caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Comunicate de presa



 

1911-2011: O SUTĂ DE ANI DE LA NAŞTEREA LUI EMIL CIORAN. INTERBELICUL ROMÂNESC: PREMISE, IPOTEZE, CONTROVERSE

de (29-5-2011)

COMUNICAT DE PRESĂ

În zilele de 2-3 iunie, 2011, CATEDRA DE ROMÂNISTICĂ DIN CADRUL INSTITUTULUI DE LIMBI ROMANICE, UNIVERSITATEA „ADAM MICKIEWICZ”, POLONIA, în colaborare cu CATEDRA DE FILOLOGIE ROMÂNĂ DIN CADRUL FACULTĂŢII DE ISTORIE ŞI FILOLOGIE, UNIVERSITATEA „1 DECEMBRIE 1918”, ALBA IULIA, ROMÂNIA, organizează

COLOCVIUL  ŞTIINŢIFIC INTERNAŢIONAL

cu titlul

1911-2011: O SUTĂ DE ANI DE LA NAŞTEREA LUI EMIL CIORAN.

INTERBELICUL ROMÂNESC: PREMISE, IPOTEZE, CONTROVERSE

2-3 IUNIE 2011, POZNAŃ, POLONIA

Motto:

Spre deosebire de majoritatea tinerilor, nu credeam că generaţia mea avea destin politic, aşa cum avusese generaţia războiului şi cum speram că vor avea generaţiile care vor veni după noi. Destinul nostru era exclusiv cultural. Aveam de răspuns la o singură întrebare: sîntem sau nu capabili de o cultură majoră, sau sîntem condamnaţi să producem, ca pînă în 1916, o cultură de tip provincial, traversată meteoric, la răs­timpuri, de genii solitare ca Eminescu, Hasdeu, Iorga? Apa­riţia unui Vasile Pârvan, unui Lucian Blaga, Ion Barbu, Nae Ionescu şi a altora îmi confirmase încrederea în posibilităţile creatoare ale neamului românesc. Dar la întrebarea pusă ge­neraţiei noastre trebuia să răspundem repede. Cum repetam încă din 1926, trebuia să răspundem <cît mai era timp>. Niciodată pînă atunci nu simţisem atît de concret cît de puţin timp ne mai rămăsese.”

Mircea Eliade, Memorii.

Colocviul Ştiinţific Internaţional intitulat Interbelicul românesc: premise, ipoteze, controverse doreşte să marcheze, la 100 de ani de la naşterea filosofului Emil Cioran, unicitatea unei epoci din istoria culturală, politică sau socială a României. În anul centenarului Cioran, colocviul ce se desfăşoară la Poznań este singura manifestare culturală dedicată filosofului român organizată în Polonia. Interbelicul românesc ce a stat sub zodia excepţionalului creând astfel personalităţi de marcă, în toate filoanele culturii române, necesită o privire de ansamblu, o abordare critică interdisciplinară, care să aducă, poate în lumina teoriei blagiene a misterului lumii, o nouă perspectivă atât asupra oamenilor, personalităţilor care i-au dat viaţă şi formă, cât şi asupra acelor topoi şi loci care au influenţat oameni, decizii, destine sau vremurile în sine. Drept urmare, colocviul îşi propune tocmai această abordare interdisciplinară cultural-literară, lingvistică, istorică, filosofică, politică etc. oferită de specialişti în domeniu care provin din diverse ţări şi spaţii culturale. Această abordare se intenţionează a se materializa într-un volum al conferinţei ce va reuni toate aceste priviri interogatoare.

De asemenea, în data de 3 iunie are loc Conferinţa Studenţilor de la Filologia Română din Poznań, Polonia, Priviri peste frontiere. România în dialog. Tematica acestei conferinţe este de asemenea dedicată Interbelicului Românesc şi limbii române.

Menţionăm că acest eveniment îşi găseşte un loc de desfăşurare extrem de potrivit în spaţiul universitar poznanian tocmai pentru că în prezent Catedra de Românistică din Poznań este singura catedră de românistică din Polonia şi unul dintre cele mai solide centre de românistică din Europa.


Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Început de vară

In asteptarea micilor promisi de catre politicianul roman Marian Vanghelie aici in Washington va confiez o reteta facila preluata intr-o...

Închide
52.14.75.161