A intrat in viguare armistitiu de 15 zile intre grevistii firmei de stat de exploatare a portului Pireu si guvern care vor incerca sa gaseasca o solutie in legatura cu cedarea terminalelor de conteinere si alte instalatii si facilitati unei firme din China.
Portul a inceput sa functioneze si se prevede ca in citeva zile aprovizionarea cu marfuri a pietei sa fie normala.
Ministrul economiei a multumit Ambasadei Chinei.
Guvernul socialist nou instalat promisese renegocierea conractului incheiat de guvernul precedent de dreapta cu o firma din China care urma sa exploateze terminalele de containere si instalatii docuri si sa efectueze modernizare si extindere in noi spatii a activitatii portuare.
Acum situatia se dezamorseaza si muncitorii spera sa obtina satisfacerea unor revendicari materiale.
Ajutati de Partidul Comunist care detine influenta asupra sindicatelor portuale, grevistii au intrat in greva cu revendicarea maximalista de anulare a contractului de concesionare a partii prinicipale a portului Pireu catre chinezi.
Traditional, Partidul Comunist are a pozitie nationalista si de condamnare a Partidului Socialist pe care il considera alternativa a dreptei la conducere.
Situatia de criza din Grecia nu a adus mai multe voturi Partidului Comunist, ci a adus o victorie covirsitoare a socialistilor, care prin avansul de 10 procente asupra dreptei au un argument de a introduce schimbari.
Prim-Ministrul George Papandreu si ministrii noului cabinet au prezentat programul de guvernare care incearca sa incalzeasca motorul economiei prin stimularea consumului.
Paturile defavorizate vor primi subventii pentru a atenua criza si a se putea hrani si ingriji medical si pentru a participa la consumul intern.
In fapt este o miscare curajoasa de punerea a Europei in fata faptului implinit si obligarea ei sa accepte o aminare a obligatiilor de plata ale statului elen si tolerarea cresterii deficitului intern.
In anul 1981 tatal actualului prim ministru, Andreas Papandreu, lua puterea si lansa un program asemanator denumit „de schimbare”.
Acum Grecia traieste o a doua schimbare in toate domeniile vietii sociale si economice.
Ministrul protectiei cetateanului (fostul minister al ordinii publice ) a anuntat masuri stricte de ordiine interna si curmarea criminalitatii si confruntarilor violente dar si masuri in sprijinul refugiatilor si emigrantilor.
Astfel emigrantii care locuiesc legal de mai mult de cinci ani vor putea sa fie alesi si sa voteze in alegeri locale.
Guvernul a promis miscorarea birocratiei si stimularea spiritului antrepenorial si de afaceri. Se anunta masuri de chivernisire in sectorul public si scadere a cheltuielilor din buget.
Un alt subiect dificil va fi continuarea despartirii sta biserica care a fost initiat de primul guvern socialist in anul 1981.
In acest context presa si televiziunea a alocat spatii largi unor comentarii la adresa episcopilor care ar utiliza masini de lux si intentiei de taxare a averii si veniturile bisericii.
In fapt problema se limiteaza la unele suprafete forestiere si de pasune din extravilan restul averilor si veniturile bisericii din intravilan se impoziteaza demult.
Rezolvarea problemelor dificile ale societaii elene ar putea sa aduca o pace sociala durabila si o noua etapa de stabilite politica necesara sectorului economic.