caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

„Parteneriatul Estic” vazut drept o platforma pentru aderarea la UE

de (1-11-2009)

O viziune alternativa in privinta dimensiunii estice a Politicii Europene de Vecinatate – Parteneriatul Estic – a fost exprimata recent de seful diplomatiei britanice, David Miliband, in cadrul discursului „O Mare Britanie puternica, intr-o Europa puternica” [1], rostit recent la Institutul International de Studii Strategice. La baza comunicarii lui Miliband a stat reliefarea rolului Marii Britanii (MB) drept componenta cruciala a Uniunii Europene. Acest discurs insa poate fi interpretat drept apologizare in favoare lui Tony Blair, pentru functia de Presedinte al Consiliului European (sau altfel spus, Presedinte al UE) [2]. Mesajul ministrului britanic contine avertismente subtile adresate liderilor europeni, cu scopul inocularii ideei ca de modul in care va fi abordata Londra in continuare (in contextul Tratatului de la Lisabona si posibil functia de Presedinte al UE), va depinde traiectoria proceselor politice interne din „albionul” european si deci viitoare configuratie europeana. Or, avansarea excesiva a Partidului Conservator britanic ar putea conduce la abandonarea de catre MB a UE, nemaivorbind de faptul ca aceasta forta politica vehiculeaza activ propunerea de a supune Tratatul de la Lisabona unui referendum national.

Pe langa acest substrat politizat si partizan al discursului lui Miliband, remarcam faptul ca un oficial european de rang inalt, in premiera, confera Parteneriatului Estic un rol similar celui al „Acordurilor de Stabilizare si Asociere” croite pentru tarile Balcanilor de Vest. Astfel, initiativa polono-suedeza nu este vizata doar ca un instrument de stabilizare, dar si ca „un pas spre posibila aderare a tarilor” la UE. Chiar daca oficialul britanic pune accentul pe elementul integrator al dimensiunii estice al PEV necesara pentru cresterea economica si fortificarea securitatii energetice a regiunii si in paralel a UE, el anticipeaza cu franchete menirea pe care o poate avea Parteneriatul Estic pentru perspectivele europene ale statelor est-europene.

Cu certitudine, pozitia MB nu este esentiala in problema extinderii ulterioare a UE, mai ales reiesind din noile amendamente ale Tratatului de la Lisabona. Insa anume acest stat poate cauza un nou val de timoare si blocaj cadrul UE, ca urmare a formarii unei guvernari consevative la Londra, fapt dorit de euroscepticul lider ceh, Vaclav Klaus.

In orice caz, viziunea lui Miliband vizavi de Parteneriatul Estic este o tendinta care capata contur si se poate amplifica, in functie de transformarile politice din Europa de Est, dar si tonul relatiilor ruso-comunitare.

Referinte

1. “Strong Britain in a Strong Europe” by The Rt Hon David Miliband, MP Secretary of State for Foreign and Commonwealth Affairs, The International Institute for Strategic Studies, http://www.iiss.org/recent-key-addresses/david-miliband-address-oct-09/

2. Tony Blair, in cursa pentru presedintia UE, http://www.europa.md/primary.php?d=rom&n=Evenimente.0_5760

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Minoritarii autohtoni din Ucraina se unesc contra măsurilor de ucrainizare forţată

Ion Popescu (primul din stânga) cooperează cu rușii și ungurii din UcrainaÎn urma tratativelor intense purtate în ultimul timp cu...

Închide
3.138.175.10