Am primit un Email din partea Doamnei Angela Florea din New York cu cateva imagini surprinse imediat in dimineata de dupa furtuna. Dumneaei traieste in NY, NY de peste trei decenii, lucreaza in Mannhattan pentru un important concern financiar. Este cititoare fidela a publicatiei noastre si ne transmite in cateva randuri ideea cantecului de lebada al lui Freddie Mercury : The Show Must Go On. Ii multumesc pentru fotografii si randuri.
Deschiderea Lectoratului de Limba Română la Universitatea Oxford
La 29 octombrie 2012 a avut loc, în prezenţa ES Dr. Ion Jinga, Ambasadorul României la Londra, deschiderea Lectoratului de Limba Română la Facultatea de Lingvistică, Filologie şi Fonetică din cadrul Universităţii Oxford.
Pentru libertate economică, Pierre Poilievre, deputat de Ontario (cu transcript)
Pentru libertate economică, Pierre Poilievre, deputat de Ontario (cu transcript)
Insemnări pe un iPhone. Înainte de furtuni
Natura ne ofera exercitii de trecere prin toate culorile destinului.
Peretele de sticlă
Ies sicriele printr-un perete de sticlă
militarii le aşează pe afetul de tun
Pinnacle Peak Patio, Arizona – restaurantul în care este interzis să porţi cravată
Oamenii caută locuri cu o atmosferă deosebită, departe de agitaţia din oraşele aglomerate, pentru a se relaxa şi a uita pentru câtva timp de activităţile lor cotidiene
Costiţe de viţel înrobate în bacon
o reteta exceptionala pentru zilele de iarna
22 iunie 1941. Partea II-a: Pe picior greşit…
Pe 22 iunie, de *ambele* părţi ale graniţei de vest a URSS (circa 1.000 de kilometri, de la Marea Baltică la gurile Dunării) era concentrat un număr enorm de trupe şi material militar. Astfel, Germania avea peste 5 milioane de militari, 3.700 de tancuri şi 2.500 de avioane. Chiar în faţa lor se găseau: vreo 5,5 milioane de militari sovietici, 23.000 de tancuri şi 20.000 de avioane; in afară de aceasta, din est se deplasau către graniţa de vest a URSS alte mijloace tehnice, precum şi alte milioane de militari deja mobilizaţi, din cei peste 25 de milioane pentru care existau deja planuri de mobilizare.
Sandra Pralong vs Crin Antonescu – România ideală vs România reală
Este o confruntare simbolică: de o parte Crin Antonescu, o imagine perfectă a României reale – grandomanie, vulgaritate, spirit gregar, naționalism pernicios, incompetență, demagogie, de cealaltă parte, Sandra Pralong, modestie, integritate, decență, patriotism firesc, naturalețe, competență.
Merită sau nu să reciteşti o carte din tinereţe?
Ce semnificaţie mai au cărţile citite în tinereţe
De la cupon încoace…
Ce mai era în ştiri în aceeaşi zi de octombrie acum un deceniu? Un lider al PCRM preciza că partidul său nu a renunţat la scopul oficializării limbii ruse deoarece „majoritatea etnicilor minoritari susţin ideea oficializării limbii ruse şi nu văd rostul studierii limbii de stat”.
Elegie de octombrie. Se dedică tatălui meu, Dumitru
Temele majore ale scrisului pot fi si viata noastra de zi cu zi insorita de cei dragi, de semenii nostri ce trec anonimi, in suferinta. alteori umiliti de soarta. Tatal meu poate fi simbolul atator tati imbtraniti in munca, speranta si dragoste fata de copii. Ne inchinam prea mult in fata orhideelor si mai putin florilor de camp.
Un poem de La Multi Ani tuturor tatilor !
Familia românească Demuscă a salvat evrei din ghiarele naziștilor
Frizeriţa Demuscă Angela din Oneşti era tare mândră, şi avea şi de ce, când mi-a povestit despre acele 167 de zile de omenie adevărată ale familiei Demuscă. Ea a subliniat şi avantajele obţinute prin acordarea diplomelor şi medaliilor de “Drept al Popoarelor Lumii”, cum ar fi acordarea cetăţeniei de onoare a statului Israel, pensie prin lege specială, vizite la Ierusalim la Yad Vashem, etc. Dar cine poate compensa în vreun fel fapta de omenie adevărată şi spirit de sacrificiu dovedite în salvarea unui om? Şi nu este o mare onoare, pentru membrii familiei Demuscă, că şi-au înscris numele lor, alături de numele lui Viorica Agarici şi al Elenei, Regina-Mamă a României?
