caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ei vor face o diferenta



 

Cristiana Dragoş Premiul I la Salerno

de (20-7-2009)

CLuj-Napoca, 18 Iulie 2009 – Cristiana Dragoş-Roman, elevă în clasa I la Şcoala Elf din Cluj-Napoca, a participat în perioada 7-12 iulie 2009 la Concursul Internaţional de Pian ‘Giuseppe Terracciano’, organizat în Giffoni Sei Casali de către Academia Internaţională pentru Muzică şi Arte din Salerno, Italia. Pregătită de doamna profesoară Maria Jidav, micuţa de numai 7 ani a cucerit juriul prin pasiunea, graţia şi acurateţea cu care şi-a interpretat repertoriul, obţinând Premiul I la Categoria A de vârstă (sub 10 ani).

Cu un palmares deja bogat pentru vârsta ei, obţinând patru premii I şi trei premii speciale în cadrul a patru concursuri naţionale şi internaţionale din România, Cristiana Dragoş-Roman, 7 ani, s-a prezentant în 7 iulie 2009 la primul ei concurs de pian organizat în afara ţării. Probele concursului s-au desfăşurat în Catedrala San Martino din Capitignano, lângă Giffoni Sei Casal, în provincia Salerno din Italia. Cristiana a interpretat “Ţăranul vesel” de Schumann, 6 variaţiuni de Chulau şi a încântat apoi juriul cu o piesă românească compusă de Sabin Drăgoi, “Fa, Mariţo!”. Aceasta a fost dealtfel şi piesa pe care Directorul Artistic al concursului, domnul Achille Giordano, i-a cerut Cristianei să o interpreteze la Gala Laureaţilor din 12 iulie 2009, unde au fost invitaţi să cânte toţi câştigătorii Premiului I de la fiecare categorie.

“Cristiana are un auz interior în permanentă evoluţie şi este în plus conştientă de importanţa auzului de control, ceea ce a ajutat-o să îşi formeze un tuşeu cu o paletă coloristică deosebită, pentru care este remarcată de juriu la fiecare concurs”, ne spune doamna profesoară Maria Jidav, care lucrează cu Cristina de doi ani. “Studiul consecvent, grefat pe un talent viguros, împreună cu sprijinul consistent din partea părinţilor săi, care o învaţă să muncească mult pentru a-şi realiza idealul, sunt cauzele determinante ale succeselor sale de până acum”, explică profesoara fetiţei.

Pasiunea Cristianei pentru pian s-a născut în urmă cu trei ani, atunci când sora ei mai mare, Sidonia, a obţinut bursă pentru studiu de instrument în urma testărilor anuale organizate de catedra de muzică a Şcolii “Elf” cu elevii clasei I. Lipită de pian tot timpul în care surioara mai mare îşi făcea exerciţiile zilnice, Cristiana şi-a convins părinţii să o înscrie şi pe ea la cursuri de pian, astfel că a început să studieze pianul încă de când era în grupa pregătitoare la Grădiniţa “Ţăndărică” din Cluj-Napoca.

Doamna profesoară Maria Jidav, dascăl cu har şi experienţă îndelungată, prin mânile căreia au trecut nenumăraţi laureaţi ai concursurilor de profil, nu a avut nevoie de mult timp pentru a descoperi talentul acestei fetiţe care făcea progrese cu o viteză uimitoare. A invitat-o deci să cânte în deschiderea Concertului de Crăciun al Şcolii Elf organizat la Casa Radio în decembrie 2007, prezentând-o drept “reprezentanta Grădiniţelor Ţăndărică şi viitoarea speranţă a Şcolii Elf. “Pe noi ne-a amuzat modul în care a prezentat-o doamna profesoară la acel prim concert”, îşi amintesc Daniela şi Cristian Dragoş-Roman. “Sincer, am crezut că era doar maniera dânsei de a o încuraja şi de a o răsplăti pentru munca depusă, nici nu ne-am imaginat că vorbea de fapt foarte serios. Totuşi, când doamna profesoară ne-a sugerat să o înscriem pe Cristiana la concursul internaţional “Viva la Musica” de la Zalău din mai 2008, când era încă la grădiniţă, am acceptat imediat.” “Aşa e, iar rezultatul nu s-a lăsat aşteptat,” completează dna Jidav cu satisfacţie, “Cristiana a obţinut la acea ediţie Premiul I la categoria preşcolari şi Premiul Special al Juriului pentru acurateţea interpretării. Apoi, la câteva zile după concurs, am fost sunată de unul din membrii juriului care dorea în mod special să ne transmită felicitări pentru talentul Cristianei şi pentru excelenta ei pregătire.”

