caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Alegeri



 

De ce nu-i votez pe cei pe care nu-i votez!

de (18-11-2009)

În interviul de acum două săptămîni de pe platforma „VoxPublica”, îmi exprimasem intenţia de a nu vota la proximele alegeri şi, probabil, încă multă vreme de acum încolo, oricum, nu pînă voi constata o oarecare creştere calitativă a clasei politice şi a candidaţilor propuşi la diverse funcţii de către aceasta. Sigur, evaluarea mea este subiectivă, dar şi votul meu, dacă l-aş exercita, ar fi tot unul personal, aşa că nu văd vreun inconvenient să-mi manifest (in) opţiunea în funcţie de respectiva judecată. Am precizat în interviu, dar o mai fac şi aici, pentru că lumea nu este obişnuită să citească, să audă exact ceea ce scrii şi ceea ce spui.

Deci, dreptul de a vota e un drept – nu şi o obligaţie, din fericire – şi, prin urmare, nu sfătuiesc pe nimeni să se priveze de el. Cred că fiecare trebuie să voteze sau nu doar în funcţie de pornirea sa interioară, nu de sfaturile altora. Mai cred că persoanele care decid să voteze, trebuie să o facă exclusiv în funcţie de aceeaşi pornire interioară, dacă se poate bine cumpănită, neinfluenţată de tentativele de manipulare care s-au manifestat exploziv în această campanie din toate direcţiile, dinspre toate staff-urile de campanie şi în toate formele imaginabile. A fost o dezlănţuire de imaginaţie demnă de o cauză mult mai bună, cum ar fi, de-o pildă, scoaterea ţării din criza economică şi din cea politică survenită pe fondul celei dintîi. N-am auzit nimic despre aceste lucruri în această campanie, am auzit însă schimburi puţin elegante de atacuri între protagonişti şi sprijinitorii acestora.

Cei care au decis să aleagă, inclusiv unii dintre jurnaliştii şi comentatorii politici, obişnuiesc să-şi explice opţiunea sau măcar s-o justifice. Misiune uşoară, pînă la urmă – neputînd avea decît o singură opţiune, nu au decît o explicaţie de dat. Misiunea mea e ceva mai grea, trebuie să explic de ce nu aleg pe niciunul, luîndu-i cumva pe toţi la rînd! În ordinea în care nu-i aleg, de bună seamă! Pe unii dintre ei, nu îi aleg pasiv, pentru că obiectiv nu au şanse de alegere, ori nici măcar n-am auzit de ei pînă acum. Pe alţii, însă, nu îi voi alege activ, pentru că îmi repugnă prestaţiile lor, m-am săturat de ei sau socot că au făcut deja destul rău ţării pînă acum.

Deci, primii pe care nu îi aleg activ sînt d-nii Corneliu Vadim Tudor şi Gigi Becali, pentru că sînt factori eminamente toxici ai vieţii publice, dovedind deja aceasta cu asupră de măsură. De altfel, nu i-aş alege nici măcar portari la blocul meu popular, de teamă să nu-mi sperie vizitatorii, amîndoi, sau să nu dispară cu tot cu uşa de la casă, al doilea. Unuia i s-ar potrivi bolniţa, celuilalt puşcăria, dar ambele instituţii par să fi intrat în şomaj prelungit.

De asemenea, tot activ nu l-aş alege pe dl. Băsescu, preşedintele în funcţie. Nu doar pentru că nu trăiesc mai bine acum decît în urmă cu cinci ani, ci şi pentru că, în primul mandat, în afara condamnării formale a comunismului, nu s-a distins prin nimic din ceea ce ţinea de mandatul ca atare, ba din contra a transformat viaţa politică în teatrul unui scandal fără capăt, fiind lipsit de cea mai mică capacitate de a dialoga, media şi negocia, ca factor de echilibru între instituţiile statului, cum sună fişa postului. Pentru că a promovat personaje de joasă calitate politică şi antropologică, fără a se sfii să-şi „promoveze” laolaltă şi progeniturile, neamurile, clientela. Pentru că, pe fondul crizei economice, n-a ezitat să întreţină, dacă nu să şi declanşeze, o criză politică inutilă, care riscă să ne arunce în colaps. Pentru că se comportă ca şi cum ceea ce-i permite Constituţia este şi obligatoriu – nimic nu-l împiedica, din punct de vedere constituţional, să ia act de apariţia unei noi majorităţi parlamentare şi să procedeze în consecinţă, dînd ţării un guvern stabil şi legitim întrutotul. Pentru că m-am săturat de trucurile dumisale menite să-i aducă popularitate şi voturi, cum e acum cazul referendumului care, dată fiind prezenţa estimată la vot, n-are nici o şansă de validare. Pentru că, în afara unei voinţe nemăsurate de putere personală, nu reuşesc să sesizez vreo altă calitate politică, care să fie, eventual, pusă în slujba binelui public. Şi cîte alte motive! Iată, l-am votat deja de două ori şi de fiecare am regretat imediat după exercitarea votului!

