caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Alegeri



 

Înghesuială redusă pe buletinele de vot în Republica Moldova

de (12-7-2009)

Doar 10 partide politice au intrat în competiția pentru ocuparea celor 101 mandate de deputat în alegerile repetate din 29 iulie, cel mai redus număr de la declararea acum aproape 18 ani a independenței Republicii Moldova.

Cele 10 partide (în ordinea de pe buletin) sunt:

Partidul Comuniștilor (PCRM – cap de listă Vladimir Voronin)
Partidul Popular Creștin Democrat (PPCD – Ghenadie Vaculovschi)
Alianța Moldova Noastră (AMN – Serafim Urecheanu)
Partidul Liberal (PL – Dorin Chirtoacă)
Partidul Liberal Democrat (PLDM – Vladimir Filat)
Partidul Democrat (PDM – Marian Lupu)
Partidul Național Liberal (PNL – Vitalia Pavlicenco)
Partidul Social Democrat (PSDM – Dumitru Braghiș)
Acțiunea Europeană (MSPAE – Anatol Petrencu)
Partidul Ecologist Alianța Verde (PEAEM – Vladimir Braga)

Au mai depus candidaturi independente Maia Laguta și Vladimir Bolotnicov, dar Comisia Electorală Centrală nu a validat cererile.

Alegerile au fost convocate ca urmare a eșecului parlamentului ales la 5 aprilie de a desemna un succesor la președinția Republicii Moldova lui Vladimir Voronin. Candidatul PCRM, premierul în exercițiu Zinaida Grecianîi a obținut doar 60 de voturi, fiindu-i necesare 61 (3/5) pentru alegere. Opoziția a boicotat scrutinul, invocând măsluirea alegerilor de la 5 aprilie.

Noutățile față de precedentele alegeri sunt apariția în fruntea listei PDM a fostului președinte al Parlamentului, Marian Lupu, demisionat din PCRM, includerea în lista PSDM pe locul doi a fostului premier Vasile Tarlev, lider al Uniunii Centriste (UCM) și retragerea în bloc a fostei conduceri a PPCD, în frunte cu Iurie Roșca, desemnat între timp vicepremier. Pe primele șapte poziții pe lista PPCD vor figura doar membri ai organizației de tineret a partidului.

Pragul electoral a fost redus de la 6 la 5%, ceea ce face posibilă intrarea în parlament, pe lângă PCRM, PL, PLDM și AMN, a altor partide, printre care PDM, PSDM și poate PPCD.

La 5 aprilie PCRM a obținut aproape 50% din voturi și 60 de mandate, PL și PLDM câte 13% și 15 mandate, iar AMN 10% și 11 mandate.

În timpul protestelor de stradă împotriva PCRM din zilele de 7 – 8 aprilie au decedat cel puțin trei persoane și sute au fost rănite. Clădirile președinției și ale parlamentului au fost avariate. Autoritățile au acuzat opoziția de tentativă de lovitură de stat cu ajutorul României, iar opoziția a acuzat pueterea de provocarea deliberată a acestor incidente.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Conflicte între maghiarii şi romii din Harghita

Sîntmartin (Harghita)Conflictul dintre maghiarii şi romii din Sâncrăieni(Harghita) a survenit la o lună după cel din localitatea învecinată Sântmartin. În...

Închide
3.23.92.50