Month: June 2012

Uncategorized

Întâlniri sub semnul sărbătorii Sfântului Grigore Iluminatorul

La Gherla sărbătoarea Sfântului Grigore Iluminatorul, creştinătorul armenilor, este o zi de pelerinaj care reuneşte în Oraşul Armenesc (Armenopolis) de odinioară armenii catolici din Transilvania şi fraţii lor de rit apostolic de Bucovina, Moldova şi Muntenia, precum şi oaspeţi de peste hotare din Ungaria învecinată sau Armenia îndepărtată. Anul acesta sărbătoarea Sfântului Grigore Iluminatorul a stat sun semnul întâlnirilor.

Uncategorized

Parisul lui Delaunay

 

Dicţionarele de artă ne spun că Robert Delaunay (1895-1941) este singurul pictor care s-a dedicat picturii fără vreo pregătire prealabilă. Tânăr fiind a lucrat ca ucenic la o firmă care producea decoruri de teatru. Expune la numai 19 ani la Salonul Independenţilor şi la Salonul de toamnă din Paris (1904). După ce experimentează impresionismul şi teoriile pointiliste ale lui Seurat trece la folosirea tuşelor largi, aplicând suprafeţe de culori contrastante care se relaţionau prin mişcare şi dinamică.

Uncategorized

71 de ani de la pogromul din Iași

Pe data de 29 iunie s-au implinit 71 de ani de la singerosul pogrom care a avut loc in “duminica aceea”, la Iasi, in 1941. Dupa calendarul evreiesc, tot pe 29 iunie, se implinesc 15 ani de cind ne-a parasit pentru totdeauna iubitul meu tata, Eugen Luca (nascut Leibovici Jean ), autorul bine cunoscutului roman autobiografic “Pogrom, Iasi, 29 iunie 1941” publicat la Tel aviv in limba romana in 1989, pentru care a obtinut premiul Zion. Acest roman a fost tradus de mine in limba ebraica si publicat in 2006, dupa care a fost publicat si in ceha si a aparut la Praga in 2007.

Uncategorized

Transilvania autonomă: dileme premoderne şi context regional

Istoria Transilvaniei, comprimată în câteva repere evenimenţiale imortalizate în acte ale mitologiei identitare româneşti sau maghiare, asigură cadrul unor controverse cărora cele două secole de istoriografie mai mult sau mai puţin specializată nu le-au diminuat impactul la nivelul receptării publice. Diversitatea interpretărilor şi abundenţa scrierilor dedicate Transilvaniei, impresionantă măcar sub raport cantitativ, se află într-o relaţie invers proporţională cu calitatea cunoaşterii trecutului, chiar în rândul comunităţilor locale, iar militantismul care impregnează lecturile propuse de reprezentanţii de ieri şi de azi ai acestora face din încercarea de restituire a profilului acestui spaţiu pluralist din punct de vedere etnic şi confesional o adevărată provocare interpretativă.

Uncategorized

Frații mai mari: iudaismul in interpretarea lui Andrei Marga

Recent, Israelul a fost vizitat de Andrei Marga, noul ministru de externe al Românei. Ce a determinat bucuria multor israelieni ? Răspunsul este că atunci când a fost numit în această funcție, profesorul de filosofie Andrei Marga, fost rector al Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca ținea un curs la Universitatea Ebraică din Ierusalim. Preocupat de problema contactelor între iudaism și creștinism, el consideră iudaismul ca una din sursele culturii europene : evreii sunt ”frații mai mari” ai creștinilor (pentru a cita titlul unei cărți a lui din anul 2009), iar rolul iudaismului în făurirea civilizației iudeo-creștine și implicit al Europei nu poate fi trecut cu vederea. Mai mult decât atât: acest trecut comun a dus spre valori comune și un viitor comun pentru Uniunea Europeană și Israel.

Uncategorized

Decomunizarea la concurență cu… legionarizarea?

În ultimele trei săptămâni, „restructurările” conducerii Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc continuă să fie comentate în presa scrisă și electronică din România și nu numai. Vladimir Tismăneanu continuă să fie atacat în presa românească, în publicații în care nu credeam că totuși dezinformarea și calomnierea fac parte din aresenalul clasic de discreditare a unei personalități, de îndată ce o nouă conducere a guvernului înțelege să-și justifice înlocuirile.

