caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ucraina



 

Ucraina: Preşedintele rus s-a… satisfăcut. Ce urmează?

de (3-3-2014)
30 ecouri

MihailSimusÎn încercarea de a îndrepta ceea ce consideră el a fi cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului trecut, preşedintele rus riscă să provoace cea mai mare catastrofă a secolului nostru.

Cer iertare pentru titlu, dar preşedintelui ţării vecine-agresoare îi plac asemenea formulări colorate care trebuie să arate apropierea lui de popor şi umorul său. De puţină vreme Putin a devenit prea apropiat de poporul ucrainean. De o apropiere mortală. De aceea îmi vine să întrebuinţez asemenea formulări, dacă nu chiar permanent, atunci în orice caz mai des.

Pe toţi îi chinuie acum întrebarea: ce se întâmplă cu Putin? Ce scopuri urmăreşte? Unde se va opri? La Doneţk? La Kiev? Sau poate la Lissabona?

Dacă lăsăm deoparte emoţiile şi dezinformarea amestecată cu lacrimi şi muci despre «conaţionalii asupriţi», ne apare o imagine destul de clară şi simplă. Scopul lui Putin nu s-a schimbat deloc de mai mulţi ani şi porneşte de la deja celebra lui convingere că «descompunerea URSS-ului este cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX».

Pentru Putin, refacerea Uniunii Sovietice nu reprezintă doar vorbe, public relations sau doar un război propagandistic, ci este scopul întregii sale vieţi. Iar premiul întâi în această lupta este Ucraina. Şi anume din mai multe motive : geopolitice, mentale, demografice, economice. Tocmai de aceea s-a arătat furios la culme că în trei luni nu a reuşit să termine cu „Maidanul” [opozanţii din Piaţa Independenţei din Kiev; n.tr.]? Cred că nici până în acest moment nu a putut înţelege cum de a fost posibil ca Ianukovici să fugă din ţară şi că premiul întâi al viselor sale imperiale este pe cale să-i scape din mâini. Putin pur şi simplu nu a mai putut să suporte această ruşine, nu a putut să renunţe la visul sau.

Din acest motiv a şi lansat în Ucraina «scenariul gruzin», realizat cu succes în anul 2008, cu ocuparea ulterioară a Abhaziei şi a Osetiei de Sud. În Ucraina acest scenariu îi permite să smulgă Crimeea şi Sud-Estul Ucrainei, cu
descompunerea ulterioară a statului ucrainean unitar şi cu perspectiva de a controla întregul teritoriu al Ucrainei. Şi cu perspectiva indubitabilă de a include pământurile ucrainene în «noul URSS».

Singură condiţie de succes a unui asemenea scenariu era să apară o provocare armata [din partea ucrainenilor; n.tr.], asemănătoare cu reacţia nervoasă a lui Saakaşvili din anul 2088, în urmă căreia au murit militari ruşi, după care ruşii puteau, cu sufletul împăcat, să sară «în apărarea conaţionalilor lor ruşi». Ajungând chiar până la Tbilisi…

Numai că în Crimeea treaba s-a încurcat. Toţi provocatorii “pro-rusia”, toţi “bercuţii” [trupe speciale de intervenţie ale poliţiei Ucrainei] nepricepuţi, toate babele „înnebunite”, nu au reuşit să creeze măcar o aparenţă de agravare a situaţiei şi de pericol pentru „conaţionali”. Toate mişcările demonstrative ale «militarilor de apartenenţă necunoscută», toate încercările de a cumpăra, de a jigni, de a intimida militarii ucraineni nu au reuşit să provoace nici măcar o singură împuşcătură. Toţi bătăuşii plătiţi aduşi din Rusia nu au reuşit să provoace dezordine în Harkov, Donetsk şi Lugansk; au bătut nişte oameni nevinovaţi, au atârnat „tricolorurile” lor [steagurile Rusiei; cele ucrainene sunt bicolore; n.tr.] şi au dispărut intr-o direcţie necunoscută. Pe scurt, au încercat să provoace dezordine, dar nu au obţinut efectul dorit.

