ALB ȘI NEGRU
Oana Pellea despre frumusețea vieții
O ființă frumoasă vorbindu-ne despre frumusețea vieții
Amos Oz la Bucureşti
Scriitorul israelian Amos Oz se află la București.
Românii sunt nemulţumiţi de greva parlamentarilor USL
De aproape o lună deputaţii şi senatorii USL sunt în grevă parlamentară şi nu au de gând să renunţe decât dacă le sunt îndeplinite cele patru condiţii formulate de liderii lor: un angajament public al primului-ministru că nu va mai folosi asumarea răspunderii şi ordonanţele de urgenţă; un angajament public din partea celor de la putere că vor participa şi vor recunoaşte Parlamentului dreptul de a cenzura Guvernul prin moţiune de cenzură; sancţionarea fraudării votului de către preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi garanţii că nu se va mai întâmpla aşa ceva în viitor; rediscutarea modificării abuzive a Regulamentului care a recunoscut în Parlament un partid ce nu a candidat niciodată, respectiv UNPR.
Realităţi şi simboluri identitare medievale: Sfântul Aleksandr Nevski şi cruciada nordică (II): triumf naţional şi sanctitate dinastică
Ritmul transformărilor ce afectau lumea medievală la începutul secolului al XII-lea, atât în ceea ce priveşte infrastructura instituţională, mai vizibilă la nivelul surselor istoriografice şi reflecţiilor juridice, dar în egală măsură resorturile mai profunde ale pietăţii şi mentalului colectiv, au antrenat şi structurile de putere de la periferia nord-estică a christianitas. Din perspectiva scrisului istoric, prima şi cea mai importantă din această serie a mutaţiilor are loc la nivelul percepţiei martorilor şi constă într-o mai amplă reflectare a acestor realităţi regionale şi în caracterul mai diversificat al surselor, de la documente ale Curiei Romane la cronici urbane sau monastice de expresie latină sau slavonă.
O să mi se facă rău
N-am să-ţi ofer decît o poftă crîncenă de viaţă
şi cîteva certitudini.
Bucătăria din garaj
In timpul putin ramas dupa programul de lucru e ideal sa ne alegem retete rapide, dar si dietetice.
ALB ȘI NEGRU
Mărțișor
Neaua isi destrama tivul de argint….
Condițiile de viață și studiu ale studenților în Epoca de Aur
[caption id="attachment_47660" align="alignleft" width="150" caption="Complexul studențesc Timișoara"][/caption]Plecam de acasă pentru prima oară, urma să locuiesc într-unul din căminele complexului studențesc. Nu cunoșteam pe nimeni, aveam câteva colege de liceu care intraseră la seral, cei mai mulți dintre foștii colegi reușiseră la medicină, politehnică, matematică, filologie.
Ce bine că am plecat din România!
Am plecat fără pretenţii. De fapt, nu atât ca să mă realizez, eram prea “bătrân” deja la peste 40 de ani, cât ca să am şansa unei ratări pe cont propriu, adică să am o viaţă a mea, în care să fiu eu cel răspunzător de eşecuri şi victorii, nu să-mi rateze alţii viaţa. Numesc această şansă libertate. Nimic nu e ca libertatea!
CUM SE NEAGĂ GENOCIDUL ARMEAN
În după amiaza zilei de 23 ianuarie în Senatul Republicii franceze s-a dezbătut timp de cinci sau șase ore un proiect de lege menit să pedepsească negaționismul genocidului armean. Ca și alte parlamente europene, legislativul francez recunoscuse în 2001, ca o crimă imprescriptibilă, masacrarea în masă de către autoritățile otomane începând cu aprilie 1915 a populației de etnie armeană aflată atât în provinciile istorice armenești, cât și în alte localități ale Imperiului.
SONIA NATRA – FRAGMENTE UMANE
Şcoala evreiască din Gherla de odinioară – aşa cum a cunoscut-o Mihai Eisikovits
Evreii gherleni erau aşchenazi de rit ortodox, conducerea comunităţii fiind aleasă de ei. Viaţa religioasă era îndrumată de un rabin, cu studii superioare, bun cunoscător al cărţii sfinte şi talmudului.
Educarea copiilor se afla în centrul preocupărilor comunităţii. Clădirea spaţioasă a şcolii evreieşti, cu multe săli de clasă şi o curte mare, unde copiii se puteau juca în voie, era în proprietatea comunităţii.
