Rugby-ul urmează să fie reintrodus în programul Jocurilor Olimpice începând cu 2016, ca urmare unui vot de 81 pentru și 8 împotrivă la cea mai recentă sesiune a Comitetului Internațional Olimpic (CIO) de la Copenhaga.
Sportul cu balonul oval a figurat la olimpiade de patru ori: 1900, 1908, 1920 și 1924. De fiecare dată, numărul participanților nu a depășit trei echipe, câștgătoarele fiind Franța (1900), echipa combinată a Australiei și Noii Zeelande (1908) și Statele Unite (1920, 1924).
SUA a creat o surpriză enormă în 1920 învingând Franța în finală cu 8 – 0 și a repetat performanța în 1924, chiar la Paris, când a câștigat pe stadionul Colombes, în fața a 21000 de spectatori cu 17 – 3.
La turneul din 1924 a participat și echipa României, care, clasându-se pe locul trei după două înfrângeri la scor în fața SUA și Franței, a obținut prima medalie olimpică din istoria sportului românesc.
Finala din 1924 a fost marcată de incidente grave, publicul invadând terenul la sfârșitul meciului, iar ceremonia de decrenare a medaliilor desfășurându-se în prezența unui important continegent de polițiști.
Aceste incidente au determinat autoritățile olimpice să scoată rugby-ul din program, dat fiind și dificultatea de a aduna un număr semnificativ de echipe. De asemenea, 1924 a fost anul retragerii din fruntea mișcării olimpice a celui care era părintele olimpismului modern, Baronul Pierre de Coubertin, el însuși fost jucător de rugby și arbitrul primului meci internațional de rugby.
În 1936 a avut loc un turneu cu trei luni înaintea jocurilor olimpice de la Berlin, cu participarea a patru echipe: Franța, Germania, Italia și România, câștigat de Franța, echipa României clasându-se pe locul 4. Dar turneul nu a fost recunoscut oficial de autoritățile olimpice.
Acum, rugby-ul își face reapariția în forma sa redusă – rugby în 7. Regulamentul este identic, numai că meciurile durează 14 minute (20 finala). Fiecare echipă e compusă din câte trei înaintași, un mijlocaș la grămadă și trei jucători pe linia de treisferturi.
Jocul este extrem de spectaculos, fiind mult mai fluent decât varianta în 15, dat fiind că sunt doar 14 jucători, în loc de 30 pe un teren de aceeași dimensiune.
Vor fi prezente atât echipele de bărbați, cât și cele de femei.