Trădarea «amiralului» Berezovskii, care s-a hrănit timp de 20 de ani din bugetul ucrainean (şi aş vrea să remarc că, judecând după cum arăta, s-a hrănit cu mult succes!), iar acum s-a aruncat asupra unui alt castron cu mâncare, adaugă şi mai mult miros de mortăciune acestei misiuni «umanitare». Berezovskii se potriveşte de minune cu cei 9 băieţi din «Bercut», care şi ei şi-au încălcat cu bravură jurământul de credinţă faţă de poporul ucrainean.

Rămâne totuşi întrebarea: ce urmează ? Oare Putin se va opri cu adevărat? Nu, desigur. Mai ţineţi minte cum s-a desfăşurat opoziţia dintre Ianukovici şi „Maidan”? Imediat ce părea că situaţia a atins apogeul şi s-a ajuns la un punct de cotitură, a avut loc un deznodământ absolut stupid care a dus la noi şi noi victime. Se pare că în acest „al doilea război al Crimeii” se poate ghici o «strategie» identică. Se pare că în noaptea următoare Putin va avea o criză de isterie, cerând militarilor săi să «rezolve odată problema». Urgent. Cu orice preţ. Căci în lumea lui învingătorii nu sunt judecaţi.

Aşa că, în următoarele ore, deplasările «paşnice» ale ocupanţilor ruşi trebuie să se încheie cu ceva concret. De exemplu cu scufundarea unor nave ale flotei militare a Ucrainei în rada golfului din Sevastopol. Sau cu «acţiuni militare» televizuale dintre soldaţii ruşi eliberatori şi «fasciştii ucraineni» (ar merge şi aruncarea în aer a vreunei case de pe Şoseaua Crimeii din Belgorod [în Rusia, la graniţă cu Ucraina] şi găsirea la faţă locului a unei însemn aparţinând „racţiunii fasciste din Ucraina”).

Cazul ideal ar fi ca finalul să fie Sevastopolul cucerit integral şi o Crimee în extaz. Dacă aşa se va şi întâmpla, Putin nu se va opri. Va urma atacul asupra Luganskului, Zaporojie, a Hersonului, Nicolaevului [capitale ale unor regiuni din vecinătatea Crimeii], întrucât Crimeea nu poate să supravieţuiască fără acestea. Ea are nevoie de comunicaţii cu Rusia, comunicaţii care trec prin teritoriul Ucrainei.

De aceea, chiar daca actuala aventură va fi dejucată, acest lucru nu va aduce linişte Ucrainei. Vrei pace – pregăteşte-te de război. Din păcate, acesta este cazul nostru.

2 martie 2014, 22:56

Mihail Samus (Михаил Самусь), analist la Centrul de Studii pentru Conversiunea Armatei şi Dezarmare, Kiev.

Traducerea: Pincu Sfartz

Preluat cu permisiune de pe situl www.espreso.tv (v. aici).

Ecouri

  • Alexandru Leibovici: (3-3-2014 la 12:47)

    Cancelarul Angela Merkel i-a relatat lui B. Obama duminică că, după mai multe convorbiri telefonice cu Putin, ea a avut impresia că Putin şi-a pierdut contactul cu realitatea. Putin trăieşte „într-o altă lume”, a spus ea. (New York Times, aici).

  • Sfartz Pincu: (3-3-2014 la 12:48)

    Statul Ucrainean este la marginea prăpastiei cu capacitatea sa de plata.

    În rezerva Băncii Centrale a Ucrainei nu mai sunt decât 300.000 de dollari, iar înainte de fuga lui Ianukovici rezerva era de 30 de miliarde, care s-au evaporat?! (date preluate din interviul de ieri a lui Emil Hurezeanu, pe postul tv.Digi-24).

    În această situaţie, dacă comunitatea internaţională nu va ajuta imediat Ucraina, ea va cădea în haos şi fără „ajutorul” lui Putin.