De Bolivia Con Amor
La Paz. Cea mai inalta capitala din lume. De cum sosesti in aeroport, masivul Huyana Potosí iti prinde ochiul cu statura lui uriasa dominand departarile. Din alte colturi ale orasului vei zari si cel mai inalt varf al lantului Cordillera Real,Illimani, acoperit de zapada.
Speranţă
Vreau să te țin în viață,
Fantomă îndepărtată plutind în derivă;
Speranță.
Revolte şi lecţii pe asfalt
dimineaţa aceasta se scurge în canalizare
fiindcă nimeni nu are timp s-o trăiască
Libertatea de gândire şi exprimare in Islam
Săptămână trecută s-au deschis la Cairo şi Istambul două procese identice: insultarea Islamului şi incitare la ură religioasă. În procesul de la Cairo, şapte creştini (copţi) şi un pastor american sunt judecaţi în contumacie (locuiesc în UŞA) pentru insultarea Islamului şi incitare la ura religioasă prin turnarea filmului “Inocenţa musulmanilor”.
Toamnă madrilenă cu demonstraţii şi… mariachi
Pentru prima oară, am ales să ajung la Madrid în mijlocul toamnei, adică pe la jumătatea lunii trecute, fiindcă experienţa fostelor mele – nu puţine – escapade madrilene, m-a învăţat că este preferabil să evit puhoiul de turişti din lunile verii şi ale toamnei timpurii.
Manechine
… În urma mea,
luna adună fetușii
lepădați pe străzi
Vancouver – orasul verde (I)
Vancouverul este un oras in care se traieste bine, daca ai un serviciu asigurat si o locuinta. Pentru cei batrani si bolnavi e mai greu, pentru ca viata intr-un mediu curat e scumpa.
Bătrânul Lup Alb îşi înalţă botul spre stele…
Bătrânul Lup Alb îşi înalţă botul spre stele…
Urlă prelung,doar, doar luminiţa aia ciudată va dispărea !
Televiziunea publică din Grecia cenzurează o scenă din film despre gay
Unele scene din drama TV Downton Abbey a fost cenzurate la televisiunea din Grecia
Scandalul molestărilor sexuale afectează reputaţia BBC
Directorul general al BBC, George Entwistle, a dat răspunsuri în faţa unei comisii parlamentare cu privire la acuzaţii de muşamalizare a unor molestări sexuale, unele chiar acte de pedofilie, petrecute timp de zeci de ani chiar în interiorul corporaţiei publice de radio şi TV.
O mie şapte sute de ani de creştinism dominant
Situat în nordul Romei, Ponte Milvio este un loc crucial în istoria creștinismului. Aici a avut loc pe 28 octombrie 312 după Hristos bătălia decisivă în care Constantin l-a învins pe cumnatul și rivalul său Maxentius și i-a deschis calea către supremația absolută în Imperiul Roman.
Potrivit istoricului creștin Eusebiu de Cesareea, Constantin, care era credincios al zeului păgân Sol Invictus, ar fi avut în preziua bătăliei o viziune a unei cruci luminoase pe cer. În noaptea aceea, Constantin ar fi avut un vis în care Isus Hristos îi spunea să folosească imbolul crucii împotriva dușmanilor săi.
What is a youth (Romeo şi Julieta, Franco Zeffirelli, 1968)
What is a youth (Romeo şi Julieta, Franco Zeffirelli, 1968)
Becali, Diaconescu si Vadim sfideaza CNA
Interviu cu Christian Mititelu, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA).
Amado mio – Rita Hayworth
Amado mio – Rita Hayworth
Conferinţa Studenţilor, Profesorilor şi Cercetătorilor Români din Marea Britanie – ediţia a V-a (Edinburgh, 20 octombrie 2012)
Ambasada României – Londra/ La 20 octombrie 2012, a avut loc cea de-a cincea ediţie a Conferinţei Studenţilor, Profesorilor şi Cercetătorilor Români din Marea Britanie, eveniment găzduit anul acesta de Universitatea Edinburgh. Ediţia de anul viitor se va desfăşura la Universitatea din York.
