caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Bisericile Creștine iritate de interzicerea crucifixelor în școli

de (15-11-2009)

Marți 3 noiembrie 2009 Curtea Eeuropeană a Drepturilor Omului a decis ca în școlile din Italia sa fie interzise prezența crucifixelor, decizie înțeleapta pentru o secietate secular-umanistă, o societate laica bazata pe valorile umane autentice. Totuși în mod firesc fanaticii și Bisericile creștine tradiționale au sărit ca arse la auzl veștii, pentru ca o astfel de decizie contravine lui „Dumnezeu” și implicit pe partea celalata apare teama clericilor de a le scădea veniturile pe termen mediu și lung.

Orice om care are câteva cunoștiințe economice și de marketing își dă seama ca toate aceste acțiuni ale Bisericilor sunt menite prozelitismului religios, aceste măsuri de punere a crucifixelor in înstituțiile de învățământ pot fi încadrate cu success în unul din cei patru piloni ai margetingului și anume: promovarea (ceilalți fiind următorii enumerați, cu corespondența lor religioasă: produsul – salvarea eternă și ideologia religioasa, prețul – credincioșii, plasarea – bisericile dar și alte instituții cum ar fi școlile). Un mix bun de marketing (combinarea celor 4 P) poate avea variante infinite și astfel pot produce o gramada de credincioși și astfel aduce o grămadă și mai mare de bani insituției.

Strategic sunt plasate aceste simboluri în școli deoarece se cunoaște că educația omului e cel mai greu de schimbat și astfel dacă le inoculează copiilor o religiozitatea incă de fragezi, aceștia au toate șansele să devină religioși și buni cotizanți la Sfanta Maică Biserica. (exembplu elocvent: George Becali care a sponsorizat cu milioane de Euro)

Din mare nefericire asemenea tactici există și pe plaiurile
Mioriței și am întâlnit și în timpul școlii când la deschiderea anului școlar venea câte un preot pentru a „blagoslovi” pe învățăcei, dar nu numai în școlile primare și liceale…chiar și la deschiderea anului universitar a trebuit să trec prin aceleași momente de greață când mitropolitul Ardealului a venit să vorbească studenților despre „Dumnezeu și Isus Christos”, idei care nu au ce căuta într-o instutuție de învățământ superior, de unde se presupune că vor ieși viitorii oameni de știință (ingineri, chimiști, doctori, etc). În Romania cum e ca la nimeni, Biserica și statul încă nu sunt despărțite și asta se vede din serviciile reciproce care și le fac: spre exemplu preoții sunt ademeniți cu bani de la diferite partide și politicieni pentru a vorbi drept-credincișilor pravoslavnici despre cât de bine e să voteze cu X-oană sau cu Y-escu.

Referitor la noua decizie CEDO de la Strasbourg de a interzice simbolurile religioase în școli astfel să apere libertatea religioasă a copilului, Biserica Ortodoxă din Grecia a cerut creștinilor europeni să se unească într-un apel împotriva interzicerii crucifixelor în sălile de clasă italiene – iată că se fac frați cu „dracu” ca să treacă podu’…deh, frica e mare pentru că dacă Biserica Catolică o încasează e psobil să urmeze ei și restul Europei…astfel se uită de vechile dușmănii de la 1054 încoace pentru a-și apăra interesele. In Grecia „Sfântul Sinod” s-a reunit de urgență ca să găsească un plan de mântuire al neamului european sau mai bine spus al Bisericii, că tare rău ar fi să se piardă bănuții de jacuzi, piscine, catedralele mântuirii neamului, lux etc…să nu ajungă sărmana Biserică în iad.

Arhiepiscopul Ieronim, capul Bisericii din Grecia împărtășește plângerile Bisericii Catolice cum că Curtea Europeana a sfidat rolul Creștinismului în formarea identității Europei. Și are dreptate, dar el însă nu vrea să observe și alt aspect și anume că Europa a evoluat și nu mai are nevoie de baliverne scrise în Epoca Bronzului pentru a modela societatea. Arhiepiscopul se mai plânge pentru faptul că tinerii vor rămâne astfel vitregiți de „protecția divină” și lipsiți de inspirație, iar starurile pop și fotbaliștii nu se ridică la nivelul acestor „smboluri demne”.

Din fericire CEDO a procedat corect și sperăm ca în viitor Biserica Creștină va vi doar o amintire,bisericile niște muzee, iar valorile umanității bazate pe adevăr și știință. Această decizie arată că Biserica pierde mult teren și astfel se crează un viitor liber, plin de speranță și tolerant așa cum merită fiecare cetățean al acestei planete.

Ecouri

  • Anton Constantinescu: (15-11-2009 la 00:00)

    Foarte corect!

    As vrea insa sa completez articolul cu o observatie: in perioada post-religioasa majoritatea bisericilor nu au cum sa fie transformate in muzee. Vaticanul – da! Dar nu bisericile obisnuite.

    America a dat deja tonul si in aceasta privinta. De curand am fost in Pittsburg, unde am luat masa intr-o fosta catedrala catolica. Biserica catolica locala a dat faliment datorita proceseloc „cu baietii” si a fost silita sa vanda catedrala respectiva. Noii proprietari au transformat cladirea intr-un restaurant. Altarul este acum plin de containere metalice in care fierbe berea. Este unul din cele mai bune restaurante din Pittsburg, numit „The Church” („Biserica”).

    Peste dumnezeu si sfinti au dat cu vopsea albastra ca sa sugereze cerul gol, fara zei si sfinti.

    Desi nu este recomandat sa bei bauturi alcoolice cand te deplasezi in interes de serviciu undeva, am considerat ca trebuie sa sarbatoresc acest inceput, asa ca am comandat cateva beri!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Salată de toamnă

Ingrediente: 400 gr porumb în boabe din conservă 250 gr fasole boabe, fiartă (de preferinta rosie) 2 ardei iuţi curăţaţi...

Închide
18.116.47.222