  • Alexandru Leibovici: (3-3-2014 la 13:21)

    EU, Anglia şi SUA au promis pentru următoarele zile ajutoare financiare de urgenţă. Acordurile vor fi semnate începând cu ziua de mâine.

  • Alexandru Leibovici: (3-3-2014 la 13:37)

    Militari ai Forţelor armate Ucrainene din Crimeea sunt blocaţi în cazărmile lor de către militari înarmaţi (care refuză să se identifice). Li se cere să jure credinţă noii conduceri pro-ruse a Regiunii Autonome Crimeea – promiţându-le avantaje materiale. Azi dimineaţă s-a trecut la ameninţări telefonice anonime, în particular în sensul că familiile celor care refuză vor avea probleme: vor fi evacuate într-o direcţie necunoscută.

  • Sfartz Pincu: (3-3-2014 la 18:27)

    Zarurile au fost aruncate!! (de Putin).

    Crimeea nu se mai întoarce la Ucraina. Importanţa ei strategică este vitală pentru Rusia, şi acum o să aibe o legătură directă cu portutile lor militare, prin strâmtoarea Kerci.

    Malul stâng al Kerciului era oricum rusesc, dar malul drept aparţinea Crimeii, ca parte din Ucraina.

    Pro forma, Crimeia va avea statut de autonomie, dar în fond va deveni teritoriu ruses. Asta-i „pohta ce-a pohtit” Putin, de ar rămâne numai la asta!

  • Sorin Paliga: (3-3-2014 la 19:10)

    Cred că dnei Merkel ar trebui să i se repete, insistent, deoarece pare a nu ști: Rusia și șefii ei au trăit MEREU într-o altă lume și într-un alt timp. Nu cumva se aștepta ca, odată declanșat un proces democratic în Ucraina, Moscova să stea nepăsătoare și să lase din mînă cel mai important avanpost din Marea Neagră, Crimeea?

    Vă rog, dacă aveți nr. de telefon al distinsei doamne, traduceți-i ce am scrie eu aici și dați-mi telefonul ei, o sun eu. „Guten Abend, meine Dame, sind sie gesund?”.

  • Alexandru Leibovici: (4-3-2014 la 01:09)

    @Sorin Paliga

    > Moscova să stea nepăsătoare și să lase din mînă cel mai important avanpost din Marea Neagră, Crimeea?

    Nu, avanpostul Rusiei din Marea Neagră (care este, de altfel, oraşul Sevastopol din Crimeea, iar nu Crimeea însăşi) nu era în pericol, deoare este concesionat Rusiei pentru încă 30 de ani, cu posibilitate de prelungire – dacă până atunci Rusia s-ar fi comportat ca un stat paşnic. Dar Rusia nu vrea să se comporte paşnic şi vrea avanpost la Marea Neagră indiferent cum se poartă – şi în special pentru ca să poată să se comporte urât.

    Unui asemenea stat „comunitatea internaţională” n-ar trebui să-i recunoască dreptul la niciun interes legitim, pentru că acesta este un stat/regim opresiv în interior şi agresiv în exterior; este, adică, un stat/regim nelegitim, cu care statele mai raţionale ar trebui să evite să se asocieze (ONU, liber schimb, etc.), deoarece prin asta paralizează acele instituţii.

    > dați-mi telefonul ei, o sun eu…

    Iată, aici găsiţi un formular de contact, un număr de telefon (secretariat), o adresă (personală). Este în germană, puteţi apela la un coleg pentru ajutor.

    Iar aici găsiţi acelaşi lucru, dar în engleză – doamna A.M. ştie engleza foarte bine.

  • Sfartz Pincu: (4-3-2014 la 04:31)

    @ Sorin Paliga

    Mă miră, stimate Domnule Profesor, că, politician fiind, puteţi concepe o formulare de tipul: „Moscova nu putea sta nepăsătoare la declanşarea unui proces democratic în Ucraina..”?!

    Moscova s-a frecat pe mâini de bucurie când s-a aprins focul pe Maidan!! Dacă nu se aprindea, îl aprindea ea înseşi (dacā nu cumva chiar a şi fâcut-o!), prin metodele de provocare în care este mare specialistă şi are o experienţă bogată.