Spiritul raței șchioape bântuie politica românească
Este firesc ca al doilea mandat prezidențial , ultimul permis de Constituție, să fie caracterizat de mai puțină motivație politică decât primul. În Statele Unite un președinte în ultima partea a mandatului final este numit “lame-duck”, adică rață șchioapă, deoarece nu mai are nici motivația și nici suportul politic necesar unei guvernări eficace.
Acest spirit al raței șchioape s-a așternut și asupra politicii românești, iar o probabilă victorie a USL în alegerile parlamentare riscă să însemne nu doar că Traian Băsescu va deveni impotent din punct de vedere politic, dar riscă să-și piardă și mandatul.
VÂRSTELE OMULUI
Visând cu ajutorul tehnologiei
Shilo Shiv Suleman: visând cu ajutorul tehnologiei
VÂRSTELE OMULUI
VÂRSTELE OMULUI
Are Voronin dreptate când îl atacă pe africanul Onoje? Trebuie Onoje deposedat de cetăţenie?
Asistăm la o diversificare a intoleranţei politice în Republica Moldova. Mereu politicienii s-au divizat între ei, separând şi electoratul – în ai noştri şi ai voştri- după criterii lingvistice, etnice, etno-geopolitice. Mai recent, politica a devenit terenul unul discriminări de ordin rasial, care vizează un reprezentant al străinilor de curând naturalizat.
VÂRSTELE OMULUI
Alain de Botton: Atheism 2.0
Undeva in prezentare, Alain de Botton explica fenomenul “comunitatii” – pe care, la ACUM, il indragim, il respectam si incercam sa-l si aplicam.
Jurnalista Marie Colvin de la Sunday Times ucisă la datorie în Siria
Jurnalista Marie Colvin de la duminicalul londonez Sunday Times și jurnalistul francez Remi Ochlik au fost uciși într-un bombardament în orașul sirian Homs, a anunțat guvernul Franței.
Cei doi și-au pierdut viața în timp ce încercau să fugă dintr-o clădire care adăpostea un centru de presă improvizat într-un oraș aflat din 4 februarie sub asediul forțelor militare ale guvernului sirian.
VÂRSTELE OMULUI
VÂRSTELE OMULUI
Alpinista Crina Coco Popescu intră în Cartea Recordurilor
La omul sărac nici boii nu trag – România pe timp de iarnă grea
Capitala României este sub mormane de zăpadă. A nins mult, dar orașul nu pare paralizat, dimpotrivă, circulația mașinilor este în continuare intensă, iar Bucureștiul e în continuare una dintre cele mai congestionate capitale europene.
România își revine cu greu din acest șoc meteorologic, probabil cel mai sever din ultimii 22 de ani, dar într-o perioadă de criză economică profundă era ultimul lucru de care avea nevoie. Iar acest șoc a probat odată în plus că autoritățile nu sunt capabile să-l protejeze eficient pe cetățean în caz de calamități naturale, așa cum nu sunt capabile să administreze competent țara nici în timpuri mai normale.
Are România nevoie de cercetătorii “plecați”? – Episodul 2 (un Ambasador Român la WIS)
A doua intalnire oficiala pe care am avut-o in anii 2003-2004 in timpul doctoratului in WIS a fost cu Dna Mariana Stoica – Ambasadoarea Romaniei numita de guvernul PSD, condus de Adrian Nastase la Tel Aviv.
Ca si in cazul primei intalniri cu trupa vesela si “casual” de la TSD, totul a fost aranjat cu minutiozitate de Dna de la Departamentul de Protocol (care isi facea de fapt numai datoria). Aceleasi intrebari, ce am de gand sa discut, daca intentionez sa prezint in oarece lumina WIS etc. Inca o data am asigurat-o ca nu exista nici un motiv de ingrijorare, nu ma gandesc nici sa ma “plang” de WIS (ceea ce ar fi fost ridicol, fiindca nu aveam chiar nici un motiv de nemultumire) si ca nici nu am de gand sa incalc regulile protocolare (…ma rog, nu chiar pe toate, vedeti mai jos). Iata-ne deci a doua zi pe trotuarul din fata Caffee Mada (100 m de la poarta principala, pe dreapta, langa Biblioteca Centrala) asteptand “coloana oficiala”.