Pe parcursul clasei I, Cristiana Dragoş-Roman a participat la o serie de concursuri şi festivaluri de interpretare, cu rezultate excelente de fiecare dată: Premiul I şi Premiul Special pentru cea mai bună interpretare a unei piese româneşti la “Prietenii muzicii-PRO PIANO-ROMANIA” din Cluj-Napoca, ianuarie 2009; Premiul I şi Premiul Special pentru cel mai tânăr interpret la Festivalul J.S. Bach din Cluj-Napoca, mai 2009; Premiul I la Festivalul-concurs internaţional “Viva la Musica” din Zalău, mai 2009. Aceste rezultate deosebite, obţinute de un copil de 7 ani într-un singur an şcolar au determinat-o pe doamna profesoară să recomande părinţilor înscrierea la un concurs internaţional organizat în afara ţării, iar rezultatul acestei propuneri se află acum la loc de cinste pe raftul din camera Cristianei: cupa şi diploma obţinute la ediţia a 5-a a Concursului Internaţional de Pian ‘Giuseppe Terracciano’ din Salerno, Italia.

Calităţile acestui copil minunat nu se reflectă însă numai în pasiunea sa pentru pian şi muzică, ci în tot ceea ce face, după spusele doamnei profesoare Marinela Scripcariu de la Şcoala ‘Elf’, institutor la clasa Cristianei: “Am urmărit-o pe Cristiana cântând, cu toată fiinţa ei mică şi gingaşă, absorbită de muzica pe care o interpreta, fără să mai ţină seama de absolut nimic din ceea ce se petrecea în jurul ei. Are o capacitate de concentrare uimitoare. Aşa este şi în clasă, e absorbită de anumite subiecte sau probleme care o atrag şi este perseverentă atunci când trebuie să-şi ducă la bun sfârşit sarcinile de lucru. Are încredere în ea, este foarte inteligentă, lucrează ordonat şi e sensibilă la tot ce este frumos.”

Şi totuşi, Cristiana Dragoş-Roman nu este singurul elev din Şcoala Elf cu un talent deosebit pentru muzică, sau pentru orice alt domeniu. În cei 10 ani de activitate a şcolii, foarte mulţi elevi au avut rezultate excelente la concursuri de limba română, matematică, limbi străine, ştiinţe, istorie, educaţie civică, chitară, vioară, percuţie, şi multe alte domenii. Şi asta pentru că viziunea din care se inspiră eforturile zilnice ale echipei de dascăli ce îi educă pe cei 160 de elevi ai primei şcoli particulare cu clasele I-VIII din Cluj-Napoca se bazează pe principiul conform căruia fiecare copil este important şi trebuie ajutat să îşi descopere şi dezvolte propriile aptitudini şi înclinaţii, astfel încât să îşi formeze o personalitate completă, echilibrată.

Ecouri

  • bmarian: (20-7-2009 la 00:00)

    bun articol, dar datează din iulie 2009,ceva nou?

  • Marina Nicolaev: (20-7-2009 la 00:00)

    Articolul a fost postat in luna iulie 2009 fiind chiar un eveniment la timpul lui.
    Nu inteleg ce anume (imi) reprosati acum in decembrie, dupa atatea luni.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Ani de scoala intr-un liceu evreiesc din Bucuresti (1940-1944)

De anii petrecuti la liceul evreiesc "Cultura B" imi amin­tesc ca de o perioada intunecata din copilaria mea, dar luminata...

Închide
18.224.54.118