Pentru dl. Geoană mi-ar fi suficient să evoc numai calificativul aplicat dumisale de dl. Iliescu şi ar fi destul. Din păcate, nu e singurul motiv. Se adaugă rolul dumisale în declanşarea crizei politice, apartenenţa la PSD, partid pe care nu l-a putut reforma, prieteşugul cu alde Vanghelie, Hrebenciuc şi atîţia alţii din „pepiniera” partidului pe care teoretic îl conduce, fără a-l uita şi pe dl. Iliescu, peste a cărui insultă a trecut aşa cum gîsca pe apă. Nu mai vorbesc despre populismul la fel de greţos cu al candidatului anterior, despre vizita secretă la Moscova, despre fuga de confruntarea electorală de la Cluj, cu principalii săi contracandidaţi. Şi, iarăşi, cîte alte motive.

Pe dl. Oprescu nu l-aş putea vota pentru că m-am săturat de primarii care-şi lasă de izbelişte oraşele pentru alte funcţii, obicei în care a fost strălucit precedat de d-nii Ciorbea şi Băsescu. Nu-l pot vota nici din pricina originii dumisale politice în PSD, din cauza asocierii cu sinistrul Cozmîncă, nici datorită falsei sale independenţe. În fond, dacă ne uităm la sursa banilor de campanie şi la locul de unde va lua majoritatea voturilor, e limpede că nu e un candidat serios, ci un iepuraş care face jocul unuia din candidaţii reali, iar acesta nu e dl. Geoană, ci altul deja numit mai sus!

În sfîrşit, tot activ nu-l aleg nici pe dl. Antonescu, chiar daca mi s-a părut a fi progresat pe durata acestei campanii. Dar, în primul rînd, n-am reuşit nici măcar să-i dau seama dacă chiar şi-a luat în serios candidatura ori merge pe principiul olimpic, „important e să participi”! În afară de asta, cînd mă uit în jurul dumisale, văd o mulţime de ciudăţenii antropo-politice, de la d-na Nicolai la dl. Orban, de la dl. Morega la dl. Fenechiu etc, personaje care n-ar fi făcut de rîs nici partide precum PDL sau PSD, dar a căror legătură cu liberalismul îmi este peste măsură s-o stabilesc. Păcat, în alt context politic şi cu altă prestaţie,ar fi fost, din punctul meu de vedere, un candidat eligibil.

În rest, cum i-aş putea vota pe d-nii Kelemen sau Cernea, care n-au nici o şansă, sau pe ceilalţi, al căror nume nici măcar nu mi-l amintesc sau nu l-am ştiut niciodată?

Ecouri

  • Petru Clej: (18-11-2009 la 00:00)

    Cel pe care-l considerăm editorialistul numărul unu al țării are un punct de vedere similar în această chestiune cu cel exprimat în editorial.

    Dragi microbiști și microbiste politici/e, nu vă pune pe gânduri această coincidență de vederi?

  • Petru Clej: (18-11-2009 la 00:00)

    Liviu Antonesei nu candidează pentru că nu dorește acest lucru și nimeni nu-l poate obliga să candideze, după cum nimeni nu-i poate interzice acestui excelent jurnalist să-și expună părerile în mod tranșant.

    Cu atât mai mult cu cât a fost politician, președinte al Consiliului Județean Iași, ales în 1996, post din care a demisionat ăn 1998, așa că are tot dreptul să vorbească despre politicieni pentru că pe lângă faptul că este jurnalist excelent, a fost și politician, deci cunoaște politica din interior.

