Month: September 2012

Uncategorized

Austeritate, dar nu pentru Biserica Ortodoxă Română

Dacă într-un recent articol mi-am propus – şi am respectat – tratarea predării religiei în şcolile româneşti de stat numai sub aspect psihologic, a fost poate fiindcă mai multe persoane – confraţi de breaslă, dar nu numai, din ţara în care trăiesc de trei decenii încoace, au încercat să mă convingă să renunţ la abordarea acestei teme, cu argumente în aparenţă de soliditatea betonului.

Uncategorized

Două exemple de primitivism românesc

Ce înţeleg conspiraţioniştii despre şansele lui Barack Obama de a fi reales? Acum câteva zile pe internet, la o discuţie despre alegerile prezidenţiale din Statele Unite, o persoană din România a făcut următoarea afirmaţie: “Am auzit că Barack Obama nu mai e în cărţi”. Când am întrebat-o pe respectiva de unde auzit acest non-sens, persoana mi-a furnizat vreo cinci linkuri, de bloguri dedicate teoriei conspiraţiei sau articole din presa română, în care era vorba, printre altele de alegerile prezidenţiale din SUA din 2012, dar nu rezulta nicăieri că “Barack Obama nu mai e în cărţi”.

Uncategorized

Filat acceptă “oferta energetică” a Rusiei. Ce strategie urmăreşte Chişinăul şi cum va reacţiona UE?

Propunerea lui Filat de a cere amânarea pentru 4 ani a implementării pachetului energetic este o decizie optimă, în condiţiile în care acesta îşi asumă riscuri majore. Or, aceasta poate diminua suportul unei părţi din electoratul formaţiunii sale; dar şi a anumitor parteneri europeni, care se opun monopului rusesc în sectorul energetic.

Uncategorized

The State of Montana – A bicyclist’s dream and tenacity

Montana is truly a world class destination for a vast array of outdoor adventures from its extensive river systems to the daunting Rocky Mountains. The predominately unpopulated myriad of landscapes that can be found in Montana offer a wide range of possible activities to be explored, one of the more intense and exciting being mountain biking in the western section of the state. World class mountain biking trails can be found less than a twenty minute drive…

Uncategorized

Programul de burse oferite de statul român cetăţenilor străini, anul universitar 2013 – 2014

burse oferite de statul român cetăţenilor străini pentru anul universitar 2013 – 2014. Domenii prioritare : Vor fi promovate, cu prioritate, solicitările candidaţilor care doresc să studieze ştiinţe politice şi administrative, ştiinţele educaţiei, cultură şi civilizaţie românească, jurnalism, studii tehnice, petrol şi gaze, ştiinţe agricole, medicină veterinară, arhitectură, arte şi altele…

Uncategorized

Cârpe cu huormoni

Acum câtăva vreme dădeam dat târcoale unor cârpe de casă într-un magazin. Ceeace mi-a atras atenţia la ele a fost că erau cu “micro fibre” şi pasă-mi-te curăţai orice cu ele doar puţin umezite şi fără (!!!) detergent. Zis şi făcut, am cumpărat un set (bucătărie-baie, ferestre, mobile şi “de toate”). Le-am adus mândru acasă şi am început să frec cu ele pe unde se nimerea.

Uncategorized

Partidul Poporului Dan Diaconescu – PPDD S.A. – o întreprindere de succes

În sondajele din lunile martie şi aprilie diferenţele dintre intenţia de vot pentru PPDD şi PDL erau minime, uneori chiar favorabile primului (inclusiv în cele efectuate de CSOP). A urmat războiul total dintre USL şi PDL, declanşat prin instalarea Guvernului Ponta şi ajuns la apogeu o dată cu tentativa de demitere a preşedintelui Băsescu. Acum, fostul partid de guvernământ are un avans înaintea PPDD de vreo 10 puncte. Explicaţia e simplă: atenţia publicului fusese acaparată de cele două blocuri, un partid despre care nu se discută pierde.

Uncategorized

Consulatul Rusiei la Tiraspol – încurajare a separatismului sau altceva…?

