Acum două săptămâni Putin a declarat la o conferinţă de presă că dacă va intra cu armata în Ucraina, acest lucru se va face exclusiv pentru “apărarea cetăţenilor ucraineni”. „Şi să încerce numai cineva”, a spus el, „să tragă în oamenii proprii, în spatele cărora vom fi noi, nu în faţă lor, ci în spatele lor. Să încerce să tragă în femei şi în copii!”
Nu au trecut nici două săptămâni şi cuvintele lui Putin s-au adeverit: statul major al Forţelor Marinei Militare a Ucrainei din Sevastopol a fost luat cu asalt de mulţimea adunată la un miting. Militarii ucraineni nu au tras, deoarece în acea mulţime erau femei. Şi iată că ceea ce a spus Putin s-a dovedit a fi strategia militară pe care o va aplica Rusia în războiul său cu Ucraina.
Ultima dată în istoria modernă a Rusiei aşa ceva s-a mai întâmplat în 1995, când, zice-se, în timpul asaltului asupra palatului prezidenţial din Groznâi, cecenii aflaţi în apărare i-au postat pe prizonierii ruşi la ferestre. Totuşi aceia erau soldaţi, şi cel mai probabil este că acest fapt este o poveste inventată de naţional-patrioţii noştri.
Acum nici nu mai trebuie inventat ceva : Vladimir Putin a declarat public despre această tactică. Chiar şi teroriştii palestinieni care utilizează această tactică în mod frecvent nu au obiceiul să se laude cu ea în faţa unui auditoriu de multe milioane de oameni.
Cu aceasta lucrurile nu s-au încheiat: după asaltul reuşit asupra Statului Major al Marinei Militare de către femei şi copii, comandantul Forţelor Militare ale Marinei Ucrainene a fost arestat de procuratura din Crimeea pentru că a difuzat ordinul de «a folosi armele contra cetăţenilor paşnici». Cum să traduc acest fapt în limba rusă, sincer, nu ştiu. Militarii ucraineni nu au folosit armele împotriva «cetăţenilor paşnici» şi nici măcar nu au primit un astfel de ordin.
Ei au primit ordin să folosească armele împotriva luptătorilor care, în ziua precedentă, au ocupat prin asalt, cu pierderi umane, Centrul Fotogrammetric Central al Direcţiei Topografice Militare şi de comandă operativă pentru aprovizionarea armatei ucrainene din Simferopol. Cu acestă ocazie doi militari ucraineni au fost împuşcaţi de un trăgător de elită, unul mortal, celălalt – grav rănit.
Dacă aceşti luptători erau militari ruşi care au atacat o unitate militară ucraineană, desigur, şi din păcate, era o obligaţie profesională directă a militarilor ucraineni să răspundă cu foc. Dar dacă acei luptători nu erau militari ruşi, atunci înseamnă că din punctul de vedere al statului ucrainean, aceştia erau terorişti, şi deci, iarăşi, era obligaţia directă a militarilor să tragă în terorişti.
La început Putin i-a denumit pe militarii noştri (ruşi; n. trad.) «forţe de autoapărare». Acum, Comandantul Forţelor Militare ale Marinei Ucrainei este acuzat că era gata să tragă în cetăţenii paşnici, şi paşnic înarmaţi cu arme speciale pentru trăgătorii de elită (militarii ucraineni nu au tras în femeile pe care aceiaşi cetăţenii paşnici bine înarmaţi, «le-au lăsat să treacă în faţă lor»).
Ţara mea, Rusia mea se orwellizeaza în faţa ochilor mei! Am impresia că noi trăim în interiorul unui coşmar al unui om cuprins de delir febril şi că acest coşmar este total inconfortabil şi seamănă groază.
Absolut toate acţiunile pe care le întreprinde puterea rusească, ea le atribuie adversarilor săi.