  • Ion Maria: (18-11-2009 la 00:00)

    In principu,as fi de acord cu Domnul Antonesei si m-am gindit mult la asta,si eu sint dezamagit de politicieni dar vor fi unii care vor vota si riscul este sa ramina presedinte tot T.Basescu..Probabil,voi vota cu Antonescu si in turul 2 cu contracandidatul care va fi opnentul lui Basescu.Toti contracandidatii lui Basescu au si slabiciuni si sint de acord cu analiza facuta de Dl.Antonesei in dreptul fiecaruia dar trebuie sa scapam de presedintele jucator”pentru care institutiile,legile si Constitutia sint doar lucruri de care se poate folosi ,in favoarea lui si a clicii din jurul lui:Udrea,Videanu,Sulfina,Boureanu,Berceanu si atii de aceeasi teapa,demagogi si corupti..Democratia,o vedem zilnic,nu este un sistem perfect ci doar perfectibil,trebuie si noi sa ne folosim de pirghile democratice pentru a incerca o schimbare,cum spunea cineva:”am gresit,mine voi gresi din nou,dar voi gresi mai bine”..Deci,trebuie sa votam,chiar cu scirba, pentru ca T.Basescu este disperat dupa putere si functie si va incerca tot ce este posibil sa-si mentina functia,exista pericolul real ca el sa reuseasca,atunci,celor ce nu au votat, o sa ne para rau..Citeodata trebuie sa faci si lucruri care nu-ti convin sau de care nu esti convins ca vrei sa le faci insa iti dai seama ca trebuie facute..Deci,la vot fratilor ca nu vor putea ei sa fure cit vom putea noi sa votam,impotriva lui Basescu si a sistemului insaurat de el..Si,apropo,l-am votat pe T.Basescu, crezind ca va face macar putin din ce promite,a facut orice dar nimic din ce a promis..Putea sa faca bine,putin,nu voiam minuni,a facut numai rau si vrea sa perpetueze acest rau,cit sa mai suportam?

  • constantin liviu viorel: (18-11-2009 la 00:00)

    De acord cu autorul articolului. Nici unul dintre candidati nu merita sa devina presedinte.

  • Nedeea Burca: (18-11-2009 la 00:00)

    Intru totul de acord, d-le Liviu Antonesei, pana la ultima virgula.O argumentare convingatoare si cate un „portret” foarte bine creionat, pentru fiecare dintre candidatii la presedintie.Ma bucur ca ati decis sa scrieti acest articol, pentru a carui coerenta si limpezime va felicit din toata inima.

  • vali: (18-11-2009 la 00:00)

    nu inteleg cine e primul editorialist al tarii si care e coincidenta de idei?

  • Petru Clej: (18-11-2009 la 00:00)

    Primul editorialist al țării îl considerăm a fi Liviu Antonesei, care recomandă în acest articol o soluție similară celei propuse de noi în editorialul curent.

  • Boris Borisov: (18-11-2009 la 00:00)

    De ce nu candideaza Antonesei, daca nici unul nu este bun?

  • io cu cine votez?: (18-11-2009 la 00:00)

    na, m-ai intrerupt de la munca. culmea, cu aceiasi tema si tu – adineauri ne maluiam ceva ieseni, unii dispersati prin zari pe aceaiasi tema.
    nu, nu-s de acord cu solutia in cazul romaniei, chit ca e „solutia” mea in jormania, unde dupa unii cica e chiar intolerabila.
    sa argumentez din plin e greu si dat fiind faptul ca nici tu nu argumentezi „solutia” ci-ti anunti decizia am sa reproduc concluzia mea din ceea ce mailuiam noi intre noi (parca aduce aminte de comentariul dinescian privind golanii, nu?).motto vigilenta justitiara:
    „presupunind o bruma de ceva consecventa nu vom mai invota pe nimeni jamais.da putem bea un pahar de bere, ca avem timp si ce discuta”
    si ceva tzuica, sa uitam ca nu facem nimic?

  • Dorin Tudoran: (18-11-2009 la 00:00)

    Maitre,

    Bag seama ca te-ai sinucis in public: cine te va crede ca nu vrei sa fii numit de viitorul presedinte in nici o functie?

    Cine sa te creada ca scrii nu spre a fi numit ceva, ci ca asa ti-a fost dat/asa ai ales: sa te ocupi cu scrisul, cititul si, cind ai chef, cu analizatul?

    Hai ca nu esti serios! Muta-te in Creta!