Apropierea Chişinăului de UE în materie de politică externă prin filiera integrării europene, precum şi emergenţa factorului american în vecinătatea Rusiei, prin instalarea sistemului anti-rachetă şi întărirea unui parteneriat strategic americano-român, au condus la o resuscitare a interesului faţă de regiunea transnistreană. După o perioadă de întreţinere a separatismului transnistrean prin alocări directe din bugetul naţional, Rusia intenţionează să treacă la o fază activă de relaţionare cu Tiraspolul, prin oficializarea prezenţei sale diplomatice în regiune.

Uncategorized

Năstase după gratii

Adrian Năstase le-a transmis din închisoare un mesaj de mulţumire celor care l-au susţinut. Fostul premier a spus că citeşte mult şi că se consideră “într-un fel de cantonament” în arest. “Dragi prieteni, vă mulţumesc pentru comentarii şi pentru mesajele de încurajare. Le-am citit cu mare atenţie – ca de obicei – şi cu multă bucurie. Aflaţi despre mine că citesc mult şi că pregătesc un studiu despre formula optimă de reprezentare a României la Uniunea Europeană. Mă consider într-un fel de cantonament…”, a scris Adrian Năstase pe blogul lui.

Uncategorized

Tyler Hamilton: ciclistul trişor îl acuză pe Lance Armstrong de dopaj sistematic

Aşteptată cu un enorm interes, cartea ciclistului american Tyler Hamilton “The Secret Race – Inside the hidden world of the Tour de France: doping, cover-ups, and winning at all costs” (Cursa secretă – În lumea ascunsă a Turului Franţei: dopaj, muşamalizări şi câştig cu orice preţ – Bantam Press, 2012) nu dezamăgeşte. Scrisă împreună cu jurnalistul Daniel Coyle, ea reprezintă confesiunile unui fost practicant asiduu al dopajului, dar interesul sporit pentru carte provine din dezvăluirile cu privire la fostul coechipier al lui Hamilton, Lance Armstrong.

Uncategorized

Caii… pictorilor

Calul a fost din totdeauna unul din animalele preferate ale pictorilor. Poate pentru că e graţios, inteligent, poate din cauză că a însoţit omul în toate activităţile sale paşnice sau nu… În scenele de luptă, apare ca un personaj principal. E nelipsit din tablourile consacrate eroilor victorioşi, dar e frecvent şi în scenele rurale sau de întreceri pe hipodrom.

Uncategorized

Georgia O’Keeffe, mama modernismului american.

Born near Sun Prairie, Wisconsin, O’Keeffe first came to the attention of the New York art community in 1916, several decades before women had gained access to art training in America’s colleges and universities.
She made large-format paintings of enlarged blossoms, presenting them close up as if seen through a magnifying lens, and New York buildings, most of which date from the same decade.

Uncategorized

Îi doresc succes lui Dan Diaconescu în alegerile parlamentare

Dan Diaconescu era cunoscut ca jurnalist şi om politic, din 21 septembrie e cunoscut şi în calitate de capitalist autohton (sau cel puţin asiprant) de când a fost anunţat în calitate de câştigător al licitaţiei de cumpărare a pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim scos la vânzare de Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).

Uncategorized

Viitorul Parlament va fi populat de partide fǎrǎ electorat

Un sistem electoral care, vrând sǎ descurajeze participarea la alegeri a formaţiunilor “nesemnificative”, favorizeazǎ intrarea pe uşa din dos a Parlamentului reprezentanţilor unor partide cu electorat fictiv, care nu se ştie pe cine reprezintǎ, legate prin interese netransparente de partidele “mari”. Am mai spus, legile sunt fǎcute de cei care sunt în interiorul sistemului parlamentar, în interesul lor imediat şi exclusiv. Poate cǎ ar fi cazul ca, în campania electoralǎ, sǎ cerem candidaţilor angajamente ferme privind shimbarea acestei stǎri de fapt.

Uncategorized

Sunt cinstit: şpaga e prea mică!

