caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Economic



 

Cât de mult va scădea economia României în 2009?

de (5-7-2009)

Produsul Intern Brut (PIB) în zona euro se află în cel de-al patrulea trimestru de scădere. Ţările din afara zonei euro, precum Ungaria sau Letonia, se află în cel de-al doilea sau al treilea trimestru de scădere consecutivă. Ritmul de scădere a fost din ce în ce mai mare.

Pe de o parte, aceeaşi tendinţă se regăseşte şi în România, cu un decalaj de circa două luni faţă de zona euro. Pe de altă parte, efectele crizei economice se resimt mai puţin în România, din cel puţin două motive:

– expunerea mai mică la piaţa externă: ponderea exporturilor în PIB este de 2 -3 – 4 ori mai mică decât în ţările vecine şi baltice mai dezvoltate;

– sistemului financiar-bancar este relativ mai protejat în faţa creditelor restante: ponderea creditelor restante în totalul creditelor a crescut, dar este în prezent de cca. 2,8% în totalul portofoliului de credite.

Abia în trimestrul IV al anului 2009 putem spera la o revenire din căderea economică, fie cu un ritm negativ redus, fie cu o uşoară creştere economică. Trimestrul III ne va da semnalul necesar pentru a oscila în favoarea uneia din aceste talere.

În condiţiile date, două treimi din eforturile Guvernului ar trebui să se focalizeze pe reducerea cheltuielilor publice şi o treime pe creşterea veniturilor. Or, pe primele cinci luni ale acestui an sesizăm o constantă colectare mai mică de venituri faţă de aceleaşi luni din anul precedent, respectiv cheltuieli superioare începând cu luna februarie – ceea ce a dus la creşterea deficitului bugetului general consolidat de 7 ori pe primele cinci luni cumulate faţă de aceeaşi perioadă a anului precendent (vezi tabel 1).

De ce spun că spaţiul de creştere a veniturilor bugetare este mult mai mic decât cel al reducerii cheltuielilor publice? Producţia industrială şi comerţul cu amănuntul s-a dezumflat cu câte aproximativ 10%, iar rata şomajului a crescut la 5,7% la sfârşitului primelor patru luni. 517.700 români sunt în şomaj. Lucrările de construcţii s-au contractat cu aproape 14%, serviciile de piaţă prestate populaţiei cu aproape 20%, iar vânzările de automobile şi motociclete cu peste 30%. Salariul mediu net a scăzut în aprilie la 336 euro faţă de 352 euro în aceeaşi lună din anul precedent din cauza diferenţei de curs valutar, căci în valori nominale în lei raportul este invers. În schimb, pensia medie a celor asiguraţi de stat a crescut la 169 euro (faţă de 155 euro în aprilie 2008), iar pensia medie a agricultorilor la 72 euro (faţă de 66 euro în aprilie 2008), în aceeaşi perioadă.

Soluţii pentru ieşirea din criză:

1. Reducerea risipei cheltuielilor publice şi a numărului de funcţionari publici cu scopul reorientării acestor resurse spre proiecte de investiţii în infrastructură, în mediu şi în resursa umană, în parteneriate public-private, cu efecte de antrenare majore în economie. Transparentizarea tuturor cheltuielilor publice de peste 10.000 de euro, cu detaliile legate de obiectul contractului şi furnizori afisate pe site-urile tuturor instituţiilor publice.

2. Imbunătăţirea mediului de afaceri prin diminuarea numărului de impozite şi taxe, reducerea costurilor administrative cu plata acestora, accelerarea procedurilor de înregistrare a firmelor (e.g. reforma legii falimentului în sensul diminuării puterii debitorilor şi accelerării procesului de realocare a resurselor către industrii mai competitive) şi scutirea totală de impozit pentru formarea profesională continuă a angajaţilor.

3. Prelungirea maturităţii împrumuturilor luate de pe piaţa internă şi lansarea unui Eurobond în valoare cât mai ridicată (4-5 miliarde de euro) cu scopul limitării efectului de crowding out de pe piaţa internă şi disponibilizării unor resurse bancare suplimentare către sectorul privat.

Ce măsuri bune s-au luat până acum?

1. Simplificarea condiţiilor procedurale şi financiare pentru accesarea fondurilor europene. Performanţele administraţiei Boc în doar 6 luni ( până la 19 iunie 2009) aproape o egalează pe cea a domnului Tăriceanu în doi ani în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor comunitare. Astfel, în ultimele 6 luni s-au făcut plăţi către beneficiari aproape câte s-au făcut în 2007 şi 2008 cumulat (504,65 milioane de lei faţă de 583 de milioane de lei în anii 2007 si 2008) şi s-au semnat 1127 de contracte/decizii de finanţare in valoare de 4774,60 lei, faţă de 168 de contracte în valoare de 5094,04 lei în perioada 2007-2008.

