COMUNICAT DE PRESA
al Asociatiei „21 Decembrie 1989”
Duminica, 20 sept 2009 orele 12: conferinta de presa avand ca subiect principal
agresiunea incredibila de sambata 20 sept 2009 impotriva lui Teodor Maries
facuta de un jandarm de la Parchet bantuit probabil timp de 20 de ani
de un fel de „sindrom Vietnam”, altfel spus „sindromul Decembrie ’89”.
Conferinta va avea loc, la sediul Asociatiei „21 Decembrie 1989” din str.Batistei nr.24A.
Prezentam evenimentele conform relatarii acestora de catre Teodor Maries.
Sambata 19 sept. 2009, un grup de zece revolutionari din Asociatia „21 Decembrie 1989” au pichetat Parchetul, cerand aprobarea conducerii acestuia sa faca fotografii si sa filmeze procesul de copiere si stampilare a filelor dosarului revolutiei, pentru a publica imagini pe websaitul asociatiei. Cererea a fost aprobata de procurorul general.
Delegatia revolutionarilor a fost condusa de Teodor Maries aflat in cea de-a 47-a zi de greva a foamei pentru respectarea deciziei CEDO de a fi predata o copie integrala a dosarului revolutiei.
Cunoscand reactia jandarmilor, T.Maries a cerut sa vina seful de tura al acestora ca sa-i insoteasca in cladire. Intrucat acesta lipsea, a fost asteptat degeaba circa 45 de min., declarand ulterior ca a fost acasa.
Delegatia revolutionarilor, compusa din patru persoane (printre care si Iosif Gheorghe, administratorul Portalului Revolutiei de la Brasov), a intrat in holul Parchetului. T.Maries le-a oferit jandarmilor cartea de identitate pentru verificare. Jandarmii le-au spus revolutionarilor sa iasa afara cu aparatele de fotografiat si de filmat. T.Maries le-a cerut jandarmilor sa sune la cabinetul Procurorului general pentru a se informa ca revolutionarii au primit aprobarea sa intre cu aparatura respectiva. Unul dintre jandarmi a inceput sa tipe la revolutionarul Gabriel Hârtopanu (membru in conducerea asociatiei), bruscandu-l si cerandu-i sa iasa afara cu aparatul de filmat. T.Maries a intervenit incercand sa-l linisteasca pe jandarm si cerandu-i insistent sa telefoneze la cabinetul Procurorului general. Fara nici o justificare, T.Maries a fost agresat violent de jandarmi, chiar daca le-a strigat ca e in greva foamei in cea de-a 47-a zi. Revolutionarii din delegatie au sarit in apararea lui Maries, violentele jandarmilor devenind bestiale si inexplicabile fata de un om in greva foamei, in cea de-a 47-a zi.
In acelasi timp, avocatul asociatiei „21 Decembrie 1989”, Ionut Matei, cunoscut de jandarmi intrucat avea de o saptamana acces liber in sediul Parchetului si care intrase de dimineata in cladire, a venit si a insistat fara rezultat ca jandarmii sa se potoleasca si sa telefoneze la cabinetul Procurorului general daca nu este crezut el. Nereusind, si vazand ca violentele pareau sa scape de sub control, avocatul Matei a urcat in fuga pana la etajul 1, reusind cu greu sa intre la procurorul general d-na L.C.Kovesi si sa-i spuna ce se petrecea jos.
In acest timp, la intrarea in Parchet, violenta provocata de jandarmi devenea un fel de dementa. T.Maries, agresat de acestia, l-a intrebat pe cel mai violent dintre jandarmi: „De unde atata ura? Ma, tu ai tras in 21?” (N.R.: 21 decembrie 1989). Respectivul nu a raspuns si s-a indepartat cu viteza, moment in care asupra lui Maries s-a napustit un alt jandarm impingandu-l cu violenta extrema pe Maries sa iasa afara. Intre timp, jandarmul care plecase cu cateva secunde in urma a revenit in graba cu un spray paralizant in mana si s-a repezit furibund asupra lui Maries pulverizand continutul sprayului de la o distanta de circa 20 de cm direct in ochii lui Maries. Acesta s-a ferit, dar la scurt timp s-a prabusit. Auzind tipetele lui Maries cauzate de usturimi puternice in zona ochilor, ceilalti 7 revolutionari care erau afara au sarit in ajutor. In holul Parchetului s-a creat o busculada, timp in care jandarmul care i-a sprayat ochii lui Maries a fugit pe usa din dos. Nici unul dintre jandarmi nu i-a acordat primul ajutor lui Maries care era prabusit pe jos in holul Parchetului, cateva secunde pierzandu-si cunostinta. Dupa ce si-a revenit, s-a ridicat in genunchi si a urlat: „Apa!”. Jandarmii nu au avut nici o reactie, continuand insa sa-i certe pe revolutionari. Unul dintre revolutionari a adus apa minerala, iar Maries, in genunchi, neavand putere sa se ridice, si-a spalat ochii cu apa minerala. Efectul spalarii ochilor nu a fost de calmare, senzatia de usturime fiind si mai dureroasa, Maries urland: „Aer! Vreau aer!”. Revolutionarii l-au ridicat pe Maries de pe jos si l-au scos afara la aer, intrucat in holul Parchetului nu se mai putea respira din cauza mirosului de gaze paralizante.