    Dorin

  • Florin Iaru: (18-11-2009 la 00:00)

    Îmi pare rău,
    dar ăsta nu e un criteriu. Păi, e un cerc vicios. Nu-l votez pe cel care n-are şansă iar cel care n-are şansă nu beneficiază de votul meu ca să aibă o şansă. Hm, nu cumva e ceva ce nu înţeleg? Eu am cunoştinţă de cîţiva tineri care se încăpăţînează să-l voteze pe Cernea doar pentru că-l plac şi nu pentru ce şanse are! Bravo lor!

  • Liviu Antonesei: (18-11-2009 la 00:00)

    @) Dorin Tudoran

    Gindul Cretei nu mi-a iesit o clipa din minte!

    @) Florin Iaru

    Tinerii aceia foarte bine fac, eu nu mai sint tinar si nu mai am nu stiu cita vreme la dispozitie pentru iluzii pierdute. Si, pentru ca veni vorba, dar tu ma obligi – l-am vazut pe Cernea si…vorbeste o impedabila limba de lemn oengista!

  • Petru Clej: (18-11-2009 la 00:00)

    Domnule Iaru,

    Acesta este moduk de funcționare a scrutinului majoritar uninominal cu două tururi dorit șin pentru alagerile parlamentare de președintele Băsescu și pe care, aparent, boboru’ român îl dorește.

  • Liviu Antonesei: (18-11-2009 la 00:00)

    @) Ion Maria

    Recunosc ca nimeni nu e intr-o pozitie usoara la aceste alegeri. Ramin la ce-am spus – pozitia mea e pur personala si nu indemn pe nimeni sa o imite! Fiecare trebuie sa faca dupa cum ii spune constiinta, dupa cum il duce capul, dar capul sa fie, nu inima!

  • Liviu Antonesei: (18-11-2009 la 00:00)

    @) Mircea Toma

    Da, e un calcul care are rigoarea lui, dar e potrivit celor care mai au, fie si firave, sperante legate de politichia bastinasa!

    Multumesc ca mi-ai facut popularizare in familie!

  • mircea toma: (18-11-2009 la 00:00)

    ai picat la fix, jupane, ca taman ce ma-ntreba fi-mea de ce nu-i dau consultanta electorala. am trimis-o la textul tau da cu un drum m-am poticnit si eu in problema de care, marturisesc,fugeam. pt ca: 1 clar nu vreau sa merg la vot; 2. da e impotriva principiilor mele de sustinere a mecanismelor democratiei
    si atunci,
    2.1 am dat si eu solutia ta, semnalata ca vicioasa de florin iaru, in cazul cernea. s-ar putea sa revin din cauza lui iaru.
    2.2. desi, daca ar fi sa-mi rezolv dilema reducand campul alegerilor la primii 3, criteriul cel mai functional – avand in vedere capusele de partide pe care le trag dupa dansii – ar fi prevenirea recidivei; Base se taie ca are deja un mandat, geoana se taie al doilea ca a avut psd-ul excesiv de multe mandate; deci ramane pnl-ul care ar fi cel mai neprihanit 🙂 la presedintie

  • Dan Pohic: (18-11-2009 la 00:00)

    Cind e vorba de alegeri nu pot sa ma abtin si sa nu revin cu eterna „chestie democratica”.

    Cind exista o profunda degradare intr-o societate democratica cei alesi sint bineinteles reprezentantii degradarii. Oamenii aleg politicieni care sa fie ca ei, sa le reprezinte interesele. Coruptia vine la putere, badarania, smekeria, etc..etc…

    Te intrebi, ce sens are sa dai degradatilor dreptul de a hotari cine conduce tara? Democratia devine ceva negativ cel putin in modelul pe care l-am prezentat mai sus.

    In ziua in care un Becali sau un Vadim va iesi presedinte in Romania …e sfirsitul. 🙂

    Trebuie mers la vot in numar cit mai mare, mai ales oamenii care au pretentia ca nu s-au „degradat” care cred in ceva si care inteleg bine de ce aleg un anumit candidat. Altfel, intr-o buna zi veti primi un Vanghelie presedinte. O sa va dea almanahe si Guagal ca sa traiti bine 🙂

  • Florin Iaru: (18-11-2009 la 00:00)

    Dragă Liviu
    Înţeleg că vrei să ne-ncingem la vorbă.
    Eu cred că tînărul Cernea vorbeşte o limbă oengistă, dar nu de lemn. Campania lui pentru protejarea Parcului Carol a reuşit, şi ăsta chiar e un lucru extraordinar, avînd în vedere presiunea instituţională ortodoxă. De asemenea, campania pentru menţinerea laicităţii şcolilor, împotriva fanatismulu religios, e de mare curaj. I-a atras înjurături, blesteme, ameninţări. De aceea, mă doare mai puţin dacă el nu găvăreşte bine, dacă face ce face – şi bine. Ehei, dacă politicienii de rînd ar vorbi limba „de lemn verde” a principiilor democratice, poate că Remus n-ar mai fi privit ca o ciudăţenie.
    De aceea, chiar dacă nu sînt „verde”, îl simpatizez. Eu votez altfel, pentru că chiar cred că votul meu e important. Atîta cît e.

