caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Comunicate de presa



 

Elevii şi studenţii străini scutiţi de taxa de şedere în România

de (4-10-2009)

Tinerii din ţările non-UE, care aleg să urmeze o formă de învăţământ în România, sunt scutiţi să plătească taxa permisului de şedere, ca urmare a atenţiei acordate, în continuare, de către Oficiul Român pentru Imigrări (ORI) categoriilor de străini care nu dispun de mijloace suficiente pentru a suporta contravaloarea permisului de şedere.

Sprijinul oferit acestor tineri, în contextul dispoziţiilor venite de la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor, s-a concretizat într-un Protocol, semnat la 7 septembrie a.c., între ORI şi C.N. Imprimeria Naţională” – S.A.(C.N.I.N.).

Intitulat „Protocol privind scutirea la plată a permiselor de şedere permanentă/temporară pentru cetăţenii străini”, documentul vine în sprijinul mai multor categorii de tineri. Astfel, bursierii dar şi nebursierii din învăţământul preuniversitar, universitar şi postuniversitar vor locui în România fără a plăti această taxă.

Se vor bucura de aceleaşi avantaje şi cetăţenii străini cu domiciliul permanent în România, pensionari ai statului român, cu venituri sub salariul minim pe economie, cu vârsta peste 60 de ani şi care nu beneficiază de drepturi sociale din partea altui stat.

Protocolul îi mai are în vedere şi pe apatrizii de origine română, repatriaţi în baza unor înţelegeri internaţionale, care nu dispun de mijloace financiare; străinii beneficiari ai unei forme de protecţie în România (refugiaţi şi cei cu protecţie subsidiară); alte categorii de străini care îşi reglementează dreptul de şedere pe teritoriul României şi care sunt scutiţi de la plata permiselor de şedere în baza legii sau a unor acorduri interministeriale, interguvernamentale sau internaţionale la care România este parte.

În privinţa drepturilor şi obligaţiilor ce revin celor două instituţii semnatare ale Protocolului, ORI va răspunde pentru încadrarea solicitanţilor în categoriile de scutiri menţionate, transmiţând apoi la CNIN situaţia numerică lunară privind numărul de permise eliberate fără încasarea contravalorii acestora, iar CNIN va ţine evidenţa cheltuielilor pentru producerea şi eliberarea acestor documente.

Potrivit Art.5 al Protocolului, facilităţile se acordă o singură dată pe an, iar pentru elevi, studenţi numai pentru perioada normală de şcolarizare, nu şi pentru anii de studii care se repetă din alte motive decât cele medicale.

Reamintim celor care au făcut speculaţii sau au fost informaţi greşit, despre introducerea acestor taxe, că Oficiul Român pentru Imigrări a oferit, şi înaintea semnării acestui Protocol, aceleaşi facilităţi, printr-o înţelegere încheiată anterior între instituţia noastră şi Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS).

www.ori.mai.gov.ro

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
4 Octombrie – scrutin anticipat in Grecia

Scrutinul parlamentar din 4 octombrie din Grecia a fost precedat de o campanie electorala in care protagonistii au fost sefii...

Închide
3.135.249.119