Reînvie Bucureştiul evreiesc
Albumul despre Bucureştiul evreiesc prezintă şi descrie prezenţa a peste 350 de ani a evreilor în capitala română
O nouă oportunitate pentru sectorul neguvernamental: Seminariile ONGlex
Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC) anunţă începerea seriei de seminarii ONGlex, evenimente prin intermediul cărora îşi propune să prezinte teme juridice de interes pentru activitatea sectorului neguvernamental.Primul seminar va fi organizat în parteneriat cu firma de avocatură Kinstellar şi va avea loc pe data de 1 martie 2012, în Bucureşti, locaţia şi ora exacte urmând să fie comunicate ulterior. Participarea este asigurată în limita locurilor disponibile şi gratuită. Înscrierile vor avea loc între 13 – 23 februarie.
Letonii dau cu flit limbii ruse, ce vor face moldovenii?
Letonii au respins cu o largă majoritate propunerea ca limba rusă să devină a doua limbă oficială în Letonia alături de letonă
De la Reşiţa prin America şi înapoi – o scurtă istorie a familiei Auschnitt
[caption id="attachment_47327" align="alignright" width="150" caption="Steven Auschnitt - în 2010"][/caption]
Procesul lui Max Auschnit, în care au fost acuzaţi şi alţi industriaşi, s-a încheiat în 8 mai 1940 şi magnatul a fost condamnat la 6 ani de închisoare şi la plata unor despăgubiri în valoare de aproape 100 de milioane de lei şi 166 000 de lire sterline. De-acum însă şeful statului nu mai era Carol, ci mareşalul Antonescu. Conform unor note diplomatice germane, Antonescu a contribuit la scoaterea din închisoare a lui Auschnitt, în 1942, în schimbul cedării de către industriaşul everu a uzinelor sale către statul român. Acest lucru s-a şi întâmplat, pedeapsa cu închisoarea fiind comutată în muncă în folosul comunităţii, chiar la fostele sale uzine, Titan-Nădrag-Călan (!). În 1 noiembrie 1944 procesul a fost rejudecat şi Auschnitt a fost achitat de toate acuzaţiile aduse, reuşind să-şi recupereze majoritatea proprietăţilor şi uzinelor. Însă, fiind avertizat de pericolul comunismului, care urma să se instaleze în România, la începutul anului 1945 (după alte surse în 1946) a emigrat în Statele Unite.
VÂRSTELE OMULUI
Despre misoginism
Un demagog de școală nouă – Dan Diaconescu
Moment istoric – vorba comentatorilor care ironizau – Partidul Poporului (PP), condus de Dan Diaconescu, a intrat în parlamentul României!!!
Pentru cei care nu sunt la curent, PP nu a avut (deocamdată) de înfruntat verdictul urnelor, ci a făcut ceea ce le reproșează adversarilor săi politici, partidele parlamentare consacrate: a racolat primul parlamentar, fostul deputat PD-L (partidul proprezidențial) Daniel Oajdea.
Ideea referendumului pe tema moştenitorului la tronul României este aberantă
Decizia ICCJ, prin care prinţului Paul i se recunoaşte doar filiaţia pe linia Carol al II-lea, dar nu şi dreptul de moştenitor, ca şi comunicatul Biroului de presă al Casei Regale potrivit căruia regele Mihai I, ca şef al Familiei Regale, este singurul în măsură să se pronunţe asupra chestiunilor dinastice, sunt cât se poate de explicite, motiv pentru care nu prea îşi mai au rostul interpretările tendenţioase date „istoricei decizii” de către comentatorii unei anumite părţi a presei româneşti.
Romii din România nu se bucură de egalitate deplină cu ceilalţi cetăţeni – constată ambasadorul SUA la Bucureşti
Prezenţa Excelenţei Sale Mark Gitenstein, ambasadorul SUA în România, la festivitatea de comemorare a Dezrobirii Romilor, organizată de ACDR (Alianţa Civică şi Democratică a Romilor) în 18 februarie, la Bucureşti, a constituit un mesaj puternic atât către comunitatea romilor, cât şi către clasa politică din România.