Puterea rusă afirmă că Maidanul este organizat pe banii vestului, dar ea însăşi trimite provocatori în Doneţk şi Harkov [estul Ucrainei] să distrugă clădirile administrative. Ea afirmă că drept urmare a revoluţiei ucrainene au venit la putere «fasciştii» – dar ea însăşi trimite în Ucraina extremişti şi provocatori. Acest gen de comportament este în mod constant descris în psihiatrie ca fiind un comportament clasic de sociopat. Sociopatul :
a) se consideră un manipulator iscusit şi este convins că poate să convingă întotdeauna «prostimea» că albul este negru;
b) că cei care nu se lasă convinşi sunt duşmanii lui personali;
c) atribuie propriile sale fapte duşmanilor săi.
În acest din urmă aspect crede în modul cel mai sincer: Stalin considera sincer că URSS este plin de spioni din Apus tocmai pentru că Apusul însuşi l-a împânzit cu spioni şi agenţi de influenţă ai Cominternului. În acest sens, principalul obiect al manipulărilor devine sociopatul însuşi.
Dacă sociopatul se găseşte la baza piramidei sociale, mai devreme sau mai târziu el se va prăbuşi. Din păcate, dacă sociopatul se află la vârful piramidei, atunci se petrece o situaţie inversată, punctul de vedere al sociopatului devine o religie sau o ideologie unanim acceptată. Nu va avea loc vreo prăbuşire a sociopatului, dar mai devreme sau mai târziu se produce o prăbuşire a societăţii în fruntea căreia se află.
Din păcate, tocmai pentru că actele sociopatului sunt dominate de o rea-voinţă nelimitată, bazată pe încrederea lui că poate oricând să atribuie această rea-voinţă anturajului său, sociopatul se declară întotdeauna o victima inocentă, înconjurată din toate părţile de duşmani care ţes permanent intrigi.
În acest sens, Vladimir Putin a descoperit în sfârşit noua idee naţională pentru Rusia. Această idee este palestinizarea Rusiei, transformarea ei într-un stat înconjurat din toate părţile de duşmani. Pe acelaşi principiu trăieşte astăzi Palestina sub stăpânirea Hamasului. Pe acelaşi principiu trăiesc azi jumătate din statele africane, în ideea că dacă sunt săraci, acest lucru se datorează nu lăcomiei dictatorilor corupţi, ci intrigilor blestemaţi lor de albi. Pe acelaşi principiu trăieşte o jumătate din America de Sud: falimentul economic al Venezuelei este cauzat de manevrele blestemaţilor de «gringo».
Şi celor care, în acelaşi sens, prezic Rusiei că din cauza micului Anschluss victorios al Crimeii vor urma complicaţii economice şi viitoare dezamăgiri privitoare la Putin – le adresez un triplu ha-ha. Nu credeţi că situaţia este exact pe dos? Putin a găsit o metodă minunată să justifice inevitabilul eşec economic viitor al Rusiei prin intrigile Occidentului.
Iar dacă va imaginaţi că «Occidentul se va amesteca», sau că «Occidentul va ajuta», atunci va rog să explicaţi de ce nu s-a «amestecat» Occidentul în Africa?, în Orientul Mijlociu?, în America Latină?
În romanul «1984», George Orwell a descris o lume a totalitarismului global: o lume împărţită între trei state la fel de totalitare şi de respingătoare. Dar după prăbuşirea URSS-ului lumea a devenit cu totul alta. Există lumea liberă – un fluviu măreţ de economii deschise, în care orice stat, mic sau mare, democratic sau totalitar, este liber să se verse. Şi există nişte bălţi stătătoare în care conducătorii, în timp ce-i scufundă pe supuşii lor tot mai adânc în mlaştina paranoiei şi sărăciei, îşi întăresc puterea, explicând această sărăcie prin intrigile duşmanilor din afară.
În lume există, din păcate, un număr enorm de astfel de ţări. Aşa cum am spus, este vorba de majoritatea ţărilor africane, arabe şi din America de Sud. Acum acestei familii i s-a alăturat şi Rusia.
Autor: Iulia Latânina, preluat din publicaţia Ejednevnâi Jurnal, 21 Martie 2014.
