Month: April 2016

Uncategorized

Excursii organizate

Ce-mi place mie la excursiile organizate e atmosfera… La început, oamenii nu se prea cunosc dar, după două, trei zile de călătorie cu autobuzul şi una sau două mese pe zi în sala restaurantului, începi încet, încet să recunoşti figurile şi chiar să-ţi dai seama cine cu cine e căsătorit sau, mă rog, face pereche. Tot după câteva zile, într-o seară fără program, ghidul organizează o întâlnire colectivă…

Uncategorized

Premiul Nobel pentru ghicit

Suntem dispuşi în formă de stea de mare. De fapt, madam Gurnişt e steaua, în jurul ei ne aflăm numai vecinii bărbaţi şi o ascultăm curioşi. Madam Gurnişt: Prietenei mele din Ierusalim i s-a întâmplat o nenorocire mare, ceva de necrezut. Soţul ei era într-o deplasare în Cipru… Nu ştiu ce şi cum devine cazul şi se întoarce dumnealui mai devreme… Tocmai când se afla la ea în vizită un prieten din tinereţe, un turist din America…

Uncategorized

“Nu întotdeauna!”

„Nu întotdeauna declaraţiile lui Vladimir Wolfovici Jirinovski corespund cu politica oficială a Federaţiei Ruse”, a spus Vladimir Vladimirovici Putin despre propunerile făcute de Wolfovici. V.W. Jirinovski a fost unul dintre vorbitorii la întâlnirea lui Putin cu membrii fracţiunilor din Duma de Stat a diferitelor partide politice…

Uncategorized

“Statul contra Fritz Bauer”

Este o docu-ficţiune ce respectă riguros, după cât se pare, adevărul istoric. Fritz Bauer a fost un personaj real. Acest jurist evreu, social-democrat de pe vremea Republicii de la Weimar de după primul război mondial şi homosexual, avea toate datele ca să le fie “simpatic” naziştilor, care l-au şi închis într-un lagăr de concentrare…

Uncategorized

Dileme (ziceri)

Ce s-ar face amintirile maturităţii fără păcatele tinereţii? // Cei care se ascund după cuvinte le aleg pe cele mai mari. // Unii sunt scoşi din funcţie, dar rămân în post…

Uncategorized

Filiera secretă

Nu aveam lift de o săptămână… Adică blocul în care locuim era fără ascensor. S-a defectat ceva, tipul de la întreţinere a venit, a verificat şi a stabilit că s-a ars motorul. A luat motorul cu el şi a dispărut. La telefon a declarat că motorul nu e asigurat, chestia asta trebuie să coste câteva mii de dolari, fără de bani să nu-l căutăm, că nu vine…

Uncategorized

Istoria ca viitor

Poeta Ana Blandiana a primit, pe 24 martie 2016, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii ‘Babeş-Bolyai’ (UBB) Cluj-Napoca, a cărei studentă a fost, la Facultatea de Litere, între 1963 şi 1967. Publicăm discursul rostit cu această ocazie.

Uncategorized

Ivan Bohun şi anatomia unei revoluţii est-europene: eroul şi pragmaticii

Atamanului Ivan Bohun este exponent al tendinţelor radicale ale revoltei căzăceşti, conducătorul rezistenţei zaporojenilor în tabăra de la Beresteciko, rămas fidel obiectivelor iniţiale ale mişcării, chiar spre deosebire de foştii rebeli angajaţi în confruntările care vor determina în ultimă instanţă destructurarea societăţii structurate în jurul confreriei militare de la Pragurile Niprului şi începutul fazei ireversibile a crizei uniunii Polono-lituaniene…

Back To Top