“Alimentația rațională” – amintiri din “epoca de aur”…
Haz de necazul “epocii de aur”, la Iaşi.
poem fragil (Poem de Anca Anghel Novac)
sunt trepte pe care le-aş coborî una câte una
până când aş ajunge la capătul dinspre tine
“ Teoria ca teoria, dar practica ne omoară… “
Am fost la “bulău” – cum era în armată pe vremea lui Ceaușescu
Iarna 1974-România Focşani-curs de medici ofiţeri, zăpadă, frig (acoperişul de tablă al dormitorului celor circa de 60 tov. elevi /soldaţi /doctori era acoperit cu un strat gros de gheaţă în interior; apa de la robinete era îngheţată), noi toţi tunşi ”zero”(nu ne recunoşteam unul pe altul),am început cursul intensiv de a fi transformaţi în ofiţeri adevăraţi, pregătiţi să îndeplinească toate ordinele primite de la superiori…
Realităţi şi simboluri identitare medievale: Sfântul Aleksandr Nevski şi Cruciada Nordică (I): premisele unei proximităţi viciate
Reexaminarea paradigmelor civilizaţiei contemporane pe care dezbaterea publică a trebuit să o aplice sub presiunea crizelor succesive din ultimul deceniu şi jumătate, de la aparenta ciocnire a civilizaţiilor propusă pentru a explica incompatibilităţile dintre Occident şi lumea islamică, la contestarea multiculturalismului superficial şi corect politic sau la punerea în cauză a modelelor de dezvoltare economică a determinat în ultima perioadă şi un oportun reviriment al preocupărilor pentru începuturi, o recuperare a sensurilor unor etape istorice evaluate doar printr-o grilă ideologică şi tehnică, menită să le deprecieze a priori.
Pagini din armată (I) – amintiri cazone din “Epoca de Aur”
[caption id="attachment_47254" align="alignleft" width="150" caption="In uniforma AD 1978"][/caption]Dupa esecul primului examen de admitere la facultate a trebuit sa-mi fac datoria fata de patrie ca militar in termen. Am nimerit in batalionul de servicii de pe langa o scoala de ofiteri si unde aveam sa-mi petrec un an si patru luni.
Fals tratat despre suflet (Poem de Adrian Suciu)
Trupul poartă boli înăuntru.
Soul Food
La inceputul anului 1960 lupta populatiilor de culoare din SUA pentru drepturi egale cu albii a consacrat un nou concept numit soul cu radacini in istoria sclavilor adusi din Africa pe plantatiile noului continent. Intalnim originile unei muzici distinse initiate de catre Sam Cooke si de catre Ray Charles, bazate pe genul gospel, fuzionand cu Rhythm and Blues.
Să împiedicăm împreună uitarea şi edulcorarea!
Invitatie la efortul comun de a nu lasa sa se astearna colbul uitarii si poleiala nostalgiei peste urgiile Epocii de Aur
Iași, 1979. La dezăpezire patriotică studențească
Amintiri din Epoca de Aur
Apă caldă, stat la coadă, butelia de aragaz – “amintiri din Epoca de Aur”
După decenii memoria noastră suferă unele modificări, se mai estompează, este influenţată de diferiţi factori. Din această cauză nu susţin că tot ce voi relata sunt adevărul absolut, se poate completa sau corecta de cine-si doreşte. Sunt însă convins că în mare proporţie (90%) lucrurile au stat aşa cum îmi amintesc.
Mălăele despre MINE
Horațiu Mălăele într-un delicios joc de cuvinte
DRAGOSTE
DRAGOSTE
Apel umanitar pentru salvarea vieţii lui Teodor Mărieş care se află în a 88-a zi de grevă a foamei pentru adoptarea Legii lustraţiei, a Legii imprescriptibilităţii crimelor împotriva umanităţii şi a Legii recunoştinţei faţă de eroii revoluţiei anticomuniste.
Apel adresat d-rei Roberta Anastase – preşedintă a Camerei Deputaţilor, d-lui Vasile Blaga – preşedintele Senatului, precum şi demnitarilor regimului Băsescu, semnatari ai apelului meu pentru condamnarea comunismului: Monica Macovei, Vladimir Tismăneanu, Sever Voinescu, Horia-Roman Patapievici, Cristian Preda şi Ioan Stanomir.
Toma Caragiu “N-ai pe cineva?”
