caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Noua Lege a conversiei creditelor în franci elveţieni în lei la curs istoric votată în unanimitate

de (19-10-2016)
3 ecouri

 
Legea Conversiei creditelor în franci elveţieni în lei la cursul istoric a fost votată în Parlamentul României în unanimitate (!), cu 248 de voturi. Actul normativ a plecat spre promulgare către preşedintele Iohannis. Se presupune că legea va putea să intre în vigoare la începutul anului viitor.

Alegerile parlamentare apropiate îşi spun din greu cuvântul, dar voturile parlamentarilor par să fie puternic influenţate şi de „obiceiurile” de obedienţă faţă de liniile partidelor politice din care fac parte aleşii poporului, cu procente de aprobare ale voturilor pe care ni le amintim cu revoltă de pe vremea detestatului Ceauşescu.

Creditele în franci elveţieni se vor converti deci în lei la cursul ce exista la data semnării contractului, curs care aproape că s-a dublat între timp. Aceasta va duce la aceea că circa o jumătate din datorii va fi ştearsă clienţilor imprudenţi, sau pur şi simplu prost inspiraţi, şi va trebui să fie suportată de acţionarii băncilor.

Pentru a lărgi grupul de viitori alegători satisfăcuţi, Parlamentul a eliminat pragul iniţial de 250.000 de franci elveţieni. Nu mai este menţionat nici că este vorba de credite imobiliare, dar aceasta poate fi o simplă omisiune, datorată neatenției presei româneşti de pe internet.

Băncile nu vor putea refuza clienţilor solicitările lor, dar vor putea să atace în instanţe actul adiţional la contract prin care băncile sunt somate de către clienţi, pe baza noii legi, să efectueze conversia forţată a datoriilor din franci elveţieni în lei.

Banca Naţională a României a semnalat Parlamentului, pe 10 noiembrie, prin responsabilul ei cu supravegherea bancară, că actul normativ nu face nici o diferenţă între debitorii cu dificultăţi de plată şi ceilalţi, că îi discriminează pe românii care au luat credite în alte monede străine, dar şi pe cei care au luat credite în lei, plătind rate mult mai mari decât cei cu credite în franci elveţieni, la valori asemănătoare ale creditului.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a criticat Parlamentul, pe care l-a acuzat de populism. „Îmi este greu sa îmi imaginez o economie funcționala în care disciplina contractuala devine irelevanta. Adică contractul nu mai contează”.

În loc de „disciplină contractuală” ar fi putut să vorbească de o atitudine iresponsabilă a Parlamentului, „făcătorul” de legi, faţă de dispozițiile legale în vigoare care reglementează contractele, dispoziţii care au fost scurtcircuitate cu această ocazie, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul recentei Legi a dării în plată. Vedeţi articolul meu şi comentariile respective, unele dintre ele fiind legate şi de proiectul legii discutate în prezentul articol.

Surse:

PRO TV: Parlamentul a votat in unanimitate legea conversiei creditelor in franci elvetieni

RL: Legea conversiei creditelor din franci elvețieni în lei a trecut de Parlament

Ecouri

  • Victor Manta: (20-10-2016 la 22:58)

    Completare. Am scris că: „Nu mai este menţionat nici că este vorba de credite imobiliare, dar aceasta poate fi o simplă omisiune, datorată neatenției presei româneşti de pe internet”.

    Nu a fost o omisiune, ci aria de aplicare a legii a fost într-adevăr lărgită de către Camera Deputaţilor din Parlamentul României, după cum urmează:

    „„În cazul în care împrumutatul a contractat un împrumut pentru achiziționarea unui imobil, teren, construcție, reabilitare, consolidare, extindere, în actul adițional încheiat cu ocazia conversiei, creditul va fi încadrat corespunzător ca «imobiliar», «ipotecar», indiferent cum a fost denumit/vândut/raportat inițial produsul bancar în franci elvețieni”, este punctat în proiectul de lege”.

    Mai aflăm şi că:

    „Dacă nu vor converti creditele din franci elvețieni în lei, băncile vor risca o amendă cuprinsă între 20.000 și 100.000 de lei”.

    O altă sursă confirmă generalizarea ariei de aplicare a acestei noi legi:

    „Prin eliminarea celor două praguri, noua formă a legii amestecă astfel creditele ipotecare cu cele de consum. Se poate practic converti în lei, la cursul din momentul acordării creditului, orice tip de credit, indiferent de destinaţia sa”.

    Să vedem care va fi reacţia Preşedintelui K. Iohannis la această lege, ce loveşte mai puternic, în noua ei versiune, băncile din România, care asigură baza financiară a dezvoltării economice a ţării.

  • Alexandru Leibovici: (24-10-2016 la 19:21)

    ZIUA.COM:

    „Guvernul a contestat la Curtea Constitutionala (CCR), luni seara, proiectul de lege adoptat de Parlament referitor la conversia creditelor in franci elvetieni la cursul istoric.

    Informatia a fost confirmata de purtatorul de cuvant al Executivului, Liviu Iolu, potrivit News.ro.

    Astfel, conversia creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii nu va intra in vigoare inainte ca magistratii Curtii Constitutionale sa dea un verdict […]”

  • Victor Manta: (27-10-2016 la 03:47)

    Într-o postare pe Facebook dl. Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei de stabilitate financiară de la BNR, a afirmat următoarele:

    „Nu vad nimic reprobabil sa iei un credit si sa cumperi actiuni, sau sa faci apartamente pe care sa vrei sa le vinzi, sau orice altceva legal. Am insa o mare problema cand cetateanul in cauza isi foloseste influenta politica pentru a arunca in spatele altcuiva datoria lui, si inca nu pentru ca nu are cum sa o plateasca, dar nu mai are chef”.

    Beneficiarii „generozităţii” parlamentarilor sunt 1.349 de cetăţeni care s-au împrumutat cu peste 250.000 franci elveţieni (CHF). Dintre ei 201 au credite între 500.000 şi un milion de CHF, iar 40 au luat credite de peste 1 milion de CHF.

    Premierul Dacian Cioloş a precizat la rândul său că de legea trecută prin Parlament ar profita circa 200 de speculatori, iar cei care au nevoie cu adevărat de ajutor riscă să ajungă în situaţii delicate în situaţia în care băncile vor ataca actul normativ prezent.

    Sursa: http://www.ziare.com/bani/franc-elvetian/pe-cine-ajuta-legea-conversiei-40-de-romani-au-luat-credite-de-peste-un-milion-de-franci-date-bnr-1441146



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Războiul Civil din Spania (II) – revoluția strangulată

Ceea ce s-a petrecut în Spania, prin rivalitatea disperată și adeseori absurdă a diverșilor actori politici, fiecare cu propria sa...

Închide
3.145.170.164