuiesc că acum cinci ani încercați să demontsrați de ce nu trebuie votat Adrian Năstase, care-l anunța atunci pe Geoană prim-ministeriabil, cu toți Hrebenciucii și Oprișanii pe care azi vă pregătiți să-i readuceți la guvernare pe spezele candidatului socialist. Asta da logică și principii.
Sondajele contrazic categoric supoziţiile autorului articolului. Majoritatea electoratului liberal va vota Geoană pentru că Ţara trebuie scoasă din marasmul generalizat în care ne-a scufundat guvernul Boc condus de la Cotroceni. Dintre votanţii liberali care au afirmat că nu vor merge la vot, aceia cu inteligenţa vie şi cu dragoste de Ţară se vor decide şi vor merge totuşi la urne, spre a vota Geoană, pentru ca e insuportabilă povara neimplicării, într-un moment atât de greu, complicat. România e în pragul incapacităţii de plată, deoarece incompetenţii ministri economici portocalii au fost ocupaţi să devalizeze, să deturneze fonduri, nu să ia măsuri anticriză. Halucinant!
Nu cred că votul nul poate fi o soluţie. Ce demonstrează? Ce rezolvare aduce?
Din nefericire, ieri, un grup de persoane cu infăţişare şi comportament puţin recomandabile au bruiat TOT TIMPUL mitingul de la Timişoara, au recurs la violenţe şi lucrurile ar fi luat o turnură mai urâtă încă, dacă forţele de ordine nu s-ar fi interpus intre susţinătorii PSD şi cei care au demonstrat ca nu ştiu ce înseamnă dialogul, toleranţa, alternanţa la guvernare, că nu sunt interesaţi de scoaterea României din izolare şi sărăcie etc. Mulţi dintre ei au fost mobilizaţi de sub poduri şi din canaluri, unii erau drogaţi, alţii alcoolizaţi. PDL şi-a arătat chipul real.
Ciudat este că, anul trecut în noiembrie, când s-a făcut alianţa PDL-PSD, acest din urmă partid nu era comunist. Atunci nu s-au organizat grupuri de presiune. Normal: a devenit astfel după 22 noiembrie 2009!!!
Penibilele mitinguri de tip ceauşist pro-Băsescu de la Sânnicolau Mare, Timişoara, Craiova, Braşov etc. – cu mii de oameni aduşi contra-cost, sub ameninţare ori cu promisiuni irealizabile, din diverse localităţi şi chiar alte judeţe – nu au fost bruiate de către partidele rivale. Cine este democratic? Traian Băsescu? Chiar şi numai maladiva cramponare de putere ne arată cât este de primejdios.
La mitingul pro-Antonescu din 18 noiembrie, din Piaţa Unirii din Timişoara, au fost spontan prezenţi zeci de mii de timişoreni şi studenţi care învaţă în urbea de pe Bega. Totul a fost civilizat.
Fără fraudele electorale imense petrecute, în 22 noiembrie, se calificau în turul secund Geoana şi Antonescu. Mulţi am sperat din răsputeri acest lucru, deoarece l-am votat pe Crin Antonescu, indubitabil un mare politician.
Voi merge la vot, pentru că România merită să-şi redobândească demnitatea, credibilitatea, să creeze bunăstare, să-şi promoveze valorile culturale.
Pentru echilibru, am să public în continuare textul unui email primit de la Florian Mihalcea, fost corespondent BBC la Timișoara, om în care am toată încrederea, despre cele petrecute acolo de 1 decembrie:
Gheorghe Ciuhandu a invitat la Timisoara in 1 Decembrie pe Geoana, Antonescu si Johannis, pentru a semna „Pactul pentru Timisoara”, un document de reconciliere, anuntand totodata sprijinul sau pentru Geoana in turul 2.
In pregatirea vizitei, a pus pe fatada Operei doua uriase mash-uri, unul cu fetele lor dand mana si altul cu o imagine a Pietei Operei din Decembrie 89, cu inscriptia „la fiecare 20 de ani dam jos cate un dictator”.
Ieri in Piata au fost aduse grupuri cu pancarte PSD pe care erau notate satele din care veneau (din imprejurimile Timisoarei, adica Carpinis, Lenauheim, Pesac, Jimbolia etc.) si cu steaguri rosii cu insemne PSD.
Erau cam 200 poate.
Spontan, fie trecand prin Piata, fie vazand la tv, s-a adunat alta multime, mult mai mare (pana la final peste 2000), separata de prima prin cordon de jandarmi, care a inceput sa scandeze lozinci anticomuniste si sa huiduie asurzitor, timp de cel putin 3 ore.
In tot acest timp, Ciuhandu si invitatii erau in cladirea Operei, unde s-a intrat numai pe baza de invitatii si unde, intr-un consens festivist, tineau discursuri primarul, Geoana si Antonescu, sprijiniti de Mircea Dinescu, care ii sustinea copios.