Al Pacino, “Scent of a Woman” – Investigaţie disciplinară (cu script)
Al Pacino, “Scent of a Woman” – Investigaţie disciplinară (cu script)
Picturi subiective
Se intimpla sa nu avem un subiect specific, dar sa fi vazut citeva lucrari plastice, fara legatura intre ele, in afara bineinteles de buna lor calitate, sau daca ne exprimam subiectiv, lucrari care le-au placut. O lucrare plastica iti atrage atentia, ii acorzi din timpul tau zabovind mai mult in fata ei, poate te regasesti in ea, sau iti trezeste niste amintiri…
Campania anti-rasism din fotbalul englez generează o controversă din start
Peste 30 de jucători de fotbal din Premier League, majoritatea de culoare, au refuzat să poarte tricoul cu inscripția “Kick it out” înainte de meciuri, parte a campaniei anuale destinate eliminării rasismului din fotbalul englez.
Gestul fotbaliștilor se înscrie ca un protest împotriva a ceea ce ei percep ca lipsa unor măsuri mai energice împotriva rasismului pe stadioane.
“Părerişti” ai Chişinăului şi Întregii Moldove
Aş fi râs, câţiva ani în urmă, dacă cineva mi-ar fi spus că oamenii ar trebui protejaţi uneori sau chiar deseori de mass-media. Sau, altfel spus, că ar trebui învăţaţi cel puţin cum să diminueze pentru propria sănătate răul pe care îl pot pricinui pentru ei mass-media.
La Aniversare
Sarbatorim ziua fiului meu si ziua mea, la Montreal
Societatea macioistă multilateral dezvoltată
Ce înţelegem noi din acest ecou? Păi exact ceea ce spune, şi anume că respectivul, care nu se străduie nici măcar să-şi asigure anonimatul, pagina lui web putând fi uşor găsită în Internet, adresează fără cea mai mică jenă o ameninţare de natură sexuală unei doamne care are opinii împotriva discriminării minorităţilor sexuale. Ba, chiar, preocupat de o posibilă interpretare că nu ar mai avea destulă energie (legată de acel “mai la tinereţe”), revine şi adăugă că ar putea şi acum, de parcă ar interesa pe cineva. Va las să comentaţi acest exemplu…
Patriotismul este ultimul refugiu al unei canalii
Patriotismul lucrează cu valorizarea unui grup de indivizi în dauna altora. El cauţionează şi legitimează gesturi şi atitudini criminale (mareşalului Antonescu i se pot ierta toate pentru că, nu-i aşa, a fost patriot!). Metafizic vorbind, distorsionează întreaga făptură umană, o reordonează în jurul unei alte axe. El presupune un soi de solidaritate bazată pe identităţi false. Patriotul se va simţi înclinat să simpatizeze, mai degrabă, cu un conaţional zăpăcit şi confuz (doar pentru că îi este conaţional!), decât cu un străin raţional. Or, acesta este drumul care duce cu siguranţă către xenofobie.
Ce pierde şi ce câştigǎ PNL din asocierea cu Becali
Dupǎ ce se pare cǎ a fost refuzat de Dan Diaconescu, George Becali ne-a anunţat cǎ a primit acceptul PNL şi cǎ va candida din partea acestora pentru un mandat de parlamentar.
Socoteala PNL este cǎ procentele partidului cumpǎrat de latifundiar de la Viorel Lis în urmǎ cu câţiva ani se vor adǎuga celor ale USL şi cǎ “rǎzboinicul luminii” ar putea rupe ceva din voturile partidului lui Dan Diaconescu.
22 iunie 1941. Partea I-a: tovarăşul Stalin îl contactează pe Ehrenburg
Pe 24 aprilie 1941 tovarăşul Stalin îl contactează pentru prima şi ultima dată pe scriitorul sovietic Ehrenburg şi se interesează cum avansează lucrul la romanul acestuia, Căderea Parisului. În roman este vorba de evenimentele care au dus la invazia Franţei de către Germania nazistă în mai 1940 şi la căderea Parisului în iunie. Prima parte (din trei), acoperind perioada 1935-37 a fost acceptată spre publicare în ianuarie 1941, dar toate referirile negative la “fascişti” şi “nazişti” au fost eliminate…
Insemnari pe un iPhone. Despre bla bla (I)
Nu vorbesc de cele cateva zeci de mii de dolari pierduti, ci de manuscrise, de fotografii, casete video – valori irecurabile.
Drumul spre gara Brăilei
brăila dispare înainte de a pleca din ea
aşa să fie oare toate despărţirile.
