Month: July 2012

Uncategorized

Politica nu e niciodată departe de sport la Olimpiadă

O înotătoare chineză medaliată cu aur a fost acuzată de un antrenor american de nataţie că se dopează, acuzaţie respinsă categoric de chinezi. Rivalitatea dintre China şi Statele Unite, care se luptă pentru primul loc în clasamentul pe medalii la Olimpiadă, nu se limitează doar la sport, aşa că nu este greu de bănuit că disputa are şi o conotaţie politică. Dar nu este singura dispută de acest fel la aceste Jocuri Olimpice de la Londra.

Uncategorized

Exodul (2)

…Dumnezeu ne dădea atîta putere,

încît dacă la pornire

ne înhămam cîte douăzeci, treizeci

la un clopot aburcat pe o sanie,

după primul deal şi prima vale,

simţeam în sufletul nostru

atîta credinţă şi atîta putere,

încît povara ni se părea a fi foarte uşoară

Uncategorized

Naţiune înainte de naţiune (I): origini reale şi origini mitice, implicaţii socio-culturale

Beneficiarii noii lecturi care implică şi rescrierea trecutului, sunt noile forţe sociale care se identificau cu naţiunea ca formă de solidaritate genuină, adevărată nouă religie a secolului al XIX-lea. Competiţia obiectivă la care vor participa noii actori ai relaţiilor de putere, dar şi structuri şi comunităţi angajate în construcţia unor entităţi statale proprii, asigură preocupărilor pentru trecutul naţiunii ca mijloc de legitimare a unor ce aparţin actualităţii,…

Uncategorized

Din grădina mea

Capriciu estival. Pe timp de vară plăcerea gătitului se împleteşte cu cea a grădinăritului. Chiar dacă avem câţiva metri pătraţi de teren disponibil pe lângă casă putem plantă câteva roşii, cimbru, busuioc, ceapă ş.a.

Uncategorized

Bosonul Higgs şi Dumnezeu – 4 Iar “a căzut” teoria Gravitaţiei Universale?

După ce în articolele anterioare am văzut că la nivel de particule elementare, materia din care suntem construiţi are legi foarte diferite de cele cu care suntem obisnuiţi in mediul in care trăim, legi foarte stranii, pe care nici nu le putem intui sau reprezenta, aici vom vedea cum o descoperire accidentală facută de Vera Rubin (o cercetatoare in domeniul astrofizicii) a pus, pentru scurt timp insă, la indoială aplicabilitatea legii Gravitaţiei Universale la nivelul galaxiilor si structurilor stelare gigantice.

Uncategorized

După distracţie, la treabă!

Poooftim? Da, chiar aşa. Vecinilor de deasupra, plecaţi în vacanţă, li se deconectase furtunul de alimentare cu apa de la maşina de spălat automată şi apa curgea, curgea… ajunsese deja la etajul unu de la etajul cinci, iar noi stăteam la etajul patru. Pereţi spălaţi, covoare plutitoare, apa oprită (cineva avusese inspiraţia să oprească apa de pe întreaga coloană, într-un final, spre disperarea celor de la 8 care aveau un botez).

Uncategorized

Vine cutremurul?

Dacă în prezent am fi loviţi de un cutremur ca cel din anul 1802, este cert că aproape toate construcţiile ridicate în “epoca de aur” ar fi la pământ. Mai mult, dacă cutremurul s-ar produce noaptea, când oamenii sunt în case, numărul de victime ar fi incalculabil mai mare.

Uncategorized

“Șapte ani de așteptare au luat sfârșit” – începe Olimpiada de la Londra

Vineri seara are loc pe stadionul olimpic de la Stratford, în estul Londrei festivitatea de deschidere a celei de-a XXVII-a ediții a Jocurilor Olimpice de vară.

Începutul olimpiadei pune capăt unei perioade de așteptare și pregătiri intense începute cu 15 ani în urmă.

Secretul cu privire la conținutul ceremoniei de deschidere a fost păstrat cu strășnicie, în pofida participării a 60000 de spectatori voluntari la repetiții.

Uncategorized

Banii au transformat sporturile olimpice în Marea Britanie

Întrecerile olimpice au început la Cardiff cu două zile înaintea deschiderii oficiale a jocurilor, printr-un meci de fotbal dintre echipele feminine ale Marii Britanii și Norvegiei.

Sportivii britanici se așteaptă, ca reprezentanți ai țării gazdă să câștige un număr de medalii de aur fara precedent de la olimpiada din 1908 încoace.

