Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional a organizat joi, 8 octombrie, ora 10:30, cu ocazia comemorării Zilei Holocaustului în România, inaugurarea Memorialului Victimelor Holocaustului din România, eveniment organizat sub înaltul patronaj al Preşedintelui României, Domnul Traian Băsescu. Au participat reprezentanţi ai victimelor Holocaustului, supravieţuitori ai Holocaustului şi personalităţi ale vieţii politice, sociale şi culturale, româneşti şi internaţionale.
Realizarea unui Memorial al Victimelor Holocaustului în România a fost iniţiată în anul 2005, de Ministerul Culturii şi Cultelor, ca urmare a recomandărilor Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului din România, prezidată de Laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, în urma consultărilor cu personalităţi ale vieţii publice, reprezentanţi ai Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, oameni de cultură şi supravieţuitori ai Holocaustului, ca expresie a datoriei de a recunoaşte şi de a asuma crimele comise în timpul celui de-al doilea război mondial împotriva comunităţii evreieşti şi împotriva comunităţii roma.
În urma unui concurs internaţional de creaţie plastică, proiectul prezentat de sculptorul Peter Jacobi a fost desemnat drept câştigător, fiind considerat drept reprezentarea cea mai complexă şi completă a ceea ce a reprezentat Holocaustul în România, având în vedere faptul că ansamblul monumental trebuie să fie expresia contemporană a unui memorial, prin intermediul căruia să fie transmis un mesaj clar, să fie un semn vizibil puternic, un spaţiu activ care să determine publicul să interacţioneze liber şi, nu în ultimul rând, să fie un monument reprezentativ pentru România şi pentru victimele Holocaustului.
Ansamblul cuprinde o incintă memorială, două instalaţii cu pietre de mormânt desacralizate din cimitirele din Odessa şi Bucureşti (strada Sevastopol) şi 5 sculpturi amplasate în jurul incintei centrale: Coloana Memorială, Via Dolorosa, Roata Romilor, Steaua lui David şi Epitaf.
Inaugurarea va avea loc pe amplasamentul Memorialului Victimelor Holocaustului în România, aflat la intersecţia străzilor Anghel Saligny, Mihai Vodă, Ion Brezoianu şi Lipscani, din Bucureşti.
www.cultura.ro
intrebare:dece nu exista o zi de comemorare a holocaustului in ungaria?am cunostintza despre ororile comise de regimul antonescian,privind genicidul dela odesa,pogromurile din moldova si altele.nu cunosc,nu stiu daca din romania de atunci au fost deporttatzi evrei la auschvitz,dar stiu ca ungurii hortysti au facut acest lucru chiar si din ardealul ocupat.
care-i explicatzia?
Domnule Stoian,
Vă rog să citiți această știre din care rezultă că există o zi de comemorare a victimelor Holocaustului în Ungaria:
http://www.thejewishweek.com/viewArticle/c352_a15877/News/Briefs.html
V-aș ruga de asemenea să nu cădeți în automatismul creat de naționaliștii români cu „ungurii horthyști” care au deportat evrei.
Evreii din Ungaria (în frontierele actuale) și Transilvania au fost deportați în masă doar după ocuparea Ungariei de către Germania în martie 1944. De organizarea deportării s-a ocupat personal Adolf Eichmann și la ea au colaborat evident și autoritățile maghiare, dar Horthy fusese marginalizat, tocmai datorită tergiversării deportării evreilor și a tentativei de negociere a ieșirii Ungariei din război.
Nu înțeleg de ce vă simțiți nevoit să arătați cu degetul la unguri, aveți impresia că în România sunt prea mulți care acceptă responsabilitatea regimului Antonescu în Holocaust.
Pentru o corectă informare vă recomand să citiți raportul Comisiei Wiesel, de la a cărui publicare se împlinesc pe 11 noiembrie 5 ani:
http://www.inshr-ew.ro/
Domnule Clej,
Cu tot respectul pentru publicatzia dvs. si pentru dvs. personal,consider ca mergstzi cam prea departe cu insinuarile privind intrebarile pe care mi le pun,din lipsa de informare.Sunt plecat din tzara de 30 de ani si o buna perioada am fost fugarit prin lume de agentzii securitatzii,fiind condamnat la moarte in contumacie in 1980.Am lucrat peste 25 de ani in lumea treia din motivele de mai sus.Prin structura mea nu sunt nici filo si nici intrun caz anti fatza de nici un neam sau rasa.Pur si simplu ,desi sunt trecut de 80,ma intereseaza trecutul si profit cat pot de publicatzia dsv,foarte informata si la obiect.
cu toata stima!
Domnule Stoian,
Nu era nevoie să-mi spuneți că sunteți prost informat, asta se vede la fiecare ecou pe care-l postați. De asemenea, nu am făcut nicio insinuare, deoarece vă cred de bună credință, dar din cauza faptului că practicați sportul național românesc – vorbitul după ureche – cădeți în capcanele naționaliștilor, care mint de îngheață apele.
Apoi chiar nu știu ce legătură are trecutul dumneavoastră cu ceea ce discutăm aici, sau e o tentativă de a atrage simpatia, în lipsă de argumente?
Domnule Clej,
Chiar ca nu va intzeleg:dece as avea nevoe de simpatia dvs.?Va rog sa acceptatzi ca sunt lipsit de informatzii si am intrebari la care nu prea am capatat un raspuns clar.(daca chestiunile ridicate de mine va deranjeaza,spunetzimi-o clar,n-am dece sa ma supar.)De pilda am auzit cu urechile mele cum a definit ,,holocaustul” arhitectul monumentului ,,holocaustului dela Berlin”.Intrebat fiind dece numai de evrei se pomeneste si nu si de tzigani,homosexuali,etc,arhitectul american,evreu fiind,a raspuns ca ,,holocaust ,ceeace nu a fost cazul cu tziganii si alte caregorii de victime ale nazizmului”.Intrebarea care mi-o pun daca regimul lui Antonescu a proclamat acest lucru.Asta nu inseamna ca trebue ab bsolvit de toata crimele facute.
Domnule Stoian,
Îmi pare rău dar sunteți într-o confuzie generalizată. Articolul este despre monumentul Holocaustului din România. Dumneavoastră vă plimbați prin Ungaria, pe la Berlin și ajungeți la regimul Antonescu. Asta e logică?
Ați citit raportul Comisiei Wiesel pe care vi l-am recomandat?