La scurt timp au aparut alti 5-6 jandarmi care s-au manifestat deosebit de obraznic fata de revolutionari, aparandu-si colegii agresori. Nici acestia nu i-au acordat primul ajutor lui Maries, cunoscut fiind faptul ca primul ajutor trebuie acordat obligatoriu in orice situatie dar mai ales atunci cand esti implicat. Afara, Maries si-a revenit si a sunat cu telefonul mobil la unul din sefii Jandarmeriei care nu a raspuns. La scurt timp, jandarmii s-au potolit, devenind brusc amabil.
Odata linistite lucrurile, neavand incredere in jandarmi, Maries a solicitat sa vina procurorul general.
In acel moment Maries, aflat pe treptele exterioare ale Parchetului, a intors privirea spre scara interioara unde a vazut-o in capul sacrilor pe d-na procuror general L.C.Kovesi insotita de avocatul Ionut Matei. Amandoi faceau semne ca Maries sa reintre in cladire. Aceeasi delegatie a reintrat in cladire cu aparatele de fotografiat si filmat. Cand l-a vazut pe Maries mai de aproape, procurorul general a tipat la jandarmi, reprosandu-le neexecutarea dispozitiei de permite delegatiei sa intre. Cu ochii inlacrimati, procurorul general i-a cerut scuze lui Maries si a spus ca nu intelege reactia violenta a jandarmilor. Acesta, politicos, i-a sarutat mana si i-a spus „Linistiti-va doamna, stiu ca de data asta n-aveti nici o vina!”.
Condusi de procurorul general, doi revolutionarii au luat cateva imagini cu acceptul celor care faceau copierea si certificarea prin stampilare, unul de la Asociatia „21 Decembrie 1989” si altul de la Portalul Revolutiei – Brasov. Procurorul general i-a explicat lui T.Maries procedura de declasificare a documentelor asa-zis secrete. T.Maries a aratat din nou ca aceasta asa-zisa secretizare incalca decizia CEDO. T.Maries a reafirmat ca o parte din aceste documente asa-zis secretizate sunt de fapt publice, unele de peste 10 ani, respectiv cele din dosarele Timisoara, Cluj si Sibiu, care au fost pe masa judecatorilor, iar cealalta parte a fost trimisa integral comisiei parlamentare care a investigat in 1992 evenimentele sangeroase din decembrie 1989, fapt pe care procurorii nu il stiau. Procurorul general i-a spus lui T.Maries ca a dispus ieri trimiterea de adrese la toate unitatile militare din tara implicate in evenimentele sangeroase din dec.1989 pentru ca acestea sa raspunda daca documentele legate de acele evenimente mai sunt secretizate. Procurorul general a mentionat ca adresele au plecat in tara cu mentiunea de a se raspunde urgent intrucat T.Maries se afla in greva foamei. T.Maries i-a promis procurorului general ca-i va da o copie a unui proces-verbal dintre MApN si Comisia Parlamentara pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989, din care rezulta ca toate documentele revolutiei au fost descretizate inca din 1992.
La plecare, delegatia i-a multumit d-nei procuror general Kovesi. Inainte de a parasi Parchetul, unul dintre ofiterii jandarmi i-a propus lui Maries sa mearga la toaleta ca sa se spele pe ochi si pe fata deoarece era inflamat. Acesta a fost „primul-ajutor” acordat de jandarmi. Ca sa nu mai inspire gazul emanat de hainele imbacsite cu substante toxice, ofiterul i-a spus lui Maries sa-si intoarca hainele pe dos. „La fel se vor intoarce pe dos si vremurile?” – a intrebat Maries.
Cand revolutionarii au ajuns afara, tocmai sosise si seful Jandarmeriei pe capitala, colonelul Stan, care si-a cerut scuze si a explicat ca jandarmii de la Parchet provin de la o unitate separata nefiind in subordinea lui, dar ca nu poate sa se dezica de comportamentul lor, cerandu-si scuze pentru ca s-a intamplat. Apoi i-a spus la Maries: „Va cunosc de-atatia ani si stiu ca ati fost intotdeauna un om cu care se poate discuta. Nu pot sa inteleg de ce s-a intamplat asa ceva”. Maries l-a rugat pe colonelul Stan ca Jandarmeria sa dea un comunicat prin care aceasta sa-si ceara public scuze.
Maries a acuzat dureri la ficat si usturimi la ochi din ce in ce mai puternice. La insistenta colegilor, insotit de acestia, Maries s-a prezentat la Spitalul Universitar, la sectia de boli interne unde i s-au pus imediat perfuzii si unde a venit cineva de la Oftalmologie care l-a luat pe Maries cu tot cu perfuziile deplasandu-se impreuna la sectia Oftalmologie pentru un control al ochilor si pentru spalarea acestora.
T.Maries este decis sa actioneze in instanta vinovatii pentru cele petrecute. Revolutionarii considera ca Inspectoratul general al Jandarmeriei este dator sa explice opiniei publice ce fel activitate au prestat, in perioada 15-27 decembrie 1989, cei doi jandarmi deosebit de violenti, bantuiti probabil de un posibil sindrom „Vietnam – Romania Decembrie 1989”. Revolutionarii considera ca unitatea militara de care apartin acesti jandarmi este nereformata si incompatibila cu activitatea de relatii cu publicul, impunandu-se desfiintarea ei. Este posibil si ca respectivii jandarmi au executat un ordin prestabilit.
Ne intrebam ce va mai avea de spus CEDO si Parlamentul European luni, 21 septembrie, cand Teodor Maries va fi acolo intr-a 50-a zi de greva a foamei pentru a protesta si, printre altele, va cere explicatii fata de lipsa totala de reactie timp de 45 de zile a CEDO fata de un cetatean al Uniunii Europene aflat intr-o asemenea situatie?