Înlocuiți “tovarășul” cu “domnul” și restul scenariului se aplică în continuare
DRAGOSTE
Despre dragoste și șansele vieții
Patrick Henry Hughes și tatăl sau
DRAGOSTE
O mână de ajutor reală întinsă României
Adresez, la rândul meu această rugăminte, cititorilor ACUM. Studiul lui Bruno poate fundamenta investiţii europene de amploare în România. Aşadar completând chestionarul e un mic ajutor potenţial pe care îl acordaţi ţării.
DRAGOSTE
Sebastian față cu mămăliga
Recent in Romania, alaturi de fiul meu a fost o incursiune in timp, in traditiile sarbatorilor de iarna, mai ales in petrecerea catorva zile alaturi de bunici, de rubedenii, de vecini. Pentru el contactul cu Sibiul nu inseamna reintalnirea cu lumea natala, ca pentru mine. Plecat la varsta prescolara amintirile i se pierd in lumina difuza a garii lasate in urma, acum totul e nou si devine o alta tara.
Premierul Ungureanu va guverna cu miniștri primiți la pachet
Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu a trecut cu bine de furcile caudine ale Parlamentului şi că „independentul” premier ales, fost ministru penelist de Externe şi fost şef pedelist al Serviciului de Informaţii Externe, urmează să coordoneze o echipă alcătuită din miniştri pe care nu i-a negociat, ci i-a primit pe liste de la partidele coaliţiei aflată la putere. Aşadar, un guvern politic, condus la comandă, susţinut doar de o parte dintre parlamentari, şi nu un guvern de tehnocraţi (cum s-a promis), susţinut de toţi parlamentarii.
IRAK: BILANȚUL UNUI RĂZBOI NEINSPIRAT
Retragerea trupelor americane din Irak, completata la 18 decembrie 2011, reprezinta nu numai sfarsitul aparent al unui razboi declansat acum 8 ani si jumatate de „coalitia” condusa de SUA dar si o concluzie dezolanta a unui conflict armat scontat cu peste 130.000 de victime, doua milioane de refugiati, resentimente antiamericane persistente si consecinte defavorabile de lunga durata. Invazia Irakului in 2003 a fost „oficial” justificata in baza unor pretexte neverosimile.
Mișcarea neașteptată a lui Ghimpu
Mihai Ghimpu a făcut zilele astea niște declarații surpinzătoare. După ce timp de mai multe luni președintele PL a ținut întreaga societate în tensiune, promovând necesitatea de a alege Președintele țării doar în baza acordului AIE, care îi oferea, de altfel, dreptul de a ocupa funcția de Președinte al Parlamentului, iată că vineri aflăm că acesta nu doar renunță la postul care-i revine conform înțelegerilor cu partenerii de Alianță, dar renunță chiar și la dreptul de a înainta un candidat apartinic la postul de Președinte. Ce consecințe pot să aibă aceste decizii asupra raportului de forțe din Parlament și asupra alegerilor prezidențiale?
Are Romania nevoie de cercetatorii “plecati”? – Episodul 1 (TSD la WIS)
Citind articolul Dnei Cristina Dobrin din editia saptamanii trecute intitulat “Emigranții: Ne va regreta România vreodată?” am considerat oportun sa atac aceeasi problema (intrebare) dintr-o perspectiva oarecum diferita. Nu ma voi referi la “emigranti” in general (si nici la “Decretei” in particular) ci doar la o (mica?) parte a acestor emigranti: cercetatorii romani emigranti. Desi doar partial, voi urma linia articolului Dnei Cristina Dobrin, in sensul ca voi povesti doua experiente personale. Voi povesti prin urmare fapte reale petrecute in locuri reale, ma voi referi la persoane reale si, cel mai important, voi incerca sa evit orice interpretari subiective si sofisme inutile pe marginea acestor fapte.
Cum va combate Partidul Național Ortodox Român catastrofa demografică a României
Partidul Național Ortodox Român (PNOR) a luat cunoștință cu adâncă preocupare creștinească și românească de rezultatele provizorii ale recensământului populației din 2011, care arată că populația stabilă a României a scăzut în ultimii 10 ani cu peste 2,5 milioane, fiind acum de puțin peste 19 milioane, adică exact nivelul din 1966.
De ce au renunţat liderii AIE la referendum?