    Este oare o coincidenţă faptul că de curând, înainte de începerea acţiunii „Maidan”, Institutul Central de Construcţii din Moscova a primit de la guvernul rus o comandă pentru proiectul unui pod peste strâmtoarea Kerci? (Informatuie dată pe postul central-„Rossia-24”!!)

    Un pod care va costa 1,5 milliarde dollari, cu o lungme de 4,5 km. deasupra apei şi 10,5 km. în total.

    Importanţa strategică a unui asemenea pod este atât de mare, încât chiar Hitler avea un plan de construcţie, iar Stalin chiar l-a construit în 1945, dar în mai puţin de un an gheţurile din Marea Azovului l-au făcut praf!

    Şi sunt sigur cā acest pod al „prieteniei dintre popoarele rus si ucrainean !!” se va construi – în regim de urgenţā.

  • Sorin Paliga: (4-3-2014 la 06:12)

    Domnule Leibovici, nu e vorba de „legitimitate” aici, e vorba de „dreptul” celui (foarte) puternic de a face „ordine” în zonă. Deja observați prea multe ghilimele.

    Titlul articolului, în spatele unei vulgarități frivole, nu analizează mare lucru: antipatia unui procent semnificativ al ucrainenilor față de ruși nu este, să spun așa, o alternativă automată la politica Rusiei, inclusiv față de România. Cine își imaginează că România ar negocia mai ușor cu Ucraina problema zonelor românofone este naiv, dovadă situația din ultimii ani, când succesivele guverne de la Kiev s-au purtat față de români cel puțin la fel de arogant ca și rușii.

    Pt România și pt români singura speranță este într-adevăr o Ucraină democratică, gradual tot mai aproape de UE, fapt ce ar permite ca, în circa o generație, să aibă loc și o modificare de mentalitate în sensul celei specifice europenilor.

    Situația din Ucraina mai arată, dacă mai era nevoie, de ce este esențial ca UE să fie un corp unit și unitar, nu afectată de tot felul de ideologii meschin-penibile. Este și un avertisment și acelora care vor să dezmembreze UE, unii au scris și aici.

  • Sorin Paliga: (4-3-2014 la 13:58)

    @Sfartz Pincu.

    > „Mă miră, stimate Domnule Profesor că, politician fiind, puteţi concepe o formulare de tipul: “Moscova nu putea sta nepăsătoare la declanşarea unui proces democratic în Ucraina..”?!

    Lăsați-mă să mă mir și eu, citînd, copy-paste, locul cu pricina.

    Eu încerc să înțeleg ce se întîmplă acolo, nu sînt nici ucrainolog, nici kremlinolog, văd că e puzderie de specialiști pe domeniul ăsta, inclusiv aici, pe acum.tv. Eu încerc să înțeleg de ce, de exemplu, ucrainienilor li se pare grosolan că Rusia intervine în Crimeea, dar li se pare firesc să taie drepturile minorității românești din nordul Bucovinei, minoritate cîndva majoritară. De ce? Deoarece, de fapt, gîndesc tot în spirit imperial, doar că, în primul caz, se simt umiliți de Moscova, iar în al doilea caz, ca un soi de răzbunare, îi umilesc pe români.

    În conflictul Ucraina-Rusia România trebuie să fie foarte prudentă și foarte reținută. Dacă într-adevăr noul trend din Ucraina este democratic „pe bune”, atunci da, mă voi bucura. Deocamdată nu am motive, am doar speranțe.

  • Sorin Paliga: (4-3-2014 la 17:39)

    O foarte bună analiză a situației din Ucraina a făcut astă seară fostul ministru francez de externe Hervé de Charette la France 24.

  • Alexandru Leibovici: (4-3-2014 la 19:47)

    Interviul cu de Charette nu l-am găsit, din păcate.

