Ultima ţară semnatară a acordurilor de constituire a Comunităţii Statelor Independente (Georgia, 1993) este prima care o abandonează. De la intenţiile declarative din 2006 de a ieşi din cadrul CSI-ului [1], după evenimentele dramatice din august 2008, Tbilisi a trecut la fapte concrete. În conformitate cu hotărârea legislativului Georgiei din 14 august 2008 [2], autorităţile georgiene au demarat procedura de „desfacere” a relaţiilor cu CSI. Dar ce consecinţe va avea această măsură pentru Georgia şi Rusia, dar şi pentru spaţiul post-sovietic per ansamblu?
Recent, Ministerul georgian de externe a subliniat faptul că desprinderea politico-juridică de la acest organism nu va afecta relaţiile bilaterale cu statele CSI, care vor respecta principiul “integrităţii teritoriale”.[3] De asemenea, în corespundere cu Convenţia de la Veneţia din 1965, cele 75 de acorduri semnate de Georgia fiind în componenţa Comunităţii vor fi perpetuate.
Dacă în 2006 acest deziderat purta un caracter pur politic, atunci după acţiunile militare desfăşurate de Rusia contra Georgiei, ocuparea militară şi recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste georgiene, decizia dată a devenit un imperativ inevitabil. În caz contrar, regimul de la Tbilisi ar fi recunoscut legitimitatea campaniei militare ruseşti, iar indirect culpabilitatea sa pentru declanşarea războiului.
Pe de altă parte, denunţarea CSI-ului de către una din fostele republici sovietice reprezintă o lovitură geopolitică dureroasă pentru Rusia. În primul rând, aceasta taie de jure şi de facto legăturile geopolitice ale Rusiei cu celelalte două state caucaziene. De fapt, acest lucru va îngreuna coordonarea relaţiilor cel puţin cu Armenia, mai ales în sfera militară. Din această cauză, putem presupune că proiectul de lege privind folosirea forţelor armate ruse peste hotare, propus spre examinare Dumei ruse saptămâna trecută, are menirea de a facilita manevrele Rusiei în regiune. Or, militarii ruşi vor avea posibilitatea să-şi justifice intervenţiile în Caucaz prin necesitatea de a apăra pacificatorii ruşi antrenaţi în activitatea bazelor militare ruseşti (a cetăţenilor ruşi etc.).
În al doilea rând, gestul Georgiei va crea un precedent nu tocmai plăcut pentru organizaţia dominată de Rusia. Aceasta fragmentează întreg conceptul de “divorţ civilizat” între elementele fostei URSS. Totodată, aceasta developează lipsa de maturitate politică a Rusiei în calitate de lider regional, dovedeşte decomplexarea treptată a republicilor ex-sovietice, dar şi gradul de disfuncţionalitate şi criza profundă prin care trece CSI-ul. La fel, acest lucru discreditează misiunea şi rostul organizaţiei, iar indirect autoritatea Moscovei resuscitată de regimul lui Putin.
Un alt aspect ce merită a fi menţionat este dinamizarea proceselor integraţioniste europene în regiunea caucaziană, care vor suplini pe cele dezvoltate pe platforma CSI. Prin urmare, Georgia va avea posibilitatea să se dedice activ programelor de integrare europeană, pe lângă cele de apropiere de Alianţa Nord-Atlantică. Conjunctura dată va consolida şi mai mult orientarea ei europeană, transformând-o într-un „recipient/emiţător” regional net al influenţei occidentale.
Totodată, celelalte state CSI vor fi puse în faţa unei alegeri privind colaboarea cu Rusia şi Georgia. Oricum, cât de principială nu va fi Moscova, pragmatismul politic şi raţionamentul economic va prevala în relaţionarea lor cu Georgia, mai ales după relansarea Nabucco (13 iulie, Ankara). O nouă evoluţie poate fi observată în cazul organizaţiilor regionale în care Tbilisi este cointeresat, în special fiind vorba de GUAM.
Schimbările impulsionate de abandonul CSI al Georgiei pot duce la diminuarea rolului organizaţiei în regiune, dar şi a Rusiei, în cadrul acesteia. De aceea ultima va întreprinde acţiuni ferme pentru a se reafirma şi a înviora spaţiul post-sovietic implicând diverse sfere, inclusiv cea militară (de exemplu, Proiectul de lege privind folosirea Forţelor militare ruse peste hotare etc.).
Referinţe:
1. Саакашвили требует обоснований нахождения Грузии в СНГ, http://www.lenta.ru/news/2006/05/02/georgia/
2. Грузия официально покинет СНГ 18 августа, http://www.kommersant.ru/news.aspx?DocsID=1222582&NodesID=5
3. One-Year Official Procedures for Georgia CIS Membership Abolishing Ends on August 18, http://www.interpressnews.ge/en/index.php/permalink/10473.html&hd_line=1
4. МИД РФ: Выход Грузии из СНГ негативно скажется на простых гражданах, http://www.rosbalt.ru/2009/08/17/664102.html