Toţi s-au aşteptat că cei din fruntea Alianţei vor ceda în fnal în faţa presiunii din interior, dar şi din afară. Se pare că triumviratul nu a rezistat în faţa gerului şi fricii de a nu aprofunda abisul dintre ei şi populaţie, precum şi în relaţia cu partenerii externi mai mult decât vitali. Cele trei partide au făcut abuz şi uz de metehnele legislaţiei, loialitatea Curţii Constituţionale, dar şi de indulgenţa europenilor preocupaţi de afacerilor lor domestice. Dar ceva în cele din urmă i-a forţat să reia procesul de alegere a preşedintelui, în corespundere cu propunerea socialiştilor, pe care îi dispreţuieşte şi totodată îi subestimează liderul liberalilor, Mihai Ghimpu. Totuşi, ce stă la baza refuzului de a supune Constituţia unui nou plebiscit: societatea civilă, socialiştii, comuniştii, partenerii externi, presiunea publică sau diverese combinaţii ale acestor factori?
Râsu-plânsu Epocii de Aur
Tabloul sumbru al totalitarismului ceauşist se destramă pe zi ce trece şi – privit retrospectiv – se transformă într-un peisaj estompat şi idilic, pentru tot mai mulţi concetăţeni. Prima acţiune menită să salveze amintirile pe care le mai păstrez, a fost să deschid un fişier în care să stochez câteva sintagme cheie pentru acele timpuri detestabile: lipsa cronică a alimentelor şi bunurilor de larg consum, cozile interminabile la orice, frigul din case, întreruperile de curent electric, izolarea până la strangulare, amestecul şi scormonirea neruşinată în cele mai intime unghere ale vieţii, supravegherea continuă şi delaţiunea din partea oricui, minciuna şi propaganda deşănţată – ascultată, acceptată şi retransmisă – dedublarea, mimetismul, lipsa de reacţie, laşitatea, dezamăgirea până în rărunchi, inerţia şi teama…Şi totuşi, flash-backurile Epocii de Aur îmi sunt declanşate – mai ales – de câteva întâmplări comice, pe care vi le împărtăşesc şi Dumneavoastră, stimaţi cititori ai revistei Acum.
Romanian Mixed Grill
Ma incanta de fiecare data cand cititorii imi scriu si imi sugereaza retete, idei legate de arta culinara. Propun tuturor celor interesati sa-mi trimita sugestii, impresii personale legate de restaurantele vizitate (negative sau pozitive, cu fotografii). Rubrica Gastronomie si stil apartine cititorilor in primul rand. Un dialog deschis pe teme gastronomice devine o noua modalitate de comunicare.
Naveta cu bicicleta pe ger și viscol în “Epoca de Aur”
In primavara anului 1976 ne-am trezit cu vizita unui capitan de militie, pe nume Dascalu, o matahala de om fara expresie desprins din seria gardienilor nazisti. A intrat in bucataria din subsolul casei unde locuiam nebatand la usa, urland la mama si gesticuland isteric.Mama mea, croitoreasa destoinica mai cosea cate o rochie, mai scurta un pantalon in cartierul de dincolo de gara, o zona saracacioasa. Nu avea mandat de perchezitie, nici nu s-a legitimat si a inceput sa deschida sertarele, sa caute prin cotloanele locuintei, camara de alimente. In sertarul masinii de cusut, o masina veche, singurul obiect primit de mama ca dar de nunta din partea parintilor ei, Sherlock Holmes-ul a dat peste o bucata de stofa.
Cea mai mare jucărie din lume
Miniature Wunderland – Hamburg. Peste 500,000 ore de muncă, imaginație, tehnologie, complexitate….
România pe calea societății socialiste multilateral subdezvoltate
Acum punem reflectorul pe perioada ceaușistă (credem că ororile perioadei 1944–1965 pot fi greu contestate, oricum), tocmai din cauza acestui negaționism insidios care tinde să-și facă apariția în discursul de zi cu zi al oamenilor.
Azi publicăm primele articole, dar vă lansăm și dumneavoastră invitația de a ne trimite articole despre mizeriile perioadei ceaușiste, perioadă unde se află rădăcinele majorității neajunsurilor din societatea românească de azi.
Vă rugăm să ne scrieți pe adresa editor@acum.tv.