Europa 2012. Ultimul drum
Ultima cafea… voi ieşi la drumul mare cu maşina ca sa fac cele trei mii de kilometri pana în Scandinavia. Cea mai scurta cale pana acolo este cea… ocolita, dar agreabila: Ungaria, Austria, Germania şi Danemarca. De-a dreptul ar fi pe undeva prin Ucraina de nord-vest şi Polonia, sau prin Cehia. Dar evit, ca să fiu scutit de eventualele scăpări autoritariste pe ici şi colo, acel nărav vechi, acum bine cosmetizat, al Blocului de Est…
Pictori români tineri despre Holocaust
O nouă expoziţie inspirată de Holocaustul evreilor din România, realizată de tineri pictori români, invitaţi la tabăra de creaţie de la Cristian
Câteva impresii şi constatări în preajmă alegerilor americane
Republicanii au dreptate când critică mentalitatea după care crearea a cât mai multor comitete şi comiţii ar ajuta performantele şcolare ale elevilor şi studenţilor americani. Există multe exemple, în special în rândul populaţiei minoritare, care arăta cum o mare parte a elevilor din această categorie termină liceul fără să ştie să scrie şi să citească!
Călin Tăriceanu şi ultimele vestigii de bun simţ din politica românească
într-un partid care pare a suferi de gravă amnezie în ceea ce priveşte aliaţii politici, atitudinea lui Călin Tăriceanu este de aplaudat. Din păcate, ea reprezintă excepţia, iar nu regula în PNL şi de fapt nu doar acolo. Viaţa politică din România suferă un proces accelerat de becalizare, devenind un spaţiu al mârlăniei, gregarităţii, trivialului şi irelevanţei , cu complicitatea unei mass-medii pe măsură şi a unui electorat pe care trecerea timpului nu-l deprinde decât superficial cu exerciţiul democraţiei.
Slavă Domnului, nu sunt religios!
Într-un interviu luat cu puţin timp înainte de a muri, dramaturgul american Arthur Miller, născut într-o familie de imigranţi evrei din Polonia care respectau tradiţia religioasă, a fost întrebat cum se face că el nu este deloc religios. “Să crezi într-o religie înseamnă că nu poţi crede într-o religie diferită. Nu poţi crede în două religii. Nu poţi fi catolic şi protestant în acelaşi timp. Crezi într-una, celelalte “sunt greşite şi trebuie combătute sau distruse”. Ideea este implicită în credinţa religioasă” spunea el.
Philly cheese steak
Un sandwich delicios
Un medic este implorat sa opereze o pacientă infectată cu HIV (cameră ascunsă)
Adriana, în vârstă de 40 de ani rămâne imobilizată la pat din cauză că medicii de la Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie refuză să o opereze
Hanul Tinereţii
cavalerii inca isi beau ultimul gulden pentru ochii toamnei,
Şi priveam, şi priveam 2
Seara mă urcam în nuc.
De-acolo vedeam drumul şi curtea nanei.
„Maşina de copiat zile” – un nou volum de poeme în română
Sunt poezii de dragoste, scrise in 2009.
Apus
Mă apropiu de geam,
privesc trecătorii ce se perindă
unul după altul prin ploaie
Adevărul despre înşelătorie şi minciună (EN)
Adevărul despre înşelătorie şi minciună (EN)
Scrisoare deschisă: La Milano voi fi singur
Aşa se face că la Milano nu voi reprezenta nici o instituţie din România. Mă voi reprezenta pe mine însumi şi pe toţi truditorii din ţară ignoraţi ca şi mine. Extrem de trist mi se pare ca lipsa de reacţie a oficialităţilor să se facă cu atât de mare evidenţă, cu stridenţă şi impoliteţe. Aproape dureros, dar specific nouă. La întoarcere le spun tuturor că nu mă interesează felicitările nici unei instituţii, nu voi răspunde la invitaţiile nimănui, nu voi fi monedă de schimb în campania electorală. Înainte de toate, ca să se întâmple ceva bun în ţara asta, trebuie să se treacă la o reconstrucţie morală.
România – pe primul loc ca sursă a traficului de persoane în Regatul Unit
România este una dintre principalele surse de traficare a persoanelor în Regatul Unit, potrivit unor date publicate joi la Londra.
Exploatarea sexuală, exploatarea în muncă şi exploatarea copiilor sunt principalele destinaţii ale acestui trafic potrivit raportului publicat de Agenţia pentru Combaterea Crimei Organizate (SOCA).