Comparaţă ca medie lunară, situaţia absorbiţiei fondurilor stă astfel:

– Au fost depuse un număr de 2057 de proiecte în primele 6 luni faţă de 6708 proiecte cumulat 2007-2008 – se observă o creştere, în medie, cu 23% pe lună a numărului de proiecte depuse.

– Valoare totală:17,883.66 mil RON faţă de 46,267.66 cumulat 2007-2008 – se observă o creştere, în medie,cu 54% pe lună a valorii proiectelor depuse;

– Au fost aprobate 1587 proiecte faţă de 420 proiecte cumulat 2007-2008 – se observă o creştere, în medie, cu 150% pe lună a numărului de proiecte aprobate.

– Au fost luate decizii de finanţare pentru 1127 de contracte faţă de 168 contracte cumulat pe 2007-2008 – se observă o creştere, în medie, cu 168% pe lună a deciziilor luate pentru finanţarea contractelor.

– Plăţi către beneficiar: 504.65 mil RON faţă de 583.65 cumulat 2007-2008) – se observă o creştere, în medie, cu 246% pe lună a banilor ce ajung la beneficiar.

2. Modificarea cadrului legislativ privind achiziţiile publice, în scopul scurtării termenelor şi simplificării procedurilor, pentru accelerarea procesului de atragere de fonduri europene

3. Continuarea şi extinderea programului Rabla : începând cu acest an, sunt acceptate pentru intrarea in program şi maşinile mai vechi de 10 ani, cu doi ani mai “tinere” decât cele admise până anul trecut. Noul program mai aduce, ca noutate, majorarea sumei acordate de la 3.000 de lei la 3.800 de lei, precum şi finanţarea a nu mai puţin de 60.000 de vehicule faţă de numai 40.000 în 2008. Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional pentru anul 2009 se derulează în trei etape, iar prima etapă a fost încheiată.

4. Aprobarea prin HG a indicatorilor tehnico-economici pentru construcţia a 829 apartamente, în 9 localităţi, în cadrul programului de construcţii locuinţe pentru tineri, destinate închirierii.

5. Achitarea datoriilor guvernamentale, a facturilor şi subvenţiilor restante în valoare totală de 8,4 miliarde lei.

6. Compensarea TVA-ului de recuperat cu TVA-ul de plătit sau cu alte impozite datorate bugetului de stat şi în lunile ulterioare lunii în care s-a depus cererea de restituire, precum şi după expirarea termenului legal de 45 de zile. Această măsură este în curs de avizare şi urmează a fi implementată cu ocazia revizuirii Codului de procedură fiscală.

7. Suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante din autorităţile şi instituţiile publice, cu excepţia unui procent de maxim 15% din posturile vacantate ulterior – OUG nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale.

8. Pentru demnitari şi pentru funcţiile asimilate cu funcţii de demnitate publică, Guvernul a îngheţat salariile pentru anul 2009 prin OUG nr. 41/2009 privind unele măsuri în domeniul salarizării personalului din sectorul bugetar. Măsura a fost extinsă pentru întreg personalul din sistemul bugetar.

9. Simplificarea şi reducerea numărului de taxe şi tarife cu caracter nefiscal: până acum au fost eliminate sau comasate 189 taxe/tarife.

10. Finanţarea programului „Creditele agricole”, prin alocarea unui procent de 30% din volumul creditelor agricole contractate, indiferent de obiectul activităţii agricole desfăşurate (alocare de la bugetul de stat).

11. Compensarea datoriilor la bugetul de stat ale producătorilor agricoli cu sumele acestora cu titlu de susţinere financiară, sume prevăzute în bugetul MAPDR. S-a elaborat un memorandum, avizat de MFP, prin care se propune asigurarea resurselor financiare necesare.

12. Acordarea de sprijin financiar producătorilor agricoli din sectorul vegetal în 2009 echivalent 23 milioane euro, aprobat prin Hotărâre de Guvern.

13. Sporirea alocării bugetare pentru schema de ajutor de minimis pentru dezvoltarea şi modernizarea întreprinderilor mici şi mijlocii, de la 5 milioane Euro pentru perioada 2007-2011, la 100 de milioane Euro, pentru perioada 2009-2011, dintre care 20 de milioane Euro pentru anul 2009. Realizat – alocare de la bugetul de stat. Suma maximă nerambursabilă ce poate fi obţinută de IMM-urile eligibile este 200.000 de Euro pe trei ani fiscali, în baza prezentării unui plan de afaceri.

Andreea Vass este consilier personal al premierului Emil Boc

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Garda Ungară – organizație extremistă – dizolvată de justiție

Curtea de Apel din Budapesta, printr-o sentinţă definitivă nu numai că a aprobat hotărârea tribunalului privind dizolvarea Asociaţiei Culturale a...

Închide
18.188.78.86