Traducere din limba rusă de dl. Pincu Sfartz
Pentru a fi corect pana la capat in calitatea de traducator, trebuie sa mentionez faptul ca la finalul articolului mai exista o cerere, pentru cei care au posibilitati, sa ajute revista „Ejednevnâi Jurnal” cu contributii in bani, pentru ca ea nu are posibilitatea sa-i ajute pe autori, cu sume modice de genul a 100-500 ruble (1 rubla=aprox. 0,089 Ron, sau 1 Ron=aprox. 11 ruble). Contributiile se pot face direct prin link-ul: http://www.ej.ru/?a=note&id=24742, in care la finalul articolului se deschide o fereastra pentru plata cu Visa sau Mastercard.
Aceasta revista, ca si multe altele cu caracter independent, nu primeste sprijin de la stat, care incearca sa le desfiinteze prin diverse procedee tipic „sovietice”!
@Pincu
Am inceput sa ma gindesc ca tinta finala vor fi teritorii cum ar fi Regiunea Odesei. In fond, si acestea au apartinut Rusiei si au majoritate rusofona. Se aplica acelasi algoritm. In urma cu nu mai mult de o saptamina-doua, acest gind mi s-ar fi parut caraghis, din categoria „teoriei conspiratiei” din tabloidele ieftine.
Sunt de acord cu autoarea ca Putin e un sociopat de virf. Maniera lui de a ocupa Crimeea ma lasa in continuare perplex pentru eficienta si rafinamentul ei. Un fel de terorism sofisticat cu luare de ostateci, dar in care aparent nu se mai cunoaste cine sunt teroristii, cine ostaticii, cine victimele colaterale si cine e organizatia la comanda careia se face. Nu am termen de comparatie si nu pot sa identific un precedent istoric, geografic.
@Sfartz Pincu
Concret, iată ce aflăm :
«Începând cu data de 13 martie 2014, saitul nostru – http://www.ej.ru – a fost trecut în registrul resurselor interzise din cauza „apelurilor la activităţi ilegale şi la participare la activităţi de masă care contravin legislaţiei”. Din dispoziţia autorităţilor, furnizorii de acces internet din toată Rusia blochează accesul la situl nostru.
În acelaşi timp au fost blocate încă două situri anti-Putin : http://www.grani.ru şi http://www.kasparov.ru . Noi am fost primele victime ale „legii lui Lugovoi”, lege care a intrat în vigoare pe 1 februarie 2014. Această lege permite statului să dispună blocarea saiturilor fără avertisment, la decizia procuraturii. Dar char şi prevederile aceastei legi anticonstituţionale au fost încălcate : conform acestei legi, autorităţile sunt obligate să indice care sunt paginile specifice care încalcă legea, ceea ce nu s-a făcut. Reprezentantul autorităţii respective a declarat că nici nu are de gând s-o facă şi că aceste trei situri sunt blocate în întregime şi pentru totdeauna.»
În străinătate aceste situri sunt accesibile – mâna lungă a Moscovei nu ajunge (încă?) până la providerii noştri.
Un articol din Svenskadagbladet care citeaza experti militari suedezi confirma citeva din reflexiile mele.
Rusia poarta un razboi sofisticat pe care expertul militar il caracterizeaza a fi „razboiul viitorului”. Tot el mai afirma ca planurile au fost pregatite de mult.
„Fără dovezi concrete a fost la început dificil pentru cei din afară pentru a reacționa. Rusia a pus în aplicare acest lucru foarte elegant”, spune Jörgen Elfving, locotenent-colonel la Colegiul Național de Apărare Suedez.
O traducere automata (nu foarte corecta) a articolului:
http://translate.google.se/translate?sl=sv&tl=ro&js=n&prev=_t&hl=sv&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fwww.svd.se%2Fnyheter%2Futrikes%2Fframtidens-krig-i-ukraina_3382172.svd%3Fsidan%3D1
@George
> Am inceput sa ma gindesc ca tinta finala vor fi teritorii cum ar fi Regiunea Odesei.
Dacă e să ne luăm după regiunile Ucrainei în care au avut şi au loc manifestaţii – mai mult sau mai puţin spontane – în favoarea unor referendumuri separatiste, este vorba şi de Harkov, Doneţk, Lugansk, Nikolaev, Dnepropetrovsk, Herson.
Aceasta din urmă face legătura între peninsula Crimeea şi continent şi prin ea trece toată logistica aprovizionării Crimeii cu apă, gaze, energie electrică, alimente, etc.
