Month: April 2011

Uncategorized

De ce sunt importante nunțile regale în Marea Britanie

Vineri are loc nunta Prințului William, al doilea în ordinea succesiunii la tronul regal britanic, cu logodnica sa Catherine “Kate” Middleton. Nunta atrage un interes deosebit nu doar în Marea Britanie – unde 29 aprilie a fost declarată de guvern zi nelucrătoare – dar și în întreaga lume. Se estimează că prin intermediul televiziunii două miliarde de persoane vor urmări în direct ceremoniile de la Londra.

Uncategorized

Din nou despre “ura fără noimă”

Istoricul Carol Iancu a publicat recent un volum de documente legate de activitatea fostului şef-rabin Alexandru Şafran în perioada Holocaustului. Un alt istoric, d-l Liviu Rotman, a examinat foarte critic alcătuirea ediţiei şi comentariile editorului. D-l Carol Iancu i-a răspuns, cum era de aşteptat, după care polemica a luat amploare, au urmat opiniile unor specialişti, dar şi ale unor ne-specialişti, pro sau contra, denunţuri tot mai inflamate care cereau capul lui Rotman.

Uncategorized

America încurajează diversitatea

După eşecul politicilor afirmative, care prevedeau admiterea în universităţile de stat a unor procente prestabilite din cadrul minorităţilor, America s-a văzut în faţa unei provocări de proporţii: cum să atragi totuşi în circuitul central de valori sociale, economice şi culturale categorii întregi ale populaţiei, care contribuie la fel ca toata lumea la bunăstarea naţiunii?

Uncategorized

Aprilie la bariera


Bucuria sarbatorilor pascale din acest nu mai explodeaza ca in alti ani in acelasi tempo cu natura ori cu slujba religioasa de inviere.

Saracia, disperarea incearca din nou poporul roman in acest prag de primavara.

Saracia, disperarea incearca din nou poporul roman in acest prag de primavara.

Uncategorized

Din straiţa lui Grigurcu

Gh. Grigurcu îşi grupează ţintele mai întîi după originea lor etnică, şi abia apoi după concepţiile sau faptele lor. Aş putea subscrie şi eu la reproşurile pe care le lansează, nominal, la adresa unora dintre cei pe care îi enumeră. Dar de ce să fie oare mai relevantă provenienţa evreiască a lui Silviu Brucan, de pildă, în comparaţie cu abuzurile sale comuniste, totalitare? Dacă Grigurcu nu le dovedeşte cititorilor săi – în mod mai presus de orice îndoială – că Brucan a acţionat, în anii ‘50 ai secolului trecut, în calitate de evreu şi nu în calitate de stalinist impenitent, discursul gazetarului de la Acolada are incontestabile accente antisemite.

Uncategorized

Timpul nu există – o discuţie… de două ore, într-un grup eterogen

La şedinţa de săptămâna trecută m-am prezentat la Club, cu materialul intitulat „Despre timp şi originea Universului”. Textul e mai lung, însă aici voi prezenta un referat mai scurt, pe puncte:
„Încercările teologilor şi ale oamenilor de ştiinţă de a explica apariţia Universului, la un anumit moment dat, pe scara timpului, pornesc de la premisa greşită că timpul este o curgere de la minus infinit spre plus infinit. Acest timp liniar, cu punctul zero în prezent, nu există. Cu alte cuvinte, timpul nu există.

Uncategorized

Cum s-a ales praful de cea mai veche comunitate evreiască din Diaspora


Înființat de britanici în urmă cu 90 de ani în granițele actuale, Irakul a avut o istorie adeseori violentă, în care cele trei principale comunități etnoreligioase – arabii șiiți, arabii suniți și kurzii – s-au luptat pentru influență în stat și până în anul 2003 suniții au fost cei care au monopolizat practic puterea.

Mai puțin este știut faptul că până acum 60 de ani, o a patra comunitate – evreii – a trăit în Irak în număr considerabil și a avut un rol important în consolidarea tânărului stat.

De aceea cartei jurnalistei britanice Marina Benjamin “Last Days in Babylon – The Story of the Jews of Baghdad” – Editura Bloomsbury, 2007 – este extrem de utilă în acoperirea acestei lacune.

