Incendiul de la Primăria Sectorului 1 din 4 septembrie a fost cel mai recent dintr-o serie care au lovit din plin imobilele Bucureștiului în ultima vreme.
!poza111! 1. Incendiul izbucnit în jurul orei 12 a distrus aproape complet acoperișul clădirii, care este în renovare din 2007. În clădire nu se aflau persoane la momentul incendiului.
!poza112! 2. Construită în 1927, ea era, prin turnul ei, cel mai înalt edificiu din oraș la acea dată. Primăria, pe atunci a Sectorului Verde, unul din cele patru sectoare ale Bucureștiului, este declarată azi monument istoric.
!poza113! 3. Deși cauzele incendiului nu sunt cunoscute, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a spus că firma care făcea reparațiile, Rotary Construcții, răspunde de daune. Un agent al poliției comunitare a sectorului 1 spunea că statuia de pe turn urmează să fie dată jos, ca precauție.
!poza114! 4. Clădirea Business Millenium Center, pe Bulevardul Carol I, de lângă Biserica Armenească, a fost devastat de un incendiu în noaptea de 26/27 iunie anul acesta.
!poza115! 5. Clădirea, înaltă de 72 de metri, a fost avariată serios și la un moment dat era pericol ca focul să se extindă și la Biserica Armenească. Se pare că incendiul s-a datorat unui scurt-circuit la un panou publicitar.
!poza116! 6. Ceea ce se vede e tot ceea ce a mai rămas dintr-un restaurant de pe Bulevardul Dacia, care de abia fusese deschis. Incendiul a fost provocat de explozia unei butelii lasate în interiorul restaurantului.
!poza117! 7. Vizavi de restaurantul de pe Bulevardul Dacia se află colegiul Cantemir Vodă, unde în luna mai un incendiu a provocat pagube minore. Pompierii din Capitală au intervenit în 2009, până pe 4 septembrie, la stingerea a aproape 1500 de incendii.
De ars, pe-ici pe-colo, poate arde dar ceeace este de o stringenta nevoie ar fi un serios CUTREMUR care sa faca o verificare a cam prea indraznetelor supeconstructii care incep sa apara precum ciupercile.
Cu cat va intarzia acest eveniment cu atat va fi mai devastator din cauza nesabuintei investitorilor, a proiectantilor si a constructorilor respectivelor BUILDING-uri.
In 4 martie ’77 Natura ne-a iubit, producandu-l taman la timp, caci daca ar fi intarziat cu cel mult 6 luni (timp necesar pentru ridicarea unei multimi de blocuri si alte „marete realizari” la care s-ar fi aplicat multiplele solutii de economisire a otelului in constructii cari au fost premiate de Inteleapta Conducere si expuse la marele pavilion expozitional in dec.’76) ar fi fost un dezastru.
Domnule Fodoreanu, îmi pare rău, dar atitudinea dumneavoastră este una păguboasă, frecventă la români: „Lasă, dom’le incendiile, cutremurele sunt mai importante”.
Dacă dumneavoastră vă doriți un cutremur ca să fie verificată structura de reziztență a noilor construcții, dar nu vă dați seama că incendiile sunt un pericol și un eveniment cotidian care aduc pagube certe nu ipotetice și că mentalitatea și prevenirea în acest caz TREBUIE schimbate, atunci e clar că nu ați sesizat pericolul.
Dl Fodioreanu are dreptate!
Nu, nu in sensul ca incendiile nu ar fi importante!Dar un cutremur major, care einveitabil vine -au trecut 32 de ani de la 4 martie -afecteaza instantaneu o suprafata imensa, mai mare decit a tarii noastre, deci nu „poate” ci cu siguranta va provoca pagumbe mult mai mari!
Am vazut cum s-a lucrat „la misto” la vile de maxim P+2, nu stiu cit de solida este structura de rezistenta la megablocurile aparute in ultimi ani, dar am temeri serioase …
Cit despre incendii, se pare ca multor prorietari de locuinte noi in zone rezidential enu le pasa, dinmomnt ce singurul drum de acces este nesfaltat si nu permite trecerea unei autospeciale de pompieri, care oricum nu ar gasi hidranti de la care sa alimnteze furtunele …
Domnule Cristian Ioan, afișați aceeași mentalitate păguboasă ca a domnului Fodoreanu: incendiile se petrec zilnic și produc pagube pe care le suportă toți, inclusiv prin mărirea primelor de asigurare.
Nu există alegere la măsuri de protecție: ori cutremur, ori incendii. Sunt două chestiuni separate, iar măsurile de prevenire a incendiilor sunt mult mai puțin costisitoare și țin mai mult de schimbare a mentașității.
V-o spun în calitate de locuitor al Marii Britanii, țară în care există o adevărată obseise de prevenire a incendiilor (dat fiind vechimea construcțiilor și predominanța lemnului).
Așa încât, vă invit să adoptați o atitudine ne-românească, să mă credeți și să învățați din experiența unei țări care s-a confruntat cu incendii majore de secole, fie și numai focul care a distrus Londra în 1666 sau Blitzul la care a spus Luftwaffe Londra în 1940 – 1941.
Galeria era despre incendii, nu despre cutremure, dacă doriți să scrieți un articol pe această temă sunteți invitatul meu, dar nu mai încurcați borcanele în spirit tipic românesc.