Marşul vieţii, cu subtitluri în EN
Marşul vieţii, cu subtitluri în EN
R. Moldova: Dumnezeu a ajuns motiv de discriminare
R. Moldova: Dumnezeu a ajuns motiv de discriminare
“Invazia” moldovenilor cu paşaport românesc – un tabloid londonez trage alarma
Mii de persoane disperate să scape de sărăcia din Republica Moldova recurg la cetăţenia română pentru a veni să muncească în Regatul Unit, scrie cel mai mare cotidian tabloid britanic. Potrivit lui The Sun (http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/4588046/Thousands-of-Moldovans-queue-for-passports-to-UK-in-Euro-loophole.html), 10000 de moldoveni ar obţine lunar paşapoarte româneşti, avertizând că în ultima instanţă contribuabilii din ţările Uniunii Europene vor achita nota de plată pentru această politică a României.
“Păruiala muierilor din USL” – misoginismul presei din România
Recent în cotidianul Evenimentul Zilei apărea un articol intitulat “Păruiala muierilor din USL”, semnat de Maria Irimescu. Subiectul articolului este o dispută între primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, de la Partidul Social Democrat (PSD), şi prefectul judeţului Dolj, a cărui reşedinţă este Craiova, Elena Costea de la Partidul Naţional Liberal (PNL). Cele două partide sunt aliate în cadrul Uniunii Social Liberale (USL).
Fiica partidului
Dacă cei mai mulţi oameni au trecut în buletin şi în certificatul de naştere în dreptul tatălui un nume bărbătesc – Ion, Vasile, Gheorghe sau alt prenume masculin, ori măcar cuvântul ”Necunoscut” în cazul copiilor născuţi în urma unor întâmplări neobişnuite (viol, nerecunoaşterea paternităţii), Florentina avea scris pe certificatul de naştere ca prenume al tatălui ei ”Partidul Comunist Român”. Asumarea paternităţii de către o instituţie şi nu de către o persoană fusese în perioada războiului un lucru obişnuit…
Mitropolitul Moldovei prevede modificări la Legea anti-discriminare
Solicitarea Mitropoliei de modificare a Legii cu privire la asigurarea egalităţii nu a ajuns încă p…
Frate cu dracul
Te faci frate cu dracul, treci puntea, dar ii platesti brinza cit nu face.
Şi priveam, şi priveam (1)
După un timp nu te mai vedeam. Restul zilei eram trist. Îi răspundeam mamei doar cu da sau cu nu.
Religiozitatea este în scădere în Statele Unite
Studiul arăta că o cincime din populaţia Statelor Unite şi o treime din adulţii de vârstă de peste 30 de ani sunt “fără religie”. Acest rezultat este cel mai mare procentaj înregistrat de când Pew Research Center a studiat acest fenomen. În ultimii 5 ani, această populaţie a crescut de la 15% la ceva mai puţin de 20%. În Statele Unite sunt peste 13 milioane de atei, agnostici şi 33 de milioane de persoane care spun că nu au nici un fel de afilitie religioasă. Acest fenomen se poate traduce în afirmaţia că unul din cinci adulţi nu este afiliat vreunei religii.
23 de zile până pe 6 noiembrie: ce vom mai auzi?
Dacă eşti democrat, republican, independent, comunist sau idiot, a fost foarte clar că dezbaterea între Obama şi Romney a fost câştigată de Romney. Romney a fost pregătit, a fost “prezent”, chiar dacă a spus unele lucruri care nu erau adevărate. În schimb Obama arăta obosit, mult mai cărunt decât acum 4 ani când a fost ales preşedinte, şi nu a fost pregătit suficient pentru această întâlnire. Este cert că Obama este superior în inteligenţă lui Romney, şi probabil că nu s-a pregătit pentru că a crezut că va putea să-l domine pe Romney. A făcut o mare greşeală şi s-a văzut!
Un parlament devenit derizoriu
Parlamentul ar trebui să fie locul în care se iniţiază, se discută şi se adoptă legi. Recentul raport al Institutului pentru Politici Publice („Sinteza activităţii parlamentarilor în mandatul 2008 – 2012″) ne spune şi dovedeşte cu cifre că, în ultima legislatură, calitatea îndeplinirii acestei funcţii a fost drastic redusă.
Chiar e nevoie de Partidul Socialiştilor în Republica Moldova?
Săptămâna trecută a fost marcată la Chişinău de un eveniment politic aparent important: alţi trei deputaţi ai Partidului Comuniştilor (PCRM) au demisionat din grupul parlamentar condus de Vladimir Voronin şi s-au alăturat celorlalţi patru plecaţi din partid pe parcursul ultimului an.