  • Liviu Antonesei: (18-11-2009 la 00:00)

    Florin Iaru

    My Dear, cind a fost povestea cu Parcul Carol, am fost dintre cei care au semnat petitii si tot ce a fost de semnat! Si m-am bucurat ca actiunea cu pricina a avut succes. Cred ca mai sint inca membru, desi nu foarte activ, al libertatii de constiinta, iar ca tin la libertatea mea personala de constiinta, cred ca nu te indoiesti. Nu stiu naiba, dar chiar decizia despre care vorbim am luat-o din acelasi motiv! Cum tu ai luat-o pe a ta din aceleasi motive. Insa daca tot ai luat-o, poate e bine sa si fii atent la votul tau – in momentul de fata, date fiind ultimile evolutii ale d-lui Goana, cum l-a poreclit deja presa, se intrevede si o solutie de vot cu sanse pentru candidatul, totusi in joc, cel mai putin rau, ca sa spun asa. Nici sa deplasezi la urne doar pentru miscare si satisfacerea sentimentului civic!

  • Liviu Antonesei: (18-11-2009 la 00:00)

    @) Dan Pohic

    Sansele ca Vadim sau Becali sa poata cistiga presedintia sint nule. Speritoarea cu Vadim a fost trucul prin care am fost carutati la vot in 2000, ca sa punem stampila pe Iliescu. Imi amintesc ca am intrat si am iesit din sectia de votare vorbind singur, ca sa spun asa, intersectindu-ma cu diversi alti bravi representanti ai populului romanesc ce-si exercitau cu acelasi puternic sentiment civico-patriotic dreptul democratic de a vota, de a-l vota pe Iliescu desigur!

    Pe de alta parte, daca vreodata alegatorii romani ar alege una din cele doua lighioane, de buna seama ca dreptul lor de alege trebuie tratat cu tot respectul. Inseamna ca de unul din acestia vajnici reprezentanti ai populului are populul nevoie! Doar n-o sa te apuci sa-i explici acestuia ca ar fi idiot, nici n-o sa te apuci sa-i faci binele cu forta!

  • Liviu Antonesei: (18-11-2009 la 00:00)

    Yvonne

    Eu nu sustin nicaieri ca este vorba de o atitudine „corecta si cetateaneasca”, ci de una personala, care poate fi si gresita.

    Cit priveste implicarea in politica… cred ca sint unul dintre putinii care ar putea fi acuzat ca n-a facut-o – am plecat bolnav, totusi, din politica!

  • Dumitru, SUA: (18-11-2009 la 00:00)

    Daca tot suntem in ceasul al 12-spcelea, referindu-ma atat la cele spuse de Liviu Antonesei cat si la toti cei care cu mult patos isi spun pasul: cine ar fi cel mai potrivit la aceasta ora sa candideze ca sa stie ce vrea si sa aiba si oaresce sanze?

    Macar o propunere chiar si-n afara listei negre sau a rusinii (daca vreti).

  • Yvonne: (18-11-2009 la 00:00)

    Stimate Domnule Anetnesei
    In multe privinte aveti dreptate. Dar, oricum am interpreta-o ori am motiva-o, neparticiparea la vot nu este o atitudine corecta si cetatenasca. Pentru ca lucrurile sunt simple : unul dintre cei 12 candidati tot va accede la scaunul prezidential. :i atunci, optiunea cetateanului este ca, dintre cei 12 (dion pacate nu sunt apostoli), sa optez pentru cel care mi se pare mie, ca votant, mai putin rau decat ceilalti.
    Cred ca ar fi fost mai potrivit pentru Dvs., ca formatoir de opinie si pe care oamenii il aprecioaza si tin seama de ceea ce spune si scrie, sa sfatuiti pe unul sau pe altul cu cine sa voteze, nu ca sa-i faceti propaganda, ci ca sa-i luminatti ca sa dea mai putin gres.
    Vedeti, cred ca aici se afla drama noastra ; OAMENII DE BINE, CARE AR FI PUTUT FACE CEVA PENTRU TARA NU S-AU IMPLICAT, NU S-AU BAGAT, AU STAT DEOPARTE. SI TOCMAI IN LOCURILE PE CARE AR FI TREBUIE SA ACCEADA EI, OAMENII CAPABILI, AU URCAT PROFITORII SI CEI LIPSITI DE CALITATILE DE CONDUCATOR.
    Trebuie sa recunoastem ca intelectualii de calitate si multi oameni de bine au optat pentru „eu nu fac politica” si au facut-o pe cea mai paguboasa, a neimplicarii…..