Componenţa etnică a regiunii Herson: 15% ruşi şi 80% ucraineni. Dar nu-i bai : cum ucraineni sunt de 5 ori mai mulţi, ruşii sunt cu atât mai mult dominaţi şi persecutaţi 😉
@Alex. Leibovici
Aveti dreptate Putin pune pumnul in gura presei „antipatriotce” fata de Rusia si a politicii sale de expansiune.
Iata ca in acest link (http://russia.tv/video/show/brand_id/21385/episode_id/975788/video_id/982797/viewtype/picture), Dmitrii Konstantinovici Kiselev, fost sef la televiziuni private ucrainene, fost Director la Agentia de informatii Ruse (РИА), si in final (la 20 Dec.2013!), numit Director General la “Rusia-azi” (Россия-сегодня), recunoaste in direct ca Putin i-a motivat numirea prin fraza: „La media de stat trebuie sa lucreze patrioti adevarati ai Rusiei” !!!
“Propagandistul sef al Rusiei”, cum i se spune in anumite cercuri politice si de presa din Rusia, a intrat pe lista de persoane fara drept de intrare in SUA si UE !!
@ George
Mare dreptate au avut analistii militari suedezi cand au presupus ca totul a fost copt cu mult inainte. Nu intamplator propaganda rusa a fost data pe mana unor super-specialisti in deturnarea adevarului, asa cum am mentionat in comentariul de mai sus catre Domnul Alex. Leibovici.
In ceea ce priveste remarca Domniei Voastre, legata de ce urmeaza, aveti iarasi perfecta dreptate, macar pentru faptul ca si Presedintele Basescu a avut dreptate, cand acum 3 ani a declarat ca Putin vrea sa faca din Marea Neagra „o balta ruseasca” – ceeace se adevereste.
Urmeaza „Republica Transnistreana” care, pe langa faptul ca va asigura un contact direct cu NATO, (dupa ce Moldova va intra in NATO), va asigura si controlul gurilor Dunarii, si mai mult – eu cred ca acesta este un obiectiv major in strategia lui Putin ca sa puna mana pe resursele de gaze din Marea Neagra, nu ca ar avea nevoie de ele, ci doar ca sa nu le lase pe mana Occidentului!!
@George
> Tot el mai afirma ca planurile au fost pregatite de mult.
Da, şi eu am auzit experţi militari ucraineni afirmând că planurile au fost elaborate cu ani în urmă şi că au fost mereu actualizate. Planurile prevedeau numeroase soluţii alternative şi variante în funcţie de cum va reacţiona Ucraina. În cadrul acestor planuri au fost infiltrate cu agenţi ruşi (sau agenţi locali de influenţă) diferitele servicii secrete ucrainene, poliţia, armata, etc. Acuma guvernul Ucrainei epurează cu înfrigurare sute sau mii de persoane, începând cu serviciile secrete şi până la administraţiile locale.
Putin a aşteptat cu răbdare (dar mai mult sau mai puţin pasiv 😉 ) un moment în care Ucraina va fi slăbită, pentru a declanşa executarea planurilor. Se pare că până acuma planurile au reuşit…
P.S. Pentru orice eventualitate, iată o hartă cu regiunile şi vecinii Ucrainei:
Regiunile şi vecinii Ucrainei
De neimaginat! Putin este cel care in 2014 lanseaza Cel de-al Doilea Razboi Rece!
Singura forta care l-ar putea opri ar fi o interventie hotarita din interior a unei parti a societatii civile (si alti actori) care sa-i debarce pe autorii acestei aventuri. Puţin probabil.
Directorul Centrului de cercetări militar-politice din Kiev, D. Tâmciuk, a comunicat astăzi, ora 14:00:
După informaţiile noastre, la Simferopol (capitala Crimeii), cu participarea directă a reprezentanţilor FSB (Serviciul Federal de Securitate din Rusia), se formează grupuri speciale pentru a fi trimise în regiunile de est ale Ucrainei pentru destabilizarea situaţiei. Contingentul principal al acestor grupuri speciale este format din lucrătorii miliţiei din Crimeea care au trecut de partea Rusiei.