Cei şapte deputaţi au anunţat că formează o noua fracţiune parlamentară, fiind îndeplinit baremul de cinci membri.
Holocaustul evreilor şi romilor, discutat la Chişinău de experţi internaţionali
În rezultatul studiilor, experţii constată că deportările în masă au fost iniţiate de trupele române, iar cele germane acţionează în tandem. Cea mai mare parte a populaţiei evreieşti din Basarabia şi din Bucovina de Nord este fie masacrată pe loc, fie deportată.
Rug de umbre
Mă legăm singur de stîlp şi aprindem focul.
Centru de Studii Israeliene la SNSPA Bucureşti
Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative Bucureşti, înfiinţată în 1991 ca şcoală de guvernare şi pregătire pentru guvernare a noii elite, ne surprinde din nou. Sub o nouă conducere, a Rectorului ales în această primăvară, Profesor Remus Pricopie, SNSPA s-a angajat pe drumul deloc lin al unei construcţii instituţionale. Este vorba despre înfiinţarea unui Centru de Studii Israeliene. Înfiinţarea Centrului a fost aprobată în Şedinţa de Senat la începutul lunii octombrie…
O pasarelă între sport şi sănătate
Cifoza atacă partea superioară a coloanei vertebrale din regiunea cervicalo-dorsală. Deformaţie prin care umerii şi gâtul sunt proiectaţi înainte, în timp ce toracele se retractează, ceea ce explică de altfel şi slăbiciunea muşchilor dorsali şi abdominali. Iată aşadar, o serie de exerciţii destinate „alinierii” vertebrelor, potrivit unei scheme anatomice normale, garantând astfel funcţiunile complete ale arborelui vieţii, coloana vertebrală:
Neretuşat despre birocraţie. Sau anti-birocraţie
Merg la farmacie să ridic “medicamente pe reţetă”, de fapt nu pe reţetă ci pe actul de identitate, de fapt nu pe actul de identitate ci pe permisul de conducere, de fapt, pe o bucăţică de plastic de mărimea unei cărţi de vizită mici. Şi de fapt nu pentru mine…
Principiile Fundaţiei Nobel pentru numirea şi selecţia laureaţilor pentru literatură
Joi 11 octombrie la Stockholm (respectiv Oslo – premiul pentru pace) au fost făcuţi cunoscuţi public laureaţii Premiului Nobel pentru anul 2012. În special decernarea premiului pentru pace Uniunii Europene a fost o surpriză, însoţită în toată lumea de comentarii şi glume. Dragi cititori, felicitându-vă (pe cei care fac parte din Uniunea Europeană, inclusiv subsemnatul) pentru primirea, în mod sigur pe merit, a Premiului Nobel pentru pace, subsemnatul, el însuşi laureat, vă oferă traducerea principiilor Fundaţiei Nobel pentru numirea şi selecţia laureaţilor pentru literatură. Este un subiect de actualitate şi ţin foarte mult să vă convingeţi de seriozitatea cu care Comitetul Nobel face alegerile.
“Dincolo de dealuri” al lui Cristian Mungiu la Festivalul Filmului de la Londra
Filmul lui Cristian Mungiu, “Dincolo de dealuri”, a rulat în două ocazii la cea de-a 56-a ediţie a Festivalului Filmului de la Londra, în faţa unei săli aproape pline la cinematograful Curzon din cartierul Mayfair, în centrul capitalei britanice.
Închiderea redacţiei române a BBC – o amarnică greşeală?
Trec din când în când pe lângă Bush House, în centrul Londrei. Clădirea a fost timp de 70 de ani sediul BBC World Service, care la apogeul gloriei sale avea 3000 de angajaţi şi transmitea în 47 de limbi, printre care şi limba română. Am lucrat în serviciul român timp de 38 de ani, până la 1 august 2008, când vocile redactorilor săi din Londra şi Bucureşti s-au auzit pentru ultima oară.
Gigi Becali. Anatomia unui cioban politic
Nume: George Becali. Nume de scenă, Gigi, cu varianta suav-ironică Jiji. Patron al unei echipe de fotbal, cioban practicant în timpul liber, absolvent de Drept, şef de partid şi politician care se revendică din şcoala oratorică a lui Nae Caţavencu, personajul e, cel puţin, multilateral dezvoltat. Convingerile sale politice, de fiecare dată puternice şi definitive, oscilează de la stânga la dreapta. Omul e lunea fascist notoriu, marţea naţionalist patetic, miercuri e om de stânga, joi e de centru, vineri se declară de dreapta iar sâmbăta se pregăteşte pentru duminică, ziua Domnului, cea pe care o petrece cântând în biserici, citind din Noul Testament sau având lungi convorbiri private cu Dumnezeu…
Stilul creatorului
Fiecare artist plastic, sau aproape fiecare, are un stil. Acesta reflecta conceptia si modul sau specific de exprimare. O anumita tusasau linie, adoptarea consecventa a anumitor solutii, specificitatea trasaturilor personajelor confera un aspect distinct si personalizat lucrarilor sale.