Din cate stim, ei trebuiau sa iasa in fata Operei si sa tina discursuri si acolo, dar multimea adunata n-a permis, prin contra-manifestatia extrem de energica.
Micile incidente nesemnificative, mult exagerate de televiziuni, au fost doar doua schimburi de replici intre doi apartinatori celor doua grupuri.
Inca unul, televizat, dar nesoldat cu nimic altceva, a presupus si o minima interventie a jandarmilor. De altfel, si jandarmii si prefectul de Timis au declarat public ca n-au fost incidente.
Stimate domn, optiunea domnului Tihamér CZIKA mi se pare cea mai buna pentru Romania acum. O spune, poate subiectiv, un sef de organizatie locala TNL. Si mie imi e greu sa il sustin pe Mircea Geoana, si eu cred ca, daca ne ghidam doar dupa principii doctrinare, Bratieni s-ar rasuci in mormant sa ne vada acum in caruta unui partid cu origini comuniste, dar in politica nu imi permt sa fiu sentimental. Ca cetatean, ca roman, ca liberal – da, pot fi sentimental. Ca membru PNL nu pot, iar Bratienii, credeti-ma, mi-ar da dreptate in aceasta afirmatie. Interesul national (salvarea democratiei romanesti de tendintele dictatoriale ale lui Traian Basescu) impun PNL-ului sa il sustina pe Mircea Geoana in turul doi. Suntem, din pacate, din nou, in situatia de a alege raul cel mai mic.
Domnule Adrian Simion, ca liberal sau mai exact spus ca penelist, nu vă pică greu să folosiți astfel de formule sforăitoare și demagogice? Lăsați-i pe Brătieni să-și doarmă somnul de veci și nu-i mai invocați, că suntem în 2009 și situația e cu totul alta ca pe vremea lor, iar democrația în România, așa șubredă cum e ea nu se compară cu ce era pe atunci. Principii doctrinare? Dar de când există în România de azi așa ceva, într-o scenă politică dominată de triunghiul toxic PD-L – PNL – PSD,c are de cinci ani guvernează România în combinații de trei luate câte două?
d-le adrian simion, in calitate de liberal, ar trebui sa va fie rusine sa sustineti ca alegerea lui geoana este una „dreapta”, atat la propriu cat si la figurat.
dumneavoastra sustineti ca basescu are tendinte „dictatoriale” , dar in acelasi timp vreti sa votati cu o grupare de comunisti, pe care „dictatorul” insusi l-a condamnat?
voi nu vedeti aici vre-o problema?
de departe raul cel mai mic ar fi basescu,. pentru ca de bine de rau, el ne-a arata cum e adevarata democratie (nu cum ni s-a promis ca e) – faptul ca aveti libertatea de a-l critica pe un forum pe internet, faptul ca tv-ul si publicul poate sa-l vada si sa-l critice, ACEASTA ESTE DEMOCRATIE.
democatie nu inseamna sa ploua din cer cu chiftele(precum zice filmul), ci LIBERTATE PERSONALA (in primul rand), inclusiv LIBERTATEA DE EXPRIMARE.
d-l iliescu NU v-a adus democratie, ci doar cenzura.impunerea prin forta folosind mineriadele, ACEASTA ESTE DICTATURA.
si voi vreti tot neamul lui sa-l votati?
ar trebui la varsta dvs sa stiti aceste lucruri si sa judecati mai bine ce inseamna „raul mai mic”
Vor trece alegerile şi ruşinea nu se va şterge. PSD, un partid care se vrea de stânga de la Internaţionala II încoace, PNL, care este urmaşul paşoptiştilor şi al constructorilor României din 1918 şi-au dar mâna numai din interesele manipulanţilor din spate, aşa ceva nu cred că a văzut România, poate din 1937, înaintea dictaturii regale. Este Băsescu fermentul acestui cocktail ? O fi. Nu este de vină, dar teama de a pierde privilegii care domină două partide fantomă, sub ASPECT STRATEGIC ŞI IDEATIC, a învins. Învinţii merg mai departe. Unde? Istoria este plină de gropi, de plăci memoriale. Între dictatura unor îmbogăţiţi prin inginerie economică, adică furt cu actele legale în mână şi o instituţie prezidenţială consecventă, activă, eficientă, care nu este şantajată de Parlament, prefer a doza variantă. Al doilea Ceauşescu nu va veni, nici Antonescu nu va veni, nici chiar Vadim nu va veni, poate să privească de pe tuşă.Un Băsescu, an alt preşedinte în viitor , modern, pus la punct din vreme, vor face , cred, ceea este urgent de făcut.Clasa mimnjlocie trebuie să câştige, nu rechinii din anii tulburi de după 1989.