Numele meu este Ghenadie Brega, născut la Sîngerei, Pepeni, am 34 de ani, cetăţean al Republicii Moldova şi al României (din 2007).
Sunt ex-preşedinte al Asociaţiei Hyde Park din R.Moldova (am fost lider al acestei asociaţii în perioada aprilie 2006 – mai 2008).
Sunt de asemenea:
* observator naţional (din partea Institutului pentru Drepturile Omului) acreditat de CEC pentru alegerile din 29 iulie 2009;
* monitor al întrunirilor publice, în cadrul unui proiect al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului;
* membru-fondator al asociaţiei Pro-România, pe care autorităţile refuză nejustificat s-o înregistreze.
Sunt junalist free-lancer, antrenat în proiectul internaţional VJmovement.com
Sunt artist liber, expert/magistru în comunicare şi relaţii publice şi promovez libertatea cuvântului, dreptul la informare şi exprimare, alte libertăţi fundamentale.
La data de 10 iulie 2009, în privinţa mea a fost emisă o ordonanţă de începere a urmăririi penale (dosar nr. 2009270220) pe faptul unei pretinse agresări şi a jafului unui cetăţean, care ar fi avut loc la data de 04 noiembrie 2007 în zona comunei Zorile, r-nul Orhei.
În ordonanţă mai este pomenit numele lui Anatol Mătăsaru, care a fost deja reţinut la data de 10 iulie 2009 şi care până în prezent se află la în custodia poliţiei din Orhei.
Anterior, am fost cercetat într-un alt dosar, în care am figurat în calitate de bănuit pe faptul organizării “dezordinelor de masă”, care se pretinde că au avut loc pe 6 – 7 aprilie 2009 în mun. Chişinău.
Totodată, 10 iulie 2009 era data limită până la care, conform legii, putea fi înaintată învinuirea sau cererea de prelungire a calităţii de bănuit „pentru organizarea dezordinilor de masă” din data de 06 aprilie 2009. La moment calitatea mea de bănuit pe dosarul din 06 aprilie 2009, a expirat de drept. Până la această dată, mie nu mi s-a adus la cunoştinţă despre existenţa vreunui demers al procurului cu privire la prelungirea termenului pentru a-mi fi păstrată această calitate.
Declar hotărît că aceste dosare sunt fabricate şi că eu n-am nicio vină, atît în ce s-a întîmplat la Chişinău pe 7 aprilie 2009, cît şi în jaful de la Orhei, în toamna lui 2007.
Pe 7 aprilie 2009 nici nu eram în Chişinău, ultima dată am fost în Piaţa Marii Adunări Naţionale în ajun, pe 6 aprilie, cînd am organizat protestul paşnic împotriva fraudării alegerilor.
În noiembrie 2007 eram angajat la Euro TV în calitate de cameraman, lucram aproape fără întrerupere şi nu aveam de ce să ajung la Zorile, unde n-am fost nicio dată şi nu cunosc pe nimeni. Mai mult decît atît, la acea dată nu îl cunoşteam pe Anatol Mătăsaru şi nu aveam cum să întreprind ceva împreună cu el. De cînd am monitorizat şi filmat protestele lui paşnice cu măgarul sau cu masca de porc, am început să-i urmăresc activitatea şi consider că arestarea lui repetată este o manifestare de cenzură pentru opiniile sale exprimate, o încălcare flagrantă a drepturilor omului.
Declar că şi o eventuală reţinere, arestare sau condamnare a noastră va însemna doar răfuirea autorităţilor pentru activitatea noastră civică, de promovare a libertăţii cuvîntului.
Vă rog să monitorizaţi activitatea poliţiei şi a procuraturii, deoarece consider că dosarele penale în care suntem urmăriţi sunt fabricate la comandă, iar probele şi mărturiile care au fost sau vor fi prezentate sunt false şi colectate cu rea-credinţă.
Asociaţia Hyde Park, al cărei membru sunt, are ca misiune apărarea dreptului la liberă exprimare, accesul la informaţie şi alte drepturi conexe; are 16 dosare expediate la CEDO, dintre care 4 deja au fost câştigate. Membrii organizaţiei sunt persecutaţi inclusiv din acest motiv.
În aprilie 2009, autorităţile centrale au dispus percheziţia sediului Asociaţiei Hyde Park şi sechestrarea bunurilor acesteia. În momentul de faţă, bunurile asociaţiei se află la procuratura generală de mai bine de trei luni.
Telefonul lui Ghenadie Brega este +37369801212
Draga Ghenadie,
Imi pare rau de cele intamplate. Nu stiu cu ce te-as putea ajuta. In situatii similare, pe mine putini m-au sprijinit.