Trei “luni cumplite” pentru conducerea israeliană
Netaniahu şi-a exprimat convingerea că în acest fel va putea determina legiferarea unui buget cu toată răspunderea, evitând astfel deterioarea economică progresivă, specifică statelor europene. Totodată, el şi-a „reamintit” obligaţia, ca prim-ministru, de a „pune interesul naţional mai presus de orice”,
Brăila şi trandafirii roz
eu şi Lana încercăm să auzim tropotul cailor de pe vremuri
Cade soare
Cade soare
Roş în mare ;
Ea dispare …
Pilobolus Dance Theatre “Shadowland”
Pilobolus Dance Theatre “Shadowland”
Al Pacino, “Scent of a Woman” – Tango
Al Pacino, “Scent of a Woman” – Tango
Rasism în fotbalul românesc: Scrisoare deschisă către Cătălin Tolontan
În ultimele săptămâni au avut loc mai multe incidente rasiste pe terenurile de fotbal despre care presa a relatat pe larg. S-a scris foarte mult despre meciul Steaua – Rapid şi despre sloganurile şi bannerele îngrozitoare ale galeriei steliste.
Armenian Genocide Song, 24 april 1915
Armenian Genocide Song, 24 april 1915
Fuziunea companiilor aeronautice EADS şi BAE se prăbuşeşte din motive politice
Companiile aeronautice EADS şi BAE au anunţat că plănuita lor fuzionare nu va mai avea loc datorită imposibilităţii guvernelor Franţei, Germaniei şi Marii Britanii de a surmonta divergenţele dintre ele. Fuziunea ar fi creeat o mare companie capabilă să concureze de la egal la egal cu gigantul american din branşă, Boeing.
Rasism şi superficialitate
*De-a lungul timpului am ascultat sau am citit cu atentie pozitiile lui Madalin Voicu, Gigi Becali, Mihai Stoica, Dumitru Dragomir si ale altor cateva sute de jurnalisti sau personalitati publice pe marginea acestui subiect.
La o aniversare – Republica Armenia
Pierderea existenţei statale este o catastrofă pentru orice naţiune. Aproape un mileniu armenii au fost lipsiţi de acest scut virtual pentru existenţa suveranităţii colective, dobândind, pe cale de consecinţă, statutul de apatrizi, un stigmat, o boală grea. Excluderea socială n-avea să-i satisfacă îndeajuns pe inamicii lor naturali, de aceea dregătorii Imperiului Otoman aveau să pună la cale, repetat, pogromuri şi acţiuni genocidare menite să epureze teritoriile istorice ale acestui vechi popor.
Help for Haters de Cristina Rad (un nume de ţinut minte…)
Help for Haters de Cristina Rad (un nume de ţinut minte…)
Cimitirul evreiesc din strada Sevastopol: distrus în Holocaustul din România
Cimitirul din Strada Sevastopol, Bucureşti, cel mai vechi cimitir evreiesc din capitală, folosit deopotrivă, timp de trei secole, de evreii sefarzi şi aşchenazi, a fost distrus în timpul celui de al doilea Război Mondial, între 1940 şi 1942. Distrugerea sa este un episod al Holocaustului din România în perioada guvernării antonesciene. În plin război, când România a pierdut teritorii, punându-se în pericol însăşi existenţa statului, se pare că pentru guvernanţii acelor vremuri mult mai importantă era distrugerea acestui cimitir evreiesc din capitală.
Onoarea Rusiei aparată de “doamna de fier” a Transnistriei. Nina Ştanschi demască slăbiciunile regimului separatist
Rusia a fost în centrul atenţiei în cadrul sesiunii de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (1-5 octombrie). Deputaţii acestei instituţii pan-europene au criticat şi au blamat autorităţile ruse într-o serie de dosare, începând cu drepturile omului (în special cu privire la persecutarea minorităţilor sexuale) şi termininând cu tezaurul României din perioada primului Război Mondial, aflat în posesia Moscovei (în valoare de cel puţin 3,2 mld. euro).