    Pe France 5 a fost astăzi o masă rotundă despre Ucraina : http://www.france5.fr/emissions/c-dans-l-air/videos/98057111

  • CHARLIE: (4-3-2014 la 19:51)

    Interesanta atitudinea cetatenilor din UNIUNEA(?) EUROPEANA.

    In ziarul francez Le Figaro de azi cititorii sunt rugati sa-si dea opinia in fata conflictului din Ucraina. 80% nu faceti nimic, restul faceti ceva.

    Documente secrete britanica au revelat ca guvernul britanic nu va face nimic dar va face galagie ca da. Uniunea Europeana este o adunatura de popoare cu interese diferite. La desunion europeene!.

  • Christina Vlad: (4-3-2014 la 20:02)

    „Guten Abend, meine Dame, sind sie gesund?”.

    În acest caz Sie nu este sie.

  • Sorin Paliga: (4-3-2014 la 20:18)

    Corect, mi-a scăpat deștiul și nu a ieșit S, a rămas s. Grav, nu?

  • George Petrineanu: (4-3-2014 la 21:09)

    Poate mi-a scăpat vreun comentariu la acest articol.

    Vreau să adaug ca presa suedeză comentează faptul că schimbarea puterii în Ucraina a avut și efectul că a îngrijorat pe o parte a vorbitorilor de rusă din Ucraina. Tonurile nationaliste, anularea legii limbilor altor etnii (rusa) au servit pe tavă Rusiei motivul.

    Noua conducere ucraineană ar fi trebuit să fie foarte atentă să câstige încrederea si loialitatea concetățenilor ruși. Acum poate fi prea târziu. Aceeași greșeală au făcut-o (și continuă să o facă) țările baltice. Dar ele măcar nu sunt în pericol.

    Naționalismul poate avea efecte opuse intențiilor sau mai bine zis viselor.

    P.S. Fără a fi de lăudat, Rusia a dovedit o strategie magistrală de a ocupa Crimeea. Și acum lumea continuă să fie perplexă.

    Astăzi, o jurnalistă suedeză maruntică, Elin Jönsson, care de o săptămână îi tot întreba cu mare îndrăzneală pe „mascați” de unde sunt a primit răspunsul de la unul din ei: „De pe Marte”.

  • Christina Vlad: (4-3-2014 la 22:27)

    Am vrut doar sa va ajut sa nu faceti greseli când veti vorbi cu meine Kanzlerin.

  • Sorin Paliga: (5-3-2014 la 05:58)

    A, da? Îi spuneam ”Achtung, meine Dame, nun wird es Sie, nicht sie…”.

  • Sorin Paliga: (5-3-2014 la 06:04)

    De Charette a avut un discurs mult mai scurt și mai concentrat, ca atare mai ușor de urmărit. Și masa rotundă este foarte interesantă, am urmărit cam jumate din ea. Mi-a plăcut doamna de la CNRS care, mereu zîmbind, a făcut o radiografie excelentă a situației.

    Una peste alta, afirmațiile cum că Putin nu are contact cu realitatea și alte bla-bla sînt indiciul clivajului instituțional și psihologic dintre Est și Vest.

    Să ne bucurăm dacă Ucraina va porni pe un drum sănătos al integrării în UE, va dura ceva timp dar, pe termen mediu și lung, va fi benefic. Evident, dacă UE va rezista impactului cu cealaltă tendință, centrifugă. Anul acesta vom asista, foarte probabil, la mărirea numărului partidelor naționaliste și xenofobe din parlamentul european.

  • Sorin Paliga: (5-3-2014 la 06:13)

    Post Scriptum. Deși, poate, nu e nici locul, nici momentul să facem glume, îmi aduc aminte de un banc din anii ’90, seria Radio Erevan.

    Întrebare: Acum, că s-a prăbușit Uniunea Sovietică, Rusia cu cine se învecinează, de fapt?

    Răspuns: Cu cine vrea ea.

