caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Arhiva rubricii

Arhiva pentru martie, 2015

 

Kasparov: „Ideologia lui Putin este un cheag de ură”

de (31-3-2015)

Kasparov„Ideologia lui Putin este un cheag de ură”, spune politicianul şi activistul civic Garry Kasparov, campionul mondial la şah, în cadrul unei emisiuni realizate de colegul nostru de la Radio Svoboda, expertul ucrainean Vitali Portnikov.

Europa Liberă: Faptul că această emisiune este înregistrată la Kiev înseamnă că nu mai reveniţi prea curând la Moscova, nu-i aşa?

Garry Kasparov: „Da, aşa este. Am decis să plec definitiv din Rusia acum doi ani, în februarie 2013. Nu planificam să fac asta atunci când am ieşit din ţară, dar în momentul în care au primit o „invitaţie”, ca să-i spun aşa, din partea Comitetului de investigaţii, pentru a mă prezenta ca martor într-unul din numeroasele dosare politice care se fabricau la acel moment, am discutat cu prietenii şi colegii mei, în primul rând cu Boris Nemţov, care mi-a explicat că vizitele la Comitetul de investigaţii se termină prin transformarea martorului minim într-un suspect, şi am decis că e mai bine totuşi să rămân liber şi să-mi continui activitatea politică şi civică, fie şi în străinătate, dar să fie acolo unde îmi pot decide singur soarta.”

În Rusia lui Putin de la bun început nu au existat reguli…

Europa Liberă: Aţi calculat în avans această partidă care se joacă acum? Există pe tablă mişcări pe care nu le-aţi putut vedea în 2013?

Garry Kasparov: „Dacă ar fi fost vorba despre un joc de şah, mi-ar fi fost cu mult mai uşor, pentru că în şah există nişte reguli. Din păcate, în Rusia lui Putin de la bun început nu au existat reguli. Mai exact, era clar că singura regulă este că Kremlinul va schimba regulile atunci când va dori.

Pe de altă parte, dacă e să lăsăm la o parte jocul de şah, cred că anumite analogii istorice se pot face, pentru că istoria are proprietatea de a se repeta ciclic, cu anumite legităţi pe care niciun dictator, oricât ar vrea, nu le poate evita.

În această etapă, a confruntării cu lumea liberă, de regulă, dictatorul este mereu în avantaj (un astfel de avantaj l-a avut şi Hitler), pentru că el încalcă regulile, mai mult decât atât, el are o voinţă politică care, în această etapă, suprimă orice posibilă opoziţie a democraţiilor occidentale. Şi asta, pentru că oamenii, alegătorii în general, nu vor să audă nimic despre conflicte şi vor să menţină status-quo-ul. Şi efectele acestor atitudini deja se manifestă din plin astăzi.

Societatea occidentală, care 70 de ani a beneficiat de confort, astăzi încă nu este gata să primească realitatea putinistă în toată nuditatea ei hidoasă. Adică este înţeles faptul că Putin este o ameninţare, dar această idee ajunge greu şi încet la conştiinţa oamenilor, pentru că această ameninţare este undeva departe, în estul Europei. „Acolo se întâmplă tot felul de lucruri care nu au nicio legătură cu noi”. Aşa gândesc oamenii.”

Europa Liberă: Să ştiţi că în Ucraina oamenii conştientizează foarte bine această ameninţare, o înţeleg cu mult mai bine decât cei din Occident.

Garry Kasparov: „Acolo mor oameni, acolo e război. Însă pârghiile prin care se poate opune rezistenţă acestui regim sunt nu atât la Kiev, cât în Europa de Vest, şi, mai ales, la Washington. Acolo vedem anume procesul dureros de formare a noii agende. Să nu uităm că Putin se aseamănă foarte mult, după algoritmul comportamental, cu Hitler – el poartă o politică inteligentă, din punctul lui de vedere, şi foarte eficientă, de distrugere a sistemului internaţional de securitate, sistem care s-a creat în perioada anterioară.

Hitler a distrus Liga Naţiunilor. El nu era interesat de decizii intermediare, el era interesat doar ca totul să pornească de la zero: să înceapă de la foaia albă de hârtie, iar apoi cine e mai puternic, acela marchează. Iată că şi Putin, în mod evident, tinde să creeze o situaţie în care regulile după care lumea a trăit după 1945 să fie fi anulate… Şi nu e doar chestiunea Crimeii sau a Ucrainei de est, sau a mitologicei Novorusii – este o chestiune de sistem de coordonate. Şi cu fiecare lună de tergiversare în elaborarea unei strategii care să-l oprească creşte preţul pe care îl vom plăti în confruntarea finală cu Putin. Asta, pentru că agenda lui vine în contradicţie cu toate lucrurile cu care ne-am obişnuit, cu realităţile lumii în care trăim.

A opri agresorul astăzi, oricât de mare ar fi preţul, va fi oricum mai ieftin decât dacă acest lucru va fi făcut mâine. Preţul se schimbă în permanenţă în sensul majorării. Sistemul de argumentare de astăzi a lui Putin este copiat, în mare, după argumentele celui de al Treilea Reich. Singurul lucru care este diferit este că Hitler desena un tablou al viitorului luminos pentru oamenii care îl vor urma pe conducător. Iar în Rusia lui Putin nici măcar un astfel de tablou nu există. Acolo există doar decepţie amestecată cu frică…”

Lina Grâu, 31.03.2015

Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

 
 
18.188.135.3