Dupa cum am scris candva, atat Occidentul cat si Bucurestiul, au nevoie de opozitie anticomunista in tari comuniste (poti sa pui tari alde Rusia, Columbia….) sa lupte ei acolo cu criminalii. Dar in realitate ei se tem de alde tine, Matasaru s.a. – voi nu aveti bani.
In esenta niste jurnalisti isi motiveaza si ei salariile.
Stiu ca situatia in Basarabia e disperata. Eu consider ca cele petrecute acolo au cauza nepasarea Occidentului. Stii ce rapoarte a dat OSCE dupa „alegerile” din aprilie. Gandeste-te Ghenadie unde o sa-ti gasesti refugii, vei creste copii.
Sa te ajute Dumnezeu.
Sergiu Vacaru
Se subînţelege că şi eu, Miţa, spui la fel că altfel nu recurgeam la retorica tristeţii,târâtă după mine pe maluri dâmboviţene; retorică menită a stârni fix reacţii cum a fost a dumneavoastră. Asta, din partea oamenilor. Eu spui, însă, de castă. Casta, unde e? Îi ştie careva adresa? Că eu nu i-o aflai. Sigur că şi eu mă apucai, precum dvs., în temerara-mi indignare, să trimit ici şi colo mesaje. Între slide-uri cu pisicuţe şi căţei, veseli ori torturaţi. Cu un oarecare sentiment de inutilitate, nu vă ascund. Ştiind că nu e suficient demersul meu, dacă asta nu duce la aglutinări produse în timp util cât să îi profite tânărului aflat în pericol. De altfel, atunci când mi-am postat ecoul, al dvs. nu exista. Altfel, în ciuda îndoielilor mele, aş fi scris aşa: „şi eu am făcut la fel, faceţi şi voi, sceptici din toate zările! Uniţi-vă!” Ca într-un joc de copil.
De nimic nu se tem mai tare sistemele precum cel al lui Voronin (spui şi eu, poate mă înşel, că nu m-oi erija acum într-un apologet al rezistenţei, ar fi impostură crasă). În ceea ce-i priveşte pe fraţii Brega, ei sunt un caz special, dat de forţa unui anumit spirit. Tot aşa după cum constituie o lecţie pentru noi, adormiţii, scepticii, cinicii! Înţelegeţi că vorbesc prin asumarea eului epigonic, într-o smerire şi cutremurare pe care mi le produc recunoaşterea caracterului. Cum este al acestui tânăr. Nu eu sunt cea care gândeşte în termenii astfel redaţi.
Urmaresc de multa vreme cu multa atentie ce se intampla in R.M. si mi se pare ca e vorba de cazuri tipice de incalcare a drepturilor omului. Dar nu este doar atat: mai e vorba si de incalcari crase ale eticii judiciare, legate de fabricari de „dovezi” care sa justifice cumva privarile de libertate din motive politice.
Nu cred ca exista un singur om care sa creada „dovezile” produse in cazul lui Gh. Brega, cand se stie atat de bine ca el „este vinovat” in ochii autoritatilor de atatia ani doar de „delictul de opinie”, care nu este nicidecum un delict.
Cred ca pe langa incalcarea drepturilor lui, aici mai este vorba si de o crasa miopie politica, pentru ca oricum s-ar interpreta iesirile psihotice ale actualei conduceri de partid si de stat din R.M. (ma refer la ideea cu sobolanul introdus in slitzul unui politician neconvenabil pentru puterea comunista si la alte nazbatii), se poate constata ca ele nu duc nicidecum spre intrarea in EEU, ci mai degraba spre balamucul Balaceanca.
Cat despre „magarul lui Matasaru”, datorita reactiei fara masura a actualei conduceri, el a devenit la fel de cunoscut azi in cultura romaneasca precum magarul lui Nastratin Hogea (al lui Anton Pann) care rage adevarul din grajd. Imi pare insa rau sa constat ca acest rau colectiv se datoreaza in mare masura lipsei totale de maturitate politica a alegatorilor din RM, care inca nu au ajuns sa stie cum sa depisteze bolile mintale la conducatorii politici. Romania s-a fript odata cu acest lucru si cred ca e mai calita in aceasta directie. Stiu ca este usor de condamnat o societate de la caldura altei societati si nu ma erijez in indrumator politic, ca nu am acest drept. Dar stiu la fel de bine ca atunci cand la Bucuresti exista pericolul ca oamenii lui Nastase sa preia din nou puterea (vorba lor, „un vot pentru continuitate”), intelectualii bucuresteni s-au mobilizat cu catel cu purcel sa strabata strazile orasului ca sa convinga votantii de pericol.