  • Sfartz Pincu: (5-3-2014 la 08:51)

    @ George Petrineanu

    La aceiaşi întrebare, există două răspunsuri, direct de la surse:

    1. Putin, în prima lui conferinţa de presă de ieri seara, în care la aceiaşi întrebare pusă şi de „mărunţică suedeză”, a spus: „Sunt unităţi de autoapărare locală, care au pus mâna pe armele din depozite militare ucrainene” !!, şi

    2. Un mascat militar, cu mutrā de cazah, fără epoleţi, de la faţa locului, s-a scăpat în faţa unor corespondenţi ucraineni dupa ce s-a uitat atent prinprejur: „suntem o unitate militară rusă”!!!

    Iar marinarii ucraineni au confirmat că este vorba de armata rusă, fără însemne.

    Puteţi urmări confirmarea celor de mai sus, pe: http://espreso.tv/new/2014/03/04/ozbroyeni_lyudy_v_krymu_spalyly_putina_na_brekhni , în care titlul este „Oamenii înarmaţi din Crimeea i-au ars minciunile lui Putin” ! (am tradus titlul acestui articol şi video, după sens, şi nu după expresie, mai greu de digerat în română! Mergea si: „s-a dat de gol”!!).

  • CHARLIE: (7-3-2014 la 18:35)

    Danzig ist deutsch zicea ala cu mustacioara. Crimea e rusa. A cui este Moldova? Karelia? Lista e lunga.

    Germania face un comert enorm cu Rusia. Credeti ca se va certa cu clientul cel mai bun? Fii sonor”. Banii n’au miros. Proverb atribuit „evreilor ” dar e valabil in general.

  • nicolae waldmann: (13-3-2014 la 04:40)

    Armata ukraineana are un efectv de 5000 (cinci – sau pentru preteni nostri moldoveni – shinshi – miishoare si armament de la Kalashnikov in jos.mai sunt si cateva tancuri si bineinteles o rezerva de soldati de cateva sute de mii de ukrainineni cu serviciu military satisfacut si gata sa-si apere patria,care cu lopata,care cu tarnacopu si aia mai in etate, cu degetu.
    Cum s-a ajuns la o asemenea situatie?

    Raspunsul poate fi gasit in REALA situatie a majoritatii fostelor respublici sovetice,unde s-a stabilit de la bunul inceputul al destramarii URSS ca mama Rusia are dansa grije de securitatea respublicilor surate – mai putin Gruzia,Armenia si tarile baltice.
    Nu stiu ce iefectiff are eroica armata a respublici Moldova,insa acolo ,cel putin, se mai pot stacura cativa soldatei de pe la Botshani,Targu Frunmos sau de ce nu, de la Scrofoasa si n-o sa-si dea (mai nimeni) seama ca si dansi sunt tot moldoveni.

    Si daca CHIAR se shucareste mama Rusia, poate taie contractile de munca cu majoritatea uzinelor Ukrainiene, inclusiff uzina de loclmotive din Simferopol care produce locomotive proectate inca din 1980 la Rusia .

    Bineinteles ca daca se shucareste mama-Rusia de-a ‘devaratelea,taie gazu exact la cine vrea muschi ei si Rusia chiar ca are niste muschi MARI.

    Ar mai fi si miliardele de $ in bancile din Europa de vest, fie ele la Viena, dar mai ales la Londra, asa ca de aia ‘stie Putin ce stie’.

  • Alexandru Leibovici: (14-3-2014 la 19:44)

    @Nicolae Waldmann

    > Armata ukraineana are un efectv de 5000 … si armament de la Kalashnikov in jos. mai sunt si cateva tancuri

    Aveţi o referinţă pentru aceste informaţii, scuzaţi – ridicole? Informaţiile pe care le-am găsit eu, pornind de ex. de la Wiki, sunt cu totul altele.

    Deci o referinţă, vă rog frumos.

  • nicolae waldmann: (14-3-2014 la 21:00)

    Ei, sa nu exageram, D-nul Leibovici!

    Nici chiar 5000 – mai de graba vreo 110 mii.

    Mai gresesc si eu cateodata la numarat soldatii ukrainieni ‘de la distantza’.