Uncategorized

Compozitorul Miki Theodorakis a fost internat in spital


Compozitorul Miki Theodorakis a fost internat in spital, in capitala elena, in seara zilei de 18.04.2011. Doctorii au considerat ca este precaut sa stea sub observatie si sa se efectueze teste medicale. In virsta de 86 de ani, controversatul compozitor si luptator antifascist in timpul celui de al doilea razboi, participant activ la toate eventimentele istorice din Grecia, a ramas activ social pina in prezent. In ultimii ani s-a desprins de curentele politice de stinga si a actionat in mod independent.

Uncategorized

Va fi o bucurie fără horă, fără orgasme

Pe sub ştirile „fierbinţi”, difuzate de toate televiziunile din România, cu privire la divorţurile dintre vedetele din „şoubiz”, Monica şi Irinel Columbeanu, respectiv Pepe şi Oana Zăvoranu, ştiri dictate din raţiuni de audienţă, se insinuează, tot mai vădit, confruntarea dintre grupările din PD-L, în perspectiva alegerilor pentru preşedinţia partidului, din 14 mai.

Uncategorized

UN IED MIC, NUMAI UN IED (“HAD GADYA”)

“Hagada”, povestirea ieşirii neamului lui Israel din Egipt, citită în prima seară de Pesach (Paştele evreiesc) în Israel (“Ţara Sfântă”) şi în primele două seri de Pesach în afara Israelului se încheie cu un cântec vesel, optimist, cu aspecte realiste legate de viaţa zilnică însoţite de elemente fantastice şi mesianice. Textul cântecului este scris în gen popular. Acest cântec este iubit de copii şi pare destinat copiilor pentru a-i menţine treji până la miezul nopţii, oră până la care trebuie continuată masa specială de “seder” (=ordine) conform tradiţiei.

Uncategorized

MIHAIL SEBASTIAN ŞI EVREII (3)

Acest scurt, dar complicat episod al relaţiilor dintre evrei şi Mihail Sebastian poate fi concludent pentru personalitatea unui autor sensibil, incitant şi profund în abordările sale estetice, culturale şi filosofice, care a fost obligat să se confrunte cu una dintre cele mai negre perioade din istoria României. Atunci cînd implementarea Holocaustului a survenit efectiv, Sebastian a fost prins în spirala abuzurilor, alături de ceilalţi persecutaţi. Şi-a pierdut slujba de avocat şi locuinţa din centrul Bucureştiului, i s-au confiscat schiurile şi aparatul de radio, a fost eliminat din redacţia revistelor şi i s-au retras înlesnirile de gazetar, numele său de autor a fost interzis şi piesele lui teatrale au fost retrase de pe scenă. A ajuns profesor la şcoala evreiască şi a fost obligat să măture străzile capitalei, cot la cot cu tovarăşii săi de suferinţă.

Uncategorized

Guvernul britanic dorește schimbarea legii succesiunii la tron

Apropiata nuntă a Prințului William, al doilea în ordine la succesiunea tronului, a determinat guvernul britanic să examineze modalitățile de amendare a Constituției pentru anularea principiului primogeniturii masculine.

Potrivit legii actuale, moștenitorii de sex masculin au prioritate față de cei de sex feminin, însă procedura de amendare a amendare a legii s-ar putea dovedi extrem de greoaie.

Uncategorized

Casa Poporului

[caption id="attachment_30276" align="aligncenter" width="150" caption="Casa Poporului @ laBomba, foto de Mihai Pană"][/caption]
Din vara anului 2010, Bogdan Georgescu a organizat în penitenciarul Craiova o serie de workshop-uri în urmă cărora a documentat şi prelucrat amintirile deţinuţilor. Casa poporului este o ficţionalizare a mai multor poveşti personale, aduse la un numitor comun şi transformate de Bogdan cu ajutorul unor actori voluntari – Iulia Lazăr, Raluca Păun și Alex Calangiu – într-un spectacol de teatru. Subiectul ales este un fragment din viaţa unor români plecaţi în Antwerpen, Belgia la furat. Gaşca lui Scarface făcea haiducie în vest: „dacă au, trebuie să dea și la cei care n-au. Așa e legea firii. Aici, în Casa Poporului, pentru că nenorocita asta de garsonieră e adevărata casă a poporului, primim pe oricine vrea să-și reconstruiască viața, să scape din sărăcia aia chioară din România. Noi îi cazăm aici, îi aranjăm. Bine, lucrează pentru noi o vreme, și-și refac viața în timpul ăsta.”