Uncategorized

Jonathan Darmon – Imaginația creativă a sculptorului

Lucrarile de inceput ale sculptorului Jonathan Darmon s-au inspirat din peisajul pastoral si atmosfera romantica din sudul Frantei, acolo unde artistul si-a facut studiile. Apoi a peregrinat prin Israel pina s-a stabilit intr-un alt loc fermecator , la Safed (Tfat), orasul mistic care atrage artisti si turisti din toata lumea. Atasat de istoria, cultura si spiritul ezoteric al locului, sculptorul, ajuns acum la maturitate artistica si faima internationala, isi poate privi cu multumire opera.

Uncategorized

Cu mortu’ pe Bulevard sau jalea la români

[caption id="attachment_53696" align="alignleft" width="150" caption="Binecuvantată este Împărația Cerurilor, da nici de cea de aici nu ne plângem! Domnului sa ne rugâm! SLK - Amin!"][/caption]In 1989 ne-am trezit, cu falsă nedumerire, că … avem un mort in casă si astfel, cu tot formolul din lume, trebuia pană la urmă să il ducem la groapă. Si de vreo douazeci de ani il tot ducem la groapă, dar ne invartim in jurul gropii in cercuri largi, precum taximetristii pusi pe capatuiala, evitând cu o consecvență mioritică drumul cel mai scurt. Fiindcă la urma urmei, este mortul nostru cel mai drag. Este tocmai mentalitatea noastră, mentalitate ce a pus Romania pe hartă exact … acolo unde stiți dar nu vă place să admiteți.

Uncategorized

Scrisoare deschisă Ministrului Educației, Cercetării și …. Sportului, Liviu Marian Pop

Putine sunt valorile pe care “Educatia Gratuita” nu a reusit sa le rastoarne inca. Pana de curand, elevii olimpici reprezentau un varf de lance al unui sistem educational pagubos. Desi nu erau deloc reprezentativi pentru acest sistem reprezentau totusi un varf de lance ce … pleca “la export” imediat dupa absolvire. Fiindca in Romania nu prea era nevoie de ei.
Astazi, pana si acest varf de lance a devinit … discutabil. Rata de promovabilitate la Bacalaureatul olimpicilor a fost modesta: 35 %. La o cercetare mai atenta… s-a observat ca cea mai mare parte a “olimpicilor” erau de fapt … sportivi de cartier de pe la niste cluburi anonime din spatele blocului. Slava Domnului ca pentru titlul de “olimpici” nu se elibereaza certificate precum cele de “revolutionari”. O tara de “revolutionari” cu certificat suntem deja, ne mai ramane doar sa devenim o tara de “olimpici revolutionari”! Iata deci care este masura reala a moralitatii noastre.
Ca sa nu mai zica nimeni ca am ajuns unde am ajuns din vina americanilor, rusilor, turcilor maghiarilor, martienilor, evreilor si biciclistilor.

Uncategorized

Microbuzele “în grevă” la Chişinău. Şantaj sau acţiune justificată?

În cazul “grevei” organizate de şoferii microbuzelor din capitala moldovenească au fost încălcate aceste reguli. Fără a înştiinţa autorităţile şi opinia publică, şoferii au hotărât unilateral să stopeze circulaţia microbuzelor pe diferite rute. Urmările au fost confruntate de pasageri şi autorităţi, care în alertă au scos în funcţiune unităţile de transport disponbile. A fost paralizată conexiunea dintre sectoarele capitalei, iar cetăţenii panicaţi au fost nevoiţi să apeleze la serviciile taximetriştilor.

Uncategorized

Atac armat în cel mai faimos mall din Toronto

[caption id="attachment_53354" align="alignleft" width="150" caption="Eaton Centre food court"]Eaton Centre food court[/caption]Era o după-amiază obișnuită de sâmbătă în zona “food court”-ului celui mai faimos mall din Toronto, Eaton Centre. Familii cu copii, cupluri, turiști, mame cu cărucioare, îndrăgostiți plimbându-se mână în mână. Sute de oameni. Dintrodată, zumzetul firesc este sfâșiat de pocnetele unei arme de foc. Un om furios, cu un pistol. Țipete. Lacrimi. Sânge vărsat. Se trage după oamenii care terorizați, aleargă și se ascund sub mese. Alții sunt călcați în picioare. Panică. Teroare.

Uncategorized

Alegerile locale – test în mărime naturală pentru alegerile parlamentare din iarnă

Duminică 10 iunie alegătorii cu drept de vot din România, cetățeni români și cetățeni ai statelor Uniunii Europene rezidenți sau domiciliați în România, în vârstă de peste 18 ani sunt chemați la urne pentru a alege autoritățile locale.

Pentru prima oară după 1990 toate funcțiile în joc, primar, consilier local, președinte al consiliului județean și consilier județean vor fi alese într-un singur tur.

Back To Top