caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Stiati ca...?



 

A apărut asigurare de şomaj

de (20-9-2009)

Tot mai multe banci incep sa ia in calcul riscul de somaj, mai ales ca numarul celor fara locuri de munca este în creştere de la o zi la alta.O astfel de polita nu se poate incheia insa separat, ci numai in cadrul unor pachete speciale, de tipul «employee benefit».

In tara noastra, bancile ofera produsul numai la pachet, in momentul contractarii unui credit, iar asigurarea acopera si alte riscuri, cum ar mai fi incapacitatea temporara de munca, decesul sau invaliditatea.

Pentru o anumita perioada, clientul este scutit de plata ratelor la credit. Dezavantajul este ca pretul imprumutului creste, pentru ca sigurarea se plateste lunar ca procent fix din valoarea totala a creditului.

Somerii „acoperă ” cel mult 18 rate

BCR si GarantiBank au atasat asigurarea la creditele de nevoi personale. Dacă o persoana isi pierde locul de munca, polita acopera valoarea a noua rate lunare pentru creditul respectiv, la BCR, sau pana la 18 rate lunare, la GarantiBank.

Pentru incapacitate temporara de munca, la BCR clientul primeste sase rate lunare pentru fiecare eveniment, insa nu poate depasi valoarea a 24 de rate lunare pe durata asigurarii, iar la Garanti, 18 rate lunare.

Pentru invaliditate, prin polita se despagubeste soldul total al creditului la data accidentului, la ambele banci. Raiffeisen Bank incheie asigurari optionale pentru creditele de nevoi personale nenominalizate si creditele garantate cu ipoteci

Principalul câştigător, banca

La BCR, o asemenea polita costa 0,2% din valoarea creditului si se plateste lunar. Banca are de castigat, pentru ca se protejeaza astfel de riscul cresterii numarului de restantier.

Efectele concediului fara plata asupra indemnizatiei de somaj

Concediul fara plata reprezinta o perioada de suspendare a contractului individual de munca care poate afecta dreptul la indemnizatia de somaj numai daca fara acele 10 zile nu aveti realizat stagiul de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii.

Cei mai trişti şomeri din Europa

Indemnizaţia de şomaj este de 75% din salariul minim brut pe ţară de la data stabilirii acesteia. Persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de trei ani primesc în plus un procentaj cuprins între 3% şi 10% din media salariului brut lunar din ultimele 12 luni.

Indemnizaţia se acordă, în funcţie de stagiul de cotizare, pe o perioadă de 9-15 luni. Ajutorul de şomaj mediu este de numai 518 lei.

Stabilirea ajutorului

In Romania, valoarea ajutorului de somaj este fixata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 144/2005, care completeaza Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj.

Potrivit celor doua acte normative, somerii cu un stagiu de cotizare de cel putin un an primesc 75% din salariul de baza minim brut pe tara (in prezent de 600 lei), daca au un stagiu de cotizare de cel putin un an, la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare a unei cote procentuale diferentiate in functie de durata cotizarii, si anume: 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin trei ani, 5% pentru un stagiu de cotizare de cel putin cinci ani, 7% pentru un stagiu de cotizare de cel putin zece ani si 10% pentru un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani. In ceea ce priveste durata somajului platit, aceasta este cuprinsa intre 6 si 15 luni.

Fără loc de muncă în Europa

Ajutorul de somaj pentru romanii din Spania, este mai mare decat un salariu in tara. Daca in tara noastra acestia ar primi un salariu de 200-300 de euro, ajutorul de somaj de la spanioli este 800-1.000 de euro. Spania da ajutor de somaj imigrantilor, daca pleaca acasa .

Guvernul spaniol a adoptat un decret care prevede acordarea indemnizatiei de somaj imigrantilor cu conditia ca acestia sa paraseasca tara si sa nu se intoarca timp de trei ani.

Decretul va fi aplicat la sfarsitul lunii octombrie si are caracter voluntar. Achitarea indemnizatiilor de somaj se va face in doua transe – 40% la inscriere si 60% in tara de origine, o luna mai tarziu si se adreseaza, in special, cetatenilor din cele 19 tari cu care Spania a incheiat acorduri de securitate sociala.

Fondurile de somaj ale angajatilor si angajatorilor sunt de: 2% din salariu in Suedia; 3,3% in Germania,

6,4% in Franta; 7,3% in Spania; 8,25% in Olanda si 34,75% in Portugalia; in Franta, Olanda, Spania si Portugalia angajatorii platesc cea mai mare parte a contributiilor la somaj.

Italia este singura tara in care contributia la somaj se achita doar de catre angajator si este cuprinsa intre 1,31% si 2,41% din salariu, in functie de sectorul de activitate.

In ceea ce priveste durata somajului platit, aceasta este stabilita in functie de stagiul de cotizare si de varsta asiguratului: 6-24 de luni in Germania, 4-24 de luni in Spania, 7-36 de luni in Franta, 8-12 luni in Italia si 9-38 de luni in Portugalia.

In Danemarca, somajul platit poate dura maximum patru ani.

În Belgia, un şomer primeşte între 900 şi 1.200 de euro în primul an, şi între 600 şi 1.000, în anul următor.

Irlanda are o sumă fixă, dacă este vorba de ajutorul de şomaj: 165,80 euro pe săptămână, indiferent de vechime sau mărimea cotizaţiei la asigurările sociale.

Dar aici se adaugă un supliment de 110 euro săptămânal pentru fiecare adult aflat în întreţinerea şomerului, şi câte 16,80 euro – pentru fiecare copil. În plus, şomerii primesc şi o „asistenţă” de şomaj egală ca valoare cu ajutorul în sine.

Cehii le plătesc şomerilor de la ei în jur de 400 de euro, lunar, în timp ce în Danemarca, indemnizaţia de şomaj este între 1.100 şi 1.700 de euro.

Germanii iau ca referinţă salariul net al celui care şi-a pierdut locul de muncă, plătind 67% din valoarea lui pentru şomerii cu copii, şi 60% – pentru cei fără.

Şi grecii îi plătesc „nemţeşte” pe şomeri. Muncitorii primesc 40% din salariul zilnic – dar nu mai puţin de 2/3 din salariul minim pe economie. Celelalte tipuri de salariaţi intraţi în şomaj sunt indemnizaţi cu 50% din salariul avut până să-şi piardă serviciul.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Grevist al foamei in ziua 47 a grevei, agresat fizic

COMUNICAT DE PRESA al Asociatiei "21 Decembrie 1989" Duminica, 20 sept 2009 orele 12: conferinta de presa avand ca subiect...

Închide
3.133.114.90