caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Economic



 

Limitarea bonusurilor – sfârșitul capitalismului anglo-saxon?

de (6-9-2009)

Un summit al miniștrilor din G20 – grupul statelor cu cele mai puternice economii ale lumii – nu a reușit să convină măsuri de limitare a bonusurilor pentru lucrătorii din sistemul financiar, văzute de mulți ca o față inacceptabilă a capitalismului modern și care ar încuraja luarea de riscuri ca cele ce au contribuit la recesiunea mondială din 2009.

Eșecul se datorează în special opoziției Statelor Unite și Marii Britanii. Analistul financiar Matei Păun răspunde la trei întrebări despre această măsură.

1) Ce efect ar avea limitarea bonusurilor asupra economiei mondiale?

Pe termen lung se speră că aceasta va netezi unele dintre turbulențele speculative. O aplatizare a extremelor ar ajuta la crearea unui model de creștere economică mai previzibilă și mai durabilă. De asemenea, ar putea preveni și baloanele speculative apărute în ultimii ani… Oponenții vor argumenta că acest lucru descurajează creativitatea și eficiența, deoarece oamenii vor evita riscurile și nu-și vor mai asuma responsabilități. Adevărul e pe undeva pe la mijloc, deși în ultimii ani adoptarea de riscuri speculative a fost clar favorizată.

2) Este măsura una aplicabilă în practică?

Câtă vreme ea este aplicată uniform în marile centre financiare, are o șansă de a produce efecte. Altfel, cei talentați vor migra acolo unde sunt banii. Dar discrepanța majoră este la nivelul acționarilor – sunt băncile de investiții gestionate în beneficiul angajaților lor sau al acționarilor?

3) Este această tentativă de limitare a bonusurilor un nou semn de criză a capitalismului de tip anglo-saxon?

O astfel de măsură nu va duce la implozia sistemului, dar îi va invita la reflecție pe partizanii capitalismului de vest sălbatic. Este clar că avantajele și dezavantajele financiare ale luării de risc s-au dezechilibrat, obligându-ne pe toți să plătim un preț extrem de scump. Acest lucru trebuie rezolvat, ca să nu mai fim obligați în viitor să plătim astfel de costuri. Aceasta nu trebuie să însemna limitarea libertății individuale a câtorva persoane, ci mai degrabă limitarea poetnțialelor efecte dăunătoare asupra majorității cetățenilor luați prin surprindere de astfel de turbulențe financiare.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Ungurii din România cer din nou autonomia Ținutului Secuiesc

Stema Tinutului SecuiescLa Miercurea Ciuc a avut loc prima Mare Adunare a reprezentanţilor administraţiilor locale din Ţinutul Secuiesc, organizată în...

Închide
3.141.0.59