Puţin mai devreme Tâmciuk a anunţat că trupele de ocupaţie ruse din Crimeea au primit ordin de la Moscova să elimine până marţi, 25 martie, centrele de rezistenţă ale armatei ucrainene.
Plus ça change, plus c’est la même chose…
O ruda de-a mea foarte apropriata a fost trimisa in misiune din SUA in Siberia pentru a ajuta in combaterea tuberculozei in inchisorile „sovietice”… oops rusesti. A fost urmarita de un agent FSB din momentul cand a ajuns la aeroport in capitala Rusiei pana s’a intors din Siberia si inapoi in SUA. Acest eveniment s’a intamplat acum zece ani!
Lupul nici macar nu-si schimba parul, ce sa mai zic despre narav.
@ George Petrineanu
Nu inainte de 25 de ani, cand se vor termina gazele rusesti!
Deocamdata Putin se va ocupa cu extinderea culorii mov (sau magenta), aplicata teritoriilor Rusiei pe harta prezentata de Domnul Alex. Leibovici, unde deja Crimeea este mov. si urmeaza Transnistria, Ucraina de sud-est Gagauzia, etc.
@Sfartz Pincu
Daca ne dapartam de cauzele imediate ale „recuperarii” Crimeei de catre Rusia atunci putem intinde coarda fanteziei geopolitice cit ne duce imaginatia.
Un calcul elementar ar deduce ca numai daca Rep. Moldova ar intentiona sa adere si DINSA la NATO atunci Transnistria ar fi pe masa rulanta a micilor lipiri strategice.
Daca ne referim, in acelsi timp, la ratiunile strict strategice, nu se prea poate vedea dece s-ar deranja Rusia cu Transnistria. E vreo flota sau baza indispensabila rusa pe-acolo !!?? Gagauzii si mai putin.
A nu se evita cazul Georgiei/Gruzia, mult mai serioasa ca tara care, contrar acelorasi ratiuni clarvazatoare NU a declansat nici un razboi mondial al treilea .
Mai departe, declansarea de un razboi MONDIAL mai are de asteptat pina cind apar si niste cauze ca lumea ca sa nu amintim de „tabere” de proportii cel putin egale strategic/militar cu potential.
Comandantul Suprem NATO chiar in acest moment ne-a declarat ca e rindul Moldovei s-o incaseze. Rizind (imi inchipui) Rusia a raspuns un fel de ” Hai sa fim seriosi, mai baieti !!”
Si asa Moldova a ajuns si dinsa mentionata ceva mai srios decit ” Natasha, tri rublei i nasha.”
Russian state TV:
– By supporting Maidan, Jews of the Ukraine prepare the second Holocaust.
– Well, they were preparing the first Holocaust too.
http://www.youtube.com/watch?v=sxbYEIUmvvM
@ Tzvi Saita
Probabil ca ori nu cunoasteti geografia in amanuntele ei interesante pentru Rusia, ori judecati pe un plan global si nu Va intereseaza aceste amanunte.
Daca va uitati pe o harta mai amanuntita a Transnistriei, o sa vedeti ca partea ei sudica se termina cam la 10 km. de golful Belgorod-Dnestrovskii, parte din Marea Neagra, distanta pe care Nistrul este navigabil.
Moldova si asa este talonata pe o lungime de 411 km. de Rep. Transnistreana, cu o granita nepazita de Moldova, ci de armata 14-a rusa. Dupa ce aceasta formatiune – numita Republica Moldoveneasca Nistreana – va fi recunoscuta oficial de Rusia, va urma acelasi scenariu ca si in Crimeea, cerere de alipire – referendum – alipire, si dupa alipirea si a sud-estului Ucrainei tot la Rusia, Ucraina va fi, practic, inconjurata de Rusia, si in imposibilitate de a se integra in UE si NATO! Eu sunt convins, ca planurile lui Putin, depasesc orice imaginatie a strategilor europeni si, printre altele, nu este exclus sa aibe in vedere si recucerirea… Alaskai !!
@Pincu Sfartz
– Transnitria nu mai esteparte din Rep. Moldova de o vesncie ci de fapt – de facto – foarte bine alipita de protecorii sai rusi. deci Transnistria e ca si avortata. Rea;tiv la ceasta situatie este extrem de revelavant ca NICI otara nu a mentionat realitatea asta inclusiv sa fortele armate ruse au fost mobilizate in Transnistria de o vecie si acolo au ramas.
