caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Dincolo de trancaneala



 

Absurditatea si insuportabilitatea sistemului politic la romani. Spre un nou model politic.

de (2-8-2009)

31 iulie 2009. Rezultatul este nul. Probele sunt furnizate. Societatea are nevoie de tapi ispasitori. Interesele superioare primeaza si fac erorile constitutionale, politice, economice si judiciare imposibil de recunoscut de catre autoritati. Nici intelectualii calauziti de o idee si grupati in jurul partidelor nu mai pot da raspunsuri logice. Mare parte a opiniei publice considera situatia actuala absurda si intolerabila.

Aliantele politice post-decembriste au esuat fara exceptie. Pana deunazi preferam sa condamn un nevinovat pentru polarizarea voturilor intr-un sistem proportional care impunea aceste aliante politice: poporul roman. In realitate, buba e in alta parte.

Sistemul electoral ar trebui revizuit, iar numarul parlamentarilor semnificativ diminuat. Democratiile vechi ale lumii au dat diferite raspunsuri. La fel si istoria noastra. Am inteles ca noi nu putem avea o democratie consensualista si cred ca a sosit timpul sa renuntam la reprezentarea proportionala a voturilor noastre. Fie ea pe liste, uninominal pur sau mixt sau cu vot unic transferabil pe listele de partid, in mod evident, deciziile publice, fara majoritate, se blocheaza in Parlamentul si in Guvernul Romaniei.

Postura de decident este, in aparenta, de invidiat. In realitate insa, fie el liberal, democrat-liberal sau social-democrat, idealist sau lucid, deciziile in aliantele politice sunt subrezite de trocuri greu de suportat. Responsabilitatea alesilor se dilueaza. Interesele oculte primeaza. Adoratorii lor patimasi, indiferent de masca politica, nu au discernamant. Nici memorie. Impostura este ridicata la rang de virtute si protejata reciproc pana atunci cand este folosita drept arma electorala. Institutiile publice functioneaza prost si inconsistent. Cu totii criticam superficialitatea, lipsa de viziune si clientelismul diriguitorilor politici. De partea cealalta, cativa profesionisti onesti, se izbesc de un zid de indiferenta pentru orice altceva decat folosul propriu.

Cred cu tarie intr-o „tara noua”, aşezata pe temelii solide, la punerea carora fiecare roman ar trebui sa contribuie. Care sa accepte ca reprezentarea fidela a optiunilor noastre electorale ne-a adus in aceasta stare. Blocajele in fata deciziilor ferme pot fi trecute daca acceptam principiul sistemului electoral majoritar, similar celui american sau britanic, conform caruia castigatorul ia totul. Acest sistem se organizeaza in circumscriptii uninominale si prezinta avantajul ca acel partid/candidat care obtine cel mai mare numar de voturi, fie printr-o majoritate relativă, fie printr-o majoritate absoluta, castiga cursa electorala si devine purtatorul responsabilitatii deciziei politice. Dezavantul consta in faptul ca cei care pierd, desi votati de o parte dintre alegatori, nu vor fi reprezentati. De pilda, un partid sau un candidat, chiar daca obtine in urma alegerilor 40% din optiunile alegătorilor – fiind plasat pe primul loc -, el va primi toate mandatele executive. Ceilalti 60% din totalul alegatorilor nu isi regasesc optiunile reprezentate de castigator.

Sistemul electoral majoritar devine acceptabil intrucat atrage finalitatea propunerilor cu care sunt castigate alegerile. El genereaza un antagonism mult mai accentuat al partilor care induce competitia autentica, virulenta. El nu prezerva colaborationismul partidelor sau a liderilor intr-un astfel de sistem, in detrimentul propriilor programe electorale si ale tuturor alegatorilor. Chiar daca rezultatele sunt distorsionate prin supraestimarea partidelor mari care castiga cursa electorala, acest sistem incurajeaza teoria votului util.

Acest pas pe care il supun meditatiei publice, chiar daca este expus la reactii negative sau vindicative, ar putea face parte din programul de combatere a daunatorilor societatii si economiei nationale care nu poate face abstractie de factorul politic. Sper ca nu vom cadea in capcana superficiala a esecului unei persoane, fie Presedinte sau Premier, pentru actuala alianta politica. Oricine va urma, va avea de impletit aceleasi slabiciuni si probleme. Sper sa invatam ceva si ca nu vom trece cu nonsalanta peste lucrurile cu adevarat importante.

Andreea Vass este Consilier Personal al Prim-Ministrului

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Adam Michnik a primit premiul Ion Rațiu pentru democrație

The Woodrow Wilson Center, the Ratiu Center for Democracy, and the Ratiu Family Charitable Foundation are pleased to announce that...

Închide
3.15.15.31