Acest succes, anunțat deja de jocurile de acum patru ani de la Beijing se explică printr-o investiție masivă și susținută a statului în sporturile olimpice.

Uncategorized

Securitatea dă bătăi de cap câteva zile înainte de începerea Olimpiadei

Primarul Londrei, Boris Johnson, a declarat că orașul este pregătit să găzduiască Jocurile Olimpice, ale cărei ceremonie de deschidere este programată să aibă loc în seara zilei de vineri 27 iulie pe stadionul olimpic de la Stratford.

Dar, cu doar cinci zile înainte de începutul Olimpiadei subzistă serioase semne de întrebare, mai ales în chestiunea asigurării securității participanților, spectatorilor și vizitatorilor.

Uncategorized

Bradley Wiggins devine primul britanic câştigător al Turului ciclist al Franţei

Ciclistul Bradley Wiggins a devenit primul britanic care câștigă Turul Franței în istoria de 109 ani a “Marii Bucle”.

El a fost urmat în clasamentul general la peste trei minute de compatriotul și coechipierul său Chris Froome și la peste șase minute de italianul Vicenzo Nibali.

Ultima etapă, încheiată cu un circuit pe bulevardul Champs Elysees din Paris, a fost câștigată la sprint de Mark Cavendish, și el membru al echipei Sky alături de Wiggins și Froome.

Uncategorized

Exodul (1)

Atunci cînd umbra primilor călăreţi

apărea ondulîndu-se pe deal şi veneau

vremuri de bejenie

ne sculam în toiul nopţii,

stingeam focurile,

ne strîngeam lucrurile

şi, într-o linişte deplină,

o luam din loc tîrîndu-ne paşii

prin iarba umedă

sau prin zăpada ce tocmai

începea să se aştearnă din cer.

Uncategorized

Arhipelagul insomniei, acolo unde materia fără carne

Nu cred că scriitorii de limbă spaniolă sau portugheză a sfârșitului de secol douăzeci, începutului de secol douăzeci și unu se vor putea elibera, literalmente, de influența Veacului de singurătate, a lui Marquez (revendicat – de el însuși – din Comedianții lui Green), a universului faulknerian, de sub însemnele heraldice ale lui Borges, sau discursul paranoizant al lui Cortazar.

Uncategorized

O poveste … cu spionaj industrial !

În anul 1974, instalaţiile de fabricare a polistirenului de la Combinatul de Cauciuc Sintetic de la Oneşti nu puteau să atingă o capacitate de producţie suficientă pentru a acoperi cererile mari la export, şi asta din cauza unui deficit de benzen, materia prima principală pentru sinteza chimică de medicamente, mase plastice, cauciuc sintetic şi coloranţi.

Uncategorized

Quo vadis, Romania?

Romania trebuie, mai intai, respectata pentru ca, mai apoi, sa poata fi guvernata! In caz contrar, marasmul politic, economic, social si moral se va perpetua halucinant. Caci, intr-o tara in care democratia este batjocorita de o clasa politica nevrednica, sfidatoare si suficienta, crizele nu tin de fapt de interesele cetateanului, ci de incrancenarile gastilor ce se afla alternativ la putere si in Opozitie. Miza? Controlul resurselor Statului. Cetateanul devine in acest context o cantitate neglijabila. Pe cat de simplu, pe atat de dezastruos…

Uncategorized

National Blues and Jazz Festival Arthur Brown & Royal Windsor Racecourse

Într-un interviu acordat în ’72 casei de discuri Abbey Road, Roger Waters (deja lider al grupului Pink Floyd) spunea ”Rock is dying.” Avea el însuși să fie unul dintre cei care a contribuit la infirmarea acestei temeri destul de greu de înțeles pentru începutul anilor ’70. Însă o schimbare a avut loc, progressive-ul și psychedelic-ul pierzînd teren în detrimentul hard-rock-ului, odată cu apariția trupelor Led Zeppelin și Deep Purple.

Uncategorized

„Fără să vrei, meseria de jurnalist te face să descoperi lumea, cu bune şi cu rele”

Deşi încă din liceu visa să facă jurnalism şi a urmat timp de un an cursurile facultăţii de profil din cadrul Universităţii Hyperion din Bucureşti, revine la Constanţa şi absolvă Facultatea de Psihologie, secţia Psihopedagogie Specială, din cadrul Universităţii Ovidius Constanţa, după care revine la prima dragoste, jurnalismul.

Back To Top