Uncategorized

Un tur prin NASA – Kennedy Space Center


În fiecare an, milioane de turiști poposesc la Kennedy Space Center, unde au ocazia să viziteze zonele de lansare și aterizare a navetei spațiale, să experimenteze simulatoare interactive, fiind impresionați de imensitatea rachetelor expuse. Întâlnirea cu unul din astronauții NASA, care împărtășește din experiența sa spațială este, fără urmă de îndoială, atracția zilei.

Uncategorized

Un film pentru un muzeu şi un artist – Ion Irimescu

Filmul documentar supus atenţiei este unul dedicat sculptorului Ion Irimescu (1903 – 2005) şi a fost realizat, în anul 2008 (de firma ieşeană ROFILCO), cu scopul de a sensibiliza factorii abilitaţi să reamenajeze spaţiul marelui Muzeu Irimescu de cândva, găzduit în clădirea fostei Prefecturi din Fălticeni, oraşul natal al artistului. Filmul include textul unui interviu luat maestrului de către un cadru didactic, interviu redat fidel, tradus în limba engleză şi apărând ca o titrare, dar fiind şi prezentat ca un comentariu prin intermediul actorului Sergiu Tudose de la Naţionalul ieşean.

Uncategorized

Mein Vater war ein Wandersmann (2)

Inainte de Florii, intr-un inceput de aprilie cand cu ploaie, cand cu lapovita o pornesc pe jos pe Ste Catherine, una dintre arterele mai vechi, mai controversate din centrul Montrealului.

Strada isi poarta amprentele primelor centre comerciale datate din 1890 si isi rostogoleste astazi nu numai o istorie intesata de centre universitare celebre, ci si de noi puncte de atractie generate tocmai de spiritul cosmopolitan al unei metropole unice in lume.

Uncategorized

Gustul azimei


Îmi place să adulmec aroma de aluat nedospit şi prăjit, să mângâi pe îndelete suprafaţa cu şiruri de denivelări care par a transmite un mesaj enigmatic, scris într-un Braille indescifrabil, să ascult pocnetul foii rupte şi să mestec pe în delete azima al cărui gust este de fiecare dată altfel.

Uncategorized

Internet şi comunicare

…totuşi privind în jurul meu constat concomitent o creştere exponenţială a cantităţii de biţi emişi în scopul de a comunica şi o descreştere a substanţei relevante conţinută de aceştia, parcă pentru a confirma o zicere a lui Albert Einstein potrivit căreia cantitatea de inteligenţă de pe Pământ este constantă, dar populaţia este în continuă creştere.

Uncategorized

Doar cu entuziasm, deja al IV-lea Congres Naţional de Istorie a Presei 14-16 aprilie Constanţa

în ultimii patru ani, un grup de cadre didactice, doctoranzi, bibliotecari, jurnalişti, arhivari, muzeografi, ce reuneşte aproximativ 100 de membri, a reuşit să transforme în realitate o iniţiativă frumoasă, dar care părea utopică. Inspirat, profesorul Marian Petcu, de la Facultatea de Jurnalism şi Comunicare al Universităţii Bucureşti, a promovat, alături de profesorul Ilie Rad de la Universitatea Babeş Bolyai, o problemă de interes pentru români şi pentru România: inexistenţa unei istorii a presei româneşti şi necesitatea de a elimina această anomalie. Relativ repede, cei doi au reuşit să coaguleze un grup de persoane profesând, predând ori fiind intesate de acest domeniu şi, astfel, a fost creată Asociaţia Română de Istorie a Presei (ARIP).

Uncategorized

MIHAIL SEBASTIAN ŞI EVREII (2)

De două mii de ani… prezintă o situaţie unică, în istoria literaturii române, din cauza circumstanţelor explozive, rezultate din combinaţia dintre textul romanului şi prefaţa sa. Nae Ionescu, mentorul şi sprijinitorul social al lui Mihail Sebastian, ajunsese la închisoare, ca adversar al regelui Carol al II-lea şi ca ideolog al extremei drepte. După gratii fiind, avusese parte de unele atacuri în presă. Sebastian s-a considerat totuşi înlănţuit de o datorie de fidelitate. Îl rugase pe Nae Ionescu, înainte de deriva extremistă a aceluia şi înainte de arestarea lui, să-i prefaţeze romanul

Uncategorized

Marian mai are o şansă!


