caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Arhiva rubricii

Arhiva pentru mai, 2009

 

TIFF 2009 – La Cluj filme pe pâine

de (31-5-2009)

Înfiinţat în 2002, Festivalul Internaţional de Film Transilvania a devenit aproape instantaneu cel mai important eveniment cinematografic din România. TIFF a devenit, tradiţional, locul unde sunt difuzate în premieră naţională cele mai importante producţii autohtone. Aici au fost văzute pentru prima dată în România filmele care au marcat explozia filmului românesc din ultimii ani: Occident, (r. Cristian Mungiu) în 2002, Moartea domnului Lăzărescu (r. Cristi Puiu) în 2005, A fost sau n-a fost (r. Corneliu Porumboiu) , Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii (r. Cătălin Mitulescu), Hârtia va fi albastră (r. Radu Muntean), Legături bolnăvicioase (r. Tudor Giurgiu), culminând, în 2006, cu filmul care avea să câştige Palme D’Or 2007, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, de Cristi Mungiu. Festivalul a devenit un brand recunoscut în regiune nu numai pentru calitatea filmelor prezentate, ci şi pentru organizarea excelentă, atmosfera efervescentă şi multitudinea de evenimente conexe.
Ediţia din acest an a TIFF a început vineri, 29 mai, cu filmul Amintiri din Epoca de Aur (regia Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Constantin Popescu şi Răzvan Mărculescu).şi durează până duminică 7 iunie. Vor fi proiectate peste 200 de filme în 19 locaţii (cinematografe, grădini, taverne şi chiar şi pe Autostrada Transilvania, aflată în construcţie). Sunt filme produse în aproape toate ţările europene, dar şi în America, Japonia sau Australia. Clujenii vor putea viziona producţii de top precum: Te iubesc mult (Franţa), distins cu Premiul BAFTA şi Premiul César, Revanşa (Austria), nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film străin. Séraphine (Franţa) a obţinut. 7 Cesar-uri iar Gomorrah (Italia) a fost distins cu 5 premii ale Academiei Europene de Film. Sunt bine reprezentate atât filmele documentare, scurtmetrajele cât şi filmele experimentale. În program figurează zile dedicate filmului polonez, italian, finlandez şi maghiar. Ziua Romă reuneşte filme de lung şi scurt metraj despre viaţa romilor . Zilele filmului românesc cuprind cele mai bune producţii din ultimul an, printre care şi Poliţist, adjectiv, de Corneliu Porumboiu, premiat de curând la Cannes, la categoria Un Certain Regard. Printre personalităţile prezente la festival şi onorate cu proiecţiile unor filme de referinţă se numără actriţa Claudia Cardinale şi regizorul israelian Menahem Golan. Copiii beneficiază de un program special de filme, însoţit de lecţii de film. În secţiunea dedicată filmului mut va fi proiectat şi Crucişătorul Potemkin. În paralel cu festivalul se desfăşoară şi Competiţia TIFF, în cadrul căreia se întrec filme din: Marea Britanie, Franţa. Ungaria, Chile, Norvegia, Sri Lanka, Italia, Brazilia şi România, majoritatea premiate deja sau nominalizate la premii importante. Cele mai valoroase filme vor fi recompensate cu: Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de Euro, Premiul de regie în valoare de 3000 de Euro, Premiul pentru imagine, Premiul FIPRESCI, oferit de Juriul Asociației Presei Străine de Film, şi altele.
Programul TIFF mai cuprinde concerte, expoziţii, o dezbatere despre filmul politic, dar şi evenimentul TIFFashion. Cu prilejul festivalului s-a lansat şi acţiunea Salvaţi Cinematograful Republica. Organizatorii festivalului speră ca,împreună cu autorităţile locale, să reuşească să resusciteze un cinematograf cu o capacitate de 1000 de locuri, care adună în prezent doar 7 spectatori pe zi şi trăieşte cu adevărat doar 10 zile pe an, în perioada de desfăşurare a TIFF-ului. Prezentând campania Tudor Giurgiu, directorul festivalului, a făcut un apel către toţi cinefilii clujeni (oriunde ar fi) să trimită, în perioada 30 mai – 7 iunie, pe adresa salvatirepublica@tiff.ro, o poveste memorabilă acest cinematograf.

 
 
3.133.131.180