caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

Uniunea Europeană cedeaza teren in fata Tiraspolului

de (25-4-2010)

Declaratia intarziata a reprezentantei UE de la Chisinau a developat o pozitie destul de ambigua in problema arestarii lui Ernest Vardanean in regiunea transnistreana. La doua saptamani de la intemnitarea jurnalistului (7 aprilie) de catre institutiile de forta de la Tiraspol si dupa vizita lui Victor Osipov la Bruxelles, europenii au lansat un mesaj mai degraba indiferent, incoerent si confuz vizavi de aceasta.
In primul rand, desi recunoaste deobicei integritatea teritoriala si suveranitatea R. Moldova, prin declaratia emisa la 21 aprilie, UE confera un grad de legitimitate actului de retinere a lui Vardanean de catre administratia de la Tiraspol.

Invocand acest dosar, europenii au sustinut necesitatea respectarii drepturilor persoanelor detinute, suspectand doar calitatea actului juridic din regiunea transnistreana, dar nicidecum nu si legalitatea institutiilor din stanga Nistrului.

In al doilea rand, declaratia europeana nu descrie niciun fel de sanctiune potentiala adresata oficialitatilor de la Tiraspol. Nici macar regimul de circulatie simplificat pentru liderii transnistreni, pentru o perioada de 6 luni, nu a fost mentionat. In acest sens, UE a manifestat o slabiciune periculoasa, deoarece in ciuda incalcarii flagrante a drepturilor omului de catre regimul separatist transnistrean, este deschis in continuare accesul pe spatiul european pentru autoritatile de la Tiraspol.

Situatia pare si mai delicata, dupa ce in cadrul Parlamentului European a fost condamnata ilegalitatea data, cerandu-se din partea reprezentantei europene de la Chisinau intreprinderea unor actiuni concrete in vederea ajutorarii lui Vardanean. Contrar acestui demers, delegatia UE din RM incearca sa “legalizeze” procedura juridica in care este implicat Vardanean, sustinand valabilitatea unor procese juridice in regiunea transnistreana doar daca acestea au loc pe cazuri concrete si specifice.

Miscarea europenilor demonstreaza o incapacitate serioasa din partea UE de a influenta Tiraspolul. De asemenea, gestul timid al UE poate fi cauzat de atitudinea Rusiei, care s-a eschivat sa evalueze cazul lui Vardanean. Nu in ultimul rand, europenii fac aceasta cedare pentru a pastra dinamica procesului de revenire la masa de negocieri in formatul “5+2″, resuscitat dupa schimbarile politice de la Chisinau. Pentru a nu compromite tratativele si masurile de consolidare a increderii, riscand sa incurajeze si mai mult Tiraspolul volatil, Bruxellul a renuntat deliberat la invocarea principiului integritatii si suveranitatii RM, precum si la condamnarea corespunzatoare a actiunilor infractionale intreprinse de administratia de pe malul stang.

Panica verbalizata in cadrul societatii civile transnistrene a conditionat, de asemenea, mesajul europenilor, care folosesc o abordare diplomatica foarte superficiala pentru a nu pune in pericol alti activisti din sectorul asociativ, in conditiile unui regim incontrolabil tot mai represiv. Totodata, Bruxellul ia aceasta atitudine pentru a-si respecta angajamentul politic fata de R. Moldova, chiar daca o face de o maniera plata si criticabila.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Eugen Ionescu de la Slatina la Madrid

Vineri, 23 aprilie 2010, a avut loc în Espacio Niram din Madrid prima întâlnire culturală “Eugen Ionescu de la Slatina...

Închide
18.218.167.247