caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Arhiva rubricii Politic

 

[Protocoale secrete] Lege care prevede declasificarea Hotărârii CSAT nr. 17/2005

de (17-11-2018)

Proiectul legislativ a fost adoptat în Camera Deputaţilor cu 174 de voturi pentru, 92 de voturi contra, şi 4 abţineri. În acest caz Camera Deputaţilor este forul decizional. Legea se afla în control al constituţionalităţii, după care va merge la promulgare. PNL a anunţat că va ataca legea la Curtea Constituțională a României.

Extrase din propunerea legislativă

De la data intrării în vigoare a prezentei legi, se desecretizează toate protocoalele şi/sau acordurile de colaborare şi cooperare încheiate între instituţiile statului român, Serviciul Român de Informaţii, Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Consiliul Superior al Magistraturii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Protocoalele au dus la grave abuzuri şi la încălcarea uneor drepturi constituşionale ale persoanelor aflate în urmărire penală sau inculpate în procese penale. Nu puţini cetăţeni au fost condamnaţi penal în baza unor probe culese şi administrate potrivit acestor protocoale secrete. Neavând acce la materialul probator adunat de procuror prin întegistrări secrete efectuate ilegal de organele de cercetare penală speciale (aparţinând SRI), persoanele inculpate nu s-au putut apăra în faţa judecătorilor şi nu au avut parte de un proces echitabil. În acest fel, li s-au încălcat drepturi re cunoscute de Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi consacrate prin jurisprudenţa CEDO.

Prin desecretizarea unor proticoale între SRI şi structuri ale sistemului judiciar s-a creat o imagine publică gravă, de anatură să afecteze încrederea cetăţenilor în actul de justiţie, dar şi capacitatea statului român de a gestiona actul de justiţie socială, în cadrul constituţional existent.

De aceea, Parlamentul este obligat, de mandatul său reprezentativ, să ia atitudine, în numele cetăţenilor ale căror drepturi au fost încălcate şi în numele cetăţenilor ale căror drepturi ar putea fi încălcate în continuare, dacă protocoalele nu ar fi denunţate ferm.

Având în vedere cele prezentate mai sus, am iniţiat prezenta propunere legislativă care prevede, prin derogarea de la prevederile art. 24 din Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, declasificarea Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nr. 17/20015 privind combaterea corupţiei, fraudei şi spălării banilor, precum şi a tuturor documentelor care conţin informaţii clasificate în baza acesteia. Astfel, la date la data intrării în vigoare a legii, aceste documente vpr fi declasificate de drept, fără a mai fi necesară o altă procedură, devenind astfel informaţie de interes public şi nu mai produc efecte de orice natură.

Sursa: Propunerea legislativă privind declasificarea.

Extrase din proiectul adoptat de Camera Deputaţilor

Cauzele în care au fost pronunţate hotărâri definitive şi în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale în perioada de existenţă a documentelor prevăzute la art. 1 şi până la intrarea în vigoare a prezentei legi sunt supuse revizuirii. Competenţa revine primei instanţe care a soluţionat fondul cauzei.

Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim de efectele produse de documentele prevăzute la art. 1 au posibilitatea, în termen de trei ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să se adreseze instanţelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi repararea prejudiciului suferit.

Lucrătorii din SRI, precum şi cei din toate instituţiile emitente care pun la dispoziţia Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI documente şi declaraţii care au ca temei Hotărârea nr. 17/2005 a CSAT nu răspund penal, disciplinar, administrativ sau financiar pentru acţiunile întreprinse în acest sens.

Surse: presa online.

 
 
3.133.108.47