Se spune că fiecare om are preţul lui. În funcţie de poziţia pe care o ocupă, de caracterul său, de circunstanţe, etc., etc. Şi că nimeni nu este 100% incoruptibil. Trebuie doar să-i găseşti punctul slab. La unii este dorinţa de îmbogăţire, la alţii vanitatea, la alţii slăbiciunea pentru femei frumoase. Cum spunea Oscar Wilde: pot rezista la orice cu excepţia tentaţiei.

Uncategorized

Provocarea iraniană: între dialog şi “ciocnirea civilizaţiilor” (I): pasivul conflictelor uitate

Din perspectiva moralei publice, parteneriatul cu Irakul lui Saddam Hussein a diminuat prestigiul statelor occidentale în rândurile adepţilor transformărilor democratice în ţările arabe şi a alimentat curentele panislamiste. În aceeaşi ordine de idei, postura de campion al islamului a asigurat Iranului un primat în cercurile militanţilor şiiţi din Liban şi Siria, dar şi posibilitatea de a juca un rol normativ în cadrul frontului îndreptat împotriva Israelului.

Uncategorized

e-reader sau nu e-reader?

Dar de câţiva ani cărţile au început să dispară şi să fie înlocuite de e-readere, cărţi electronice. Deşi cărţi e puţin spus, acele subţiri aparate fiind veridice biblioteci. Fenomen care se observă încet şi în Bucureşti, unde la două-trei călătorii cu metroul sigur se poate observa cel puţin un reader.

Uncategorized

Pe frontul de est toate sunt noi…

Am plecat din Bucureşti într-un Mercedes vechi dar încă foarte bun, pe care biroul nostru îl închiria, din când în când, pentru călătorii mai lungi. Drumul până la graniţă a fost lipsit de evenimente demne de menţionat, cu excepţia poate a faptului că la fiecare câţiva zeci de km, maşina mai pierdea o parte din ţeava de eşapament.

Uncategorized

Cocoana Anuţa

… vara asta n-am mai ieşit nicăieri am avut-o cu noi pe cocoana Anuţa; vară de vară treceam Baicu peste puntea înaltă de lângă plisa unde se adună tineretul Dragomireştiului, suiam pe Dumbravă la locul nostru rămas de la moaşa Ileana…

Uncategorized

Va doresc timp

Va doresc timp. Timp petrecut langa cei dragi (si trecatori), timp sa va zambeasca sufletul, timp sa munciti cu drag. Daca nu gasiti timp pentru toate astea, mai taiati din timpul acela pe care-l petreceti incruntati sau judecandu-i pe altii. Sau tinand suparari cu zilele. Sau incercand sa-i schimbati pe ceilalti, in loc sa-i acceptati.

Uncategorized

Falansterul Sfrijeni-Vlăsia; Sau cum a împăcat Gheorghe T. nişte curve (II)

(I) Tradiţii seculare, muncă şi supunere; Promisiunea unei zile la ţară – proiect UE finanţat de primar; Perechea Boierească; Jocul aparenţelor; Iubita transfugului e nevasta securistului; (II) Pasiuni vinovate la Sfrijeni; Judecata; Cinstirea Stăpânilor şi Oaspeţilor – Începutul sfârşitului; Epilog pe plajă – You can checkout any time you like, but you can never leave!

Uncategorized

Cauciucul românesc

Epoca materialelor în care trăim este caracterizată ca o epocă a materialelor plastice şi a cauciucului, ultima din lanţul epocilor de piatră, a bronzului şi a fierului. In cadrul acestei epoci, cauciucul natural nu putea acoperi nici 1% din necesarul de cauciuc pentru anvelope, astfel că s-a dezvoltat o producţie mondială de 9.400.000 tone/an, din care 2.200.000 tone/an de cauciuc sintetic obţinut prin două procedee de bază, cel german – “BUNA” (butadien-sodiu) şi cel rusesc – SK (Sinteticeskii Kauciuc), şi o producţie mult mai mare de cauciuc poliizoprenic.