– Intraraea unei Ucraine in NATO/UE inconjuata de Rusia, dupa cum preconizati, NU este deloc imposibila. NATO cit si UE nu preclud a fi membru de NICI o conditie geografica
Altminteri Nistru fiind navigabil iar nu schimba situatia asa cum o vad eu – si sint convins ca si NATO/UE.
Sint perfect de acord ca logica pe care o expuneti aduce la inevitabilitatea recuceririi Alaskai de catre Rusia.
Dacă doriţi să discutaţi cu hărţile pe faţă… 🙂
@ Tzvi Saita
Deocamdata eu nu cunosc vreun stat membru (sau candidat) din UE, care sa fie o enclava intr-un teritoriu din fosta URSS.
Transnistria (denumire improprie) nu este deocamdata recunoscuta nici macar de un singur stat membru ONU.
Dar o latura deja manifesta a lui Putin este ca sfideaza orice, si nimic nu-l va opri sa-si duca planurile de refacere a „maretiei Rusiei”, asa cum a fost cand era sub forma de URSS, la fel cum a sfidat si Hitler la timpul sau pe oricine i-a stat in cale.
Pe harta prezentata de Domnul Alex. Leibovici se vede golful Bialostok-Dneprovskii in care se varsa Nistrul, si ultimul teriroriu transnistrean cam la 10km. distanta. Ce nu se vede pe aceasta harta este Odessa, care se gaseste cam la 50km. spre ESƬ.
Problema pentru Putin este sa lamureasca inca 20% din populatia Transnistriei sa doreasca Anschluss-ul cu Rusia, deoarece acum sunt 3 populatii aproximativ egale numeric – rusi, ucraineni, moldoveni. Si are destule argumente, printre care argumentul, care nu se vede, este pentru pensionari, care in Rusia sunt de cca. 2-3 ori mai bine platiti decat sunt in Ucraina, motiv pentru care a avut un asemenea succes electoral la referendumul din Crimeea (PIB-ul transnistrean = 3.030 pe cap locuitor, Rusia peste 10.000 pe cap de locuitor !)
Si ceeace este esential este ca o transnistrie rusa (100%), va fi cea mai apropiata de zona mai putin adanca din Marea Neagra, unde se gasesc rezerve uriase de gaze naturale!!
@Sfartz Pincu
> argumentul… pentru pensionari, care in Rusia sunt de cca. 2-3 ori mai bine platiti decat sunt in Ucraina,
> motiv pentru care a avut un asemenea succes electoral la referendumul din Crimeea
Numai că şi preţurile la toate cele vor sălta foarte rapid, aşa că nu va fi un avantaj de lungă durată…
@ Alex. Leibovici
Am comparat preturile cu amanuntul din Ucraina cu cele din Rusia la cateva alimente de baza, toate transformate in RON-i la cursul BNR:
Ucraina Rusia
Paine 1,71 4,0
Carne porc 15,91 19,35
Ulei,veget. 4,87 5,12
Cartof 2,41 1,31
Painea in Crimeea costa, pana la „eliberere”, 1,41 Ron/kg;
Guvernul „nou” tine fortat mercurialul pe loc, probabil cu compensatii din Rusia. Socul va veni la trecerea pe rubla !
Patriotismul e la pret mai ridicat !!
De inteles, asadar, ca „tranzitia” strategica pro-rusa a fost cauzata de pretul covrigilor, asta apropos ca sint „acuzat” de neglijare a amanuntelor. „Foarte interesant”, ar spune Arkadi Raikin (oceni interesno)
Trageti concluzii nelogice! Tocmai ca „covrigii” sunt mai scumpi in Rusia decat in Crimeea”. Mai uitati-va odata la preturile comparate, Ucraina-Rusia – cu exceptia cartofului, toate alimentele sunt mai scumpe in Rusia!
Concluzia a fost si ramane: Patriotismul se plateste !!
@ Sfartz Pincu
ca sa divagam serios.