Un Arafat, ministru al sănătăţii în România
dr.Raef Arafat, ministrul interimar al sănătăţii din România -o personalitate puternică, un om devotat semenilor lui
Jurnalist în România: încotro s-o iau?
Dacă aş fi un proaspăt absolvent de jurnalism în România, aş sta bine pe gânduri: ce să fac? încotro s-o iau? Şi aş analiza pe rând toate variantele…
Şi mie mi-e frică de noapte
Ecaterina mi-a zis „laşule!”.
Nu m-am băgat când Victor a luat-o de mână.
Crepuscul
Fiule, a crescut atîta iarbă pe creştetul tău…
Autoportretul
Este de presupus că fiecare pictor, sau aproape fiecare, a încercat să-şi facă portretul. Chiar de mai multe ori. Van Gogh, de pildă, ne-a lăsat sumedenie de tablouri în care personajul, adică el, e surprins în diferite ipostaze, în diverse situaţii. Dar înaintea lui, marele Rembrandt a făcut acelas lucru, la fel a procedat Goya şi mai înainte Dürer.
Ce vor alege americanii pe data de 6 noiembrie
În 2012, ca în fiecare an bisect, alegătorii din Statele Unite îşi vor alege preşedintele, în paralel cu Congresul federal, pe care-l aleg din doi în doi ani. În fapt, pe 6 noiembrie – prima zi de marţi după prima zi de luni în noiembrie (marţi 1 noiembrie nu au loc alegeri, ci doar pe 8 noiembrie), aşa cum prevede Constituţia – cetăţenii cu drept de vot vor alege Colegiul Electoral şi acesta la rândul său va alege preşedintele şi vicepreşedintele pe data de 17 decembrie, voturile fiind numărate pe 6 ianuarie anul viitor, preşedintele ales urmând a-şi prelua funcţia pe 20 ianuarie 2013.
Dileme culturale în Suedia. Cât de liberă e libertatea de exprimare?
Presă suedeză (Svenska Dagbladet şi altele) semnalează că marele concern IKEA a eliminat prin retuşare toate femeile (inclusiv chipuri de fetiţe) din versiunea pentru Arabia Saudită a catalogului său de produse. Opinia publică suedeză s-a revoltat, urmată apoi de opinia publică a multor ţări ale lumii.
Insemnari pe un iPhone. Amintirea bunicilor
Un loc de In Memoriam pentru bunici
“Mincinosul Ponta” şi standardele BBC
Recent, o declaraţie a premierului României, Victor Ponta, a creat senzaţie: în alegerile din 20 mai 1990, primele după înlăturarea de la putere a lui Nicolae Ceauşescu, el a votat pentru Ion Raţiu în alegerile prezidenţiale şi pentru Partidul Naţional Liberal în alegerile parlamentare. Dacă într-adevăr aşa este, atunci parcursul politic al tânărului de nici 18 ani la 20 mai 1990 poate fi considerat demn de cel al vestitului personaj al lui Caragiale, Coriolan Drăgănescu.
Noi oamenii de zăpadă
Apa cuvintelor din zăpada noastră
se scurge în venele
nenăscuţilor oameni de zăpadă
Obştea sătească, un fenomen arhaic şi modern
Îmi propun să vorbesc despre o obşte sătească, o formă de comunitate a cărei origine se pierde în începuturile epocii medievale. În aceste comunităţi, principala resursă economică – pădurea – este proprietatea indivizibilă a întregii comunităţi. O întâlnim mai ales în Vrancea, dar şi în Bucovina sau Banat, sub diferite denumiri (composesorate, păduri grănicereşti, comune politice). Şcoala românească de sociologie (îndeosebi prin Henri H. Stahl) a întreprins studii extinse asupra acestui fenomen…
Nu eşti ce crezi că eşti…
Am emigrat din România pentru că nu eram “român”. Sau, cel puţin aşa am înţeles din momentul în care am început să înţeleg lumea din jurul meu. Copil fiind, am suferit mult din cauza asta. (Copiii nu vor să fie diferiţi, vor să fie la fel ca ceilalţi). In adolescenţă m-am obişnuit şi am îmbrăţişat ideea că viitorul meu este în Israel, pentru că, nu-i aşa?, evreii aveau în sfârşit ţara lor. Cum am ajuns în Israel însă, în 1965, am devenit imediat “român”, aşa cum imigranţii din Franţa erau “francezi”, cei din Anglia, “englezi”, cei din Maroc, “marocani”…