Month: May 2013

Uncategorized

Podul

O zi însorită peste Praga. // Traversez pentru a nu ştiu câta oară Podul Regelui Carol şi de fiecare dată mi se pare că lumea e alta. // Urmăresc mulţimea şi încerc să-i citesc gândurile…

Uncategorized

Laurenţia şi cerşetoarea

Nu îmi amintesc exact când a început să se audă dincolo de zidurile apartamentului o voce de femeie tânără cântând arii de operă. Sau mai degrabă, să zicem, fragmente. O voce tânără, chiar foarte tânără, aş zice, şi, de bună seamă, necultivată. Dar ambiţioasă. Locuitor al blocurilor bucureştene, obişnuit cu zgomote

Uncategorized

Cofetăria, barul, locanta…

Evident, oamenii artei au căutat pitorescul, iar prezenţa umană este adesea spectaculară. Localul este uneori simplu, păstrând esenţa în atmosfera, sau atenţia este focalizată asupra unui personaj, pe chipul său citindu-se grijile sau frământările…

Uncategorized

Jazz pentru Caritate

Vă invităm să fiţi alături de cei 20 de copii cu dizabilităţi mintale din Chişinău, pentru care se va da un concert de excepţie în ritmuri JAZZ de o nouă vocalistă impresionantă, Xenia Siminciuc, şi artista invitată, Geta Burlacu…

Uncategorized

Conform legii

Orice sfârşit e un început: am terminat o berică, încep alta… // E bine să citeşti printre rânduri, dar citeşte şi rândurile. // Micile noastre eternităţi personale (Nae Cernăianu).

Uncategorized

Din Amintiri

Intru în podul bunicii cu lumina cernută, // căldura se scurge prin pereţi // şi-mpietreşte în faguri de viespe, mută. // Bunica pune nucile la uscat pe podea // şi ele se schimbă la faţă şi-n vreme…

Uncategorized

Jurnal indian (XIV)

Privesc de pe geamul maşinii vacile sfinte, oamenii care dorm pe stradă, mizeria cruntă, aud zgomotul claxoanelor, urletele indienilor care râd şi vorbesc extrem de tare, asurzitorul sunet al tobelor de la cine ştie ce nuntă organizată în mijlocul străzii, simt în nări mirosurile imposibil de descifrat ale Indiei, papilele mele gustative îşi amintesc încă de cina consumată cu doar câteva ore înainte (carne de pui extrem de picantă) şi mă bucur… Mă bucur că mă îndrept spre aeroport. Nu vreau nicidecum să nedreptăţesc India. ..

Uncategorized

Omleta (ziceri)

Ne rugăm la Dumnezeu tocmai în ziua Lui liberă… Atunci cum putem avea pretenţii la El? // Citeşte şi dă mai departe, dacă crezi că aceia vor înţelege… // Cohn Fucius era evreu?

Uncategorized

Dacă cauţi…

Dacă intenţiile sunt bune, nu-i rău să fii ambiţios. / Cunoaşterea e bogăţie, bogăţia e putere, deci cunoaşterea e putere. / Chiar toate acumulările cantitative duc la salturi calitative pozitive? Şi ce-i cu gunoiul?

Uncategorized

De ce este necesară regionalizarea României?

Regionalizarea României reprezintă o problemă reziduală, o problemă a cărei soluţionare a fost amânată în mod nejustificat foarte mult timp. Este adevărat că modalităţile de regionalizare a României din perioada interbelică (de tip fascist) şi din cea postbelică (de tip sovietic) au generat puternice resentimente în opinia publică. Dar în acest moment situaţia este cu totul alta…

Uncategorized

Jurnal indian (XIII)

India e, cu siguranţă, altceva… Un haos general care dă iluzia unei libertăţi depline, dar care, în fapt, nu e decât o lume care scapă de sub control, o lume în care orice încercare de a norma comportamente şi atitudini publice eşuează lamentabil. Până şi compania aeriană indiană e oglinda societăţii indiene. Avioane vechi, zgomotoase, care se clatină la decolare, în aer şi la aterizare, servicii execrabile, stewardese plictisite care, în aşteptarea pensiei şi cu gândul la ea, uită să zâmbească sau te anunţă că se vor întoarce imediat cu sucul pe care tocmai l-ai comandat, pentru ca mai apoi să uite cu desăvârşire de el. Pe biletul electronic pe care l-am cumpărat cu vreo două luni în avans, atât numărul zborului, cât şi ora decolării erau trecute greşit.

Uncategorized

Genocid, Holocaust, negaţionism: atitudini, legislaţie, jurisdicţii… (II)

Substantivul comun “holocaust” a pătruns din greaca veche în alte limbi prin intermediul limbii latine şi anume prin Vulgata, traducerea latină a Vechiului Testament, sec. IV e.n., traducere care se bazează la rândul ei pe , traducerea greacă a Vechiului Testament (sec. II î.e.n.).

Intrat pe această cale limbile engleză şi franceză, termenul a început să fie utilizat în context secular, adică în afara contextului biblic, cel târziu începând cu sec. XVI e.n., cu sensul de mare masacru sau suferinţă.

Uncategorized

Crâmpeie din viaţă

Mult mai târziu mi-am însuşit atitudinea faţă de vicisitudinile vieţii, exprimabilă cu dictonul: “Ai reuşit – continuă, nu ai reuşit – continuă !”, zicere, ori a lui Fridtjof Nansen, ori a lui Robert Peary, ori poate o creaţie folclorică a celor care au învăţat să lupte cu viaţa…

Uncategorized

Despre românism, cu dragoste

Prin urmare, tradiţiile şi specificul nostru naţional nu ne plasează în niciun fel pe vreo treaptă a vreunei imaginare ierarhii. Trăim astăzi, alături de toate naţiunile sau triburile planetei, consecinţele propriei noastre istorii. A fi, deci, român nu înseamnă, calitativ vorbind, nimic altceva decât a fi german, indian sau senegalez. Înseamnă ceva, dar numai în termenii diferenţei, nicidecum ai superiorităţii sau inferiorităţii. Mai înseamnă ceva în fotografia momentului, dacă ne comparăm, de pildă, în termeni de Produs Intern Brut sau cantitate de pastă de dinţi consumată într-un an, pe cap de locuitor. Însă, de aici şi până la a crede că nemţii sunt mai organizaţi doar pentru că sunt nemţi şi românii sunt firi blajine şi poetice doar pentru că sunt români, e un drum lung, la capătul căruia, cel mai probabil, se află o prăpastie… Un drum atât de lung, încât nici măcar nu merită străbătut…

Uncategorized

Jurnal indian (XII)

E foarte important în India să rămâi calm… Calm în faţa zgomotului infernal de zi cu zi, calm în faţa lipsei de politeţe (aşa cum o înţelegem noi, aplicând standarde europene), calm în faţa sistemelor greoaie, calm în faţa aroganţei deghizate în patriotism, calm în faţa superficialităţii sistemului de educaţie, calm în faţa obtuzităţii camuflate, eufemistic, în tradiţie… În general, după o vreme, reuşita e asigurată. Nu există o altă şansă. Ori pleci, ori încetezi să te implici afectiv. Eu unul nu am plecat. Încă…

Uncategorized

Înviere

Tata stă în capul mesei şi soarbe tacticos din ţoiul de ţuică. Din când în când, o mai ajută pe mama cu un sfat. “E destul de fierbinte borşu’? Nu s-a rumenit prea tare mielu’?”

Back To Top