caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Mihai Ghimpu – noul președinte al Parlamentului Republicii Moldova

de (28-8-2009)

Parlamentul Republicii Moldova ales la 29 iulie l-a ales în sesiunea sa inaugurală pe liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, președinte al forului legislativ, cu votul celor 53 de deputați ai opoziției, după retragerea de la lucrări a deputaților comuniști.

Debutul noii legislaturi este crucial, în condițiile în care Partidul Comuniștilor (PCRM), condus de Vladimir Voronin, și-a pierdut majoritatea după opt ani, deținând doar 48 de mandate din 101.

PCRM a anunțat că va ataca la Curtea Constituțională validitatea alegerii lui Mihai Ghimpu, care preia în mod provizoriu și funcția de șef al statului.

Majoritatea este deținută de Alianța pentru Integrare Europeană (AIE), cu 53 de mandate, formată din Partidul Liberal Democrat (PLD) – 18 mandate, condus de Vladimir Filat, Partidul Liberal (PL) – 15 mandate, condus de Mihai Ghimpu, Partidul Democrat (PDM) – 13 mandate, condus de Marian Lupu și Alianța Moldova Noastră (AMN) – 7 mandate, condus de Serafim Urecheanu.

Acum ar urma desemnarea noului șef al statului, pentru care sunt necesare voturile a cel puțin 61 de deputați.

Aritmetica parlamentară arată că este nevoie de voturile a cel puțin opt deputați PCRM, pentru a putea alege un succesor lui Vladimir Voronin, care a efectuat cele două mandate – numărul maxim admis de Constituție.

În urma alegerilor parlamentare de la 5 aprilie (al căror rezultat a fost contestat vehement de opoziție) PCRM a obținut 60 de mandate, dar candidata lor – premierul în exercițiu nu a reușit să obțină majoritatea de 3/5 și după două tururi de scrutin eșuate Parlamentul a fost dizolvat și au fost convocate alegeri parlamentare anticipate.

Ecouri

  • Petru Clej: (28-8-2009 la 00:00)

    Anton,

    Am primit o notă de 1 de la cineva din Republica Moldova, dar pot să te asigur că nu sunt simpatizanți comuniști, ci indivizi care nu admit poziția mea de strictă imparțialitate.

    O notă de 2 am primit de la o persoană de la Montreal care, ca să folosesc un eufemism, mă urăște. Persoana respectivă are mari probleme să localizeze Republica Moldova pe hartă, darmite să mai aibă și habar de viața politică de acolo.

  • Anton Constantinescu: (28-8-2009 la 00:00)

    Articolul este corect si neutru. De aceea nu inteleg cum de exista cititori care i-au acordat un singur punct, cand e vorba de exprimarea corecta si concisa a realitatii!
    Probabil ca unii isi exprima ideile politice pro-comuniste in acest mod.

    Dar aprecierea unui articol nu se face dupa ceea ce convine sau nu convine unora din realitatea politica a zilei!

  • ionic: (28-8-2009 la 00:00)

    Frumoasa denumire pentru o alianta, intentii bune de schimbare,improspatare, innoire, dar … cu figuri preamult cunoscute din deceniul cel mai dezastruos al tanarului stat, tentate de a-si lua revansa, promovand in practica o democratie in viziune proprie, ce se cere la fel de sever monitorizata.

  • Petru Clej: (28-8-2009 la 00:00)

    Domnule Ionic,

    Dacă electoratul acordă o majoritate PCRM nu e bine, dacă acordă o majoritate partidelor din opoziție nu e bine. Nu înțeleg ce doriți, asta e Republica Moldova sau nu cunoașteți proverbul „nu poți face din rahat bici și să facă și trosc”.

  • Radu Barbulescu: (28-8-2009 la 00:00)

    Draga domnule Ionic,

    aveti perfecta dreptate, se cere „monitorizata” (de fapt, supravegheata si sanctzionata, pâna la ultima posibilitate a sanctzionarii, lapidarea!) evolutia acestor figuri vechi… din parlamentele(le) „noi”. Din pacate, „rumânii” din Valahia felix (România, respu[b]lica actuala) ne-au adus 2 decenii doar exemple negative la categoria „întzelegere a Istoriei si… chiar daca nu-i place domnului Clej… „dragoste de neam si tzara”: Iliescu-Vânzatorul, Constantinescu-Tzapul (ca sa nu-i zic Tradatorul), iar Iliescu, apoi Basescu (Nesuferitul nomenklaturii: ca atare… Cunctatorul). Va urez, românilor de pe cealalta parte a Prutului, succes. Cu dâmbovitzeano/transilvanii/rromii nostri, cu politichii divers colorate, dar tot aia, n-am avut decât pagube.

  • Petru Clej: (28-8-2009 la 00:00)

    Donmnule Bărbulescu, am o curiozitate: ce legătură are acest ecou cu conținutul articolului? Sau pentru că nu aveți nici cea mai vagă idee despre situația politică din Republica Moldova vă reciclați obsesiile?



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Comunicat privind retrocedarea „Complexului Furnica”

Biroul de Presa al Majestatii Sale Regelui Mihai I al Romaniei este autorizat sa transmita urmatorul comunicat: In legatura cu...

Închide
18.219.220.133