    Insa tot ‘mama Rusia’ are cuvantul final in ceace priveste securitatea regional si nu este de mirare ca Rusiei nu-I convine o Ukraina iesota de sub influenta s-a (a Rusiei, adica).

    Idea de baza a acestei crize este, bineinteles, reactia ‘naturala’ a usiei fata de pericolul destramari influentei sale politico-militara intr-o zona geigrafica in care a fost o putere dominanta de secole.

  • Alexandru Leibovici: (14-3-2014 la 21:38)

    @Nicolae Waldmann

    > Nici chiar 5000 – mai de graba vreo 110 mii. Mai gresesc si eu cateodata la numarat soldatii ukrainieni ‘de la distantza’.

    O mică eroare, ce contează 😉 Şi cu armamentul tot aşa: „de la Kalashnikov in jos” şi „cateva tancuri” 🙂

    În altă ordine de idei: mi s-a părut că în unele comentarii preluaţi stilul literar al d-lui Saita. Asta ca să păstraţi continuitatea pe perioada absenţei dumnealui? 🙂

  • Wanda Lucaciu: (15-3-2014 la 06:47)

    @Dl. Leibovici,

    Dl Wadmann scrie in stilul Dlui Saita poate pt ca sint rude? Poate chiar frati? Nu stiu…, it is just a shot in the dark on my part!

    Scuzele mele pt ca am deviat de la subiectul articolului.

  • Alexandru Leibovici: (15-3-2014 la 09:26)

    @Wanda

    > Dl Wadmann scrie in stilul Dlui Saita poate pt ca sint rude?

    Ar fi o posibilitate… Totuşi înainte aveau stiluri diferite, deşi tot rude erau (eventual)…

    Anyway, concediul dl. Saita se termină astăzi … 🙂

  • nicolae waldmann: (16-3-2014 la 07:38)

    Opinia mea este ca indifferent de orice reactie internationala fata de evenimentele din Crimea, SE STIE ca Rusia nu v-a [va] abandona opozitie [o pozitie] strategica ca cea a Krimeii [Crimeii] – zona considerata de catre Rusia de o importanta strategica esentiala nunumai [nu numai] accesului la la [??] Marea neagra [Neagra], insa bineinteles, implicit si la Marea Mediterana, Orientul Mijlociu, Oceanul Indian si bineinteles, mai intai si mai intai la Costinesti, unde se risca securitatea nudistilor care o frecventeaza, uni [unii] dintre ei, de pe vremea lui Nina Cassian si ‘pretenaru’ [??] eu [ei] Vania…

    Sper, ceci [deci], ca flota maritime [maritimüă] Romana v-a [va] sari (nu prea am vazut nici eu distrugator sarind) si in ajutorul nudistilor Romani ne-vi-no-va-ti!

    In legatura cu relatiile de rudenie intre mine si Dl. Saita – sa nu exageram!
    Singura relatie de rudenie intre mine si dansul ar fi doar ca sun tem [suntem] frati gemeni – nimic altceva.

    p.s.: strict numai pentru cititorii acestei reviste:

    In realitate nu este vorba de Costinesti ci de localitatea ’2 Mai’ – insa din prudenta, in [din] caza [cauza] ca interventia mea de mai sus ar putea fi citita de vreun agent Rus, am mentionat, la deruta, Costinestiul!!!!

  • Alexandru Leibovici: (21-4-2014 la 22:50)

    > Putin … porneşte de la deja celebra lui convingere că «descompunerea URSS-ului este cea mai mare
    > catastrofă geopolitică a secolului XX»
    .

    Constat că formula este de fapt a lui Egor Gaidar (conducător al reformelor economice la începutul anilor 1990), datează din 1997 şi a fost reluată ulterior de Putin, prima dată în 2005 în cuvântarea sa în faţa Parlamentului.

    https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=XQYwDV0pNrk#t=1065



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Moscova face jocurile – sau impotenţa Occidentului şi calculele Rusiei

Eu nu cred în lacrimile Occidentului vărsate pentru Ukraina! Cele câteva zeci de miliarde de euro promise noii puteri de...

Închide
18.219.119.163