  • Ce_Ci: (18-11-2009 la 00:00)

    @ LA
    Asta-i altceva. Nu excluzi minunea, dar ştii că ţine numai trei zile. Recunosc că nu m-am gândit şi la varianta asta. Eu nu cred în minuni de felul meu. Poate de-aia nu m-a dus capul. În schimb, am experienţa evenimentelor providenţiale. Nu-s ele minuni, dar ştii ce mult contează??? Uneori pot schimba faţa lumii…
    Deci n-ai avea încredere, nici de-ai semnala vreo schimbare între scrutinuri. Zi aşa atunci!

  • Mili: (18-11-2009 la 00:00)

    doar o singura data nu am votat, pentru alegerile europarlamentare si regret, daca as fi mers, si toti care au simtit/gandit ca mine mergeau….nu cred ca bacali ma reprezenta pe mine/noi in parlamentul european…maine voi vota raul cel mai mic , asa cum il percep eu de la mii de km de casa…..voi conduce 7 ore pana la sectia de vot dar voi fi impacata ca mi-am facut datoria

  • Ce_Ci: (18-11-2009 la 00:00)

    Dragă Liviu,
    Eu admit că-s mioapă – să nu spun chioară! – dar proastă nu-s! Am venit, iată, şi aici, după îndrumarea dumitale, să văz unde-ai dat dumneata în scris sub semnătură că nu votezi, da nu_şi_nu. Reţinem pentru discuţia ce ne interesează turul doi, că la ăla ne refeream, dacă bine-mi aduc aminte.
    Buuun.
    Tu îţi mărturiseşti aici ”intenţia de a nu vota la proximele alegeri şi, probabil, încă multă vreme de acum încolo”, şi reţii, întru argumentare, următoarele: ”oricum, nu pînă voi constata o oarecare creştere calitativă a clasei politice şi a candidaţilor propuşi la diverse funcţii de către aceasta.”

    Întreb:
    Dacă se-ntâmplă o minune (deşi nu cred, îţi dai seama…) între cele două tururi de scrutin??? Dacă clasa politică zvâcneşte subit şi brusc? Dacă va creşte calitatea politică a candidaţilor între cele două tururi… (Vaaaaaaai, cum sunăăăă!!!).

    Acuma:
    Dragul meu Liviu, nu vreau să-ţi trag eu clopotele înspre vot-convingere, chiar eu, care până ieri spuneam FERM că nu mă duc, iar azi spun că mă duc numai pentru că m-au convins câţiva oameni la care ţin, că dacă_nu mă duc, alături de alţii, nici_nu-s şanse de. Prin urmare, departe de mine gândul să-ţi înaintez vreo sugestie de ştampilă-punere (că io-s ardeleancă şi-mi place chestia aia cu ”de părete frecătoriu”).
    Da nu-mi spune mie că ai dat în scris că nu te duci nici în turul doi, că io nu văz unde scrie asta…
    No. Să fie cu iertare că am dat cu barda-n textul D-voastre.
    Dacă_nu_nu.

  • Liviu Antonesei: (18-11-2009 la 00:00)

    Ce_ci

    Eu stiu ca miracolele se produc pe neasteptate, instantaneu, dar sa se produca un miracol in politica romaneasca in doua saptamini seama a poveste cu zine!