Dupa traditie, Roma a fost salvata de gastele Capitoliului, dupa istorie, Romania a fost salvata in ultimul moment de trecerea peste o anumita limita a mizeriei. Ma intreb cine si ce va salva acum „republica de pe Bic”. care, ca si RPD Coreeana, nu e nici republica, nici democrata si nici nationala sau populara.
Draga Ghenadie
Nu ne cunoastem, nu ne-am vazut niciodata, insa eram destul de informat in ce priveste ce gindesti/ce faci/ce scrii, asa ca, imediat ce mi-a parvenit mesajul, l-am trimis pe citeva sute de adrese din Romania si lume. Acum, de cind e postata scrisoarea ta pe site-ul Acum, am trimis si linkul. Cel mai important in asemenea imprejurari este sa nu fii, sa nu te simti singur. Vreau sa te asigur ca nu esti! Izbinda!
Dora
Eu as spune sa nu stam cu ochii benoclati ca timpitii, nici sa nu raminem in stadiul compasiunii, ci sa inforam pe cit mai multi asupra cazului, sa trimitem informatia presei, sa alertam organismele internationale care se ocupa cu respectarea drepturilor omului etc. Regimurile precum cel al d-lui Voronin se bazeaza pe intimidare, manipulare si absenta transparentei. Sa-l impiedicam sa se bucure de acesti aliati, ridicind cit mai tare fereastra!
Ce singur este un jurnalist cu coloana! Spun jurnalist, desi as putea sa spun mai simplu om. Insa, in cazul jurnalistilor este tragic pentru ca -se presupune-, tocmai pentru ca este expusa, casta ar trebui sa aiba si antivirus si spirit de casta si hormoni de crestere. Toate, „instalate” prin responsabilitate si vointa la purtator, care sa antreneze spiritul de casta (poate nu e cea mai inspirata sintagmna, ma veti ierta daca suna pretios si orgolios si, oarecum, discriminatoriu). Din pacate, oamenii cum sunt fratii Brega devin niste ciudatenii pentru ca noi, ceilalti, stam si ne benoclam ca tampitii. Iar oamenii ca tanarul in cauza mai sufera de un pacat: nu stiu sa strige, sa implore, sa-si ridice fustele in cap, nu stiu sa actioneze acele resorturi prin care sa deblocheze ajutorul de care au atata nevoie(pentru ca pe noi, ceilalti, doar asta ne impresioneaza). Cu toata expertiza lor taman in domeniul comunicarii… In Romania de dincolo si de dincoace de Prut, din decenta se moare cu zile.
Pai, inventarea de delicte penale care sa fie capac pentru neconvenabilii politic e o procedura tipic comunist-securista, folosita pe scara larg de regimul din Romania dupa „liberalizarea” din 1964-1965, mai ales dupa „reinchiderea” din 1971.
Cind „voteaza” peste 300.000 de morti insa, n-as fi asa de sever cu electoratul basaraben. Fara contributia mortilor, romanii l-au ales pe Iliescu in 1990 cu peste 85% si partidul sau comunist abia mascat cu peste 2/3 din voturi! Nadajduiesc insa intr-un control mai bun al alegerilor din partea observatorilor internationali, care le-au validat pe cele din aprilie!
Intr-o singura privinta nu sunt de acord cu spiritul celor discutate aici. Mai precis eu sunt ceva mai optimist legat de puterea opiniei publice romanesti. Exista cel putin un precedent spectaculos in care opinia publica romaneasca din SUA a avut succes intr-o interventie publica.
Uneori puterea unui singur protest este mai puternica decat puterea unui aparat represiv.
In privinta mea, promit sa fac cat mai multa publicitate comportamentului reprobabil al statului R.M., unde de fapt am destui prieteni si unde cunosc bine situatia.
E chiar foarte bine! Optimismul, fie si unul metodologic, este vital pentru miscarea lucrurilor din loc!
multumesc pentru comentarii si sustinere
sunt foarte prins acum si nu voi putea sa ma implic in discutii, sper sa nu va suparati
suntem pe ultima suta de metri cu prezentarea rapoartelor pe monitorizarea intocmirii listelor electorale de catre APL. sunt foarte multe incalcari care trebuie documentate ca la carte
dosarele penale intentate raman ambele deschise. cu ordonante de „punere sub banuire”, deci nu avem timp sa ne plictisim
pe curand! urmariti si http://www.curaj.md
acolo apar textele activistilor din Hyde Park-ul basarabean
mult succes in ceea ce faceti!
Mult succes tie, mult succes voua in ceea ce aveti de facut si faceti. La noi, chiar si 1990-92, mai pastrau aparentele de legalitate si democratie. Mult bafta!