Uncategorized

Mă îndoiesc, deci exist…

Într-o relativ frumoasă după-amiază de iulie, având alături, în ordine alfabetică, o bere rece germană şi un interlocutor nu la fel de rece, mai ales când era contrazis, am ajuns să vorbim, dintr-una într-alta, despre politicienii de azi şi despre realităţile Europei de secol XXI, eu susţinând ideea că bătrânul continent a progresat vizibil din secolul XX şi până în prezent, interlocutorul meu având, ca de obicei, o cu totul altă opinie. Nimic nu e mai productiv şi reconfortant decât o conversaţie între oameni care nu sunt de acord unul cu celălalt. Din păcate, însă…

Uncategorized

La Londra a luat sfârşit o vară sportivă de succes

La Londra urmează să se desfăşoare luni la prânz o paradă în cinstea medaliaţilor britanici de la Jocurile Olimpice şi cele Paralimpice, într-un sezon început pe 27 iulie şi terminat pe 9 septembrie. Marea Britanie s-a situat pe locul trei în clasamentul pe medalii, atât la olimpici cât şi la paralimpici, dar succesul cel mai mare a fost poate cel de public, care a depăşit toate aşteptările.

Uncategorized

Puricele Nistorescu și elefantul The Economist

Directorul ziarului Cotidianul publică un articol în care critică prestigioasa revistă The Economist pentru un material despre modul în care USL – coaliția la putere în România – a reacționat la criticile jurnaliștilor în timpul crizei legate de suspendarea președintelui Traian Băsescu și referendumul privind demiterea sa:

http://www.cotidianul.ro/the-economist-descrie-libertatea-cu-fundul-in-sus-193429/

Articolul lui Nistorescu nu merită analizat pe fond, nu doar datorită ridicolului generat de directorul unei gazete obscure din România care trage de urechi una dintre cele mai vechi și prestigioase publicații în limba engleză din întreaga lume, dar chiar din start directorul în cauză își dă singur cu firma in cap.

Uncategorized

Protestul lui Pistorius poate deschide Cutia Pandorei la Jocurile Paralimpice

Protestul sprinterului sud-african Oscar Pistorius după pierderea cursei de 200 de metri plat a deschis o Cutie a Pandorei la Jocurile Paralimpice: ce reprezintă un avantaj incorect în tehnologia folosită de sportivii paralimpici și cum sunt clasificați acești sportivi?

Pistorius s-a plâns că adversarul său, ambutat de ambele gambe ca și sud-africanul, folosea lame mai lungi cu 10 centimetri ceea ce i-a creat un avantaj decisiv.

Uncategorized

Minorităţile religioase sunt hărţuite de creştinii ortodocşi

Biserica Ortodoxă din Moldova exercită o dominaţie puternică asupra politicilor publice şi intervine abuziv în exercitarea dreptului la libertatea religioasă a altor grupuri religioase. Sunt câteva constatări ale experţilor de la Centrul de Informare in domeniul Drepturilor Omului care, în perioada iunie-august, au realizat un studiu cu privire la cazurile de discriminare în rândul adepţilor altor culte religioase din Moldova.

Uncategorized

Hiroşima şi iertarea (II)

Decizia finală privind utilizarea armei nucleare cădea în responsabilitatea Preşedintelui Truman, în calitatea sa de Comandant Suprem al Armatei. Ceilalţi lideri – militari şi civili – îi furnizau sfaturi şi recomandări. În nici un moment în discuţiile privind modalităţile utilizării bombelor nucleare nu s-a pus la îndoială însăşi necesitatea utilizării acestora, şi anume pentru a pune capăt pierderilor enorme ale Aliaţilor. Nici unul dintre factorii consultaţi nu l-a sfătuit pe Preşedinte să nu utilizeze bomba. Abia după terminarea războiului, când cele câteva sute de mii de victime evitate au devenit din ce mai abstracte şi fantomatice, s-au auzit voci contestatare.

Uncategorized

”Noi, intelectualii!”