Canada: Combaterea antisemitismului a devenit politică de stat
Semnificaţia semnării de către Canada a Protocolului de la Ottawa de combatere a antisemitismului
Haina roşie (Poem de Adrian Suciu)
Dacă moartea ar îmbrăca o haină roşie şi-ar veni
să asculte cum cîntăm noi într-o limbă mică,
la marginea lumii, i s-ar face aşa o milă de noi!
Amintiri din beciurile Securității lui Ceaușescu
N-am fost întotdeauna atât de deştept pe cât sunt astăzi, deşi mă consider în continuare tot un prost şi un naiv, „calităţi” pe care probabil n-am să pot să mi le dezatribui vreodată. Îmi plac versurile unui cântec de muzică country, care sună în traducere liberă cam aşa: „Nu mai sunt la fel de bun pe cât am fost odată, dar o dată sunt la fel de bun pe cât am fost dintotdeauna”.
DRAGOSTE
Naţionalismul ridicol şi mesajul „Tăbliţelor de la Tărtăria”
Am descoperit, pe o pagină de ziar de pe internet, un text intitulat „Scrisoare deschsiă către poporul român – Mesajul tăbliţelor de la Tărtăria”. Scrisoarea începe abrupt: „Eşti singurul popor european care trăieşte încă acolo unde s-a născut. Nu o spun eu, o spune istoria popoarelor. O fi mult, o fi puţin, nu ştiu dar ştiu că eşti unic în Europa, această Europă care te loveşte, te jigneşte, te umileşte. De ce o laşi să facă asta, când tu eşti singurul popor născut, crescut şi educat în graniţele sale”. Consider că numai acest fragment poate constitui o probă clară privind naţionalismul idiot al autorului.
Povestea unei singure cărți (IV)
Incepusem acest serial cu dorinta de a povesti despre singura mea carte si, pe nesimtite, am scris mai mult despre tatal meu. Unii spun ca ii seman, nu numai fizic, ci si in comportament. Poate, dar nu si in crezul sau naiv in omul bun si sint convins ca am mai multa putere de discernamint in identificarea ipocriziei. Fara indoiala, insa, stia mai bine decit mine sa diferentieze lucrurile principale, esentialul, de cele nesemnificative.
Cazul Cubei în secolul 21
Comunismul există de mai mult de 50 de ani la o aruncătură de băţ de America. Alimentele sunt porţionate, ca şi internetul de-altfel, în schimb educaţia, asistenţa medicală şi cultura sunt gratis, în orice cantitate doreşti.
Marea Neagră înghețată
Marea e frumoasa in orice anotimp dar iarna e atat de uimitoare. Valurile cu marginile inspumate vin una dupa alta ca la o parada si apoi se lovesc usor de tarm. Mereu nelinistite… Oare cate furtuni le-au gonit mereu in larg? Picuri de apa imi cad pe fata precum lacrimile unui crin. Valurile clipocesc, vantul adie dar sufletul meu tremura de bucurie si fascinatie in fata marii dezlantuite….Asta e Marea Neagra la Constanta…
Momentul adevărului – va ataca Israelul Iranul?
Va bombarda Israelul instalatiile nucleare ale Iranului? Si daca da, cind se va produce acest atac? Este o intrebare pe care si-o pun nu numai personalitati politice si militare, dar si milioanele de cetateni ai Israelului.
Lupu, Filat, Ghimpu, Voronin, Dodon: demisionați și convocați alegeri parlamentare
Liderii coaliției de guvernare din Republica Moldova, Alianța pentru Integrare Europeană (AIE) s-au răzgândit: nu mai doresc să organizeze un referendum de modificarea Constituției, vor mai încerca o dată alegerea președintelui Republicii Moldova, post vacant de doi ani și jumătate.
Din nou despre Roșia Montană
Eseu despre proiectul de minerit cu cianuri și mina deschisă la Roșia Montană
DULCE
DULCE
DULCE
Andrei Pleşu despre disidenţă şi despre Herta Müller
La minutul 3:50 este mentionat grupul Bacanu din care a facut parte si Stefan N.Maier.
Federația engleză de fotbal în căutarea unui nou antrenor pentru națională
Federația Engleză de Fotbal (FA) va începe vineri procesul de desemnare a unui nou antrenor în locul lui Fabio Capello caer a demisionat miercuri, în semn de protest față de retragerea de către FA banderolei de căpitan a lui John Terry.