  • Ion Maria: (18-11-2009 la 00:00)

    Da,asa este, intelectualii de valoare nu s-au „bagat”in politica iar cind au facut-o a fost rau,vezi ce li s-a intimplat consilerilor lui Basescu cum ar fi Plesu,Basescu s-a comportat,dupa cite stiu,destul de grobian,Plesu a incercat sa faca ceva dar nu a avut cu cine..Acesat exemplu cit si ideea ca politica e ceva murdar a alungat intelectualii din politica..
    Recunosc,am incercat,alaturi de citiva prieteni,intelectuali de calitate,sa participam la infiintarea unui partid nou,am facut cite ceva dar cei de la „centru”s-au folosit de partid ca de o rampa de lansare,unii au ajuns ministrii,noi am ramas cu idealismul nostru..ii desconsideram,in cercul nostru,pe cei ce ne-au mintit dar ei sint bine,mersi..Totusi,o data la 4-5 ani avem putere,de ce sa nu o folosim?Si daca alegem prost,cu regret spun ca l-am votat pe marinar,crezind ca va face macar 25% din ce promite,am vazut,scandal si grupul lui de profitori,la interior,si o politica externa catastrofala,dar miine am prilejul sa votez impotriva lui..Il voi vota pe Crin,daca ma va- dezamagii,peste 5 ani voi vota si impotriva lui,asta putem sa facem,asta vom face,mai mult nu putem dar mine avem si noi putere sa o folosim inteligent..

  • MIORITA: (18-11-2009 la 00:00)

    va multumim pentru aceste comentatii si observatii foarte concrete si eficiente pentru cel care gandeste realist .Ce putem face, daca nu am facut pana acum nimic ?
    Oare va avea „un alt cineva, un altefel de om ” curajul sa-si depuna candidatura la viitoarele alegeri.
    Trebuie sa-l cautam .

  • YVONNE: (18-11-2009 la 00:00)

    Ce faceti mai departe, Stimate Liviu Antonesei ?
    Ma refer la votul din 6 decembrie. Sigur ca nu veti vota. Vedeti ca si absenteismul are pacatele lui ? Raman la parerea exprimata inainte de alegeri. A nu face politica este cea mai paguboasa politica pentru noi.
    Si,la urma urmei, cismari am avut, oieri si sportivi or sa mai fie, de prostanaci ce sa mai vorbim !?

  • Rico Azzara: (18-11-2009 la 00:00)

    eu am condus 35km pt a-l vota pe Cernea, stiind ca nu are nici o sansa, insa eram f convins ca prezenta la vot va fi mica, si cu cat e mai mica cu atat procentul celor 3 principali candidati e mai mare, nu sunt sigur insa ma indoiesc ca procentul celor 3 ar mai fi fost acelasi daca prezenta la vot ar fi depasit 70-80%.

  • Mili: (18-11-2009 la 00:00)

    Eu am votat impotriva PSD…adica Basescu…cateva luni am oscilat intre Basescu si Antonescu…acum dupa monstruoasa coalitie ma bucur ca nu l-am votat…. la fel voi face si duminica viitoare,…. e bine?….e rau?….nu stiu….prea mult scandal….e atat de obositor sa urmaresti campania electorala din Roamnia….sunt ca niste fiare incoltite….mai rau….sa le fie rusine !!!!

  • Mili: (18-11-2009 la 00:00)

    WOW !

    probabil nu a fost o idee buna sa intru aici…..credeam ca se poate discuta civilizat….nu am judecat optiunea nimanui, nu am dat sfaturi nimanui dar sa fiu incurajata sa nu merg la vot e CIUDAT doamna….foarte ciudat…

  • Mili: (18-11-2009 la 00:00)

    E normal sa nu votam la fel, se pare ca avem aceleasi sentimente fata de alesii nostri, …poate e gresita alegerea mea , dar NU POT vota PSD….nu pot!!!, din cauza lor am plecat din tara, si acum trebuie sa le multumesc , imi este bine, traiesc intr-o tara civilizata, unde sunt respectata, nu trebuie sa dau spaga….dar nu pot sa-i iert ca tarisoara mea, Romania ,a ajuns cea mai saraca tara din Europa,si avem politicienii cei mai corupti… NU POT !….Iliescu ne-a furat revolutia, ne-a batut intelectualii, a creat acest sistem, NU POT SA_I VOTEZ !…..i-am votat o singura data in 2000 cand Iliescu a fost in turul doi impotriva lui Vadim, acum il consider pe Basescu raul cel mai mic asa cum l-am considerat pe Iliescu raul cel mai mic in 2000

  • Catalin: (18-11-2009 la 00:00)

    Antonescu mi s-a părut poziţia cea mai bună. Nu a fost să fie, mie nu stiu cum să votez cu Geoană, mi se pare o aberaţie, nu difera insă cu nimic de Băsescu ce deja mă disperă cu minciunile, ce mai poate promite când a fost, si nu a făcut ? Nu pot înghiţi oamenii de genul care au fost, nu au făcut nimic, iar apoi sa promită, ..a avut şansa.
    Deşi primul gând a fost să nu votez, voi vota cu un singur scop, împotriva lui Băsescu. Nu suport să-l mai vad minţind.
    Indiferent cine va fi, exista măcar o speranţă că va fi altceva, sa format o alianţă, vor fi mai multe interese care poate (nu-mi fac mari idei) vor pune cat de cat pe tapet si interesele noastre.

