caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Oportunitati



 

Rezidenţă ICR la Veneţia

de (19-7-2009)

05.06.2009 – 05.08.2009
Data introducerii: 04.06.2009
Organizator: Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică Veneţia
Anunţat de: Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică Veneţia
Localitatea: Veneția
Anvergura: internaţională

Odată cu debutul celei de-a 53-a ediţii a Bienalei de Artă de la Veneţia, în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică va fi inaugurată vineri, 5 iunie, orele 18:30, expoziţia „Globuri de sticlă (25 de case demolate)” a tânărului artist vizual Mircea Nicolae. Proiectul reprezintă, în esenţa sa, o atitudine reflexivă asupra dispariţiei unei „lumi” (imobilele de joasă înălţime construite la sfârşitul secolului al XIX-lea şi în prima parte a secolului al XX-lea în zona centrală a Bucureştiului) şi asupra apariţiei uneia noi (locuinţele sau sediile de firmă).

Mircea Nicolae este câştigătorul primei rezidenţe oferite de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, iniţiativă care se înscrie în strategia Institutului Cultural Român privind încurajarea tinerilor în diverse domenii de creaţie, prin acordarea de burse şi rezidenţe.

Juriul care a selectat proiectul câştigător a fost compus din nume de prestigiu precum Andreas Fogarasi, câştigătorul marelui premiu “Leul de aur” pentru cel mai bun proiect naţional la ultima ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia, Erwin Kessler, critic de artă din România, Fabio Cavallucci, coordonatorul ediţiei din 2008 a Bienalei Europene de Artă Contemporană “Manifesta” şi fost director al Galeriei Civice din Trento, Saverino Simi de Burgis, critic de artă, profesor la Academia de Arte din Veneţia.

Pe durata primelor luni de rezidenţă, Mircea Nicolae va expune proiectul câştigător, urmând ca în ultima parte a rezidenţei să realizeze un work in progress intitulat „Young Romanian Art”, demers curatorial care va genera o importantă „Arhivă a Artei Tinere din România”.

Printre artiştii care au răspuns favorabil apelului lui Mircea Nicolae de a trimite lucrări reprezentative, care să fie expuse în Noua Galerie a Institutului Român de la Veneţia pe durata Bienalei de Artă, se numără Alina Andrei, Michele Bressan, Anca Benera, Vlad Nancă, Daniel Knorr, Bogdan Bodeianu, Răzvan Botiş, Tudor Bratu, Sebastian Big, Dragoş Burlacu, Simion Cernica, Claudiu Ciobanu, Elena Ciobanu, Alexandru Ciubotariu, Claudiu Cobilanschi, Cuzina, Suzana Dan, Dumitraş/Năsui/Muntean, Bogdan Gârbovan, Mihai Iepure Gorski, Teo Isfan, Cezar Lăzărescu, Benedek Levente, No Limits Missionary, Mircea Nicolae, Dragoş Platon, Tudor Prisăcariu, Lea Rasovszky, Jean-Lorin Sterian, Oana Toderică.

Rezidenţa urmăreşte atât încurajarea modalităţilor novatoare de analiză şi interpretare creativă a tematicii actualei ediţii a Bienalei de Artă de la Veneţia, care se desfăşoară sub genericul „Making Worlds”, cât şi promovarea, în contextul celui mai important eveniment de pe scena internaţională a artelor vizuale, a potenţialului artiştilor români formaţi sau afirmaţi după 1989.

De asemenea, intenţia Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia este de a transforma rezidenţa într-un proiect propriu de participare la Bienala de Artă şi la Bienala de Arhitectură de la Veneţia, în cadrul secţiunii „Proiecte colaterale”.

Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica
Palazzo Correr – Cannaregio 2214 – 30121 Venezia
T: +39-041-5242309; F: +39-041-715331; E: istiorga@tin.it
http//:www.icr.ro/venezia

sursa: mcc

Ecouri

  • irina Airinei: (19-7-2009 la 00:00)

    Draga Marina,
    te urmaresc de multa vreme cu interes si iti multumesc pentru semnalele pretioase pe care le dai, cu inspiratie, de acolo de unde se intampla sa se mai faca si cultura. Si aici, dupa cum stii, in Romania, avem valori si ne bucuram de o viata culturala deosebita,ingropata insa in munti de gunoaie politice. Mi-e dor sa ne vedem si sa mai vorbim. Cu drag, Irina Airinei, Sagetatorul

  • irina Airinei: (19-7-2009 la 00:00)

    Poate ne revedem sa iti dau cateva carti scrise de mine si sa mai punem tara la cale, poate punem de-o colaborare. Cu incredere in talentul tau plastic, ca intotdeauna, Irina Airinei, cu drag
    Felicitari pentru articolul despre evolutia Anei Ciontea, talentata mea prietena din copilarie, in Scrisorile…

  • Marina Nicolaev: (19-7-2009 la 00:00)

    Irina Airinei, ma bucur sa te regasesc aici!
    Arta este fara frontiere, Arta reprezinta emblema spiritualitatii noastre! Trebuie sa o pastram vie in suflet!

    Timpul trece si chiar daca:
    „nu te caut, nu ma cauti/intre noi se-ndeasa marea”,
    ma gandesc intotdeauna cu nostalgie la Sagetatorul si arcasii lui peste timp!

    Aceeasi fana a poemelor tale,
    Marina Nicolaev



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
O zi la curse pentru Voronin

Președintele interimar al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, și-a început vizita în Federația Rusă pe Hipodromul Central din Moscova, unde asistă...

Închide
3.138.69.145