Echipa națională a rămas fără antrenor cu doar patru luni înainte de turneul final al campionatului european de fotbal, unde echipa Angliei face parte din grupa D, alături de Franța, Suedia și Ucraina, care alături de Polonia găzudiește turneul.
Opoziția și problema Guvernului Ungureanu
Avem un premier desemnat. O echipa si un prim ministru care, fie vorba intre noi, arata deocamdata destul de bine… – fete relativ noi, cu ceva mai multa stiinta de carte si ceva mai multa subtirime relationala decat precedentii. La prima vedere vorbind, ministrii proaspat propusi “dau mai bine pe ecran” decat Boc & Co. Fara doar si poate. Vom vedea, insa, in zilele urmatoare si cu ce program se va prezenta dl. Ungureanu….
DULCE
Scrisoare deschisă către directorul SIE şi totodată premierul desemnat al Romaniei
Sondajul de opinie lansat de Revista ACUM în legătură cu percepţia publicului faţă de primul ministru desemnat indică până în prezent o opinie de 49% în favoarea lui Mihai Răzvan Ungureanu, între “bună” şi “excelentă”. Este posibil ca acest procent să se modifice, în urma acestei scrisori deschise şi, posibil, a răspunsului domnului Ungureanu.
Jos Toți Rampapapam – Imnul Protestatarului
Video parodie Comedis Serviciul Roman de Comedie
DULCE
DULCE
“Facebookizarea” politicii moldoveneşti
Nu este pentru nimeni un secret că speciile politice au pătruns şi parazitează pe utilizatorii moldoveni ai celei mai populare retele de socializare din lume – Facebook (FB). Aici pot fi observate tentative de presiune a opiniei publice online asupra politicului, dar şi procese inverse, spre deosebire de Odnoklassniki dedicat mai mult “vânătoarei de carne”, fie căutatului de prieteni şi aprecierii pozelor după criteriile sovietice de la “1 la 5″.
Elisabeta a II-a a Marii Britanii: o regină de 60 de carate
Regina Elisabeta a II-a aniversează pe 6 februarie 60 de ani de când se află pe tronul Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Deși îndeplinește rolul un monarh constituțional cu puteri care în practică sunt extrem de limitate, regina continuă și la începutul secolului al XXI-lea să ocupe un rol central în viața publică, chiar dacă prezența ei nu este, cel mai adeseori, un zgomotoasă.
Imagini şi savori armeneşti, spre încântarea clujenilor
Din stradă, în subteranele luptelor pentru dreptate (şi interese)
[caption id="attachment_46597" align="alignleft" width="150" caption="Steagul revoluţiei e din nou în stradă - foto. Matei Mircioane"][/caption]
Revoluţionarii din România protestează, sperând ca Guvernul, sub presiunea străzii, a Opoziţiei, să nu demisioneze şi să le dea indemnizaţiile înapoi. În acest sens şi lucrează liderii lor, precum şi reprezentanţii lor din Parlamentul României. De câteva zile, Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989, împreună cu Asociaţia „21 Decembrie”, condusă de Teodor Mărieş, au finalizat un proiect de lege, care, cu mici modificări, le redă indemnizaţia luptătorilor în revoluţie. Urmează ca acest proiect de lege să fie introdus în dezbaterea Parlamentului.
Solidaritatea substantivelor colective
Nu știu cine a redactat comunicatul pe care Biroul de Presă al Patriarhiei l-a difuzat recent, sub titlul „Să fim solidari cu cei ce suferă!” (îl puteți citi aici), dar ar putea figura pe primele locuri într-o antologie a celor mai neinspirate și prost alcătuite comunicate de presă ale instituției Bisericii Ortodoxe Române.
Invazia evreiască a României e iminentă, dar nu va avea loc
Toată această campanie elucubrantă despre un presupus pericol al unei invazii evreiești a României este expresia unui antisemitism profund, care i-a considerat dintotdeauna pe evrei un corp străin în interiorul națiunii române. În ziua de azi, teoria “invaziei evreiești a României” este o marotă a naționaliștilor, invazie care, parafrazându-l pe marele Caragiale (care i-ar fi satirizat probabil cu savoare pe acești naționaliști, dacă trăia în ziua de azi), este iminentă, dar nu va avea loc.
alo (Poem de Adrian Suciu)
mamă ai tăi au uitat că locurile de veci
pe pămînt se plătesc o dată la treizeci de ani. sau