Cu mulţi ani în urmă am condus doi oaspeţi din lumea filmului din România la studiourile Pinewood de lângă Londra, unde se turna un nou film James Bond, cu Roger Moore în rolul principal. Asistând la filmarea câtorva scene, unul dintre vizitatori m-a întrebat, la un moment dat: ”Ce studii are regizorul?” ”Nu ştiu”, am răspuns, ”şi probabil că nu l-a întrebat nimeni. De fapt nu are nici o importanţă”.”Păi atunci, pe ce bază a fost angajat?”

Uncategorized

“Filozofie” de plajă…

Spre amurgul lui august, plajele Coastei de Azur devin ceva mai respirabile; poţi să-ţi întinzi anatomia pe un petic mai larg de nisip, iar când te paşte vreo aţipeală subită, nu rişti să-ţi rătăceşti lăbuţele pe prosopul vecinilor. Momentul e propice meditaţiei pe fundalul sonor şi monoton al valurilor care se duc şi revin aidoma gândurilor.

Uncategorized

Falansterul Sfrijeni-Vlăsia; Sau cum a împăcat Gheorghe T. nişte curve (I)

(I) Tradiţii seculare, muncă şi supunere; Promisiunea unei zile la ţară – proiect UE finanţat de primar; Perechea Boierească; Jocul aparenţelor; Iubita transfugului e nevasta securistului;
La vreme de cod portocaliu, ca să fiu şi eu măcar odată patriot, m-am hotărât să merg la mare. La Balcic. Spre sfârşitul lui iulie când nu se mai putea trăi de arşiţă, arunc la întâmplare în maşină ceva straie albe, crema de soare şi pornesc val-vârtej spre destinaţie GPS-ul îmi arată că voi fi pe plajă “peste 6 h şi 35 de minute” – inşallah.

Uncategorized

Tentativa de demitere şi impactul ei asupra alegerilor parlamentare

Avem douǎ cifre certe: la localele din iunie, 4,5 milioane de voturi pentru listele USL la consiliile judeţene. La referendum, 7,5 milioane de votanţi pentru demiterea lui Traian Bǎsescu. Dacǎ la alegerile parlamentare s-ar prezenta 11 milioane de alegǎtori (cifra maximǎ înregistratǎ în ultimii 4 ani), voturile tuturor nemulţumilor de actualul Preşedinte ar reprezenta procentajul uriaş de 68%.

Uncategorized

Eddy Merckx – un mister ne-elucidat

Ce-ți mai poate spune azi o carte despre marele campion ciclist Eddy Merckx? La prima vedere, nu mare lucru.

Și totuși lectura cărții “Eddy Merckx – Canibalul”, de Daniel Friebe (Ebury Press, 2012) este pasionantă. De ce? În primul rând pentru că nu este nici o tămâiere a aceluia care a fost considerat nu doar cel mai mare ciclist din istorie, dar poate chiar cel mai mare sportiv, nici o demolare de pe soclu a acestei legende a acestei legende vii.

Uncategorized

Securitatea cea plină de surprize…

Cine dintre noi nu are amintiri din trecutul comunist al existenţei sale, care revin pe neaşteptate în actualitate, fără să le fi chemat nimeni, printr-un soi de asociaţii determinate de sechelele afective ale acelei epoci, mai ales dacă are o vârstă a cărei primă cifră ar fi cam… de la 4 în sus? Teribilele poveşti pe care le auzeam despre temuta instituţie pre nume „Securitate” ni se păreau incredibile, până când deveneam noi înşine câte un personaj (secundar, în cel mai bun caz şi principal – în cel mai rău), al vreunei astfel de poveşti.

Uncategorized

Sorin Ilieşiu se declară şocat de excluderea sa din Societatea Timişoara

Am fost şocat să aflu că am fost exclus din Societatea Timişoara pentru (1) “afirmaţia stalinistă” că unii dintre judecătorii Curţii Constituţionale şi-au trădat misiunea justiţiară ignorând numărul real al cetăţenilor cu drept de vot de pe listele permanente şi invalidând astfel un vot democratic covârşitor, precum şi pentru (2) „derapaje de la principiile democratice statuate în Proclamaţia din 1990”.

Back To Top