Mă angajez într-o luptă contra cronometru şi ajung să cer ajutor tuturor celor care sunt dispuşi să mă ajute să strâng suma necesară pentru a păstra lângă mine ultima, singura şi cea mai de preţ comoară a vieţii mele – băieţelul meu – Marian Iulian. Am primit ajutor de la persoane la care nu mă aşteptam şi de la care nu am cerut şi asta m-a impresionat profund. De curând am aflat că demersurile de a obţine o finanţare de la guvern durează, iar aceasta poate veni prea târziu sau niciodată. Vă rog, dacă puteți, să mă ajutați să strâng suma necesară operației de transplant.

Uncategorized

Alina Şerban – o actriţă de etnie romă

[caption id="attachment_29984" align="aligncenter" width="150" caption="Alina Serban - Vadim Ghirda"][/caption]
Romii au fost o minoritate exploatată abuziv, apoi progresiv marginalizată şi discriminată, astăzi fiind priviţi drept acea enclavă nedorită, veşnic vinovată de orice neajuns al societăţii româneşti. Faptul că am fost incapabili să integrăm minorităţile şi să le oferim acele drepturi garantate constituţional de-a lungul istoriei, ar trebui să ridice astăzi nişte semne de întrebare. Nimeni nu învaţă din istorie? Rasismul atât în mentalitatea colectivă, cât şi în politicile publice, este una dintre probleme grave ale societăţii româneşti.

Uncategorized

Angela Gheorghiu – debut pe scena din Toronto

[caption id="attachment_29961" align="aligncenter" width="150" caption="sursa www.angelagheorghiu.com"][/caption]
În seara zilei de 7 aprilie, celebra soprană Angela Gheorghiu și-a făcut mult așteptatul debut pe scena din Toronto (Roy Thomson Hall), într-un recital solo, acompaniată de Canadian Opera Company Orchestra, sub bagheta dirijorului american Steven White.

Uncategorized

Dumnezeu, fochistul

Clubul Discuţiilor Interesante din Reşiţa, care, prin târg a început să fie numit Clubul Înţelepţilor (nu se ştie, încă, dacă în derâdere ori ca semn de preţuire, se mai fac cercetări) a plonjat, săptămâna trecută, în miezul Problemei-Problemelor, având ca temă de discuţie un studiu propus de către profesorul reşiţean, Ioan Vida, intitulat „Dumnezeu şi ştiinţa”.

Uncategorized

Întâlnirile celor de la Buchenwald

[caption id="attachment_30000" align="aligncenter" width="150" caption="Soldaţi americani la poarta lagărului Buchenwald, aprilie 1945"][/caption]
Buchenwald înseamnă făget, dar numele s-a desprins de mult de semnificaţia idilică a crângului răcoros al plimbărilor de duminică, în care foşnetul frunzelor se îmbină cu ciripitul păsărilor. Pădurea Făget, de la marginea Clujului, era un loc de drumeţii îndrăgit în tinereţea tatălui meu, din perioada antebelică, dar şi mult mai târziu, la anii de pensie, când se plimba cu mama, în zilele de duminică. Tata nu purta niciodată cămăşi cu mânecă scurtă, pentru a nu-i stânjeni pe cei din jur cu stigmatul numărului de pe antebraţ.

Uncategorized

India şi alienările ei

De curând mi s-a atras atenţia asupra unui aspect care, după mai bine de un an şi jumătate de stat în India, ar fi trebuit în mod normal să-mi fie extrem de familiar. Foarte mulţi indieni pe care îi întâlnesc pe străzile din Delhi vorbesc de unii singuri. Două întrebări se ridică aici: 1. Care ar fi cauzele acestei alienări care, deşi e poate…locală, are importanţa şi simptomatologia ei? Şi 2. Cum se face că atâta timp nu am observat un fapt uşor observabil şi deloc comun în spaţiul din care vin?! E, deci, aici vorba de un alt soi de alienare, unul personal, dar cu legături directe cu ţara în care trăiesc acum (India)?!

Uncategorized

Reformă, revoluţie şi autocraţie: Rusia lui Petru I (III): sceptici şi entuziaşti

Ca toate marile personalităţi ale trecutului şi prezentului, ţarul considerat întemeietorul Rusiei moderne a antagonizat opinia publică, politică şi culturală, generând admiraţia şi entuziasmul unora, egalat doar de contestaţia fără rezerve a altora. Această restituire maniheistă a jalonat cadrele unei dezbateri aflate încă în desfăşurare, purtată cu argumente aparţinând spectrului larg al ştiinţelor sociale, de la istorie şi drept la antropologie şi geopolitică.

Back To Top