In 1984 am fost la Moscova impreuna cu Doamna.Eram intr-o „misiune” sa contactez o lista de „refuzniks”. Am stat la Hotel Metropol, o bijuterie Art Nouveau lasata in paragina cu geamuri crapate si peticite cu hirtie. Cam USD30.00 pe noapte in salon dublu.
Mers la „Bolshoi”, vazut „Cosi”, bilet 10 ruble.Mers la Cons. Ceaikovski vazurt Horostovski recital, bilet 6 ruble. Mers Sala Congrese vazut balet, bilet 10 ruble.
In 1996 mers aceeasi Moscova, cea mai ieftina camera la Metropol renovat cca. USD350.00/noapte. Bilete Bolshoi numai cu shpaga si minim. USD100.00. Mers la restaurant la Dom Pisateli, trei pers. USD350.00. McDonald’s Piata Puskin big mac mai scump ca in Sydney.Deci cunosc situatia.
La subiect, rusii din Crimea „ucraineana” sint bine indopati cu „patriotismul” visceral de tip Velikaia Rusia, invincibila, dar mai cu seama, indreptatita sa faca dreptate dupe cum vrea muschii ei. Rusu NU da socoteala la nimeni, si daca o face atunci minte de ingheata Volga in luna iulie. Brutalitatea la rus este singurul mod „civilizat” de a rezolva ORICE problema.Pentru rus este rezonabil NUMAI ce ii convine lui. Absurditatea nu il deranjeaza deloc cind „explica” vreo situatie critica pe simplul motiv ca ori face cum vrea el ori faptul a fost deja bine implinit, iar „justificarea” oricum nu mai poate schimba nimic.Rabdarea, acea tirpenie infinita care l-ar definii, este , de fapt, expresia indaratnicirii cu care rusul intimpina efectele negative, poate chiar dezastruoase ale brutalitatii/indiferentei fata de durerea pricinuita de al altora/critica si dezavuarea sa.
In masa, colectiv, poporul asta , narod, se identifica si proslaveste acel rukavaditeli/conducator care exprima prin porii sai toate trasaturile definitorii de mai sus.
De la Crimea incoace toata campania aia „Rusia bez Putina” e ingropata in uralele burtilor goale inebriate de „hrana” sufleteasca care mobilizeaza toate aceste, de fapt, patriotice miortviie dusii – Suflete Moarte -.
Hai, pune-te, mai NATO-ule, cu ei !!!!
Am primit de curand urmatorul banc:
Cehoslovacia a cerut in 1939 ajutorul armatei sovietice.
Cererea a fost aprobata in 1968
Într-o convorbire telefonică avuta cu cancelarul german Angela Merkel (CDU), președintele rus Vladimir Putin a subliniat restabilirea stabilitatii în Ucraina. Solutia lui: reforme constitutionale care sa protejeze mai bine drepturile tuturor regiunilor, cu alte cuvinte drepturile minoritatii ruse din Ucraina.
Dar mult mai îngrijorator este ceea ce a spus despre Transnistria. Rusia se vede ca un protector al regiunii separatiste Transnistria din Republica Moldova, unde aproximativ 60 la suta din locuitorii sunt rusi.
Potrivit Kremlinului, Putin a cerut în conversația sa cu Merkel „măsuri eficiente” pentru a pune capăt „blocadei” din Transnistria.
Foamea de putere a Moscovei dupa încorporarea Crimeei este departe de fi potolita.
http://www.welt.de/politik/ausland/article126417784/Wladimir-Putin-schielt-auf-Transnistrien.html
Nu se lasă tovarăşul Putin! Vrea să mai smulgă şi altele, pe lângă Crimeea…
De altfel, cupă cum a semnalat şi dl. Sfartz, în Transnistria nu sunt 60% ruşi, ci doar circa 30%.
60% ar fi dacă adunăm ruşii plus ucrainenii. Dar pe Putin nu-l costă nimic să se proclame, special pentru cazul Transnistriei, protector al… slavilor în general 🙂
@ Nicolae Waldmann
as continua bancul Dvs. cu:
– Crimeea a cerut aderarea la RUSIA la 16 Martie 2014
– Rusia a aprobat, si a intrat in Crimeea cu armata la 26 Februarie 2014 !