  • Ion Maria: (18-11-2009 la 00:00)

    Stimata Doamna Mili,
    Mai exista si alta solutie:sa nu va duceti la vot..Credeti ca noi ne dam in vint dupa PSD?Dar inca cinci ani de palme de la Basescu ar fi prea mult..Ce coruptie a redus Basescu?Vad ca linga el sint:Videanu,Udrea/Cocos,Berceanu,Boureanu,numai oameni saraci care nu au furat nimic..Dar Basescu este liberal!Atunci cind loveste copii,atunci cind vorbeste urit,cind jugneste si e grobian.Apoi ,nu pot sa uit ca din prostia lui,un sef de stat nu are sentimente ci interese,platesc eu acum intretinerea mult pentru ca nu avem relatii bune cu Rusia..Oare Basescu nu e vinovat de nimic,oare ce facea pe la mineriade?Si oare nu provine din FSN-ul lui Iliescu?Nu a spus la Tv.ca Iliescu este om de treaba?Iliescu e batrin,il vor judeca,dur,Istoria si timpul,de ce sa ne mai cramponam de el?Dar daca Dumneavoasta vreti un om al conflictului si scandalului,prieten cu manelistul Guta,e vointa Dumneavoastra si v-o respect..Daca iese Basescu noi vom fi nevoiti sa plecam in Congo,noi cei care l-am votat in urma cu cinci ani si am fost crunt dezamgiti..Va sigur ca il voi critica la fel de dur pe Geoana,imediat ce va lua puterea..Deocamdata votam anti-Basescu pentru ca nu-i mai vrem pe Udrea,Videanu,Berceanu,Boureanu,Sulfina si altii ca ei,si nu mai vrem un regim cu conflicte zilnice doar pentru ca seful statului iubeste conflictul de dragul conflictului..In plus,cind s-a despartit Basescu de PSD,nu cumva acum o luna?

  • Mili: (18-11-2009 la 00:00)

    Eu am convingeri liberale, in 90 am votat cu Campeanu, consider ca Antonescu m-a tradat acum prin alianta cu PSD….nu cred ca aceasta alianta va rezista….
    Pe Basescu l-am votat in 2004 pt ca a promis ca va lupta impotriva coruptiei, suntem cea mai corupta tara din Europa….la acest capitol nu m-a dezamagit….

    Pt mine raul cel mai mic este Basescu si nimic nu poate schimba asta

  • Ion Maria: (18-11-2009 la 00:00)

    Stimata Doamna,
    Nu cred ca trebuie sa votam toi la fel si nici nu vreau sa va influentez,in urma cu cinci ani l-am votat pe Basescu si nu ma dau in vint dupa Geoana,initial,nu voiam sa ma duc la vot insa mi-am dat seama ca inca cini ani cu Basescu vor insemna ani de conflicte,ura ,scandaluri,si nu mai suport asa ceva,daca votam cu Basescu ne alegem cu un viitor tensionat, cu dezbinare si ura,oare asta vrem?Voi vota cu raul mai mic,nu-mi place PSD-ul dar altceva nu am ce vota,am votat Crin Anonescu dar nu a fost sa fie..voi vota raul mai mic:Geoana,fara bucurie,pur si simplu din calcul cinic.Pentru ca daca-l votam pe Basescu vom avea,in continuare,ura,scandal,izolare pe plan international si profitori cum ar fi :Udrea,Cocos,Videanu,si altii din gasca lor,la fel de”moguli”ca si cei ai PSD-ului,vom avea tema si nesiguranta sau poate asta doriti?



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
India: ţara care trăieşte simultan în mai multe secole

nunta indiana intr-o zona rurala. Octombrie 2009În New Delhi respiră în fiecare zi aproximativ douăzeci de milioane de oameni (rezidenţi...

Închide
3.142.124.237